Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.

Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściągnął należność. Świetnie, tylko że ja tak czy siak nic więcej nie mogę zrobić. Urząd złożył zawiadomienie że ktoś podrobił mój podpis.
W świetle prawa jestem dłużnikiem nie chce nawet mówić już na jaka kwotę, bo mnie głowa boli.
Dowód wymieniony, uprzedzając pytania. Żeby sprowadzić samochód, nie trzeba legitymować podatnika, wystarczy się za niego podpisać.
Pytanie brzmi: CO JA MOGĘ Z TYM ZROBIĆ?! Komornik na koncie, dopiero jak się wyjaśni postępowanie, to ściągną blokadę. Jak mam się przed tym ustrzec? Alerty blik, raporty, wszystko już zrobiłam. Skończyła mi się cierpliwość...
anonim cytuj
26-10-2023
Co do tego drugiego przypadku także złożyła Pani zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia czynu zabronionego z art. 190a par. 2 kk?
Nie złożyłam, tak jak w pierwszym przypadku powiadomiono mnie, że to urząd ma złożyć takowe zawiadomienie. W pierwszym przypadku też bank powiadamiał.

Proszę to zrobić, nikt nie będzie Pani wyręczał, tym bardziej, że przestępstwo to ścigane jest na wniosek.
wniosek został złożony przez urzad skarbowy w Warszawie.
Mam powielać wnioski?

Chyba nie do końca się rozumiemy.
Jedną rzeczą jest złożenie zawiadomienia o przestępstwie.
Ale przestępstwo tzw. kradzieży tożsamości z art. 190a par. 2 kk wymaga złożenia dodatkowo wniosku o ściganie, który składa tylko i wyłącznie pokrzywdzony. Nie wiem co i gdzie złożył urząd skarbowy - Pani powinna zrobić to swoją drogą.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Zdjęcie
Witam! Czy za zamieszczenie zdjęcia ładnej dziewczyny z obraźliwym podpisem (w generatorze memów) grozi mi pozew o zniesławienie? Jestem pełnoletni.Zdjęcie wykonałem na przystanku autobusowym,za jej zgodą....
Dozor a wyjazd
Witam mam dozor i wizyty w poniedzialki i piatki. Mam wyjazd na niedziele bylem pytalem sie wyjazd na terenie polski nie mam nic ze musze byc w miejscu zamieszkania. Byla kiedys policja mnie nie bylo w domu nic nie stalo sie przyjechali tydzien pozniej. Pytalem o wyjazd na komisariacie oni sami nie wiedza. A w sierpniu mam wyjazd na trzy dni pomiedzy stawiennictwem na komendzie. Musze zglaszac?...
Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Do kogo należą pieniądze gromadzone na wspólnym koncie?
Zakładamy taką sytuację: Osoba A otrzymuje na wspólne konto wynagrodzenie w wysokości 6000 zł. Osoba B, będąca współwłaścicielem konta otrzymuje na nie wynagrodzenie w wysokości 4000 zł. Osoba A prowadzi niezależnie dodatkowy, osobisty rachunek bankowy, którego jest jedynym właścicielem. Z konta wspólnego co miesiąc przelewa na rachunek osobisty kwotę w wysokości 1000 zł - w ramach tworzenia własnych oszczędności. Właściciele konta w świetle ...

Wyszukiwarka