Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?

Dzień dobry. Mam problem z zakupionym samochodem. Kupiłem samochód powypadkowy, delikatnie uszkodzony o czym wiedziałem po oględzinach pojazdu. Teraz gdy chciałem go naprawić okazało się, że te uszkodzenia, o których byłem poinformowany nie są jedyne, bo samochód był w taki sposób zabezpieczony do sprzedaży, żeby nie było ich widać. Dopiero po odkręceniu kilku części zobaczyłem, co było ukryte. Chciałbym zwrócić sprzedawcy ten samochód. Po pierwsze w takim stanie nie opłaca się jego remontować, po drugie cena, którą zapłaciłem jest nieadekwatna do jego stanu. Czy może mi sprzedawca odmówić zwrotu? Co w takim przypadku?
anonim cytuj
29-11-2022
Jeśli kupiłeś samochód od osoby prywatnej (nie od dealera samochodowego), przepisy dotyczące rękojmi za wady fizyczne rzeczy (Kodeks Cywilny, art. 556 i nast.) mogą być odpowiednie w Twoim przypadku. Jeśli sprzedawca nie poinformował Cię o istniejących wadach, które powinieneś był znać przed zakupem, możesz być uprawniony do złożenia reklamacji.

Skontaktuj się ze sprzedawcą
Wyjaśnij sprzedawcy, że po odkryciu ukrytych wad chciałbyś zwrócić samochód i otrzymać zwrot pieniędzy. Może się okazać, że sprzedawca będzie gotów na współpracę bez konieczności podejmowania dalszych działań prawnych.

Zebranie dokumentacji
Zrób zdjęcia uszkodzeń, które odkryłeś, oraz dokumentuj wszelkie koszty naprawy, jakie poniosłeś. Przygotuj także dowody zakupu samochodu oraz wszelką korespondencję związana z zakupem.

Konsultacja z prawnikiem
Jeśli sprzedawca odmówi współpracy, rozważ skonsultowanie się z prawnikiem specjalizującym się w prawie cywilnym lub konsumenckim. Prawnik może doradzić Ci, jakie kroki podjąć w celu złożenia reklamacji lub dochodzenia swoich praw w sądzie.

Zgłoszenie sprawy na drogę sądową
Jeśli rozmowy z sprzedawcą nie przyniosą rezultatu, może być konieczne wystąpienie na drogę sądową. W przypadku spraw o niższej wartości, można rozważyć skorzystanie z postępowania uproszczonego.

anonim cytuj
12-04-2023

Sugerowane Tematy

Brak wypłaty od 2 miesięcy.
Witam. Pracowałem jako kierowca ciężarówki, mój pracodawca wpadł w problemy finansowe, z tego co mówi to urząd skarbowy zablokował mu konto firmowe. Pracodawca ogłosił nam że będzie ogłaszać upadłość, ale nie chciał nas zwolnić ze swojej winy tylko przymusił pracowników do rozwiązania umowy za porozumieniem stron (każdy chciał iść gdzie indziej do pracy żeby zarabiać, niż być fikcyjne zatrudnionym w firmie która nie wypłaci wynagrodzenia) W chw...
174kpc
....не плохо ordinary Bovada application is executed for unlimited login to it via mobile browsers, why for [url=https://atatest.website/2025/01/09/13-myths-about-betwinner-betting-platform/]https://atatest.website/2025/01/09/13-myths-about-betwinner-betting-platform/[/url] is not necessary special download is required....
źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać. Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby. Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający. Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...

Wyszukiwarka