Braki formalne pisma procesowego.

Strona zastępowana przez adwokata złożyła osobiście pismo do sądu w jednym egzemplarzu.
Sąd stwierdził braki formalne polegające na braku odpisów pisma dla wszystkich uczestników.
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?
anonim cytuj
27-10-2023
Rozumiem sprawa cywilna (spadkowa?)? Przewodniczący powinien zarządzić zwrot pisma, a zarządzenie doręczyć pełnomocnikowi.
W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Nie zauważyłam, że chodzi o pismo złożone osobiście. W takiej sytuacji należy wezwać do uzupełnienia braków pełnomocnika (art.133 par. 3 kpc).
Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

anonim cytuj
27-10-2023
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?

Zgodnie z art. 130 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona jest reprezentowana przez pełnomocnika procesowego (np. adwokata), wszystkie pisma procesowe kierowane są do pełnomocnika, a nie bezpośrednio do strony.

W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Zgodnie z art. 133 § 3 k.p.c., jeśli pismo nie spełnia wymogów formalnych, sąd wezwie jego autora do usunięcia tych braków w wyznaczonym terminie, w przeciwnym razie grozi pozostawieniem pisma bez rozpoznania. Jeśli chodzi o pismo złożone przez stronę, która ma pełnomocnika, wezwanie do usunięcia braków powinno zostać skierowane do tego pełnomocnika.

Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odpisy pisma muszą być zgodne z oryginałem, ale forma ich wykonania nie jest ściśle określona. Oznacza to, że odpis może być pisany ręcznie, maszynowo, czy drukowany. Ważne jest jednak, aby był czytelny i wiernie odzwierciedlał treść oryginału.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

Przebywam na urlopie wypoczynkowym. Czy po wystawieniu L4 urlop się przerwie?
Przebywam na urlopie wypoczynkowym do połowy września po urlopie macierzyńskim. Aktualnie jestem chora i wybieram się do lekarza. Czy gdy lekarz wystawi mi zwolnienie L4 to mój urlop się przerwie? I co dalej? Czy automatycznie się przedłuży czy po zwolnieniu będę musiała wrócić do pracy?...
Praca w sobotę na umowie zlecenie.
Czy na umowie zlecenie trzeba pracować w soboty ? Wiem że na tej umowie nie ma limitów jeśli chodzi o godziny pracy itd.. Ale ja np. chce pracować od poniedziałku do piątku. Czy zleceniodawca może zażądać mojego przyjścia w sobotę albo zwolnić mnie gdy omówię pracy w sobotę ?...
Budowa domu na działce teściów.
Brat wraz z żoną po ślubie zaczęli budować dom na działce rodziców żony (teściów), teściowie ze względu na dopłaty dla rolników nie mogli od razu przepisać działki. dom powstał na działce teściów, plan domu również zakupiony na teściów, ale wszyscy wiedzą, że dom maił być ich. W okresie małżeństwa brat wraz z żoną i przy pomocy finansowej teściów postawił dom w stanie zamkniętym (niewiele pozostało aby tam wejść i mieszkać). Duża część faktur j...
Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?...

Wyszukiwarka