Jazda pod wpływem alkoholu.

Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii?
Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości.
Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawach i prowadzi je w trybie zdalnym?
A może jest tu osoba z okolic Polkowic, Lubina, Legnicy, która zajmuje się podobnymi sprawami?
Dodam, iż jest to osoba nigdy niekarana.
anonim cytuj
03-11-2023
Art. 136 pkt 1a)
1a.
Jeżeli prawo jazdy zostało wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita Polska i kierujący pojazdem nie ma miejsca zamieszkania na jej terytorium, prawo jazdy przekazuje się niezwłocznie staroście właściwemu ze względu na miejsce naruszenia przepisów prawa o ruchu drogowym. Starosta niezwłocznie przekazuje zatrzymane prawo jazdy do właściwego organu państwa, w którym zostało ono wydane.

Prawo jazdy powinno przez starostę zostać zwrócone i będzie do odbioru w Szwajcarii. Zakaz prowadzenia pojazdu obejmuje kraj, w którym zostały zatrzymane uprawnienia - nie będziesz mógł poruszać się po terytorium RP, ale zakaz poza jej granicami nie obowiązuje.

anonim cytuj
03-11-2023
Art 135a 1.1.a) PRD mówi że policjant zatrzyma wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita za pokwitowanie p.j. w przypadku podejrzenia kierowania w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości. W tej chwili p.j. znajduje się w sądzie i to od sądu zależy decyzja w przedmiocie zwrotu lub zatrzymania p.j.
A co w sytuacji gdy prawo jazdy policja przekazała starostwu? Tak jest w tym przypadku.

Trzeba zapytać w starostwie czy wysyłają do konsulatu kraju, w którym zostało wydane.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

czy komornik moze zająć część nieruchomości
Brat lat 37 ma pełno długów wczoraj był u nas rzeczoznawca bo jakiś wierzyciel dopatrzył się że 1/4 domu jest brata czyli jest współwłascicielem co w tej sytuacji może zadać ten wierzyciel. Wszystko w domu jest moje i mojej mamy oraz moich dorosłych synów. Strach się bać ...
Budowa domu
Dzień dobry. Jeśli chcę wybudować dom (którego budowę w całości ja finansuję) na działce ktorej jest współwłaścicielem wraz z narzeczoną (50/50) to co się staje z potencjalnie wybudowanym domem powiedzmy za kilka lat jakby nam się nie układało i postanowilibyśmy się rozstać? Czy wtedy dom "z automatu" staje się jej współwłasnoscią? Dziękuję...
Pośrednictwo w najmie.
Chciałam wynająć mieszkanie, znalazłam jedno, które mnie zaciekawiło z biura nieruchomości, przed obejrzeniem była wymagana umowa pośrednictwa w najmie, którą chyba niepotrzebnie podpisałam, ale tak: koniec końców mieszkania tego wynajmować nie będę, a cały czas dostaję telefony z tego biura z ofertami innych mieszkań, którymi też nie jestem zainteresowana na ten moment(tzn, inne mieszkania z tego biura w ogóle mnie interesują, patrzyłam wcześnie...
Podatek od darowizny.
3 lata temu zmarł mój tata, był formalnie właścicielem domu, w którym mieszkał razem z moją mamą od 30 lat. Po śmierci taty właścicielką domu została moja mama, razem z bratem zrzekliśmy się spadku tak, aby ona była właścicielką i mogła zarządzać nieruchomością bez naszego udziału. Ale jednocześnie spisała testament u notariusza, w którym zapisuje całość majątku mnie. Niestety życie pokazało, że ciężko jej dom utrzymać samej, zdecydowała o sprzed...

Wyszukiwarka