Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.

Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściągnął należność. Świetnie, tylko że ja tak czy siak nic więcej nie mogę zrobić. Urząd złożył zawiadomienie że ktoś podrobił mój podpis.
W świetle prawa jestem dłużnikiem nie chce nawet mówić już na jaka kwotę, bo mnie głowa boli.
Dowód wymieniony, uprzedzając pytania. Żeby sprowadzić samochód, nie trzeba legitymować podatnika, wystarczy się za niego podpisać.
Pytanie brzmi: CO JA MOGĘ Z TYM ZROBIĆ?! Komornik na koncie, dopiero jak się wyjaśni postępowanie, to ściągną blokadę. Jak mam się przed tym ustrzec? Alerty blik, raporty, wszystko już zrobiłam. Skończyła mi się cierpliwość...
anonim cytuj
26-10-2023
Co do tego drugiego przypadku także złożyła Pani zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia czynu zabronionego z art. 190a par. 2 kk?
Nie złożyłam, tak jak w pierwszym przypadku powiadomiono mnie, że to urząd ma złożyć takowe zawiadomienie. W pierwszym przypadku też bank powiadamiał.

Proszę to zrobić, nikt nie będzie Pani wyręczał, tym bardziej, że przestępstwo to ścigane jest na wniosek.
wniosek został złożony przez urzad skarbowy w Warszawie.
Mam powielać wnioski?

Chyba nie do końca się rozumiemy.
Jedną rzeczą jest złożenie zawiadomienia o przestępstwie.
Ale przestępstwo tzw. kradzieży tożsamości z art. 190a par. 2 kk wymaga złożenia dodatkowo wniosku o ściganie, który składa tylko i wyłącznie pokrzywdzony. Nie wiem co i gdzie złożył urząd skarbowy - Pani powinna zrobić to swoją drogą.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Awaria rury na działce, Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty, czy możemy wnioskować o anulowanie kwoty do zapłaty?
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...
Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?
Trzy lata po rozwodzie. Bez podziału majątku. Chcę kupić mieszkanie z oszczędności, które zacząłem zbierać jeszcze przed rozwodem. Czy była żona może mieć jakiekolwiek prawa do tego mieszkania?...
Rozliczenie kosztów zużycia wody.
Mam pytanie bo dostałem ostatnio rozliczenie kosztów zużycia wody w bloku. Spółdzielnia mieszkaniowa poinformowała mnie ze "zgodnie z obowiązującym Regulaminem" (szczerze nikt chyba nie wie jaki jest regulamin) dokonała rozliczenia kosztów zużycia wody w oparciu wodomierzy, i po raz pierwszy oprócz wskazań wodomierzy indywidualnych w mieszkaniach dodano korektę do wskazań wodomierza zbiorczego, nie wiem o co chodzi jakim prawem oni nac...
Od września zdaniem dyrektora dzieci mają 53% nieobecności. Co w takiej sytuacji mi grozi?
Dzień dobry. Dwoje dzieci klasa II i III szkoła podstawowa. Od września zdaniem dyrektora mają 53% nieobecności. Dzieciaki od października do końca marca są wiecznie chore. Jak nie katar, to kaszel, zapalenie oskrzeli itd. Nie ze wszystkim chodzimy do pediatry, bo nasza doktor nauczyła Nas radzić sobie z przeziębieniem "domowymi sposobami", odracza częste wizyty w przychodni, ograniczamy jest więc do spraw naprawdę tego wymagających. Do...

Wyszukiwarka