Braki formalne pisma procesowego.

Strona zastępowana przez adwokata złożyła osobiście pismo do sądu w jednym egzemplarzu.
Sąd stwierdził braki formalne polegające na braku odpisów pisma dla wszystkich uczestników.
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?
anonim cytuj
27-10-2023
Rozumiem sprawa cywilna (spadkowa?)? Przewodniczący powinien zarządzić zwrot pisma, a zarządzenie doręczyć pełnomocnikowi.
W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Nie zauważyłam, że chodzi o pismo złożone osobiście. W takiej sytuacji należy wezwać do uzupełnienia braków pełnomocnika (art.133 par. 3 kpc).
Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

anonim cytuj
27-10-2023
Do kogo sąd powinien skierować pismo o usunięciu braków formalnych? Czy bezpośrednio do strony czy do jej adwokata?

Zgodnie z art. 130 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli strona jest reprezentowana przez pełnomocnika procesowego (np. adwokata), wszystkie pisma procesowe kierowane są do pełnomocnika, a nie bezpośrednio do strony.

W sytuacji gdy strona osobiście napisała i złożyła pismo do sądu następuje zwrot pisma bez wzywania do usunięcia braków formalnych?

Zgodnie z art. 133 § 3 k.p.c., jeśli pismo nie spełnia wymogów formalnych, sąd wezwie jego autora do usunięcia tych braków w wyznaczonym terminie, w przeciwnym razie grozi pozostawieniem pisma bez rozpoznania. Jeśli chodzi o pismo złożone przez stronę, która ma pełnomocnika, wezwanie do usunięcia braków powinno zostać skierowane do tego pełnomocnika.

Czy odpisy pisma należy dołączyć również pisane ręcznie czy można w dowolnej formie.

Zgodnie z Kodeksem postępowania cywilnego, odpisy pisma muszą być zgodne z oryginałem, ale forma ich wykonania nie jest ściśle określona. Oznacza to, że odpis może być pisany ręcznie, maszynowo, czy drukowany. Ważne jest jednak, aby był czytelny i wiernie odzwierciedlał treść oryginału.

anonim cytuj
28-10-2023

Sugerowane Tematy

osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, jak go ustalić?
Witam serdecznie Może ktoś miał podobny przypadek i może mi podpowiedzieć co mogę zrobić.Jezeli osoba nie przybywa pod adresem stałego meldunku, nigdzie więcej nie figuruje, nic na siebie nie ma, to w jaki sposób mogę go odnaleźć podać adres do sądu skoro nie odbiera żadnych przesyłek sądowych awizowanych.Dostalam dokumenty z sądu gdzie muszę wziąść komornika który go odnajdzie , lub podać adres pod którym przebywa, Moze ktoś miał podobną sytua...
Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie?
Witam. Czy policjant mający dziecko poniżej 4 roku życia musi się zgadzać na wyjazd na szkolenie, które trwa ponad miesiąc i jest ono oddalone o kilka set km od domu? Żona również pracuje na pełen etat....
ile komornik może zabrać sobie prowizji ?
Witam , mam pytanie ile komornik może zabrać sobie prowizji ? Mam drobną kwotę a muszę zapłacić drugie tyle czyli płacić mam podwójnie....
Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....

Wyszukiwarka