Jazda pod wpływem alkoholu.

Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii?
Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości.
Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawach i prowadzi je w trybie zdalnym?
A może jest tu osoba z okolic Polkowic, Lubina, Legnicy, która zajmuje się podobnymi sprawami?
Dodam, iż jest to osoba nigdy niekarana.
anonim cytuj
03-11-2023
Art. 136 pkt 1a)
1a.
Jeżeli prawo jazdy zostało wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita Polska i kierujący pojazdem nie ma miejsca zamieszkania na jej terytorium, prawo jazdy przekazuje się niezwłocznie staroście właściwemu ze względu na miejsce naruszenia przepisów prawa o ruchu drogowym. Starosta niezwłocznie przekazuje zatrzymane prawo jazdy do właściwego organu państwa, w którym zostało ono wydane.

Prawo jazdy powinno przez starostę zostać zwrócone i będzie do odbioru w Szwajcarii. Zakaz prowadzenia pojazdu obejmuje kraj, w którym zostały zatrzymane uprawnienia - nie będziesz mógł poruszać się po terytorium RP, ale zakaz poza jej granicami nie obowiązuje.

anonim cytuj
03-11-2023
Art 135a 1.1.a) PRD mówi że policjant zatrzyma wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita za pokwitowanie p.j. w przypadku podejrzenia kierowania w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości. W tej chwili p.j. znajduje się w sądzie i to od sądu zależy decyzja w przedmiocie zwrotu lub zatrzymania p.j.
A co w sytuacji gdy prawo jazdy policja przekazała starostwu? Tak jest w tym przypadku.

Trzeba zapytać w starostwie czy wysyłają do konsulatu kraju, w którym zostało wydane.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Zachowek po mamie.
Tata kupił z bratem działkę na pół i potem odkupił od niego jego połowę. I stał się właścicielem całej działki. Wcześniej zanim kupili działkę, podpisał rozdzielność majątkową z moją mamą. Mama zmarła 2 lata temu, czy należy mi się zachowek po mamie jak była rozdzielność majątkowa. Rozwodu nie było żyli razem do śmierci mamy. Czyli jak coś jest ojca to czy należy mi się zachowek po mamie....
Odwieszenie kary w zawieszeniu.
Witam mam pytanie mąż miał karę w zawieszeniu za kradzież 2 na 5 lat minęły 4 lata i zostało skazany za pobicie na 10 miesięcy napisał o dozór elektroniczny i dzisiaj dostał zawiadomienie o posiedzeniu w sprawie wcześniejszej kary zawieszenia moje pytanie brzmi czy ma jakieś szanse ze mu nie odwiesza tamtej kary dodam że jest jedynym żywicielem rodziny a mamy syna małego....
Zwrot zadatku po wprowadzeniu w błąd.
Dałem zadatek na zakup działki w kwocie 20 tys. złotych, w międzyczasie dowiedziałem się że dom można postawić 12m od granicy sąsiadującego lasu. Pani, z którą podpisałem umowę przedwstępną udzieliła mi błędnej informacji, że można się budować 4m od granic. Niestety w tym przypadku nie mam możliwości postawienia budynku wg. swojej koncepcji. Zwracam się z prośbą do państwa, czy jest możliwość odzyskania zadatku? Pani, od której chciałem kupić dzi...
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...

Wyszukiwarka