Urlop na żądanie.

Mam następujące pytanie: z 26 dni urlopu wypoczynkowego za chwilę wykorzystam ostatnie dwa w październiku i to będą wszystkie z 22 dni zaplanowanych. Z 4 dni urlopu na żądanie wykorzystałem już 2 i zostały 2 do wykorzystania. Ku mojemu zdziwieniu dostałem wczoraj grafik na listopad z dwoma dniami urlopu pod koniec tegoż miesiąca. Takie pytanie: czy przełożony przed końcem roku może tak od siebie wpisać resztę dni z urlopu na żądanie bez zgody pracownika ?
anonim cytuj
02-11-2023
Nie może.

anonim cytuj
02-11-2023
Nie może. Urlop zarówno wypoczynkowy, jak urlop na żądanie udzielane są na wniosek pracownika. Pracodawca może jedynie nie wyrazić zgody na urlop w czasie wskazanym przez pracownika, ale nie może sam tej daty wskazać bez wniosku pracownika.

anonim cytuj
02-11-2023
Jak złożysz skargę na kierownika to na bank ma mandat od inspektora PIP.

anonim cytuj
02-11-2023
Na razie obędzie się bez "skargi". Porozmawiałem z szefową i zmieniła grafik na listopad. Nie zmienia to faktu, że ona nie chce aby jakiekolwiek dni urlopu mogły przejść na następny rok. Zobaczymy czy nie zrobi tego samego w grudniu. Od innej koleżanki dowiedziałem się, że to przełożeni mojej szefowej cisną aby nic nie przeszło na przyszły rok i że ja "utrudniam". Grudzień to na poczcie ruch świąteczny, tylko co mnie ma obchodzić nieudolna polityka kadrowa poczty polskiej i niewydawanie tej formy urlopu w tym miesiącu. A może planuję wolne dni po Świętach i nie chcę być pozbawiany takiej możliwości.

anonim cytuj
02-11-2023
Inna sprawa jest taka, że urlopu udziela się w roku, w którym pracownik nabył do niego prawa. Ten "zaległy" to teoretycznie może powstać tylko w wyjątkowych sytuacjach. Poza tym nie wiem jaka polityka jest u Ciebie w firmie jeśli chodzi o planowanie urlopu, ale często jest tak, że plan nie obejmuje się jedynie urlopu na żądanie, czyli 4 dni. Co jest zresztą w pełni zgodne z KP. Kwestie zasad planowania urlopu masz być może uregulowane w regulaminie pracy, bo tu nie ma sztywnych zasad.
Sprawdź art. 163 i 164 KP

anonim cytuj
02-11-2023
Nie można planować pracownikowi urlopu - przecież z reguły pracownik musi podpisać wniosek.
Oczywista oczywistość, jednak planowanie urlopu (tworzenie planu) powinno odbywać się przy udziale pracodawcy (lub jego przedstawiciela, np. kierownika komórki organizacyjnej) i pracowników, żeby nie wywołać chaosu. Tak czy owak potrzebny jest wniosek urlopowy i jego zatwierdzenie przez pracodawcę.

anonim cytuj
02-11-2023
Nie można planować pracownikowi urlopu - przecież z reguły pracownik musi podpisać wniosek.
Oczywista oczywistość, jednak planowanie urlopu (tworzenie planu) powinno odbywać się przy udziale pracodawcy (lub jego przedstawiciela, np. kierownika komórki organizacyjnej) i pracowników, żeby nie wywołać chaosu. Tak czy owak potrzebny jest wniosek urlopowy i jego zatwierdzenie przez pracodawcę.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Spłata kredytu po rozwodzie.
Witam, rozwodzimy się z mężem. Posiadamy córkę małoletnią. Mąż za kawalera wziął kredyt gotówkowy około 180tysiecy. Wzięliśmy ślub i niedawno mąż zrobił konsolidację kredytów ( poboczne kredyty na meble, piec itd.) chciałam zapytać czy przy rozwodzie dotyczy mnie ten kredyt? I czy mąż może żądać ode mnie połowy raty co miesiąc do końca kredytu? Dziękuję za poradę...
Mobbing w pracy.
Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?...
Czy alimenty mogę płacić w gotówce?
Mam do was następujące pytanie. Czy istnieje jakaś przeszkoda żebym płacił bezpiecznie dla siebie alimenty na dziecko w gotówce ? Chodzi o to że nie jestem fanem pieniądza bezgotówkowego z różnych powodów i dlatego nie chcę wspierać tej patologii (no bo jeżeli rząd wie o każdej mojej transakcji to nie czuję się komfortowo) a dzięki gotówce jestem w 100% anonimowy. Zatem czy istnieje opcja żebym płacił alimenty w gotówce oczywiście tak żeby moja ż...
Zniesienie alimentacji.
Mąż ma córkę, która w tym roku skończyła szkołę średnią, zdała maturę i zablokowała ojca wszędzie gdzie się dało, żeby nie wiedział gdzie mieszka, co robi czy pracuje czy studiuje. Mąż złożył w lipcu wniosek o zniesienie alimentów lub obniżeniem ze względu na naszą sytuację rodzinną. Obecnie płaci co miesiąc bez żadnych opóźnień. Jak była potrzeba to dostawała więcej na swoje konto. Sąd próbuje dostarczyć jej wniosek lecz za każdym razem wraca zw...

Wyszukiwarka