Ściganie dłużnika za granicą.

Witam , pobierałam alimenty z funduszu na syna , teraz okazało się że tatuś, który nie płaci alimentów od 13 lat i jest pozbawiony praw wyjechał za granicę. Muszę napisać wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granica czy może ktoś wie jak to napisać?
anonim cytuj
27-10-2023
Kontakt do właściwego sądu okręgowego tam powiedzą krok po kroku jak taki wniosek złożyć. Długa procedura przed Tobą ale tak to wszystko wygląda..

anonim cytuj
27-10-2023
Dzwoniłam wczoraj kazali mi właśnie napisać wniosek ale całkiem jestem ciemna od czego zacząć pisać taki wniosek.
Dziwne . Mnie kilka lat temu pracownik sądu okręgowego poinformował krok po kroku co i jak. Wyrok musiałam z sądu rejonowego w danym języku pobrać i dodać jako załącznik do wniosku. Zadzwoń raz jeszcze i dopytać o szczegóły.

anonim cytuj
27-10-2023
pobierałam alimenty z funduszu na syna , teraz okazało się że tatuś, który nie płaci alimentów od 13 lat i jest pozbawiony praw wyjechał za granicą. Muszę napisać wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granica czy może ktoś wie jak to napisać?

Aby rozpocząć proces ściągania alimentów od dłużnika, który przebywa za granicą, należy postępować zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Przede wszystkim, ważne jest, aby posiadać tytuł wykonawczy, tj. prawomocny wyrok sądu, który nakazuje dłużnikowi płatność alimentów. Ten wyrok będzie podstawą do wszczęcia postępowania egzekucyjnego w kraju, w którym przebywa dłużnik.

Następnie, składając wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granicą, warto dołączyć tłumaczenie wyroku na język kraju, w którym przebywa dłużnik (o ile kraj ten wymaga takiego tłumaczenia).

W treści wniosku powinny znaleźć się następujące informacje: dane wierzyciela (osoba ścigająca alimenty), dane dłużnika, wysokość zaległych alimentów, informacje o prawomocnym wyroku sądu oraz prośba o wszczęcie postępowania egzekucyjnego w kraju dłużnika.

Ważne jest także podanie adresu dłużnika za granicą oraz ewentualne inne informacje, które mogą pomóc w jego zlokalizowaniu.

Dzwoniłam wczoraj kazali mi właśnie napisać wniosek ale całkiem jestem ciemna od czego zacząć pisać taki wniosek.

Rozpocznij od przedstawienia siebie oraz określenia, jaką masz relację z dłużnikiem (w tym przypadku jesteś matką dziecka). Następnie opisz sytuację, tj. fakt, że dłużnik nie płaci alimentów od 13 lat oraz to, że wyjechał za granicę. Podaj szczegółowe dane dłużnika, w tym jego ostatni znany adres. Następnie wskazać konieczność ściągnięcia alimentów dla dobra dziecka oraz prosić o podjęcie działań w celu egzekucji zaległych świadczeń.

Nie zapomnij dołączyć do wniosku kopię prawomocnego wyroku sądu oraz, jeśli to konieczne, tłumaczenie tego wyroku na język kraju, w którym obecnie przebywa dłużnik.

Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci w przygotowaniu wniosku. Jeżeli potrzebujesz dokładniejszych wskazówek dotyczących treści wniosku, warto skonsultować się z specjalistą od prawa rodzinnego lub międzynarodowego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Całkowita spłata kredytu.
Złożyliśmy deklaracje całkowitej spłaty kredytu hipotecznego, w umowie zapis że ma nastąpić spłata bez dodatkowych kosztów tzn. bez prowizji banku. Bank jednak zabrał prowizję prawie 4tys. Co teraz zrobić?...
Przedsądowe wezwanie do zapłaty.
Witam, otóż parę dni temu moja mama otrzymała list z firmy Centrum Badan Opinii Publicznej z działu windykacji z wezwaniem do zapłaty za materac którego nie mamy. Sprawa jest z 31.08.2015 czyli prawie 10 lat, czytałem o tej firmy w Internecie i słyszałem ze to są naciągacze, ale nie wiem jak się ustosunkować do tego. Pan z windykacji wysłał mi na maila umowę kupna tego materaca z podpisem mojej mamy na kwotę 118 zł, a w liście dostałem 118 zł+ 6 ...
trudno usuwalne naklejki
Dzień dobry, pod jaki paragraf podchodzi przyklejenie komuś trudno usuwalnej naklejki na samochód (szybę) zaparkowany w niewłaściwym miejscu?...
Opóźnienie w alimentach od dłużnika.
Komornik co miesiąc przelewa mi alimenty na dziecko ściągnięte od dłużnika. W Internecie przeczytałam, że niezwłocznie powinien mi te alimenty przekazać, jednak otrzymuję je po ponad tygodniu. W tytule przelewu jest informacja "alimenty na dzień 13..." a na moje konto wpływają po 20.... Czy to tak może być?...

Wyszukiwarka