Jazda pod wpływem alkoholu.

Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii?
Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości.
Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawach i prowadzi je w trybie zdalnym?
A może jest tu osoba z okolic Polkowic, Lubina, Legnicy, która zajmuje się podobnymi sprawami?
Dodam, iż jest to osoba nigdy niekarana.
anonim cytuj
03-11-2023
Art. 136 pkt 1a)
1a.
Jeżeli prawo jazdy zostało wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita Polska i kierujący pojazdem nie ma miejsca zamieszkania na jej terytorium, prawo jazdy przekazuje się niezwłocznie staroście właściwemu ze względu na miejsce naruszenia przepisów prawa o ruchu drogowym. Starosta niezwłocznie przekazuje zatrzymane prawo jazdy do właściwego organu państwa, w którym zostało ono wydane.

Prawo jazdy powinno przez starostę zostać zwrócone i będzie do odbioru w Szwajcarii. Zakaz prowadzenia pojazdu obejmuje kraj, w którym zostały zatrzymane uprawnienia - nie będziesz mógł poruszać się po terytorium RP, ale zakaz poza jej granicami nie obowiązuje.

anonim cytuj
03-11-2023
Art 135a 1.1.a) PRD mówi że policjant zatrzyma wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita za pokwitowanie p.j. w przypadku podejrzenia kierowania w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości. W tej chwili p.j. znajduje się w sądzie i to od sądu zależy decyzja w przedmiocie zwrotu lub zatrzymania p.j.
A co w sytuacji gdy prawo jazdy policja przekazała starostwu? Tak jest w tym przypadku.

Trzeba zapytać w starostwie czy wysyłają do konsulatu kraju, w którym zostało wydane.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Wszczęcie egzekucji za dług
Witam. Dostałam pismo od komornika o wszczęciu egzekucji za dług o którym nie wiedziałam. Zadzwoniłam do kancelarii i dostałam namiar na firmę windykacyjną która przejęła dług od wierzyciela i się okazało że to CYFROWY POLSAT któremu jestem podobno winna 2 tys złotych Owszem miałam podpisaną z nimi umowę ale nie byłam zadowolona i po jej wygaśnięciu zakończyłam ją z nimi i dopelnilam formalności w odpowiednim punkcie. Umowa była zakończona w 2...
Licytacja nieruchomości a lokal zastępczy.
Witam. Wierzyciel skierował pismo do komornika o wycenę i zlicytowanie nieruchomości, w której przebywam jako samotna matka z 2 dzieci. Czy ktoś jest zobowiązany dać mi jakiś lokal zastępczy czy mnie zlicytują i z 2 dzieci zostanę na bruku? Jak to wszystko wygląda wg przepisów?...
Rozwód a miejsce zamieszkania dziecka.
Witam. Biorę rozwód, bez orzekania o winie. Dziecko ma 13lat, chce mieszkać ze mną nie z matką w Innej miejscowości. Czy samo wyrażenie woli przez dziecko wystarczy na rozprawie? Czy muszę robić coś jeszcze? Matka musi wyrazić zgodę?...
Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...

Wyszukiwarka