Wezwanie do zapłaty.

Witam
2 lata temu robiłam remont i dziś dostałam wezwanie do zapłaty po dokładnie 2latach i 3 miesiącach z pobliskiego sklepu z materiałami budowalnymi wezwanie do zapłaty na kwotę 480 zł +odsetki 120 zł. Akurat się tak składa ze wszystkie fv i rachunki mam bo robiłam generalny remont. Fv nie była oczywiście brana na firmę i jak w normalnym sklepie zawsze płaciłam karta lub gotowa i w tym wypadku był to gotówka. Na fv widnieje płatność gotówka, zapłacono 0zl i pozostaje 480- oczywiście przy zakupie nie patrzyłam na to bo po co - płace dostaje rachunek/fv i idę dalej... Proszę mi powiedzieć co mam teraz zrobić? Nie mam żadnego dokumentu, w życiu w tej firmie nie brałam nic z jakaś odroczona płatnością czy coś w tym stylu - i wydaje mi się ze chyba takie coś to tylko z firmami robią a nie ze zwykłym cywilem...
anonim cytuj
10-01-2024
Czekaj na pozew i szukaj dowodów na to, że naprawdę zapłaciłaś tę fakturę.

anonim cytuj
10-01-2024
No tak tylko jakich dowodów mam szukać? Potwierdzenia wpłaty nie mam jak dali mi tyłkiem ewidentne źle musieli zaznaczyć w systemie. Nie rozumiem tylko jak można płatność dać jako gotówka i później ze zapłacono 0zl i bez żadnego terminu płatności ani nic. Oni chyba powinni mieć w tej sytuacji jakiś podpis ode mnie mnie czy coś? Bo nie maja żadnego nawet potwierdzenia ze ja to brałam a przecież zwykły Kowalski tez może wejść do tego sklepu wziąć sobie fv na obojętnie kogo i nie zapłacić ? Tym bardziej ze mam więcej od nich fv i wszędzie mam płatność gotówka lub karta. (A fv były mi potrzebne do rozliczenia w urzędzie ).

anonim cytuj
10-01-2024
A po co szukać? Przedawnienie.

anonim cytuj
10-01-2024
Byłam dziś w tym sklepie i na początku było ciężko ale potem jakoś przekonałam ich i przyznali mi rację - podobno mają jakiegoś nowego księgowego...

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Limit zadłużenia a pożyczka.
Witam, Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...
2 dni wolnego na poszukiwanie pracy
Dzień dobry. Mam pytanie o 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Mąż dostał wypowiedzenie, okres wypowiedzenia 1 miesiąc. Przysługują mu 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Maz pracuje 12 h/dzień. Czy dzień wolnego pokrywa 8h pracy czy mozna przyjąć że 12h? Z góry dziękuję za odpowiedź....
Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną
Dzień dobry. Syn pozostawił na parkingu samochód, który został ochlapany farbą elewacyjną. Właściciel czyszcząc owy samochód porysował lakier na samochodzie. To, że lakier został porysowany podczas czyszczenia, syn zauważył na drugi dzień po zmyciu czegoś co ten pan nałożył na samochód. Dał mu na odczepnego 200 zł. Ogólnie dane owego Pana syn ma, bo wezwał policję. Pan nie jest ugodowy co do naprawy porysowanej karoserii. Proszę o jakieś info ...
Kupno mieszkania z rynku wtórnego.
Planuje kupić mieszkanie z rynku wtórnego. Sprzedawca powiedział, że jakiś czas temu spółdzielnia/wspólnota wzięła kredyt na termomodernizację budynku. Mieszkanie jest własnościowe. Czy jest jakieś ryzyko, że w momencie jak spółdzielnia/wspólnota nie będzie wywiązywać się z zobowiązań, będzie w stanie zając moje mieszkanie? Jakie ryzyko dla mnie niesie ze sobą taki kredyt?...

Wyszukiwarka