Urlop na żądanie.

Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pracownika ?
anonim cytuj
02-11-2023
Nie może.

anonim cytuj
02-11-2023
Nie może. Urlop zarówno wypoczynkowy, jak urlop na żądanie udzielane są na wniosek pracownika. Pracodawca może jedynie nie wyrazić zgody na urlop w czasie wskazanym przez pracownika, ale nie może sam tej daty wskazać bez wniosku pracownika.

anonim cytuj
02-11-2023
Jak złożysz skargę na kierownika to na bank ma mandat od inspektora PIP.

anonim cytuj
02-11-2023
Na razie obędzie się bez "skargi". Porozmawiałem z szefową i zmieniła grafik na listopad. Nie zmienia to faktu, że ona nie chce aby jakiekolwiek dni urlopu mogły przejść na następny rok. Zobaczymy czy nie zrobi tego samego w grudniu. Od innej koleżanki dowiedziałem się, że to przełożeni mojej szefowej cisną aby nic nie przeszło na przyszły rok i że ja "utrudniam". Grudzień to na poczcie ruch świąteczny, tylko co mnie ma obchodzić nieudolna polityka kadrowa poczty polskiej i niewydawanie tej formy urlopu w tym miesiącu. A może planuję wolne dni po Świętach i nie chcę być pozbawiany takiej możliwości.

anonim cytuj
02-11-2023
Inna sprawa jest taka, że urlopu udziela się w roku, w którym pracownik nabył do niego prawa. Ten "zaległy" to teoretycznie może powstać tylko w wyjątkowych sytuacjach. Poza tym nie wiem jaka polityka jest u Ciebie w firmie jeśli chodzi o planowanie urlopu, ale często jest tak, że plan nie obejmuje się jedynie urlopu na żądanie, czyli 4 dni. Co jest zresztą w pełni zgodne z KP. Kwestie zasad planowania urlopu masz być może uregulowane w regulaminie pracy, bo tu nie ma sztywnych zasad.
Sprawdź art. 163 i 164 KP

anonim cytuj
02-11-2023
Nie można planować pracownikowi urlopu - przecież z reguły pracownik musi podpisać wniosek.
Oczywista oczywistość, jednak planowanie urlopu (tworzenie planu) powinno odbywać się przy udziale pracodawcy (lub jego przedstawiciela, np. kierownika komórki organizacyjnej) i pracowników, żeby nie wywołać chaosu. Tak czy owak potrzebny jest wniosek urlopowy i jego zatwierdzenie przez pracodawcę.

anonim cytuj
02-11-2023
Nie można planować pracownikowi urlopu - przecież z reguły pracownik musi podpisać wniosek.
Oczywista oczywistość, jednak planowanie urlopu (tworzenie planu) powinno odbywać się przy udziale pracodawcy (lub jego przedstawiciela, np. kierownika komórki organizacyjnej) i pracowników, żeby nie wywołać chaosu. Tak czy owak potrzebny jest wniosek urlopowy i jego zatwierdzenie przez pracodawcę.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czas pracy a dojazd do klienta
Dzień dobry. Mam pytanie dotyczące wliczenia dojazdu do klienta w ramach czasu pracy. Mieszkam w Poznaniu a na mojej umowie o pracę miejscem wykonywania pracy jest "Cała Polska". Czas pracy - 8 godzin dziennie. Firma zajmuje się obsługą i serwisem systemów bezpieczeństwa. Codziennie wraz z resztą kadry spotykamy się na jednym z obiektów, na których mamy stały kontrakt, gdzie wyznaczono nam magazyn oraz pomieszczenie socjalne (nie jest t...
Potrącenie z wynagrodzenia.
Ostatnio podpisałam umowę w charakterze hostessy. Podczas eventu zostały zrobione zdjęcia jako dowód pracy. Wszystko ładnie, pięknie. a po wysłaniu odpowiedź na zdjęcia: super. Gdy przyszło do wypłaty - nie dość, że wynagrodzenie przyszło z około 2-tygodniowym opóźnieniem, to dodatkowo potrącili mi -30% - za podobno ,,pognieciony" strój na zdjęciach. (paczkę ze strojem dostałam pocztą, które jak było widać były już otwierane - były niechlu...
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Prawo do zasiłku dla bezrobotnych
Czy w przypadku umowy na czas określony (umowa na cały etat na czas do 30.11.2020r) przysługuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych odrazu?...

Wyszukiwarka