Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?

Witam serdecznie.
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację.
anonim cytuj
25-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do samodzielnego posługiwania się dowodem osobistym, a zatem również do jego odbioru. Zasada ta jest zawarta w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych.

W szczególności, § 14 ust. 2 tego rozporządzenia stanowi: "Osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do samodzielnego posługiwania się dowodem osobistym oraz do odbioru dowodu osobistego."

To oznacza, że 14-latek ma prawo do odbioru dowodu osobistego, niezależnie od tego, kto składał wniosek. Wydaje się, że odmowa wydania dowodu przez urząd może wynikać z niezrozumienia przepisów, błędu, albo szczególnych okoliczności danego przypadku.

Proponuję więc powołać się na powyższy przepis.

anonim cytuj
24-07-2023
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie jestem w szoku, że odmówili babci wydania dowodu, skoro przepisy są jasne w tej kwestii.
Zasada ta jest zawarta w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych.

A może wie ktoś, jakie kroki powinnam podjąć, gdyby nadal odmawiali wydania dowodu mimo przedstawienia im tego rozporządzenia? Czy jest jakaś instancja wyżej, do której mogłabym się odwołać w tej sytuacji?

anonim cytuj
07-08-2023
Jeśli urząd odmawia wydania dowodu osobistego 14-latkowi mimo jasnych przepisów w tej kwestii, istnieją określone kroki prawne, które można podjąć:

Zacytowany przepis, tj. § 14 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych, jednoznacznie stanowi, że osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do odbioru dowodu osobistego.

W przypadku odmowy wydania dowodu osobistego przez urząd, można podjąć następujące kroki:

Złożenie skargi do Prezesa Urzędu Gminy (lub Miasta w przypadku większych miast) na działanie lub bezczynność organu wydającego dowód. Skarga taka powinna być rozpatrzona w ciągu 30 dni od dnia jej wpływu.

W sytuacji, gdy odpowiedź na skargę jest niezadowalająca, istnieje możliwość złożenia skargi na działanie organu samorządowego do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi nasz syn u mnie na wakacjach?
Dzień dobry mam problem z była partnerka dostaje od niej obraźliwe sms z wyzwiskami czepia się wszystkiego Czy można coś z tą sprawą zrobic ? Jeśli syn przebywa u mnie na wakacjach czy mam obowiązek informowania byłej partnerki co robi itd (syn ma 12 lat ma swój telefon) Czy była partnerka musi znać mój obecny numer tel...
zwrot zamówienia (pod wymiar)
Zakupiliśmy grzejnik z funkcja elektryczna na specjalne zamówienie (pod wymiar). Chcielibyśmy zwrócić produkt, natomiast producent nie chce przyjac go, ze względu na to, ze był pod zamówienie. Jeśli nie minelo 30 dni od daty zakupu rzeczywiście nie ma możliwości , aby go oddać?...
podpis osoby trzeciej
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...
Czy to mobbing?
Czy sugerowanie pracownikowi wzięcia urlopu z powodu braku zadań dla niego w pracy to mobbing ? Moj pracodawca przyznał, ze to normalne i tak się robi. Nikt u mnie w firmie się temu nie sprzeciwia. Jednak mi się to nie podoba i uważam, ze nie powinna być nakładana taka presja. Ostatnio nie zgodziłam się na wzięcie urlopu i usłyszałam poniżającą mnie odpowiedz, która brzmiała ,,co tam Ci teraz Twoj mąż podpowiada?’’. Zgłosiłam to do przełożonego m...

Wyszukiwarka