Czy mogę zmienić nazwisko swojemu dziecku?

Witam czy jeśli ojciec ma ograniczone prawa i nie widuje dziecka od ponad roku czy mogę zmienić nazwisko na moje jako matki rodowe.
anonim cytuj
19-10-2023
Jeżeli ojcu nie przysługuje władza rodzicielska, gdyż nie żyje, nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych albo został władzy pozbawiony, jego zgoda na zmianę nazwiska dziecka nie jest wymagana. Natomiast jeśli ojcu przysługuje władza rodzicielska, wówczas na zmianę nazwiska musi wyrazić zgodę.
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się

musi mieć odebrane

anonim cytuj
19-10-2023
Kwestia zmiany nazwiska dziecka jest uregulowana w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym. Jeżeli chodzi o zmianę nazwiska dziecka, to istotne są następujące aspekty:

Władza rodzicielska: Jeśli ojcu dziecka nie przysługuje władza rodzicielska (z różnych powodów, takich jak śmierć, pozbawienie władzy rodzicielskiej lub brak pełnej zdolności do czynności prawnych), to zgoda ojca na zmianę nazwiska nie jest wymagana. Wynika to z art. 58 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego.

Jeśli ojcu dziecka przysługuje władza rodzicielska, ale jest ona ograniczona, zmiana nazwiska dziecka jest możliwa jedynie za zgodą obu rodziców. Jeśli ojciec nie wyrazi zgody, a matka będzie upierać się przy swoim postanowieniu, konieczne będzie wystąpienie do sądu rodzinnego z wnioskiem o zmianę nazwiska dziecka. Sąd będzie rozpatrywał sprawę z uwzględnieniem dobra dziecka.

W kontekście podanej sytuacji, w której
ma ograniczone prawa, a do tego siedział w więzieniu dziecko się boi i od ponad roku nie widują się
– sąd biorąc pod uwagę dobro dziecka, może zdecydować się na zmianę nazwiska nawet bez zgody ojca, jeżeli uzna, że będzie to służyło dobru dziecka.

Reasumując, w przypadku ograniczonej władzy rodzicielskiej ojca i dodatkowych okoliczności takich jak długotrwała separacja z dzieckiem i obawy dziecka, istnieje możliwość uzyskania zgody sądu na zmianę nazwiska dziecka na matki rodowe bez zgody ojca. Jednak ostateczna decyzja należy do sądu rodzinnego, który bierze pod uwagę różne aspekty sytuacji.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód i podział majątku wspólnego.
Witam, dostałam w darowiźnie działkę od rodziców, później darowałam pół działki mężowi, zaczęliśmy budowę domu w tym momencie sso, będziemy brać rozwód. Jak wygląda sprawa z podziałem majątku ? Czy mężowi należy się połowę naszego majątku, jeżeli działka była darowana z mojej strony i większość pieniędzy na budowę domu też było ode mnie ?...
Spadek sprzed 5 lat. Jak wykazać przed US że nie byłam beneficjentką żadnego majątku?
Hej. Dostałam wezwanie z urzędu skarbowego dotyczące formularza sd3. Chodzi o spadek sprzed 5 lat. Rzecz w tym że testament nie określa dokładnie o dziedziczę. Jest tam tylko informacja że zmarła teściowa przepisuje mi jej odszkodowanie za dom rodzinny jeśli dostanie je po śmierci. Nigdy tak się nie stało, nie otrzymałam ani złotówki. Jak mam wykazać przed US że faktycznie nie byłam beneficjentką żadnego majątku? Testament mówi o potencjalnym sp...
wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Koniec umowy a zaległy urlop.
Witam mam takie pytanie kończy mi się umowa pod koniec listopada nie mam zamiaru jej przedłużać i mam ok 20 dni urlopu , czy na koniec umowy dostać ekwiwalent za 20 dni pracy czy po prostu na ostatnie 20 dni będę miał urlop od pracodawcy , bo on sam mnie już grafik wypisał do końca umowy , więc raczej on sam nie chce zwalniać Ogólnie czy jeśli pracodawca nie chce przedłużać komuś umowy , musi dać przed jego końcem zaległy urlop czy moze a nie mu...

Wyszukiwarka