Obiekt handlowy na dzierżawionej działce.

Witam, wydzierżawiłam od miasta teren na którym miałam ustawić obiekt handlowy zgodnie z przedstawiona przeze mnie wizualizacją .postawiłam przyczepę co odbiega od wizualizacji nie jest dokładnie takie ale w podobnym stylu. Stwierdzili ze jest to nieestetyczne. Cały sezon handlowałam teraz napisali mi ze mam to zabierać ,bo jest brzydkie. Zagospodarowanie terenu nie odbiega od innych zagospodarowań w tym mieście ,w czasie sezonu spotkało się z uznaniem turystów. Czy mogę się odnieść do innej instancji o stwierdzenie czy to estetyczne ,czy nie. Odbieram to jako personalny atak na mnie.
anonim cytuj
27-10-2023
Postawiła Pani przyczepę a miała postawić co?
Obiekt handlowy, wg umowy mogłam postawić na terenie ok 300 m obiekt budowlany jednokondygnacyjny nietrwałe związany z gruntem

Czyli nie wypełniła Pani warunków umowy. Na czym więc polega wg. Pani atak personalny na Panią?

anonim cytuj
27-10-2023
wydzierżawiłam od miasta teren na którym miałam ustawić obiekt handlowy zgodnie z przedstawiona przeze mnie wizualizacją

W sytuacji, gdy zawierana jest umowa dzierżawy z określonymi warunkami co do zagospodarowania terenu, kluczowe jest przestrzeganie tych warunków. Jeśli umowa precyzyjnie określała, jakie obiekty mogą być postawione na dzierżawionej działce, odstępstwa od tych warunków mogą prowadzić do roszczeń ze strony miasta.

postawiłam przyczepę co odbiega od wizualizacji nie jest dokładnie takie ale w podobnym stylu.

Jeśli przyczepa, którą postawiła Pani na działce, odbiega od zaakceptowanej wizualizacji, to miasto ma prawo żądać usunięcia tej przyczepy, chyba że umowa dzierżawy dopuszcza pewne odstępstwa w zakresie zagospodarowania terenu. Należy szczegółowo przeanalizować treść zawartej umowy.

Obiekt handlowy, wg umowy mogłam postawić na terenie ok 300 m obiekt budowlany jednokondygnacyjny nietrwałe związany z gruntem

Na podstawie przytoczonego fragmentu umowy, wydaje się, że przyczepa nie spełnia warunków określonych w umowie. Kluczowe w tym przypadku jest pojęcie "obiekt budowlany". Zgodnie z ustawą Prawo budowlane, obiekt budowlany to każda trwale związana z gruntem budowla lub konstrukcja. Jeśli przyczepa nie jest trwale związana z gruntem, może nie spełniać wymogów umowy.

Jeżeli Pani odbiera decyzję miasta jako atak personalny, warto zwrócić uwagę na to, czy podjęte decyzje były rzeczywiście motywowane niechęcią do Pani osoby, czy też wynikały z obiektywnych przesłanek. Jeśli uznaje Pani, że miasto postępuje w sposób nierówny wobec różnych dzierżawców, może warto zgromadzić dowody na takie postępowanie i rozważyć podjęcie działań prawnych.

Mam nadzieję, że powyższe wyjaśnienia pomogą Państwu lepiej zrozumieć sytuację.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę wystąpić o alimenty na dziecko, jeśli jestem tylko ojczymem?
Hej, Mam pewien dylemat prawny związany z moją sytuacją rodzinno-finansową i szukam pomocy w zrozumieniu moich praw. Otóż, od kilku lat jestem partnerem kobiety, która ma dziecko z poprzedniego związku. Bardzo się zżyliśmy i staram się być dobrym opiekunem dla jej dziecka, ale teraz mamy poważny problem. Niedawno okazało się, że biologiczny ojciec dziecka przestał płacić alimenty, co powoduje duże trudności finansowe w naszym gospodarstwie ...
Sprzedawca błędnie opisał sprzedawany produkt.
Dzień dobry,mam problem może ktoś wie jak to rozegrać ,kupiłem na allegro panel prysznicowy z hydromasażem niestety okazało się i tak twierdzi sprzedawca że hydromasaż to opcja która działa tak jak pozwala ciśnienie wody w instalacji a zatem to nie żaden hydromasaż tylko boczny natrysk ( z definicji hydromasaż jest to masaż wodny relaksujący mięśnie pod dużym ciśnieniem co w tym wypadku jest niemożliwe ) zgłosiłem sprzedawcy że zostałem wprowadzo...
Całkowita spłata kredytu.
Złożyliśmy deklaracje całkowitej spłaty kredytu hipotecznego, w umowie zapis że ma nastąpić spłata bez dodatkowych kosztów tzn. bez prowizji banku. Bank jednak zabrał prowizję prawie 4tys. Co teraz zrobić?...
Certyfikat covidowy
Dzień dobry mam pytanie ostatnio zaszczepiłem się posiadam ten certyfikat itd. Wczoraj poszedłem na basen Pani poprosiła mnie o ten certyfikat pokazałem a ona zeskanowała kod nie mówiąc mi w jakim celu to robi czy miała do tego prawo? Koniec końców w tym są zawarte przecież moje dane osobowe. Dlatego zastanawiam się czy mam obowiązek pokazywania tego dokumentu oraz czy maja prawo do skanowania go nie informując mnie w jakim celu to robią? (Pani p...

Wyszukiwarka