Zachowek po dziadku.

Mój ex mąż został wydziedziczony z majątku swojego ojca ( ojciec czyli mój teść przed śmiercią przepisał cały majątek swojej żonie). Mam z ex mężem syna niepełnoletniego ( 15 lat) czy synowi należy się w takim wypadku zachowek po dziadku skoro ex mąż został wydziedziczony?
anonim cytuj
02-02-2024
Tak, prawo do zachowku przysługuje pani synowi, o ile też nie został wydziedziczony.

anonim cytuj
02-02-2024
Jak ojciec dziecka żyje, to nie. A jak ojciec dziecka nie żyje to też w zależności od okoliczności.

anonim cytuj
02-02-2024
Ex mąż mi nic nie wspomniał że syn nasz również został wydziedziczony. Mówił tylko o sobie. To w takim razie w którym sądzie należy złożyć wniosek o zachowek jak to wygląda?

anonim cytuj
02-02-2024

Sugerowane Tematy

Najemca wyprowadził się nie płacąc czynszu.
Witam serdecznie. Czy jeśli była partnerka nie zapłaciła za mieszkanie (poprzednia umowa była na mnie, jednak po jej zakończeniu podpisywaliśmy aneks, na którym widnieje jej nazwisko) to mogę w jakiś sposób od niej te pieniądze wyciągnąć? Przedsądowe wezwanie do zapłaty? Komornik? Nie ukrywam, nie marzy mi się płacić za kogoś ponad 2 tysięcy złotych. Żeby była jasność, koszta dzieliliśmy po połowie, ona się wyprowadziła i swojej połowy nie chce...
Pomówienie/zniesławienie.
Złapałem żonę na zdradzie, i od razu złożyłem pozew o rozwód z orzeczeniem o winie. Wcześniej odstawiła jeszcze kilka innych występów na które mam dowody i ona o tym wie że jest przegrana. Była wtedy w stanie ciężkiego upojenia alkoholem i pewnie się przewracała i poobijała. Po trzech dniach jej matka jej doradziła(tak napisała w odpowiedzi na pozew) żeby poszła na policję zgłosić że to ja ją uderzyłem. Poszła i nakłamała. Zostałem wezwany na roz...
Działalność nierejestrowana, a przekroczony dochód.
Od jakiegoś czasu prowadziłem sobie sprzedaż na Allegro, na zasadzie działalności nierejestrowanej (kupowanie z AliExpress, sprzedaż na Allegro). W tym miesiącu tak się sprzedaż rozszalała, że przekroczyłem wczoraj 2700pln dochodu. Teraz jest między 2700pln a 3000pln. Wiem, że zgodnie z literą prawa oficjalnie powinienem teraz założyć działaność w urzędzie itp, itd... ale może ktoś miał podobną sytuację. Co jeżeli nie założę działalności w ciągu ...
Czy sąd może zniec mi tego komornika?
Witam mam prośbę o pomoc w takiej sytuacji. Jestem po rozwodzie mamy 2 dzieci pelnoletnie i nie pelnoletnie. Niepełnoletnie wyprowadziło się do ojca z tego tytułu mam przysądzone alimety. Pełnoletnie nie uczące się i nie pracujące zostało że mną na moim utrzymaniu. W trudnej sytuacji zdążyło się że nie zapłaciłam 1 alimetow. Z tego tytułu mam egzekucję komornicza zadłużenie zostało spłacone i regularnie przez 1 roku mój pracodawca płaci komornik...

Wyszukiwarka