Dozór elektroniczny

Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam
anonim cytuj
27-10-2023
Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin.

Zgodnie z polskim prawem, dozór elektroniczny jest jednym z środków zapobiegawczych określonych w Kodeksie postępowania karnego. Sposób jego wykonywania jest uregulowany w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania nadzoru nad osobą objętą dozorem elektronicznym oraz standardów technicznych urządzeń do kontroli miejsca pobytu osoby.

Jeśli chodzi o dni świąteczne, które wypadają w dni robocze, tak jak 1 listopada, to zależy od konkretnych warunków orzeczenia sądu oraz indywidualnego rozkładu dozoru elektronicznego dla danego oskarżonego. Zazwyczaj jednak dni świąteczne traktowane są jako dni wolne od pracy i mogą mieć odmienny rozkład godzin niż typowe dni robocze.

Jeśli w orzeczeniu sądu lub w indywidualnym rozkładzie dozoru nie ma wyjątków dotyczących dni świątecznych, 1 listopada będzie traktowany jak każdy inny dzień roboczy, i mąż będzie mógł wychodzić zgodnie z określonymi godzinami, tj. od 6 do 18.

Jeśli jednak w orzeczeniu sądu są określone wyjątki dotyczące dni świątecznych, należy postępować zgodnie z tymi wytycznymi. W każdym przypadku warto również skonsultować się bezpośrednio z kuratorem sądowym nadzorującym dozór, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień.

anonim cytuj
28-10-2023
Jeżeli w orzeczeniu sądu nie ma szczegółowego zapisu odnoszącego się do dni świątecznych, wtedy 1 listopada traktowany jest jak każdy inny dzień roboczy w kontekście dozoru elektronicznego, co oznacza, że obowiązują te same godziny, tj. od 6 do 18.

Jeśli natomiast w orzeczeniu sądu zostały uwzględnione dni wolne od pracy, 1 listopada może być traktowany inaczej, z odmiennym rozkładem godzin.

Dlatego kluczowe jest dokładne zapoznanie się z treścią orzeczenia sądu dotyczącego dozoru elektronicznego w odniesieniu do osoby, której dotyczy pytanie.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron.
Odchodzę z pracy, gdyż pracodawca stosował mobbing. Wypowiedziałem umowę za porozumieniem stron 2 tygodnie temu. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim do końca września czyli okresu wypowiedzenia. Otrzymałem dziś takiego smsa od pracodawcy. ""Szanowny Panie Adamie, w związku z popełnionymi przez Pana błędami w pracy moje biuro poniosło stratę finansową w wysokości 910,40 zł. Jeśli chce Pan poznać szczegóły i polubownie załatwić tę spra...
Wniosek o umorzenie postępowania.
Jestem represjonowany politycznie ze względu na wpisy internetowe. Prokuratura wszczęła kilka spraw wobec mnie. Jedną zakończyła uznając mnie ostatecznie za świadka i oddając mi sprzęt komputerowy. Inne sprawy zostały połączone i przesłane do drugiej prokuratury. Ta druga prokuratura uchyliła jeden zarzut, który wydała ta pierwsza. Pozostałe zarzuty postawiono mi już ponad rok temu. Potwierdziłem że ja dokonywałem danych wpisów ale zdecydowanie z...
Zwolnienie po ustaniu pracy
Dzień dobry. Byłam zatrudniona od 9 sierpnia do 18 sierpnia na umowę zlecenie i była mi odprowadzana na mój wniosek składka chorobowa. Od 21 sierpnia do 7 września byłam na umowie zastępstwo i że względu na mój stan psychiczny lekarz wystawił od dzisiaj l4 czyli od 8 września to czy ono będzie płatne? Czyli miałam odprowadzane 30 dni składkę chorobową? Czy okresy odprowadzania składki chorobowej w tej sytuacji się sumują z umowy zlecenie i um...
Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ?
Dzień dobry. W zakładzie pracy jest lista na którą każdy ma się wpisać. Dotyczy szczepienia przeciwko covid 19. Czy pracodawca ma prawo zmusić pracowników do szczepienia ? Czy jeżeli ktoś odmówi może to być powodem do zwolnienia dyscyplinarnego? Pracuje w sklepie, a w mojej firmie jest nakaz szczepienia przeciwko covid do 10 grudnia, oraz obowiązek dostarczenia certyfikatu ze szczepienia. Jeżeli nie ma prawa zmusić nas do tego, to jak się br...

Wyszukiwarka