Badania okresowe w czasie pracy.

Jak, pod kątem prawnym, można zachować się w następującej sytuacji:
pracownicy wykonują badania okresowe w czasie godzin swojej pracy, zazwyczaj większość pracowników wychodzi na 2-3h i to im wystarcza. Ale jest kilka takich osób, które zawsze potrzebują "zerwać się" na 4-5h i to przez 2 lub 3 dni. Łatwo wyliczyć, że w ten sposób przepada im 1-1,5 dnia pracy. Nie mam możliwości zweryfikować czy rzeczywiście potrzebują tyle czasu: może w ogóle nie idą do przychodzi lub specjalnie rozbijają sobie poszczególnych lekarzy na różne dni. Czy przepisy mówią coś na temat maksymalnego czasu, który pracownik może poświęcić na badania? Jak wspomniałem: problem jest tylko z niektórymi pracownikami, mimo że wszyscy chodzą do tej samej przychodni.
anonim cytuj
02-11-2023
A dlaczego od razu: "nadużywanie wolnego" ? Teoretycznie to nie jest "wolne" tylko czas przeznaczony na badania okresowe i nie zawsze jest też tak, że wszystko da się załatwić szybko i sprawnie: do gabinetów są kolejki i się czeka, jeden doktor jest w pracy, a do drugiego już nie ma zapisów. Nie wiem też: czy im coś "przepada" bo pracodawca płaci za ten czas. Może zamiast oskarżać o nieróbstwo najpierw sprawdzić w "przychodni" jak było faktycznie albo tak planować badania aby uniknąć takich sytuacji.
Na przykład: ja byłem na badaniach i miałem mieć badanie EKG ale to było wieczorem i pielęgniarka, która to robiła poszła już do domu i taki psikus.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Oszustwo internetowe.
Proszę o pomoc a raczej wyjaśnienie. 29.12.2023 bank nałożył mi blokadę na konto na ponad 700 zł. Było to w godzinach wieczornych. Od razu sprawdziłam maila, gdzie dostałam wiadomość, że 2 osoby dokonały zamówienia na niemieckim Amazonie z wykorzystaniem danych mojej karty. Od razu zadzwoniłam na infolinię, zgłosiłam sprawę, kartę zastrzegłam i zablokowałam dostęp do konta oraz aplikacji banku. Złożono reklamację, nie udało się wstrzymać pieniędz...
Znaczne podwyższenie alimentów.
Dostałem od komornika wezwanie o podwyższenie alimentów z kwoty 300 zł na 1700 zł o sprawie nie wiedziałem. Była partnerka od roku czasu utrudnia kontakty, jak byliśmy jeszcze razem, byliśmy u mediatora aby ustalić fikcyjne alimenty na kwotę 300 zł i tak zostało. Po 6 latach rozstaliśmy się, płaciłem jej do ręki nie wiedziałem że pójdzie do komornika, ok poszła płaciłem przez komornika, powiedziałem ze będę więcej płaciłem jak będę widywał dzie...
Uznanie jego ojcostwa po śmierci.
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....
Odrzucona płatność w sklepie.
W jednym ze sklepów spożywczych pokazano mi zdjęcie z kamery (możliwe że to byłam ja tak na 70%). Że miesiąc temu gdy kupowałam, płatność została odrzucona a ja odeszłam. Pani odwoływała się do mojego sumienia że mam jej zapłacić. W sklepie byli ludzie ja w szoku i się tylko pytałam jak to możliwe że ona nie zareagowała w sklepie jak odrzuciło transakcje. Tłumaczyła się że dużo ludzi było itp. że strachu i wstydu trochę ( była ze mną córka) zapła...

Wyszukiwarka