Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?

Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli ojcu nie przysługuje władza rodzicielska, gdyż nie żyje, nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych albo został władzy pozbawiony, jego zgoda na zmianę nazwiska dziecka nie jest wymagana. Natomiast jeśli ojcu przysługuje władza rodzicielska, wówczas na zmianę nazwiska musi wyrazić zgodę.
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się

musi mieć odebrane

anonim cytuj
19-10-2023
Kwestia zmiany nazwiska dziecka jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Jeżeli chodzi o zmianę nazwiska dziecka, to istotne są następujące aspekty:

Władza rodzicielska: Jeśli ojcu dziecka nie przysługuje władza rodzicielska (z różnych powodów, takich jak śmierć, pozbawienie władzy rodzicielskiej lub brak pełnej zdolności do czynności prawnych), to zgoda ojca na zmianę nazwiska nie jest wymagana. Wynika to z art. 58 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeśli ojcu dziecka przysługuje władza rodzicielska, ale jest ona ograniczona, zmiana nazwiska dziecka jest możliwa jedynie za zgodą obu rodziców. Jeśli ojciec nie wyrazi zgody, a matka będzie upierać się przy swoim postanowieniu, konieczne będzie wystąpienie do sądu rodzinnego z wnioskiem o zmianę nazwiska dziecka. Sąd będzie rozpatrywał sprawę z uwzględnieniem dobra dziecka.

W kontekście podanej sytuacji, w której
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się
– sąd biorąc pod uwagę dobro dziecka, może zdecydować się na zmianę nazwiska nawet bez zgody ojca, jeżeli uzna, że będzie to służyło dobru dziecka.

Reasumując, w przypadku ograniczonej władzy rodzicielskiej ojca i dodatkowych okoliczności takich jak długotrwała separacja z dzieckiem i obawy dziecka, istnieje możliwość uzyskania zgody sądu na zmianę nazwiska dziecka na matki rodowe bez zgody ojca. Jednak ostateczna decyzja należy do sądu rodzinnego, który bierze pod uwagę różne aspekty sytuacji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Ubezpieczenie zdrowotne przy mężu.
Witajcie, mam pytanie odnośnie ubezpieczenia zdrowotnego, od ponad roku jestem nieubezpieczona, teraz mój mąż chce ubezpieczyć mnie w swojej pracy, ale ponoć od braku ciągłości w ubezpieczeniu płaci się jakieś kary lub jakieś uzupełnienie za brak tej ciągłości, a są to spore sumy. Pytanie brzmi czy zapłacę i ile jeżeli takie są??...
Zaliczka czy zadatek?
W takim układzie należy to traktować jak zadatek. [quote]Ale w przypadku nie wywiązania się przez dewelopera z umowy powinien on zwrócić 5000pln raz, dwa, a tu oddaje tylko 5000. Czy taka umowa jest zgodna z prawem?[/quote] Tak, ponieważ kc przewiduje, że strony mogą się tak umówić. [quote]Jest napisane ze deweloper zapłaci Klientowi karę umowna 5000, ale nie ma nic kiedy zwróci pieniądze za opłatę rezerwacyjna, której dokonał Klient....czy p...
Zajęcie komornicze.
Mam problem z zajęciem komorniczym pieniędzy z konta. Pieniądze te są z programu "Czyste powietrze" czytałem że nie mogą być zajęte (art.831 § 1 pkt2a). Dzwoniłem do komornika ten chyba zna taki przepis ale zawala winę na bank, znowu bank chce jakieś pismo o komornika że pieniądze z programu są zwolnione z egzekucji. Bank chce też umowy z programem czyste powietrze że niby na tej umowie jest jakaś klauzura o zajęciu przez komornika. ...
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...

Wyszukiwarka