montaż monitoringu

Witam
Mam dwa pytania
Czy mogę bez zgody sąsiadów zamontować monitoring obejmujacy część wspólną spółdzielni mieszkaniowej? (montaż na mojej części nieruchomości)
I czy nagranie mogę przekazać Policji w celu wystawienia mandatu za zanieczyszczczanie trawnika?
Sąsiad wyprowadza tam psa a moje prośby o zaprzestanie tego "procederu" ma w nosie mimo że tam bawi się moje dziecko.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
anonim cytuj
29-09-2020
Przepisy nie regulują wprost tego, jak zainstalować monitoring, aby było to zgodne z prawem dość, by samo działanie urządzenia nie było celem naruszenia dóbr osobistych osób ( art. 23 w związku z art. 24. k.c. ) Wizerunek jest takim dobrem. Założenie monitoringu samo w sobie nie jest niezgodne z prawem a nagranie rejestrujące czyn zabroniony może być przekazane policji na okoliczność prowadzonych czynności czy postępowania w sprawie.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

ubezpieczenie ZUS NFZ
Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia ...
Przedawnienie długu po jakim czasie?
Po jakim czasie przedawnia się dług? W 2012 r. zaciągałam pożyczkę, teraz przyszedł list ze sądu, tzn. tak powiedział listonosz, mama nie odbiera listów dlatego, że nas nie ma w kraju. Podobny list odebrałam w tamtym roku i był to od komornika....
Mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. Okazało się, że ma ona 2000 m kw. Co można z tym zrobić?
Dzień dobry, mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość. Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można. Czy ktoś z Pań...
Przerwanie zasiedzenia w złej wierze.
Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców. Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość. Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan. Jak można przerwać c...

Wyszukiwarka