Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.

Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściągnął należność. Świetnie, tylko że ja tak czy siak nic więcej nie mogę zrobić. Urząd złożył zawiadomienie że ktoś podrobił mój podpis.
W świetle prawa jestem dłużnikiem nie chce nawet mówić już na jaka kwotę, bo mnie głowa boli.
Dowód wymieniony, uprzedzając pytania. Żeby sprowadzić samochód, nie trzeba legitymować podatnika, wystarczy się za niego podpisać.
Pytanie brzmi: CO JA MOGĘ Z TYM ZROBIĆ?! Komornik na koncie, dopiero jak się wyjaśni postępowanie, to ściągną blokadę. Jak mam się przed tym ustrzec? Alerty blik, raporty, wszystko już zrobiłam. Skończyła mi się cierpliwość...
anonim cytuj
26-10-2023
Co do tego drugiego przypadku także złożyła Pani zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia czynu zabronionego z art. 190a par. 2 kk?
Nie złożyłam, tak jak w pierwszym przypadku powiadomiono mnie, że to urząd ma złożyć takowe zawiadomienie. W pierwszym przypadku też bank powiadamiał.

Proszę to zrobić, nikt nie będzie Pani wyręczał, tym bardziej, że przestępstwo to ścigane jest na wniosek.
wniosek został złożony przez urzad skarbowy w Warszawie.
Mam powielać wnioski?

Chyba nie do końca się rozumiemy.
Jedną rzeczą jest złożenie zawiadomienia o przestępstwie.
Ale przestępstwo tzw. kradzieży tożsamości z art. 190a par. 2 kk wymaga złożenia dodatkowo wniosku o ściganie, który składa tylko i wyłącznie pokrzywdzony. Nie wiem co i gdzie złożył urząd skarbowy - Pani powinna zrobić to swoją drogą.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy Play bez mojej zgody mógł udostępnić moje numery telefonów firmą trzecim??
Play dzieli się swoją bazą numerów z firmami trzecimi? Dzisiaj miałem dziwną sytuację: do mojej żony zadzwoniła firma, która jak sprawdziłem z necie - spamuje telefonami ze zbiórką na pomoc dzieciom (nie wiem czy oszustwo czy nie - nie wnikam na razie). Zmartwiło mnie jednak to, że pytali o mnie z imienia i nazwiska. Byłem przekonany, że nikt poza Play nie ma prawa wiedzieć, jakie inne numery tel. mam u tego dostawcy. Dzwoniłem do Play a tam pow...
Co zrobić gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów?
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne. Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...
Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie?
Czy komornik może mi zablokować konto i zabrać pieniądze z umowy zlecenie? Umowę mam podpisaną na rok i jest to mój jedyny dochód. Nie chcę pracować za darmo... I co zrobić gdy je jednak zabierze?...

Wyszukiwarka