Braki formalne pisma procesowego.

Strona zastępowana przez adwokata złożyła osobiście pismo do sądu w jednym egzemplarzu.
Sąd stwierdził braki formalne polegające na braku odpisów pisma dla wszystkich uczestników.
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?
anonim cytuj
27-10-2023
Rozumiem sprawa cywilna (spadkowa?)? Przewodniczący powinien zarządzić zwrot pisma, a zarządzenie doręczyć pełnomocnikowi.
W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Nie zauważyłam, że chodzi o pismo złożone osobiście. W takiej sytuacji należy wezwać do uzupełnienia braków pełnomocnika (art.133 par. 3 kpc).
Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

anonim cytuj
27-10-2023
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?

Zgodnie z art. 130 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona jest reprezentowana przez pełnomocnika procesowego (np. adwokata), wszystkie pisma procesowe kierowane są do pełnomocnika, a nie bezpośrednio do strony.

W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Zgodnie z art. 133 § 3 k.p.c., jeśli pismo nie spełnia wymogów formalnych, sąd wezwie jego autora do usunięcia tych braków w wyznaczonym terminie, w przeciwnym razie grozi pozostawieniem pisma bez rozpoznania. Jeśli chodzi o pismo złożone przez stronę, która ma pełnomocnika, wezwanie do usunięcia braków powinno zostać skierowane do tego pełnomocnika.

Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odpisy pisma muszą być zgodne z oryginałem, ale forma ich wykonania nie jest ściśle określona. Oznacza to, że odpis może być pisany ręcznie, maszynowo, czy drukowany. Ważne jest jednak, aby był czytelny i wiernie odzwierciedlał treść oryginału.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Zaparkowałam auto marketem przy ścianie i jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Co mam w tym momencie zrobić?
Mam problem. Zaparkowałam auto pod dużym marketem przy ścianie. I niestety po powrocie z zakupów jakiś element konstrukcyjny spadł na auto. Sklep podał nr polisy. Po zgłoszeniu do ubezpieczyciela i oględzinach auta, ubezpieczyciel odmówił wypłaty odszkodowania, bo koszt naprawy przewyższa wartość auta. Co mam w tym momencie zrobić? Jestem bez auta i bez pieniędzy na nowe auto....
Fanpage na Facebooku chce mnie zgłosić za naruszenie praw autorskich do prokuratury
Dzień dobry, Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami. Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił) Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Rozwiązanie umowy na urlopie wychowawczym.
Jestem na urlopie wychowawczym dostałam od pracodawcy wypowiedzenie z rozwiązaniem umowy o pracę. Okres wypowiedzenia 3 miesiące. Przyczyna: likwidacja stanowiska pracy(zamknięcie jednego z punktów handlowych). Proszę mi powiedzieć czy nie powinni poczekac do mojego powrotu z wypowiedzeniem? Jak to prawnie teraz wygląda? I czy nie powinnam w takim razie dostać odprawy? Pracodawca zatrudnia ok 100 osób. Druga sprawa to wypowiedzenie / rozwiąz...

Wyszukiwarka