Braki formalne pisma procesowego.

Strona zastępowana przez adwokata złożyła osobiście pismo do sądu w jednym egzemplarzu.
Sąd stwierdził braki formalne polegające na braku odpisów pisma dla wszystkich uczestników.
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?
anonim cytuj
27-10-2023
Rozumiem sprawa cywilna (spadkowa?)? Przewodniczący powinien zarządzić zwrot pisma, a zarządzenie doręczyć pełnomocnikowi.
W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Nie zauważyłam, że chodzi o pismo złożone osobiście. W takiej sytuacji należy wezwać do uzupełnienia braków pełnomocnika (art.133 par. 3 kpc).
Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

anonim cytuj
27-10-2023
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?

Zgodnie z art. 130 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona jest reprezentowana przez pełnomocnika procesowego (np. adwokata), wszystkie pisma procesowe kierowane są do pełnomocnika, a nie bezpośrednio do strony.

W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Zgodnie z art. 133 § 3 k.p.c., jeśli pismo nie spełnia wymogów formalnych, sąd wezwie jego autora do usunięcia tych braków w wyznaczonym terminie, w przeciwnym razie grozi pozostawieniem pisma bez rozpoznania. Jeśli chodzi o pismo złożone przez stronę, która ma pełnomocnika, wezwanie do usunięcia braków powinno zostać skierowane do tego pełnomocnika.

Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odpisy pisma muszą być zgodne z oryginałem, ale forma ich wykonania nie jest ściśle określona. Oznacza to, że odpis może być pisany ręcznie, maszynowo, czy drukowany. Ważne jest jednak, aby był czytelny i wiernie odzwierciedlał treść oryginału.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa o dożywocie.
Witam w 2016roku została mi przepisana działka z domem .Siostra mamy nie posiada dzieci z mężem są tylko we dwoje. Z racji tego iż moi rodzice całe Życie pomagali finansowo mamy siostrze np. w spłacie rat kredytu na dach wymianę okien zrobienie tarasy wymiana odrodzenia oto zgodziłam się podpisać umowę o dożywocie z ciotka i wujkiem. Niestety od jakiegoś czasu nasze relacje się pogorszyły ciotka ciągle chciała więcej i więcej oczywiście nie pomoc...
Wycofanie zawiadomienia.
Złożyłam zawiadomienie o znęcaniu się nade mną i dziecku, groźbach karalnych, gwałtach przez męża. Zostałam przesłuchana. Chciałabym wycofać zawiadomienie. Nie udźwignę tego psychicznie. Jak napisać taki wniosek, by był skuteczny? Dziecko nie pamięta złych wydarzeń, kontakty ojca z dzieckiem zabezpieczone są w obecności kuratora, a sprawozdania są dobre, jesteśmy w czasie rozwodu i mieszkamy osobno, niedługo będą badania w OZSS w celu oceny kompe...
Odrzucenie spadku w imieniu małoletniego dziecka.
Witam. Mam pytanie odnośnie zrzeczenia się spadku po moim ojcu. Czy moje dzieci też muszę brać pod uwagę? (8 lat i niespełna rok) Nie wydaje mi się żeby ojciec miał komorników za pożyczki czy kredyty. Na pewno miał komornika za alimenty. Czy dług po dziadku może przejść na dzieci ?...
O co pyta sąd na rozprawie rozwodowej bez orzekania o winie?
Witam, Żona i ja jesteśmy w trakcie rozwodu i zdecydowaliśmy się na rozwód bez orzekania o winie. Jesteśmy małżeństwem od 12 lat, a przez ostatnie 3 lata przeżywaliśmy poważne kryzysy, które doprowadziły do trwałego i zupełnego zepsucia naszego małżeństwa. Mamy dwójkę małoletnich dzieci i obawiamy się, jak sąd rozstrzygnie kwestię władzy rodzicielskiej, ponieważ nie możemy dojść do porozumienia co do tego, kto powinien sprawować pełną opiekę. Po...

Wyszukiwarka