List intencyjny.

Mam pytanko, jeżeli podpiszę list intencyjny, w którym zadeklaruję się, że za jakiś czas zacznę pracę w danej firmie, a tego nie uczynię ponieważ np. dostałem lepszą ofertę z innej firmy to ponoszę jakieś konsekwencję?
anonim cytuj
07-02-2024
To zależy od treści listu.

anonim cytuj
07-02-2024
Załóżmy, że znajdzie się tam zdanie, że z dniem np. 12.02.2024r. rozpocznę pracę w takiej i takiej firmie na danym stanowisku. Ewentualnie co musi zawierać taki list bym miał jakieś konsekwencję jak nie dotrzymam tego.

anonim cytuj
07-02-2024
Musi tam być napisane, że pracownik poniesie konsekwencje. KP nie zna pojęcia list intencyjny. To bezwartościowe z punktu widzenia prawa pracy zgodne oświadczenie stron.

anonim cytuj
07-02-2024
Czyli tak na chłopski rozum jeżeli nie będzie wzmianki, że w razie nie podjęcia przeze mnie pracy w danym terminie ponoszę konsekwencję finansowe to mogę zrezygnować ze współpracy.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

Szkodliwe warunki pracy.
Od kilku lat pracuje w firmie produkującej drut....tzn. na ciągarni...jako tzw. "ciągacz drutu", jednakże w mojej umowie jak i pozostałych pracowników nie widnieje stanowisko pracy jako CIAGACZ DRUTU tylko jako Operator maszyn;(praca jako CIAGACZ DRUTU wiąże się wg ustawy jako szkodliwa dla zdrowia....a jako operator maszyn sami wiemy że nic z tego nie ma. Gdzie i jak zgłosić naruszenie prawa? Wszyscy pracujemy przy ciągarkach...wdycham...
Składanie dowodów o niewinności przez osobę oskarżoną.
Witam wszystkich. Mam druga sprawę 22 sierpnia i pytanie takie. Czy mogę donieść dowód w postaci płytki. Jako dowód o niewinności.. Dodam że pierwsza się odbyła a jeden świadek oskarżający się nie stawił i odroczono ją. Dwóch było oskarżających zeznawali. Sprawa z policją. I czy po prostu sąd uwzględnił mój dowód?...
Urlop wypoczynkowy.
Witam serdecznie, z racji tego, że do PIPu, na infolinię jest ciężko się dodzwonić, pomyślałem, że może spróbuję również tutaj. Do rzeczy, jak wiadomo, co roku pracownik ma prawo do nie przerwanego, dwutygodniowego urlopu wypoczynkowego. No i na tym polega mój problem, ponieważ nie mam potrzeby go w tym roku wykorzystywać i byłaby to dla mnie zwykła strata czasu, jednak pracodawca upiera się, że muszę go wykorzystać, bo takie są przepisy i nic na...
Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...

Wyszukiwarka