Witam
2 lata temu robiłam remont i dziś dostałam wezwanie do zapłaty po dokładnie 2latach i 3 miesiącach z pobliskiego sklepu z materiałami budowalnymi wezwanie do zapłaty na kwotę 480 zł +odsetki 120 zł. Akurat się tak składa ze wszystkie fv i rachunki mam bo robiłam generalny remont. Fv nie była oczywiście brana na firmę i jak w normalnym sklepie zawsze płaciłam karta lub gotowa i w tym wypadku był to gotówka. Na fv widnieje płatność gotówka, zapłacono 0zl i pozostaje 480- oczywiście przy zakupie nie patrzyłam na to bo po co - płace dostaje rachunek/fv i idę dalej... Proszę mi powiedzieć co mam teraz zrobić? Nie mam żadnego dokumentu, w życiu w tej firmie nie brałam nic z jakaś odroczona płatnością czy coś w tym stylu - i wydaje mi się ze chyba takie coś to tylko z firmami robią a nie ze zwykłym cywilem...
Czekaj na pozew i szukaj dowodów na to, że naprawdę zapłaciłaś tę fakturę.
anonim cytuj
10-01-2024
No tak tylko jakich dowodów mam szukać? Potwierdzenia wpłaty nie mam jak dali mi tyłkiem ewidentne źle musieli zaznaczyć w systemie. Nie rozumiem tylko jak można płatność dać jako gotówka i później ze zapłacono 0zl i bez żadnego terminu płatności ani nic. Oni chyba powinni mieć w tej sytuacji jakiś podpis ode mnie mnie czy coś? Bo nie maja żadnego nawet potwierdzenia ze ja to brałam a przecież zwykły Kowalski tez może wejść do tego sklepu wziąć sobie fv na obojętnie kogo i nie zapłacić ? Tym bardziej ze mam więcej od nich fv i wszędzie mam płatność gotówka lub karta. (A fv były mi potrzebne do rozliczenia w urzędzie ).
anonim cytuj
10-01-2024
A po co szukać? Przedawnienie.
anonim cytuj
10-01-2024
Byłam dziś w tym sklepie i na początku było ciężko ale potem jakoś przekonałam ich i przyznali mi rację - podobno mają jakiegoś nowego księgowego...
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...
Witam,
znajoma otrzymała od ojca darowiznę nieruchomości 12.06.2018r.
Teraz otrzymała informację z firmy windykacyjnej KRUK o zadłużeniu ojca w kwocie ponad 200 tyś zł oraz, że został złożony pozew do sądu w dniu 07.06.2023r. ze skargą pauliańską. Czy zwrot darowizny uchroni ją przed spłatą ?
jeszcze zapytanie: nieruchomość nie jest warta tej kwoty zadłużenia, a sąd wyda nakaz to czy pozostałą różnicę będzie musiała spłacać ?...
Dzień dobry, drugi tydzień przebywam na oddziale dziennym w klinice psychiatrycznej. Poinformowałam pracodawcę o tym zanim podjęłam leczenie. W takiej sytuacji psychiatra wystawia zwolnienie wsteczne Po dwóch tygodniach uczęszczania na terapie. Moje pytanie brzmi czy kadrowa ma prawo dzwonić do kliniki w celu pozyskania informacji na mój temat i mojego zwolnienia? Nie informowałam jej o moim leczeniu bezpośrednio. Powiedziałam tylko dyrekcji i ko...
Witam
Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę.
Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: