Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy?

Witam serdecznie.
Czy 14-latek może osobiście odebrać dowód tymczasowy. Wniosek składała babcia. Ja obecnie przebywam za granicą. Dodam, że babci nie chcą wydać mimo że ma na to notarialne przyzwolenie które razem podpisałyśmy. Twierdzą, że musi odebrać rodzic. Gdzieś wyczytałam.ze syn jednak może,ale potrzebuję potwierdzenia. Może ktoś miał podobna sytuację.
anonim cytuj
25-11-2022
Zgodnie z polskim prawem, osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do samodzielnego posługiwania się dowodem osobistym, a zatem również do jego odbioru. Zasada ta jest zawarta w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych.

W szczególności, § 14 ust. 2 tego rozporządzenia stanowi: "Osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do samodzielnego posługiwania się dowodem osobistym oraz do odbioru dowodu osobistego."

To oznacza, że 14-latek ma prawo do odbioru dowodu osobistego, niezależnie od tego, kto składał wniosek. Wydaje się, że odmowa wydania dowodu przez urząd może wynikać z niezrozumienia przepisów, błędu, albo szczególnych okoliczności danego przypadku.

Proponuję więc powołać się na powyższy przepis.

anonim cytuj
24-07-2023
Dziękuję za odpowiedź. Właśnie jestem w szoku, że odmówili babci wydania dowodu, skoro przepisy są jasne w tej kwestii.
Zasada ta jest zawarta w Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych.

A może wie ktoś, jakie kroki powinnam podjąć, gdyby nadal odmawiali wydania dowodu mimo przedstawienia im tego rozporządzenia? Czy jest jakaś instancja wyżej, do której mogłabym się odwołać w tej sytuacji?

anonim cytuj
07-08-2023
Jeśli urząd odmawia wydania dowodu osobistego 14-latkowi mimo jasnych przepisów w tej kwestii, istnieją określone kroki prawne, które można podjąć:

Zacytowany przepis, tj. § 14 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 stycznia 2016 r. w sprawie dowodów osobistych, jednoznacznie stanowi, że osoba, która ukończyła 13 rok życia, ma prawo do odbioru dowodu osobistego.

W przypadku odmowy wydania dowodu osobistego przez urząd, można podjąć następujące kroki:

Złożenie skargi do Prezesa Urzędu Gminy (lub Miasta w przypadku większych miast) na działanie lub bezczynność organu wydającego dowód. Skarga taka powinna być rozpatrzona w ciągu 30 dni od dnia jej wpływu.

W sytuacji, gdy odpowiedź na skargę jest niezadowalająca, istnieje możliwość złożenia skargi na działanie organu samorządowego do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Dopisanie żony do nieruchomości.
Witam, jako kawaler zakupiłem dom na kredyt hipoteczny. W trakcie jego wykańczania poznałem swoją aktualną Żonę, która finansowo pomogła mi wykończyć, niektóre elementy nieruchomości. Teraz domaga się sformalizowania tej pomocy w postaci dopisania jej do aktu notarialnego, chce mieć jakiś mniejszy udział w nieruchomości by być zabezpieczoną. Jednak ja też chcę być zabezpieczony w razie rozwodu, by nie blokowała ewentualnej sprzedaży nieruchomości...
Co mogę zrobić jeśli farmaceuta wprowadził mnie w błąd?
Mąż pojechał po konkretny lek bez recepty dla mnie który wiedziałam ze mogę zastosować, farmaceutka stwierdziła ze jest od dwóch lat wycofany (nie jest) I dała inny lek mężowi, kiedy zapytał czy można go stosować jeśli karmi się piersią usłyszał oburzenie „przecież tego się nie połyka to czemu nie można by było karmić” (a nawet nie których kremów przecież nie można) jednak z oburzona mina, farmaceutka wyciągnęła ulotkę i przeczytała ze nic nie j...
Nieruchomość bez prawa własności.
Znajomi mieszkają w nieruchomości której nie są właścicielami (nieruchomość po dziadkach ), a ta nieruchomość nie posiada księgi wieczystej opłacają tylko od parunastu lat podatek od tej nieruchomości. Co należało by zrobić po kolei aby nieruchomość stała się ich własnością ? Ile by to trwało oraz na jakie koszta muszą być przygotowani ?...
Ograniczenie praw rodzicielskich.
Czy podstawą do ograniczania praw ojca może być notoryczne (od kilku miesięcy) odwoływanie widzeń ojca z dzieckiem? Dodam, że ojciec bardzo nalegał na ustalenie kontaktów. Sprawa była zakończona ugodą, oboje zgodziliśmy się na bardzo częste kontakty. Jednak od razu po rozprawie zaczęły się kłopoty. Ojciec twierdzi, że musi pracować ( pracuje na pół etatu u ojca i zawsze może się zwolnić, bez problemu) żeby płacić podatki na cytat." darmozjad...

Wyszukiwarka