Dozór elektroniczny

Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam
anonim cytuj
27-10-2023
Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin.

Zgodnie z polskim prawem, dozór elektroniczny jest jednym z środków zapobiegawczych określonych w Kodeksie postępowania karnego. Sposób jego wykonywania jest uregulowany w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania nadzoru nad osobą objętą dozorem elektronicznym oraz standardów technicznych urządzeń do kontroli miejsca pobytu osoby.

Jeśli chodzi o dni świąteczne, które wypadają w dni robocze, tak jak 1 listopada, to zależy od konkretnych warunków orzeczenia sądu oraz indywidualnego rozkładu dozoru elektronicznego dla danego oskarżonego. Zazwyczaj jednak dni świąteczne traktowane są jako dni wolne od pracy i mogą mieć odmienny rozkład godzin niż typowe dni robocze.

Jeśli w orzeczeniu sądu lub w indywidualnym rozkładzie dozoru nie ma wyjątków dotyczących dni świątecznych, 1 listopada będzie traktowany jak każdy inny dzień roboczy, i mąż będzie mógł wychodzić zgodnie z określonymi godzinami, tj. od 6 do 18.

Jeśli jednak w orzeczeniu sądu są określone wyjątki dotyczące dni świątecznych, należy postępować zgodnie z tymi wytycznymi. W każdym przypadku warto również skonsultować się bezpośrednio z kuratorem sądowym nadzorującym dozór, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień.

anonim cytuj
28-10-2023
Jeżeli w orzeczeniu sądu nie ma szczegółowego zapisu odnoszącego się do dni świątecznych, wtedy 1 listopada traktowany jest jak każdy inny dzień roboczy w kontekście dozoru elektronicznego, co oznacza, że obowiązują te same godziny, tj. od 6 do 18.

Jeśli natomiast w orzeczeniu sądu zostały uwzględnione dni wolne od pracy, 1 listopada może być traktowany inaczej, z odmiennym rozkładem godzin.

Dlatego kluczowe jest dokładne zapoznanie się z treścią orzeczenia sądu dotyczącego dozoru elektronicznego w odniesieniu do osoby, której dotyczy pytanie.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska dziecka.
Zmiana nazwiska dziecka Prawa ograniczone Rozwód Czy mogę spróbować chociaż zmienić nazwisko synkowi na moje? Ojciec biologiczny zniknął, od 3 lat go nie ma w życiu dziecka, zaczął zwracać uwagę na to, że ma inne nazwisko niż ja. Czy można to jakoś załatwić? Jakiś wniosek?...
Czy sprzedawca miał prawo niedokonac zwrotu pieniędzy za nowy, nieotworzony towar?
Witam, mam dość nietypowe pytanie . 2 dni temu w sklepie stacjonarnym zakupiłam kołdrę za ponad 200zł. miałam w planach kupić inną lecz sprzedający odradził mi jej kupno (chodziło o wymiary) więc kupiłam tą którą mi zaproponował, bezsensu. W domu mierząc kołdrę do łóżka dziecięcego okazało się że ona jest ogromna, dziecko tonie pod nią (mierzyłam naszą starą kołdrą, bo ma identyczne wymiary) . Chciałam dzisiaj zwrócić towar, pani w sklepie nie...
Sąsiad chce podłączyć się do mojego odpływu, który jest w ścianie nośnej
Witam serdecznie. Jestem najemca mieszkania w którym sama przeprowadzałam gruntowne remonty. Sąsiad który wynajął mieszkanie za ścianą chce abym pozwoliła mu przekłuć się przez ścianę nośną do mojej łazienki w celu podłączenia się do mojego odpływu. Na tą chwilę sąsiad na odpływ ale chce zwiększyć średnicę rury i przenieść go w inne miejsce. Do odpływu chce podłączyć WC i prysznic. Mam obawy ze skutkowało by to zapychaniem się rury lub wybiciem d...
Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji
Dzień dobry Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje? Opis sytuacji: Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...

Wyszukiwarka