Ściganie dłużnika za granicą.

Witam , pobierałam alimenty z funduszu na syna , teraz okazało się że tatuś, który nie płaci alimentów od 13 lat i jest pozbawiony praw wyjechał za granicę. Muszę napisać wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granica czy może ktoś wie jak to napisać?
anonim cytuj
27-10-2023
Kontakt do właściwego sądu okręgowego tam powiedzą krok po kroku jak taki wniosek złożyć. Długa procedura przed Tobą ale tak to wszystko wygląda..

anonim cytuj
27-10-2023
Dzwoniłam wczoraj kazali mi właśnie napisać wniosek ale całkiem jestem ciemna od czego zacząć pisać taki wniosek.
Dziwne . Mnie kilka lat temu pracownik sądu okręgowego poinformował krok po kroku co i jak. Wyrok musiałam z sądu rejonowego w danym języku pobrać i dodać jako załącznik do wniosku. Zadzwoń raz jeszcze i dopytać o szczegóły.

anonim cytuj
27-10-2023
pobierałam alimenty z funduszu na syna , teraz okazało się że tatuś, który nie płaci alimentów od 13 lat i jest pozbawiony praw wyjechał za granicą. Muszę napisać wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granica czy może ktoś wie jak to napisać?

Aby rozpocząć proces ściągania alimentów od dłużnika, który przebywa za granicą, należy postępować zgodnie z obowiązującymi przepisami.

Przede wszystkim, ważne jest, aby posiadać tytuł wykonawczy, tj. prawomocny wyrok sądu, który nakazuje dłużnikowi płatność alimentów. Ten wyrok będzie podstawą do wszczęcia postępowania egzekucyjnego w kraju, w którym przebywa dłużnik.

Następnie, składając wniosek do Sądu Okręgowego o ściganie dłużnika za granicą, warto dołączyć tłumaczenie wyroku na język kraju, w którym przebywa dłużnik (o ile kraj ten wymaga takiego tłumaczenia).

W treści wniosku powinny znaleźć się następujące informacje: dane wierzyciela (osoba ścigająca alimenty), dane dłużnika, wysokość zaległych alimentów, informacje o prawomocnym wyroku sądu oraz prośba o wszczęcie postępowania egzekucyjnego w kraju dłużnika.

Ważne jest także podanie adresu dłużnika za granicą oraz ewentualne inne informacje, które mogą pomóc w jego zlokalizowaniu.

Dzwoniłam wczoraj kazali mi właśnie napisać wniosek ale całkiem jestem ciemna od czego zacząć pisać taki wniosek.

Rozpocznij od przedstawienia siebie oraz określenia, jaką masz relację z dłużnikiem (w tym przypadku jesteś matką dziecka). Następnie opisz sytuację, tj. fakt, że dłużnik nie płaci alimentów od 13 lat oraz to, że wyjechał za granicę. Podaj szczegółowe dane dłużnika, w tym jego ostatni znany adres. Następnie wskazać konieczność ściągnięcia alimentów dla dobra dziecka oraz prosić o podjęcie działań w celu egzekucji zaległych świadczeń.

Nie zapomnij dołączyć do wniosku kopię prawomocnego wyroku sądu oraz, jeśli to konieczne, tłumaczenie tego wyroku na język kraju, w którym obecnie przebywa dłużnik.

Mam nadzieję, że te informacje pomogą Ci w przygotowaniu wniosku. Jeżeli potrzebujesz dokładniejszych wskazówek dotyczących treści wniosku, warto skonsultować się z specjalistą od prawa rodzinnego lub międzynarodowego.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zapomniana działka.
Witam. Tata z Mama kupili kiedyś działkę własnościowa , mała działeczka około 2000m, działka została zapomniana i nie jest opłacana od wielu lat( nie płacony ten roczny podatek od działki, tak zwana danina roczna ). Pytanie czy mogę ja wystawić na sprzedaż w takiej postaci ? Ewentualny kupiec odliczy sobie to od kwoty która będzie chciał dać za nieruchomość i opłaty zostaną uregulowane przez niego po zakupie?...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Pozew przeciwny egzekucyjny.
Witam, potrzebuje porady kogoś kto się zna w temacie ściągania komorniczego za długi mieszkaniowe. Moja żona była zameldowana w mieszkaniu u rodziców mimo że mieszkała ze mną . Moi teściowie nie płacili czynszu( moja żona nie miała o tym pojęcia) Teściowie dostali eksmisję ale dług jaki narobili na ok. 90 tys. Komornik ściga moja żonę, bo była zameldowana tam. Dodam że chodzi o lata 07 - 12. Jak da się wyjść z tej sytuacji?? Może to już jest prze...
Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...

Wyszukiwarka