Czy mieszkanie po mojej śmierci będzie tylko córki?

Mieszkam z córką w mieszkaniu własnościowym ,księgi wieczyste są na mnie. Mam syna który już się zrzekł mieszkania notarialnie. Moje pytanie co muszę zrobić ,żeby córka bez problemów po mojej śmierci mogła w nim mieszkać.
anonim cytuj
19-10-2023
Nic już nie trzeba robić, chyba ze syn zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby a nie całej swojej linii (dzieci a pani wnuki).

anonim cytuj
19-10-2023
Czy w umowie jest wskazane, ze z pominięciem zstępnych?
nie

No więc obejmuje zstępnych.

anonim cytuj
19-10-2023
Odpowiadając na kwestie dotyczące przekazania mieszkania córce po śmierci:

Jeśli syn zrzekł się praw do mieszkania notarialnie i nie zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby, a nie całej swojej linii, to w przypadku śmierci właściciela, mieszkanie przechodzi na córkę jako jedynego spadkobiercę.

Niemniej jednak, warto zwrócić uwagę na to, że zrzeczenie się przez syna nie wyłącza automatycznie jego zstępnych (np. wnuków) z prawa do spadku. Z informacji przekazanej
nie
, wynika, że zrzeczenie się przez syna obejmuje również jego zstępnych.

Aby dać pełne bezpieczeństwo prawne córce co do przyszłego mieszkania, można przemyśleć sporządzenie testamentu, w którym wskazać córkę jako jedynego spadkobiercę. Testament umożliwi uniknięcie wszelkich wątpliwości co do intencji spadkodawcy i zagwarantuje córce prawo do mieszkania.

Warto też zaznaczyć, że w przypadku śmierci bez sporządzenia testamentu, spadek (w tym mieszkanie) przypada na podstawie ustawy, co może prowadzić do nieprzewidzianych komplikacji, jeżeli istnieją inne osoby, które mogą rościć sobie prawa do spadku.

Mając powyższe informacje, warto przemyśleć ewentualne działania mające na celu zabezpieczenie praw córki do mieszkania po śmierci właściciela.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie?
Witam serdecznie, Mam pytanie. Czy będąc współwłaścicielem nieruchomości mogę wynająć mieszkanie będąc jedyną osobą wynajmującą na umowie ? Czy umowa między mną a drugim współwłaścicielem musi zostać sporządzona ? ...
związek nie formalny / spadek
Mam pytanie bylam z związku nie formalnym 16 lat czy po smierci partnera cos mi sie nalezy za niego...
Nagroda Jubileuszowa dla pracownika
Witam. Mam pytanie odnośnie wypłaty nagrody jubileuszowej w pracy. Firma prywatna od 10lat wypłaca pracownikom nagrody jubileuszowe. Pracownik uzyskał prawo do 20latki w 2019r będąc na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracodawca jednak nie wypłacił tego wynagrodzenia. Moje pytanie brzmi czy pracownikowi należy się to wynagrodzenie skoro w tym czasie przebywał na świadczeniu rehabilitacyjnym? Dodam ze po skończonym świadczeniu rehabilitacyjnym zos...
Kwota wolna od zajęcia.
Dzień dobry dziś dostanę przelew wypłaty na konto , nie zdążę wybrać w banku a nie mogę jej wybrać w bankomacie z powodu zajęcia komorniczego czy ja w poniedziałek te pieniążki będę mogła wybrać w placówce czy zostaną przekazane komornikowi z racji tego że w poniedziałek już nowy miesiąc?. Na konto wpływa tylko wypłata nic więcej czyli to 2257 będę mieć pewne co miesiąc komornik mi ich nie może zabrać ?...

Wyszukiwarka