Jazda pod wpływem alkoholu.

Bliskiej osobie zatrzymano prawo jazdy w Polsce za jazdę pod wpływem alkoholu (0,34mg). Obywatel Polski, prawo jazdy szwajcarskie. Pytanie brzmi czy będzie mógł prowadzić pojazdy w Szwajcarii?
Sprawa ciągnie się trzy miesiące. Prawo jazdy zatrzymane. Czy skoro nie jest polskie to w ogóle mają prawo je trzymać? Naczytaliśmy się różnych rzeczy w internecie, chcemy rozwiać wątpliwości.
Czy jest tu może adwokat specjalizujący się w takich sprawach i prowadzi je w trybie zdalnym?
A może jest tu osoba z okolic Polkowic, Lubina, Legnicy, która zajmuje się podobnymi sprawami?
Dodam, iż jest to osoba nigdy niekarana.
anonim cytuj
03-11-2023
Art. 136 pkt 1a)
1a.
Jeżeli prawo jazdy zostało wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita Polska i kierujący pojazdem nie ma miejsca zamieszkania na jej terytorium, prawo jazdy przekazuje się niezwłocznie staroście właściwemu ze względu na miejsce naruszenia przepisów prawa o ruchu drogowym. Starosta niezwłocznie przekazuje zatrzymane prawo jazdy do właściwego organu państwa, w którym zostało ono wydane.

Prawo jazdy powinno przez starostę zostać zwrócone i będzie do odbioru w Szwajcarii. Zakaz prowadzenia pojazdu obejmuje kraj, w którym zostały zatrzymane uprawnienia - nie będziesz mógł poruszać się po terytorium RP, ale zakaz poza jej granicami nie obowiązuje.

anonim cytuj
03-11-2023
Art 135a 1.1.a) PRD mówi że policjant zatrzyma wydane przez państwo inne niż Rzeczpospolita za pokwitowanie p.j. w przypadku podejrzenia kierowania w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości. W tej chwili p.j. znajduje się w sądzie i to od sądu zależy decyzja w przedmiocie zwrotu lub zatrzymania p.j.
A co w sytuacji gdy prawo jazdy policja przekazała starostwu? Tak jest w tym przypadku.

Trzeba zapytać w starostwie czy wysyłają do konsulatu kraju, w którym zostało wydane.

anonim cytuj
03-11-2023

Sugerowane Tematy

Kopia informacji o dochodach.
Mam pytanie, dziesięć lat temu prowadziłam działalność. Niestety wszystkie dokumenty potwierdzające to, zostały u byłego i nie zamierza mi ich wydać. W związku z tym gdzie mogę się zwrócić by uzyskać informacje o dochodach, o firmie ?...
Pożyczka u siostry. Czy muszę płacić podatek? Zgłaszać w US?
Hej potrzebuje waszej porady. Chcę pożyczyć od siostry 120 tys zł, które otrzymana przelewem na konto. Umówione jesteśmy ze oddam jej po 14 miesiącach. Czy muszę od tego płacić podatek? Zgłaszać to w US?...
Testament.
Hej, mam dziecko z byłą żoną. Teraz jestem w nowym związku, nie mamy dzieci. Jeśli zapisze w testamencie połowę na dziecko, połowę na moją partnerkę, czy pomimo to dziecko może kiedyś podważyć mój testament? Chodzi o to, że partnerka dużo wniosła w moje życia, nie chcemy ślubu, ale też nie chce żeby po mojej śmierci została bez niczego, bo dokładała się do remont, do samochodu itp... Chcę ich podzielić na pół, jak to będzie wyglądać?...
Niezgodność liczby pomieszczeń w KW ze stanem faktycznym.
Cześć, W najbliższych dniach będę podpisywał akt notarialny zakupu mieszkania. Notariusz sporządził projekt aktu, gdzie w opisie nieruchomości posłużył się liczbą pomieszczeń wskazanych w KW. W rzeczywistości, liczba pomieszczeń jest inna - sprzedający robił remont mieszkania, zmieniał układ pomieszczeń, wydzielono także nowe pomieszczenia. Mam w związku z tym pytanie - czy ma to w ogóle jakiekolwiek znaczenie w kontekście aktu notarialnego? Cz...

Wyszukiwarka