Ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych.

Mam dość. Od ponad roku ktoś wykorzystuje moje dane osobowe w celach majątkowych. W zeszłym roku wzięto na mnie kredyt online w banku (sprawa się toczy w prokuraturze), a miesiąc temu sprowadzono na moje dane samochód osobowy z Austrii, a co za tym idzie urząd obciążył mnie podatkiem akcyzowym. Toczy się postępowanie w trzech urzędach - tym, który wystawił tytuł, ten, w którym ktoś złożył taka deklarację w moim imieniu oraz moim, tym, który ściągnął należność. Świetnie, tylko że ja tak czy siak nic więcej nie mogę zrobić. Urząd złożył zawiadomienie że ktoś podrobił mój podpis.
W świetle prawa jestem dłużnikiem nie chce nawet mówić już na jaka kwotę, bo mnie głowa boli.
Dowód wymieniony, uprzedzając pytania. Żeby sprowadzić samochód, nie trzeba legitymować podatnika, wystarczy się za niego podpisać.
Pytanie brzmi: CO JA MOGĘ Z TYM ZROBIĆ?! Komornik na koncie, dopiero jak się wyjaśni postępowanie, to ściągną blokadę. Jak mam się przed tym ustrzec? Alerty blik, raporty, wszystko już zrobiłam. Skończyła mi się cierpliwość...
anonim cytuj
26-10-2023
Co do tego drugiego przypadku także złożyła Pani zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia czynu zabronionego z art. 190a par. 2 kk?
Nie złożyłam, tak jak w pierwszym przypadku powiadomiono mnie, że to urząd ma złożyć takowe zawiadomienie. W pierwszym przypadku też bank powiadamiał.

Proszę to zrobić, nikt nie będzie Pani wyręczał, tym bardziej, że przestępstwo to ścigane jest na wniosek.
wniosek został złożony przez urzad skarbowy w Warszawie.
Mam powielać wnioski?

Chyba nie do końca się rozumiemy.
Jedną rzeczą jest złożenie zawiadomienia o przestępstwie.
Ale przestępstwo tzw. kradzieży tożsamości z art. 190a par. 2 kk wymaga złożenia dodatkowo wniosku o ściganie, który składa tylko i wyłącznie pokrzywdzony. Nie wiem co i gdzie złożył urząd skarbowy - Pani powinna zrobić to swoją drogą.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Pozbawienie praw rodzicielskich.
Dzień dobry, czy może ktoś mi podpowiedzieć kiedy mogę składać wniosek o pozbawienie władzy ojca dziecka, który już 3 rok nie interesuje się dzieckiem? Na tyle, że nawet od dnia porodu na oczy nie widział jak dziecko wygląda.. I czy da się zlikwidować jego nazwisko, dziecko ma dwuczłonowe....
Spóźnienie do pracy nie z mojej winy czy mogę ponieść za to jakieś konsekwencje w pracy
Czy jak się spóźnie do pracy z racji awarii na kolei no tak z pół godziny czy godzinę to może to mieć konsekwencje..?!!?!?? Pracodawca może powiedzieć, że jego nie obchodzi jak ja dojeżdżam czy autem, pociągiem czy taxi ale mam być.?? ...
Rozliczenie PIT-u zmarłego
Mój tata zmarł 2 lipca 2022 r Do lipca pobierał emeryturę. Jak wygląda fakt rozliczenia PIT-u. Tzn. od stycznia 2022 do czerwca 2022. Czy prawnie to już niemożliwe? Bardzo proszę o retoryczną poradę. Chodzi o rozliczenie z emerytury, jak co roku robił sam tata. Czy jak człowiek umiera, to co państwo pobrało na podatek, to przepada?...
Czy moge pochować ojczyma w grobowcu rodzinnym?
Temat może trochę smutny, ale trzeba się z nim zmierzyć. Moja mama wyszła za mąż ponad 20 lat temu. Zarówno mama jak i ojczym są w bardzo podeszłym wieku i zaczęliśmy rozmawiać o pochówku w przypadku ich śmierci. Moja mama ma swój grób, w którym zostanie pochowana, ale jej maż ma swój, w którym jest pochowany jego syn i poprzednia żona. Mój ojczym chce być pochowany w grobowcu gdzie leży jego żona i syn, nie sprzeczamy się, nie ma tu żadnych anim...

Wyszukiwarka