Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?

Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli ojcu nie przysługuje władza rodzicielska, gdyż nie żyje, nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych albo został władzy pozbawiony, jego zgoda na zmianę nazwiska dziecka nie jest wymagana. Natomiast jeśli ojcu przysługuje władza rodzicielska, wówczas na zmianę nazwiska musi wyrazić zgodę.
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się

musi mieć odebrane

anonim cytuj
19-10-2023
Kwestia zmiany nazwiska dziecka jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Jeżeli chodzi o zmianę nazwiska dziecka, to istotne są następujące aspekty:

Władza rodzicielska: Jeśli ojcu dziecka nie przysługuje władza rodzicielska (z różnych powodów, takich jak śmierć, pozbawienie władzy rodzicielskiej lub brak pełnej zdolności do czynności prawnych), to zgoda ojca na zmianę nazwiska nie jest wymagana. Wynika to z art. 58 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeśli ojcu dziecka przysługuje władza rodzicielska, ale jest ona ograniczona, zmiana nazwiska dziecka jest możliwa jedynie za zgodą obu rodziców. Jeśli ojciec nie wyrazi zgody, a matka będzie upierać się przy swoim postanowieniu, konieczne będzie wystąpienie do sądu rodzinnego z wnioskiem o zmianę nazwiska dziecka. Sąd będzie rozpatrywał sprawę z uwzględnieniem dobra dziecka.

W kontekście podanej sytuacji, w której
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się
– sąd biorąc pod uwagę dobro dziecka, może zdecydować się na zmianę nazwiska nawet bez zgody ojca, jeżeli uzna, że będzie to służyło dobru dziecka.

Reasumując, w przypadku ograniczonej władzy rodzicielskiej ojca i dodatkowych okoliczności takich jak długotrwała separacja z dzieckiem i obawy dziecka, istnieje możliwość uzyskania zgody sądu na zmianę nazwiska dziecka na matki rodowe bez zgody ojca. Jednak ostateczna decyzja należy do sądu rodzinnego, który bierze pod uwagę różne aspekty sytuacji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mam prawo odmówić wykonywania dodatkowych obowiązków np obsługi gotówki skoro nie mam tego obecnie w zakresie obowiązków i nikt mi nie zapłaci dodatkowo?
Od przyszłego miesiąca zatrudnia mnie i koleżanki nowa firma (rejestracja medyczna) dochodzi obowiązków w tym pobieranie płatności u nas.Pracodawca ustalił że płatność będzie u nas na rejestracji po wizytach.Nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie musze gonić Pacjenta żeby zapłacił lub dokładać ze swojej kieszeni jeśli ktoś nie zapłaci a są to duże pieniądze.Czy jeśli Pracodawca chce abyśmy my w razie takiej sytuacji składały się na 'braki' to powinie...
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?
Witam serdecznie. Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację. ...
Darowizna.
Witam mam pytanie, jeżeli mój ojciec ma dożywotnia służebność mieszkania może wziąć kredyt w banku pod tą służebność dom jest oddany w darowiźnie na mnie wgl jakie on ma prawa?...
Nieruchomość bez prawa własności.
Znajomi mieszkają w nieruchomości której nie są właścicielami (nieruchomość po dziadkach ), a ta nieruchomość nie posiada księgi wieczystej opłacają tylko od parunastu lat podatek od tej nieruchomości. Co należało by zrobić po kolei aby nieruchomość stała się ich własnością ? Ile by to trwało oraz na jakie koszta muszą być przygotowani ?...

Wyszukiwarka