Czy mieszkanie po mojej śmierci będzie tylko córki?

Mieszkam z córką w mieszkaniu własnościowym ,księgi wieczyste są na mnie. Mam syna który już się zrzekł mieszkania notarialnie. Moje pytanie co muszę zrobić ,żeby córka bez problemów po mojej śmierci mogła w nim mieszkać.
anonim cytuj
19-10-2023
Nic już nie trzeba robić, chyba ze syn zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby a nie całej swojej linii (dzieci a pani wnuki).

anonim cytuj
19-10-2023
Czy w umowie jest wskazane, ze z pominięciem zstępnych?
nie

No więc obejmuje zstępnych.

anonim cytuj
19-10-2023
Odpowiadając na kwestie dotyczące przekazania mieszkania córce po śmierci:

Jeśli syn zrzekł się praw do mieszkania notarialnie i nie zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby, a nie całej swojej linii, to w przypadku śmierci właściciela, mieszkanie przechodzi na córkę jako jedynego spadkobiercę.

Niemniej jednak, warto zwrócić uwagę na to, że zrzeczenie się przez syna nie wyłącza automatycznie jego zstępnych (np. wnuków) z prawa do spadku. Z informacji przekazanej
nie
, wynika, że zrzeczenie się przez syna obejmuje również jego zstępnych.

Aby dać pełne bezpieczeństwo prawne córce co do przyszłego mieszkania, można przemyśleć sporządzenie testamentu, w którym wskazać córkę jako jedynego spadkobiercę. Testament umożliwi uniknięcie wszelkich wątpliwości co do intencji spadkodawcy i zagwarantuje córce prawo do mieszkania.

Warto też zaznaczyć, że w przypadku śmierci bez sporządzenia testamentu, spadek (w tym mieszkanie) przypada na podstawie ustawy, co może prowadzić do nieprzewidzianych komplikacji, jeżeli istnieją inne osoby, które mogą rościć sobie prawa do spadku.

Mając powyższe informacje, warto przemyśleć ewentualne działania mające na celu zabezpieczenie praw córki do mieszkania po śmierci właściciela.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

budowa domu i podział majątku
Witam! Mam pytanie: w roku 2009 wziąłem ślub, moja żona otrzymała w roku 2010 działkę budowlaną od swoich rodziców notarialnie została ona zapisana tylko na nią. Przez 10 lat budowałem dom z czego ona wniosła mały wkład własny. Obecnie jesteśmy po rozwodzie, była żona chce żebym oddał jej klucze do domu i dokumenty dotyczące budowy domu. Do tej pory nie interesowała się budową ani kosztami związanymi z domem.Od siedmiu lat jest w Anglii dopiero p...
Czy trzeba mieć skończoną szkołę, żeby otworzyć kwiaciarnie?
Cześć, czy trzeba mieć skończoną szkołę, żeby otworzyć kwiaciarnie pytam pod katem prawnym czy może być to samouk lub osoba po kursach czy musi być koniecznie szkoła i egzamin zawodowy?...
Podział majątku wspólnego.
Razem z partnerem wybudowaliśmy dom na moim gruncie. Kredyt na dom wzięliśmy razem i nadal go spłacamy. W KW widnieje tylko ja jako jedyny właściciel. Rozstaliśmy się i planujemy sprzedaż domu żeby spłacić zaciągnięty kredyt. Reszta pieniędzy chcemy podzielić się po równo a były partner swoją część przeznaczy na zakup mieszkania. Jak to zrobić prawnie by uniknąć opłat od spadków i darowizn....
Odstąpienie od umowy deweloperskiej.
Zawarłam umowę rezerwacyjną na zakup nieruchomości. Wpłaciłam zaliczkę. Nieruchomość miała zostać sfinansowana ze sprzedaży innej - niestety klient nie otrzymał kredytu, co za tym idzie ja jestem zmuszona zrezygnować ze swojego zakupu. Problem: 1. Umowę rezerwacyjna zawierałam do 25.01 w formie pisemnej. Info z umowy: „Umowa niniejsza ulega rozwiązaniu po upływie okresu rezerwacji, jeżeli strony w tym okresie nie zawarły umowy sprzedaży, za...

Wyszukiwarka