Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?

Witam serdecznie.
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację.
anonim cytuj
25-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do samodzielnego posługiwania się dowodem osobistym, a zatem również do jego odbioru. Zasada ta jest zawarta w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych.

W szczególności, § 14 ust. 2 tego rozporządzenia stanowi: "Osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do samodzielnego posługiwania się dowodem osobistym oraz do odbioru dowodu osobistego."

To oznacza, że 14-latek ma prawo do odbioru dowodu osobistego, niezależnie od tego, kto składał wniosek. Wydaje się, że odmowa wydania dowodu przez urząd może wynikać z niezrozumienia przepisów, błędu, albo szczególnych okoliczności danego przypadku.

Proponuję więc powołać się na powyższy przepis.

anonim cytuj
24-07-2023
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie jestem w szoku, że odmówili babci wydania dowodu, skoro przepisy są jasne w tej kwestii.
Zasada ta jest zawarta w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych.

A może wie ktoś, jakie kroki powinnam podjąć, gdyby nadal odmawiali wydania dowodu mimo przedstawienia im tego rozporządzenia? Czy jest jakaś instancja wyżej, do której mogłabym się odwołać w tej sytuacji?

anonim cytuj
07-08-2023
Jeśli urząd odmawia wydania dowodu osobistego 14-latkowi mimo jasnych przepisów w tej kwestii, istnieją określone kroki prawne, które można podjąć:

Zacytowany przepis, tj. § 14 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych, jednoznacznie stanowi, że osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do odbioru dowodu osobistego.

W przypadku odmowy wydania dowodu osobistego przez urząd, można podjąć następujące kroki:

Złożenie skargi do Prezesa Urzędu Gminy (lub Miasta w przypadku większych miast) na działanie lub bezczynność organu wydającego dowód. Skarga taka powinna być rozpatrzona w ciągu 30 dni od dnia jej wpływu.

W sytuacji, gdy odpowiedź na skargę jest niezadowalająca, istnieje możliwość złożenia skargi na działanie organu samorządowego do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Służebność drogi
Czy w przypadku wykupienia służebności drogi od sąsiada, ponowna opłata za służebność będzie pobrana od nowego właściela (jeśli sąsiad sprzeda działkę na której jest służebność)?...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...
Przedawnienie długu komorniczego.
Witam jak leci czas przedawnienia długu u komornika? np. Wziąłem kredyt w 2019 roku i w w tamtym i pół roku temu się zatrudniłem od tamtego czasu i przyszło mi zajęcie na zakład. Mam najniższa krajowa więc nic mi nie może zabrać, od 2019 roku z tego tytułu nie zajal ani grosika. Więc kiedy mogę liczyć na przedawnienie tego długu?...
ubezpieczenie ZUS NFZ
Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia ...

Wyszukiwarka