Służebność mieszkania/domu

Witam! Mam pytanie odnośnie służebności mieszkania/ domu.
Teściowe mają służebność na cały murowany budynek. W którym wspólnie mieszkamy. Do tej pory nie było problemu nagle zaczęły pojawiać się schody. Chcą sobie robić swoją kuchnię niech robią nie mam nic przeciwko. Tylko czy muszę się zgadzać na udostępnienie konkretnego pomieszczenia. Ogólnie uparli się na kuchnie w pokoju syna który świeżo wyremontowalismy. Dom jest duży i mogą ją zrobić w każdym innym miejscu. Czy muszę się zgadzać na udostępnienie im akurat tego pomieszczenia ?
anonim cytuj
04-12-2020
Służebność to nie prawo własności, nie mogą ingerować w budynek bez zgody właściciela. Macie prawo powiedzieć nie i zagrozić pozwem o zamianę służebności na rentę.

anonim cytuj
04-12-2020
W akcie notarialnym stoi nieodpłatnie i dożywotnio służebność osobistą polegająca na prawie zamieszkiwania w całym murowanym budynku mieszkalnym.

anonim cytuj
04-12-2020
A jest tam wzmianka o prawie adaptacji dowolnych pomieszczeń na dowolne cele?

anonim cytuj
04-12-2020
Nie ma. Czyli jednym słowem mogę mieć spokojny sen ?

anonim cytuj
04-12-2020
Pomijając mało przyjemne "kwasy" to tak.

anonim cytuj
04-12-2020
Już do nich przywyklam.

anonim cytuj
04-12-2020

Sugerowane Tematy

Kara pieniężna nałożona na pracownika.
Witam, pracuje w firmie zajmującej się sprzedażą okien, zamówiłem okna u producenta, okazało się że zamówiłem błędne wymiary. Klientka zdenerwowana chce obciążyć mnie karą. którą będzie musiała zapłacić wykonawcy kuchni. Wstępnie powiedziała, że jest to 29 tysięcy. I teraz pytanie czy ja jako zarabiający minimalna krajową muszę płacić tak wysoką karę? Ewentualnie jeśli będzie chciała wyciągnąć taką karę od pracodawcy to czy pracodawca może obarc...
Wpis w księdze wieczystej.
Witam... Jestem opiekunem prawnym pani, która posiada w swoim majątku 2 nieruchomości z 2 księgami wieczystymi... W obu księgach wieczystych widnieje 3 właścicieli (moja podopieczna, brat podopiecznej i matka podopiecznej). Matka mojej podopiecznej zmarła 10 lat temu - nie było zrobione postępowanie spadkowe... Brat mojej podopiecznej zmarł 3 lata temu po którym moja podopieczna przyjęła spadek z dobrodziejstwem inwentarza... Teraz chciałaby...
Wykupienie części domu bez wiedzy współwłaścicieli
Witam mam pytanie i proszę o pomoc... Mam 1/2 i 3/4 domu zapisana i wszystko prawnie uregulowane ale drugą część domu czyli 1/4 maja dzieci zmarłego właściciela no i niestety moi wspólni właściciele postanowili dom sprzedać mimo mojej chęci wykupu ale niestety wykluczyli mnie i czy jest szansa zmuszenia ich prawnie do takiego postępowania , czy jest szansa wykupić drugą niecałą polowe domu bez zgody właścicieli a właściwie współwłaścicieli...
jak kupic działkę,która jest podzielona na 4?
Witam, mam problem szwagier chce kupić działkę od ciotki, problem wynika z tego że działka jest podzielona na 4 działki, 2 po niżej 30 arów, 2 po ponad 30 arów. Szwagier dalsza rodzina, ani nie jest rolnikiem indywidualnym. Notariusz twierdzi że musi wszystko iść przez KOWR (ziemia jest klasy 5). Czy da się w jakiś sposób to ominąć?...

Wyszukiwarka