Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?

Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli ojcu nie przysługuje władza rodzicielska, gdyż nie żyje, nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych albo został władzy pozbawiony, jego zgoda na zmianę nazwiska dziecka nie jest wymagana. Natomiast jeśli ojcu przysługuje władza rodzicielska, wówczas na zmianę nazwiska musi wyrazić zgodę.
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się

musi mieć odebrane

anonim cytuj
19-10-2023
Kwestia zmiany nazwiska dziecka jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Jeżeli chodzi o zmianę nazwiska dziecka, to istotne są następujące aspekty:

Władza rodzicielska: Jeśli ojcu dziecka nie przysługuje władza rodzicielska (z różnych powodów, takich jak śmierć, pozbawienie władzy rodzicielskiej lub brak pełnej zdolności do czynności prawnych), to zgoda ojca na zmianę nazwiska nie jest wymagana. Wynika to z art. 58 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeśli ojcu dziecka przysługuje władza rodzicielska, ale jest ona ograniczona, zmiana nazwiska dziecka jest możliwa jedynie za zgodą obu rodziców. Jeśli ojciec nie wyrazi zgody, a matka będzie upierać się przy swoim postanowieniu, konieczne będzie wystąpienie do sądu rodzinnego z wnioskiem o zmianę nazwiska dziecka. Sąd będzie rozpatrywał sprawę z uwzględnieniem dobra dziecka.

W kontekście podanej sytuacji, w której
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się
– sąd biorąc pod uwagę dobro dziecka, może zdecydować się na zmianę nazwiska nawet bez zgody ojca, jeżeli uzna, że będzie to służyło dobru dziecka.

Reasumując, w przypadku ograniczonej władzy rodzicielskiej ojca i dodatkowych okoliczności takich jak długotrwała separacja z dzieckiem i obawy dziecka, istnieje możliwość uzyskania zgody sądu na zmianę nazwiska dziecka na matki rodowe bez zgody ojca. Jednak ostateczna decyzja należy do sądu rodzinnego, który bierze pod uwagę różne aspekty sytuacji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Sprawa o podział majątku.
Witam mam pytanie ,jestem po rozwodzie już 1,5 roku i toczy się sprawa o podział majątku ,chodzi o dom którego jesteśmy współwłaścicielami, kupiony przez ślubem .W domu mieszkam ja razem z dziećmi . Były mąż żąda takiej kwoty żeby go spłacić na którą mnie nie stać . Dom był wystawiony przez jakiś czas ale odezwała się jedna osoba i kwota taka śmieszna że jak się podzielimy to nie starczy nawet na kawalerkę do remontu. Czy były mąż może wyrzucić m...
Kwarantanna
Dobry wieczór, bardzo proszę o pomoc. Niestety nigdzie nie umiem znaleźć odpowiedzi. Mieszkam z narzeczonym i teściami. Jest to dom dwurodzinny z klatką schodową i dwoma osobnymi mieszkaniami (parter i piętro) jednak adres jest jeden, nie prowadzimy wspólnie gospodarstwa domowego. Teściowa jest chora na covid (pozytywny wynik) została zgłoszona do sanepidu na izolację, mój partner został skierowany na kwarantanne, gdyż był przy mamie w trakcie j...
Wypowiedzenie z dopiskiem
Witam. Zatrudnilam się w firmie. Zaczęłam od 3.11. Szefowa powiedziała że po 2 tyg dostanę umowę. Dostałam umowę o pracę na 3/4 etatu od 16.11. Według ustaleń niestety ustnych miałam zarabiać 1900zl na rękę. To co w umowie plus "dodatek". Umowę mam Na 3 miesiące z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Szefowa powiedziała że te dni za okres próbny tzn od 3 do 16.11. zapłaci mi normalnie (nie mam tego na pismie) Niestety zdrowie odmówił...
Samobójstwo fotografa, jak odzyskać pamiątki ślubne?
Proszę o poradę. Sprawa jest dosyć trudna, ponieważ dotyczy kwestii śmierci. Koleżanka skorzystała z usług fotografa, uprzednio płacąc za usługę wykonania zdjęć ŚLUBNYCH, niestety kilka dni po zdjęciach osoba popełniła samobójstwo. Nie bardzo wiemy co mamy w takiej sytuacji zrobić, czy jest szansa odzyskania jakkolwiek tych udokumentowanych wspomnień bądź chociaż pieniędzy? Jak to wygląda w kwestii prawnej?...

Wyszukiwarka