Czy mieszkanie po mojej śmierci będzie tylko córki?

Mieszkam z córką w mieszkaniu własnościowym ,księgi wieczyste są na mnie. Mam syna który już się zrzekł mieszkania notarialnie. Moje pytanie co muszę zrobić ,żeby córka bez problemów po mojej śmierci mogła w nim mieszkać.
anonim cytuj
19-10-2023
Nic już nie trzeba robić, chyba ze syn zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby a nie całej swojej linii (dzieci a pani wnuki).

anonim cytuj
19-10-2023
Czy w umowie jest wskazane, ze z pominięciem zstępnych?
nie

No więc obejmuje zstępnych.

anonim cytuj
19-10-2023
Odpowiadając na kwestie dotyczące przekazania mieszkania córce po śmierci:

Jeśli syn zrzekł się praw do mieszkania notarialnie i nie zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby, a nie całej swojej linii, to w przypadku śmierci właściciela, mieszkanie przechodzi na córkę jako jedynego spadkobiercę.

Niemniej jednak, warto zwrócić uwagę na to, że zrzeczenie się przez syna nie wyłącza automatycznie jego zstępnych (np. wnuków) z prawa do spadku. Z informacji przekazanej
nie
, wynika, że zrzeczenie się przez syna obejmuje również jego zstępnych.

Aby dać pełne bezpieczeństwo prawne córce co do przyszłego mieszkania, można przemyśleć sporządzenie testamentu, w którym wskazać córkę jako jedynego spadkobiercę. Testament umożliwi uniknięcie wszelkich wątpliwości co do intencji spadkodawcy i zagwarantuje córce prawo do mieszkania.

Warto też zaznaczyć, że w przypadku śmierci bez sporządzenia testamentu, spadek (w tym mieszkanie) przypada na podstawie ustawy, co może prowadzić do nieprzewidzianych komplikacji, jeżeli istnieją inne osoby, które mogą rościć sobie prawa do spadku.

Mając powyższe informacje, warto przemyśleć ewentualne działania mające na celu zabezpieczenie praw córki do mieszkania po śmierci właściciela.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Powyzszenie alimentow
Witam. Miałem sprawe o podwyższenie alimentow z 500 zł podwyższono mi na 1400 zł i dodatkowo musze zwrócić koszty sadowe w wysokości 3000 zł co mam zrobić w takiej sytuacji odwołać się? Czy muszę zapłacić te koszty? Zarabiam miesięcznie Ok 5000 mam oprócz tego dziecka na które place alimenty jeszcze dwójkę z obecnego małżeństwa, których sad nie wziął pod uwagę ...
Jazda samochodem pod wpływem alkoholu.
Chciałam zapytać o sprawę męża. Jakiś czas temu wypił 2 piwa po czym po 4 godz chciał zajechać do sklepu i złapała go policja na dmuchanie. Wydmuchał 0.21 promila po czym po 30 min spadło do 0.16. Sądzi że nie zabrano mu prawo jazdy, dziś był na policji złożyć wyjaśnienia i ma czekać na wyrok sądu. Co mu grozi? Czy możliwe żeby nie zabrano mu tego prawo jazdy? Nie chce ze mną nawet rozmawiać na ten temat....
Wypowiedzenie umowy o pracę.
Złożyłem kilka dni temu wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia. Właściciel w dniu dzisiejszym kazał się spakować, oddać sprzęt i opuścić firmę. Nie dostałem żadnego dokumentu do podpisania ani informacji czy mam iść na urlop który mi pozostał itd. Co mam zrobić żeby było dobrze? Nie chce dostać dyscyplinarki bo np. na drugi dzień nie stawiłem się z pracy. Czy mogę się domagać jakiegoś papieru do podpisania żeby się zabe...
Przeprowadzka z dzieckiem do innego miasta.
Mój był partner został poinformowany o tym, że chce przeprowadzić się wraz z dzieckiem do innego miasta, że względu na lepsze warunki mieszkaniowe oraz rodzinę, która potrzebuje opieki. Nagle kilka dni przed przeprowadzka oznajmił, że się nie zgadza. Jak dalej wygląda postępowanie w takim razie, co powinnam zrobić? Ma pełne prawa rodzicielskie, aczkolwiek dziecka nigdy w życiu na oczy nie widział, mimo, że wiele razy pytałam go czy chce, alimenty...

Wyszukiwarka