Podpisanie umowy przy zwolnieniu.

Poruszam dziś temat, który dotknął mnie osobiście, mianowicie zakończyłem wczoraj stosunek pracy z szefem (informując go w wiadomości sms, że przyjdę omówić warunki mojego odejścia). Pracowałem tam przez 1,5 miesiąca i niestety przez ten czas nie mogłem, mimo nalegań, doczekać się umowy o pracę (w założeniu obiecana była umowa - zlecenie). Dziś, podczas skandalicznie przeprowadzonej rozmowy, zostałem poinformowany, że otrzymam wypłatę 10-tego, ale najpierw muszę podpisać umowę z datą wsteczną. Chciałbym zapytać, czy jest to działanie legalne i zgodne z prawem pracy? Dodam, że wypłata za pierwsze 0,5 miesiąca została mi wydana w banknotach, nie dostałem żadnej informacji odnośnie ubezpieczenia, ani innych opłat, które mogłyby zostać potrącone z pensji (mniemam, że otrzymałem wypłatę "na czarno" ale tak jak pisałem wcześniej, nie mogę tego stwierdzić z powodu totalnego braku transparentności szefa). Jest mi znana tylko kwota, którą otrzymuje do ręki, nie wiem natomiast jak w kwestiach ubezpieczenia itp.
anonim cytuj
02-11-2023
Nie , umowę powinieneś otrzymać przed rozpoczęciem pracy - przeczytaj art 29 KP
Poproś o tzw. "pasek "
Art 85 kp
§ 5. Pracodawca, na żądanie pracownika, jest obowiązany udostępnić do wglądu dokumenty, na których podstawie zostało obliczone jego wynagrodzenie.

anonim cytuj
02-11-2023
Informację o tym, czy pracodawca zgłosił cię do ubezpieczenia i odprowadza składki możesz uzyskać w ZUS, np. przez ich internetowy portal dla użytkowników.

anonim cytuj
02-11-2023

Sugerowane Tematy

odmowa reklamacji (zakup przez internet)
Witam, Kupiłem przedmiot na allegro, w trakcie normalnego użytkowania zepsuł się przycisk (prawdopodobnie tandetnie wykonany egzemplarz), sprzedawca odmawia reklamacji argumentując "nieprawidłowym użytkowaniem". Jakie są w tej sytuacji możliwości zwrotu pieniędzy / reklamacji?...
Zadłużenie mieszkania sprawa do sądu.
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...
Unikanie komornika.
Sytuacja wygląda następująco: Była sprawa w Sądzie o podwyższenie alimentów na dziecko, zostały podwyższone z nakazem wyrównania od dnia złożenia pozwu-wyrok zaoczny, ponieważ pozwany nie odbierał pism sądowych mimo dostarczenia pozwu przez komornika. Ojciec dziecka nie wyrównał i od marca 2023r. przelał jedynie 700 zł w kwietniu na poczet alimentów. Pod koniec kwietnia złożyłam sprawę do komornika. Okazało się ze konto jest zajęte przez dwóc...
Dział spadku i zniesienie współwłasności
Dział spadku i zniesienie współwłasności Proszę o pomoc- założyłam sprawę o zniesienie wspolwlasnosci w 2019, w trakcie zmarła 1 osoba. Zrobiłam postępowanie spadkowe po niej i dalam kopię prawomocnego postanowienia z udziałami do dokumentów w sprawie o zniesienie wspolwlasnosci. Obecnie Sąd pisze "... Zobowiązuje wnioskodawczynie do zmodyfikowania wniosku poprzez wniesienie o dział spadku po zmarłym... Pod rygorem zawieszenia postępowani...

Wyszukiwarka