Dozór elektroniczny

Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam
anonim cytuj
27-10-2023
Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin.

Zgodnie z polskim prawem, dozór elektroniczny jest jednym z środków zapobiegawczych określonych w Kodeksie postępowania karnego. Sposób jego wykonywania jest uregulowany w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania nadzoru nad osobą objętą dozorem elektronicznym oraz standardów technicznych urządzeń do kontroli miejsca pobytu osoby.

Jeśli chodzi o dni świąteczne, które wypadają w dni robocze, tak jak 1 listopada, to zależy od konkretnych warunków orzeczenia sądu oraz indywidualnego rozkładu dozoru elektronicznego dla danego oskarżonego. Zazwyczaj jednak dni świąteczne traktowane są jako dni wolne od pracy i mogą mieć odmienny rozkład godzin niż typowe dni robocze.

Jeśli w orzeczeniu sądu lub w indywidualnym rozkładzie dozoru nie ma wyjątków dotyczących dni świątecznych, 1 listopada będzie traktowany jak każdy inny dzień roboczy, i mąż będzie mógł wychodzić zgodnie z określonymi godzinami, tj. od 6 do 18.

Jeśli jednak w orzeczeniu sądu są określone wyjątki dotyczące dni świątecznych, należy postępować zgodnie z tymi wytycznymi. W każdym przypadku warto również skonsultować się bezpośrednio z kuratorem sądowym nadzorującym dozór, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień.

anonim cytuj
28-10-2023
Jeżeli w orzeczeniu sądu nie ma szczegółowego zapisu odnoszącego się do dni świątecznych, wtedy 1 listopada traktowany jest jak każdy inny dzień roboczy w kontekście dozoru elektronicznego, co oznacza, że obowiązują te same godziny, tj. od 6 do 18.

Jeśli natomiast w orzeczeniu sądu zostały uwzględnione dni wolne od pracy, 1 listopada może być traktowany inaczej, z odmiennym rozkładem godzin.

Dlatego kluczowe jest dokładne zapoznanie się z treścią orzeczenia sądu dotyczącego dozoru elektronicznego w odniesieniu do osoby, której dotyczy pytanie.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy muszę stawić się na odczytanie testamentu?
Zmarła moja babcia, wczoraj dostałam sms od siostry z którą od wielu lat nie utrzymuję kontaktów, dotyczący terminu i miejsca odczytania testamentu, z dopiskiem że moja obecność jest obowiązkowa, w internecie na szybko znalazłam informacje, że taka obecność nie jest obowiązkowa, ale wolę mieć pewność, tak więc jak to wygląda w kwestii prawnej? Czy grożą mi jakieś konsekwencje jeśli jednak nie pojawię się w tym terminie we wskazanej kancelarii n...
Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma....
Wskazanie osoby poszukiwanej.
Dzień Dobry Rozpoznałem osobę przedstawioną na jednym z nagrań (kamera przemysłowa) poszukiwaną przez organy ścigania, mogącą mieć związek z popełnieniem przestępstwa lub będącą jej świadkiem. Jej dane personalne są dla policji nieznane. Moje typowania opierają się, na fotografiach (wykonanie własne) osoby, którą rozpoznałem - bardzo duże podobieństwo, w sylwetce, chodzie, cechach twarzy. Niestety nagranie z kamery - jest słabej, jakości. Ch...
Spadek po śmierci jednego z rodziców.
Zmarł mój tato. Nie za bardzo wiem jak wygląda teraz cała procedura z mieszkaniem, które po nim zostało. Nie zdążył przepisać go na mnie, czyli córkę, bo zmarł nagle. Brak zadłużeń na mieszkaniu, żadnej hipoteki - mieszkanie własnościowe. Jest jeszcze mój brat, syn mojego ojca, ale on się zrzeknie praw do spadku. Proszę podpowiedzcie od czego zacząć i gdzie się zgłosić? Jak to ma teraz wyglądać?...

Wyszukiwarka