Dozór elektroniczny

Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam
anonim cytuj
27-10-2023
Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin.

Zgodnie z polskim prawem, dozór elektroniczny jest jednym z środków zapobiegawczych określonych w Kodeksie postępowania karnego. Sposób jego wykonywania jest uregulowany w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania nadzoru nad osobą objętą dozorem elektronicznym oraz standardów technicznych urządzeń do kontroli miejsca pobytu osoby.

Jeśli chodzi o dni świąteczne, które wypadają w dni robocze, tak jak 1 listopada, to zależy od konkretnych warunków orzeczenia sądu oraz indywidualnego rozkładu dozoru elektronicznego dla danego oskarżonego. Zazwyczaj jednak dni świąteczne traktowane są jako dni wolne od pracy i mogą mieć odmienny rozkład godzin niż typowe dni robocze.

Jeśli w orzeczeniu sądu lub w indywidualnym rozkładzie dozoru nie ma wyjątków dotyczących dni świątecznych, 1 listopada będzie traktowany jak każdy inny dzień roboczy, i mąż będzie mógł wychodzić zgodnie z określonymi godzinami, tj. od 6 do 18.

Jeśli jednak w orzeczeniu sądu są określone wyjątki dotyczące dni świątecznych, należy postępować zgodnie z tymi wytycznymi. W każdym przypadku warto również skonsultować się bezpośrednio z kuratorem sądowym nadzorującym dozór, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień.

anonim cytuj
28-10-2023
Jeżeli w orzeczeniu sądu nie ma szczegółowego zapisu odnoszącego się do dni świątecznych, wtedy 1 listopada traktowany jest jak każdy inny dzień roboczy w kontekście dozoru elektronicznego, co oznacza, że obowiązują te same godziny, tj. od 6 do 18.

Jeśli natomiast w orzeczeniu sądu zostały uwzględnione dni wolne od pracy, 1 listopada może być traktowany inaczej, z odmiennym rozkładem godzin.

Dlatego kluczowe jest dokładne zapoznanie się z treścią orzeczenia sądu dotyczącego dozoru elektronicznego w odniesieniu do osoby, której dotyczy pytanie.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie w umowie o pracę na okres próbny
Dzień dobry, Jestem na umowie o pracę na okres próbny 3 miesięczny na stanowisku tłoczarz metalu/ operator urządzeń od początku września. chciałem się dopytać o dwie kwestie dotyczące mojej umowy: Po pierwsze po dodaniu wynagrodzenia zasadniczego i premii uznaniowej wychodzi mi kwota 26,40 zł brutto za godzinę, co jest kwotą niższą niż najniższa krajowa, która od lipca tego roku wynosi 28,10 zł. Dodam, że mam normalny 5 dniowy tydzień pracy, 8...
Zakupy przez internet.
Mąż kilka dni temu zrobił zakupy przez internet na stronie sklepu. Z niewiadomych przyczyn sklep naliczył bardzo duże rabaty. Mąż przed dokonaniem zakupu zadzwonił do sklepu, oni jednak nie widzieli u siebie problemu i byli zdziwieni sytuacją. Mąż dokonał zakupu za ponad 500 zł, został mu naliczony rabat na całą kwotę, z czego musiał jedynie zapłacić za przesyłkę. Teraz pytanie, bo w cuda nie wierzę. Czy mamy farta i przez dziwny błąd na stroni...
Znak Zakaz wyprowadzania psów, czy jest legalny?
Pod blokiem oraz w całej okolicy znajdują się znaki na trawnikach „zakaz wyprowadzania psów” i zawsze obok tego znaku jest postawiony specjalny śmietnik na psie odchody. Tak samo jak dużo jest znaków - tak samo dużo jest śmietników i zawsze są postawione obok siebie (z reguły na środku danego trawnika). Sąsiad regularnie zwraca mi uwagę, ze mój pies chodzi po tym trawniku (tak, chodzi, nigdy nie złapał mnie na tym, żeby mój pies się tam załatwił)...
Wypowiedzenie umowy najmu z miesięcznym wyprzedzeniem.
W umowie najmu mieszkania jest zapis o wypowiedzeniu najmu z miesięcznym wyprzedzeniem. Właściciel się połapał że nie znalazł naiwnych jeleni na darmowe pieniążki co miesiąc i takie wypowiedzenie dostarczył. Termin tego wypowiedzenia wypada niefortunnie parę dni przed wypłata uniemożliwiając wyprowadzkę w tym terminie, w domu mieszka dziecko. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?...

Wyszukiwarka