Braki formalne pisma procesowego.

Strona zastępowana przez adwokata złożyła osobiście pismo do sądu w jednym egzemplarzu.
Sąd stwierdził braki formalne polegające na braku odpisów pisma dla wszystkich uczestników.
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?
anonim cytuj
27-10-2023
Rozumiem sprawa cywilna (spadkowa?)? Przewodniczący powinien zarządzić zwrot pisma, a zarządzenie doręczyć pełnomocnikowi.
W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Nie zauważyłam, że chodzi o pismo złożone osobiście. W takiej sytuacji należy wezwać do uzupełnienia braków pełnomocnika (art.133 par. 3 kpc).
Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

anonim cytuj
27-10-2023
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?

Zgodnie z art. 130 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona jest reprezentowana przez pełnomocnika procesowego (np. adwokata), wszystkie pisma procesowe kierowane są do pełnomocnika, a nie bezpośrednio do strony.

W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Zgodnie z art. 133 § 3 k.p.c., jeśli pismo nie spełnia wymogów formalnych, sąd wezwie jego autora do usunięcia tych braków w wyznaczonym terminie, w przeciwnym razie grozi pozostawieniem pisma bez rozpoznania. Jeśli chodzi o pismo złożone przez stronę, która ma pełnomocnika, wezwanie do usunięcia braków powinno zostać skierowane do tego pełnomocnika.

Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odpisy pisma muszą być zgodne z oryginałem, ale forma ich wykonania nie jest ściśle określona. Oznacza to, że odpis może być pisany ręcznie, maszynowo, czy drukowany. Ważne jest jednak, aby był czytelny i wiernie odzwierciedlał treść oryginału.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Wycena wartości auta po kolizji.
Cześć, mam pytanie ostatnio miałam stłuczkę nie z mojej winy - dostałam takiego maila od rzeczoznawcy, ale na infolinii nikt nie potrafi odpowiedzieć i mówią, że oddzwonią jednak nikt nie dzwoni. Czy dobrze rozumiem, że kalkulacja którą zrobili mimo, że jest niższa niż koszt naprawy przysługuje mi w 100% plus samochód zostaje u mnie? Czy mam to interpretować w inny sposób? "Informujemy, iż w powyższej sprawie sporządzona kalkulacja kosztó...
Narzędzia wpisane na stan pracownika.
Dzień Dobry, mam pytanie: skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi (np. przełożony mówi mi, że "będzie pan miał wpisaną wiertarkę szlifierkę na stanie, tylko tutaj podpisać")? Czy mogę odmówić przyjęcia na stan narzędzi/urządzeń ? Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy? czy środki ochrony osobistej np ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpi...
Zniszczenie mienia.
Posiadam działkę którą wyniku darowizny otrzymałem po zmarłych teściach .Działka ta graniczy ,z działką sąsiada ,który od 15 lat wchodzi na pas rozgraniczenia??? tych działek i wypala trawę/chemia/ na szerokości do 1,5m i dł. 80m,po mojej stronie, twierdząc ,że za budynkami i płotem którego jest właścicielem sąsiad jest też jego, mama na to dokumenty itd. Robił to bez mojej wiedzy i przyzwolenia. Ja mieszkam w innej miejscowości/miasto/ i tylko ...
Chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża.
Dzień dobry. Mam syna lat 12. Jego ojciec jest pozbawiony praw rodzicielskich. Od 7 lat jestem po ślubie i chciałabym ,żeby syn nosił nazwisko mojego męża. Mogę zmienić mu nazwisko?...

Wyszukiwarka