Przerwanie zasiedzenia w złej wierze.

Mam w sąsiedztwie opuszczone gospodarstwo - dom i działkę rolną. Stało to wiele, wiele lat bo ostatni własiciel zmarł i brak spadkobierców.
Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę i z tego co się dowiedziałem, chce sobie to przejąć. Ci ludzie mieszkają w innej części Polski, wyhaczyli jakoś tą nieruchomość.
Dom oczywiście popada w ruinę, działka zarasta, nikt o to nie dba, nikt się tym nie interesuje. Pustostan i bałagan.
Jak można przerwać cwaniakowi bieg przedawnienia?
Czy skoszenie krzaków i posprzątanie posesji przeze mnie i udokumentowanie tego albo jakiś wniosek do sądu, że koleś fikcyjnie chce przejęć posesję?
anonim cytuj
26-10-2023
Jak można przerwać cwaniakowi bieg przedawnienia?

Nie przedawnienia, tylko czas władania nieruchomością wymagany do uznania zasiedzenia w złej wierze.
Stało to wiele, wiele lat bo ostatni właściciel zmarł i brak spadkobierców.

Spadkobierca jest zawsze, choćby na końcu miała to być gmina.
Jakiś cwaniaczek zarejestrował tam firmę

To tak nie działa, że rejestrujesz firmę gdzie chcesz. Aby do rejestracji doszło musi przedstawić tytuł prawny do nieruchomości którą zgłasza w CEIDG.
jakiś wniosek do sądu, że koleś fikcyjnie chce przejęć posesję?

Jaki ty masz w tym interes prawny?

anonim cytuj
26-10-2023
Tytuł prawny pewnie ma. Domyślam się, że na łożu śmierci dostał jakiś papier typu dzierżawę albo coś takiego.
Fakt jest taki, że nie interesuja się nieruchomością. Pewnie tylko podatek za to płacą i nikt nie przyjeżdża coś porobić w polu/domu.
Mój interes to jest sąsiedzki. Żeby tego nikt nie ruszał przez dekady. Jest cisza i spokój, niech to sobie stoi i nikt na tym łapy nie kładzie.

anonim cytuj
26-10-2023
Czyli nie masz żadnego interesu prawnego, a co za tym idzie nie możesz podjąć żadnych kroków prawnych.

anonim cytuj
26-10-2023
To tak nie działa, że rejestrujesz firmę gdzie chcesz. Aby do rejestracji doszło musi przedstawić tytuł prawny do nieruchomości którą zgłasza w CEIDG.

Absolutna bzdura. JDG rejestrujesz wpisując w formularz po prostu jakiś adres, nikt tego nie weryfikuje.
Co do próby zasiedzenia uważam, że zarejestrowanie firmy, to absolutnie dużo za mało, aby uznać, że ktoś włada terenem samoistnie co za tym idzie brak przesłanek do zasiedzenia. Co do papieru i dzierżawy, to umowa dzierżawy uniemożliwia zasiedzenie.

anonim cytuj
26-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry?
Czy za sprawę, apelację płaci się dla adwokata z góry? Koszt napisania apelacji 5500, dodatkowo liczy sobie za sprawę na której nie będzie obecny 1000zł, wyśle kogoś w zastępstwie. Czy część opłat jest po rozprawie sądowej?...
Medycyna pracy, czy pracownik pokrywa koszta?
Dzień dobry, pracodawca wysłał mnie na badania wstępne do lekarza medycyny pracy, problem jest w tym że firma nie chce pokryć kosztów badania, i muszę płacić sama, pierwszy raz spotykam się z taką sytuacji. Co z tym można zrobić ?...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np. wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
Dni wolne
Dzień dobry. Czy jeśli według przepisów w grudniu przypada dla pracownika 10dni wolnych od pracy czy w to wliczają się również święta czy nie? Czy jest gdzieś jakiś konkretny przepis to wyjaśniający?...

Wyszukiwarka