Wypowiedzenie umowy na czas określony.

Dzień dobry, jakie konsekwencje ma zapis (umowa najmu na czas określony, na 1 rok):
Wynajmujący ma prawo zatrzymać kaucję w przypadku :
- rozwiązania umowy przez najemcę przed upływem okresu na jaki umowa została zawarta.
Nie ma żadnych konkretnych dat, czy to oznacza, że jeśli wypowiem teraz umowę, nie płacąc za czynsz, kaucja zostanie u właściciela. Tylko jak tu rozumieć terminy ? Do kiedy mam czas na wyprowadzkę, od kiedy to się liczy do kiedy?
Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
anonim cytuj
14-11-2023
Jeśli umowa nie zakłada możliwości jej wypowiedzenia, to nie możesz jej wypowiedzieć.
Nawet jak wyprowadzisz się przed jej zakończeniem, to masz obowiązek pokrywać koszty wynajmu, do końca trwania umowy.
Kwestię kaucji reguluje ustawa w art. 6
4. Kaucja podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu lub nabycia jego własności przez najemcę, po potrąceniu należności wynajmującego z tytułu najmu lokalu.

anonim cytuj
14-11-2023

Sugerowane Tematy

Kwota niezgodna z taryfikatorem.
Mój brat dostał mandat za wyprzedzanie rowerem innego pojazdu na przejściu dla pieszych. Mandat przyjęty, ale jeszcze nie zapłacony. Kwota na mandacie to 1500 zł, ale poszukaliśmy trochę w przepisach i okazało się że Policjant popełnił błąd, bo okazało się, że za to wykroczenie popełnione pojazdem niemechanicznym są widełki 50-500 zł. Co tutaj można zrobić?...
Umowa deweloperska na lokal mieszkalny
Będąc panną podpisałam umowę deweloperską na lokal mieszkalny, byłam wskazana jedynym nabywcą. Oddanie miało nastąpić do połowy 2021r. Do tego czasu wpłaciłam 100% kwoty za mieszkanie na rachunek powierniczy, wpłaty szły z mojego osobistego konta, nie brałam kredytu. Do tej pory deweloper opóźnia się z oddaniem. Co w przypadku jeśli wezmę teraz ślub i będę miała z mężem ustrój wspólności majątkowej? Czy jeżeli po ślubie deweloper przeniesie na ...
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Czy można dopisać kogoś do aktu notarialnego jeżeli nie jest się małżeństwem?
Witam. Sytuacja wygląda tak: chcieliśmy kupić wspólnie z partnerem mieszkanie skorzystaliśmy z pomocy doradcy kredytowego. Przeanalizował naszą sytuację i stwierdził że najkorzystniej będzie dla nas jeśli kredyt będzie tylko na mojego partnera. Teraz mieszkanie jest już kupione w akcie notarialnym widnieje tylko mój partner. Chciałabym jednak być dopisana do tego aktu notarialnego. Będę w końcu razem z partnerem remontować urządzać mieszkanie i s...

Wyszukiwarka