Podpisanie umowy przy zwolnieniu.

Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, ale najpierw muszę podpisać umowę z datą wsteczną. Chciałbym zapytać, czy jest to działanie legalne i zgodne z prawem pracy? Dodam, że wypłata za pierwsze 0,5 miesiąca została mi wydana w banknotach, nie dostałem żadnej informacji odnośnie ubezpieczenia, ani innych opłat, które mogłyby zostać potrącone z pensji (mniemam, że otrzymałem wypłatę "na czarno" ale tak jak pisałem wcześniej, nie mogę tego stwierdzić z powodu totalnego braku transparentności szefa). Jest mi znana tylko kwota, którą otrzymuje do ręki, nie wiem natomiast jak w kwestiach ubezpieczenia itp.
anonim cytuj
02-11-2023
Nie , umowę powinieneś otrzymać przed rozpoczęciem pracy - przeczytaj art 29 KP
Poproś o tzw. "pasek "
Art 85 kp
§ 5. Pracodawca, na żądanie pracownika, jest obowiązany udostępnić do wglądu dokumenty, na których podstawie zostało obliczone jego wynagrodzenie.

anonim cytuj
02-11-2023
Informację o tym, czy pracodawca zgłosił cię do ubezpieczenia i odprowadza składki możesz uzyskać w ZUS, np. przez ich internetowy portal dla użytkowników.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Mobbing w pracy.
Pracownik złożył oficjalne pismo do prezesa firmy o mobbing. Uzasadnia tym, że czuje się mobbingowany przez całą ekipę (pokłócił się z kierownikiem i obgadywał notorycznie innych pracowników, przez co oni po prostu przestali się odzywać. Cały konflikt). Czy jeśli udowodnią temu pracownikowi, że to nie jest mobbing i że oskarżył niesłusznie firmę, to czy może za to dostać zwolnienie dyscyplinarne?...
Prace społeczne
Odrobiłem pracę społeczne. Zakład pracy w którym je robiłem był jakimś żartem, bo przychodziłem do pracy a ci mnie odsyłali ileś razy do domu "że nie ma nic do zrobienia, że się niby spóźniłem pół godziny", przez co zamiast chodzić na wpisane dni(kazali się wpisywać) musiałem chodzić i oczywiście tracić czas na dojazdy,o tych parę dni więcej, pomijając już inne rzeczy. Inni opowiadali że wszyscy cpaja i piją ale nikt nie zwraca na t...
Dział spadku i zniesienie współwłasności
Dział spadku i zniesienie współwłasności Proszę o pomoc- założyłam sprawę o zniesienie wspolwlasnosci w 2019, w trakcie zmarła 1 osoba. Zrobiłam postępowanie spadkowe po niej i dalam kopię prawomocnego postanowienia z udziałami do dokumentów w sprawie o zniesienie wspolwlasnosci. Obecnie Sąd pisze "... Zobowiązuje wnioskodawczynie do zmodyfikowania wniosku poprzez wniesienie o dział spadku po zmarłym... Pod rygorem zawieszenia postępowani...

Wyszukiwarka