Dozór elektroniczny

Witam. Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin. Pozdrawiam
anonim cytuj
27-10-2023
Mąż ma dozór elektroniczny od trzech tygodni. Od poniedziałku do piątku może normalnie wychodzić i pracować od 6 do 18. Jak to się ma do świąt przed nami jest 1 listopada wypada w środę czy to się liczy jako dzień normalny czy jak w niedzielę co do wolnych godzin.

Zgodnie z polskim prawem, dozór elektroniczny jest jednym z środków zapobiegawczych określonych w Kodeksie postępowania karnego. Sposób jego wykonywania jest uregulowany w rozporządzeniu Ministra Sprawiedliwości w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania nadzoru nad osobą objętą dozorem elektronicznym oraz standardów technicznych urządzeń do kontroli miejsca pobytu osoby.

Jeśli chodzi o dni świąteczne, które wypadają w dni robocze, tak jak 1 listopada, to zależy od konkretnych warunków orzeczenia sądu oraz indywidualnego rozkładu dozoru elektronicznego dla danego oskarżonego. Zazwyczaj jednak dni świąteczne traktowane są jako dni wolne od pracy i mogą mieć odmienny rozkład godzin niż typowe dni robocze.

Jeśli w orzeczeniu sądu lub w indywidualnym rozkładzie dozoru nie ma wyjątków dotyczących dni świątecznych, 1 listopada będzie traktowany jak każdy inny dzień roboczy, i mąż będzie mógł wychodzić zgodnie z określonymi godzinami, tj. od 6 do 18.

Jeśli jednak w orzeczeniu sądu są określone wyjątki dotyczące dni świątecznych, należy postępować zgodnie z tymi wytycznymi. W każdym przypadku warto również skonsultować się bezpośrednio z kuratorem sądowym nadzorującym dozór, aby uniknąć ewentualnych nieporozumień.

anonim cytuj
28-10-2023
Jeżeli w orzeczeniu sądu nie ma szczegółowego zapisu odnoszącego się do dni świątecznych, wtedy 1 listopada traktowany jest jak każdy inny dzień roboczy w kontekście dozoru elektronicznego, co oznacza, że obowiązują te same godziny, tj. od 6 do 18.

Jeśli natomiast w orzeczeniu sądu zostały uwzględnione dni wolne od pracy, 1 listopada może być traktowany inaczej, z odmiennym rozkładem godzin.

Dlatego kluczowe jest dokładne zapoznanie się z treścią orzeczenia sądu dotyczącego dozoru elektronicznego w odniesieniu do osoby, której dotyczy pytanie.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Problem z reklamacją butów w sklepie obuwniczym. Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Dzień dobry. Piszę do państwa być może z błahostką ale potrzebuję pomocy i porady .Otóż ,miesiąc temu w sklepie obuwniczym zakupiłam obuwie damskie w kwocie 400 zł .Po 3 tygodniach użytkowania buty zaczęły się rozklejać ( w obu butach odchodzą podeszwy ) .Pojechałam dziś z reklamacją do sklepu ,w którym zostały zakupione .Poprosiłam o zaznaczenie przez sprzedawcę w formularzu ,iż wolała bym zwrot gotówki , ponieważ obawiam się ,że cała seria jest...
Poczta Polska wystawiła tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv. W piśmie widnieje adres, pod którym tato nigdy nie mieszkał.
Dobry wieczór. Poczta Polska wystawiła mojemu tacie obciążenie z tytułu braku oplat za abonament rtv, o którym dowiedział się dopiero po zajęciu konta. Pomijam fakt, że żaden odbiornik nie został zgłoszony ale chodzi o dane. W piśmie z Poczty widnieje adres, pod którym moj tato nigdy nie mieszkał ani nie był zameldowany. PESEL się zgadza. Czy zatem powinno się to zgłosić do prokuratury jako wyciek danych? Na Poczcie odbiera ukrainiec i nie potraf...
Wadliwe postanowienie sądu - spadek testament - brak przyrostu
Dzień dobry, Ponad 2 lata temu odbyła się sprawa spadkowa po jednym z członków rodziny, który zostawił testament. W testamencie wskazał trzech spadkobierców. Jeden z nich nie dożył śmierci spadkodawcy. Zgodnie z przyrostem jego część spadku powinna przejść na dwóch pozostałych spadkobierców testamentowych. Mimo to sąd wydał błędne postanownie wskazując, zgodnie z testamentem, że nie żyjąca już osoba nabywa część spadku. Uczestnicy postępowania ...
Umowa najmu a wypowiedzenie.
Wyczytałem iż umowy najmu na czas określony nie można swobodnie wypowiedzieć poza przypadkami wskazanymi w ustawie. Czy zapis w takiej umowie mówiący ze "umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze strony z zachowaniem 2 miesięcznego okresu wypowiedzenia" jest zgodny z prawem? Mowa tutaj o zapisie który daje możliwość swobodnego rozwiązania bez podania przyczyny w sumie przez każda ze stron....

Wyszukiwarka