Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?

Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli ojcu nie przysługuje władza rodzicielska, gdyż nie żyje, nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych albo został władzy pozbawiony, jego zgoda na zmianę nazwiska dziecka nie jest wymagana. Natomiast jeśli ojcu przysługuje władza rodzicielska, wówczas na zmianę nazwiska musi wyrazić zgodę.
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się

musi mieć odebrane

anonim cytuj
19-10-2023
Kwestia zmiany nazwiska dziecka jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Jeżeli chodzi o zmianę nazwiska dziecka, to istotne są następujące aspekty:

Władza rodzicielska: Jeśli ojcu dziecka nie przysługuje władza rodzicielska (z różnych powodów, takich jak śmierć, pozbawienie władzy rodzicielskiej lub brak pełnej zdolności do czynności prawnych), to zgoda ojca na zmianę nazwiska nie jest wymagana. Wynika to z art. 58 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeśli ojcu dziecka przysługuje władza rodzicielska, ale jest ona ograniczona, zmiana nazwiska dziecka jest możliwa jedynie za zgodą obu rodziców. Jeśli ojciec nie wyrazi zgody, a matka będzie upierać się przy swoim postanowieniu, konieczne będzie wystąpienie do sądu rodzinnego z wnioskiem o zmianę nazwiska dziecka. Sąd będzie rozpatrywał sprawę z uwzględnieniem dobra dziecka.

W kontekście podanej sytuacji, w której
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się
– sąd biorąc pod uwagę dobro dziecka, może zdecydować się na zmianę nazwiska nawet bez zgody ojca, jeżeli uzna, że będzie to służyło dobru dziecka.

Reasumując, w przypadku ograniczonej władzy rodzicielskiej ojca i dodatkowych okoliczności takich jak długotrwała separacja z dzieckiem i obawy dziecka, istnieje możliwość uzyskania zgody sądu na zmianę nazwiska dziecka na matki rodowe bez zgody ojca. Jednak ostateczna decyzja należy do sądu rodzinnego, który bierze pod uwagę różne aspekty sytuacji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o ubezwłasnowolnienie.
W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa. Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę. Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia...
Komornik nie przekazuje mi alimentów na dziecko.
Dzień dobry, mam pytanie daLam ojca dziecka do komornika, a w sumie moja pani Adwokat to załatwiała. w zeszłym miesiącu komornik sciagna pieniądze od ojca, nie dostalam z tego ani złotówki, bo niby bierze pierwsze pieniądze on a później dla mnie sciaga. czy takie jest prawo, zeby zabrał cala sumę? w tym miesiącu tez juz sciagna pieniądze od ojca dziecka i nie przekazal. co zrobic w takiej sytuacji? dziekuje za pomoc ...
Banery wyborcze.
Mam pytanie, Czy jeśli na ogrodzeniu mojej posesji pojawił się plakat/ baner wyborczy, bez mojej wiedzy i zgody, to czy mogę go legalnie usunąć?...
Zwrot indywidualnego zamówienia.
Witam, kupiłem koszulkę na allegro. Po zakupie zadzwonił sprzedawca i poinformował ,że nie ma takiej jak zamówiłem ale może przysłać podobną i mi ją opisał. Zgodziłem się. Koszulka przyszła ale wbrew zapewnienia sprzedawcy ,że to zwykła polówka przyszła tzw siatka, więc poprosiłem adres do zwrotu i odesłałem ją. Problem zaczął się później gdyż sprzedający stwierdził, że koszulka była na indywidualne zamówienie i odmówił zwroty pieniędzy. Nie...

Wyszukiwarka