Czy mieszkanie po mojej śmierci będzie tylko córki?

Mieszkam z córką w mieszkaniu własnościowym ,księgi wieczyste są na mnie. Mam syna który już się zrzekł mieszkania notarialnie. Moje pytanie co muszę zrobić ,żeby córka bez problemów po mojej śmierci mogła w nim mieszkać.
anonim cytuj
19-10-2023
Nic już nie trzeba robić, chyba ze syn zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby a nie całej swojej linii (dzieci a pani wnuki).

anonim cytuj
19-10-2023
Czy w umowie jest wskazane, ze z pominięciem zstępnych?
nie

No więc obejmuje zstępnych.

anonim cytuj
19-10-2023
Odpowiadając na kwestie dotyczące przekazania mieszkania córce po śmierci:

Jeśli syn zrzekł się praw do mieszkania notarialnie i nie zastrzegł, że zrzeka się tylko co do swojej osoby, a nie całej swojej linii, to w przypadku śmierci właściciela, mieszkanie przechodzi na córkę jako jedynego spadkobiercę.

Niemniej jednak, warto zwrócić uwagę na to, że zrzeczenie się przez syna nie wyłącza automatycznie jego zstępnych (np. wnuków) z prawa do spadku. Z informacji przekazanej
nie
, wynika, że zrzeczenie się przez syna obejmuje również jego zstępnych.

Aby dać pełne bezpieczeństwo prawne córce co do przyszłego mieszkania, można przemyśleć sporządzenie testamentu, w którym wskazać córkę jako jedynego spadkobiercę. Testament umożliwi uniknięcie wszelkich wątpliwości co do intencji spadkodawcy i zagwarantuje córce prawo do mieszkania.

Warto też zaznaczyć, że w przypadku śmierci bez sporządzenia testamentu, spadek (w tym mieszkanie) przypada na podstawie ustawy, co może prowadzić do nieprzewidzianych komplikacji, jeżeli istnieją inne osoby, które mogą rościć sobie prawa do spadku.

Mając powyższe informacje, warto przemyśleć ewentualne działania mające na celu zabezpieczenie praw córki do mieszkania po śmierci właściciela.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot towaru na koszt sklepu.
Witam, przychodzę z takim pytaniem. Zamówiłam paczkę ze sklepu internetowego. Wysyłka była dość droga, bo paczka była ciężka. Przysłali błędna rzecz i chciałam ja wymienić. Sklep kazał mi pokryć koszt wysyłki zwrotnej. Koszt wysyłki w 2 strony to już wartość towaru. Przecież to wina sklepu, że wysłali błędny towar, więc oni powinni pokryć koszty wysyłki zwrotnej? Sklep twierdzi, że ja, bo to ja nie chciałam błędnego towaru. Jak to jest w końcu?...
Zatrzymane prawo jazdy.
Witam, Mężowi zostało zatrzymane prawo jazdy za alkohol do 27.11.2022 jednak został zatrzymany za jazdę po zabraniu uprawnień i otrzymał wyrok zakazu prowadzenia pojazdów 27.10.2022-27.04.2023, czy musi ponownie podchodzić do egzaminu na prawo jazdy? 2 osobne wyroki nie przekraczające roku, czy jeśli po 27.04.2023 zostałby zatrzymany przez policję za prowadzenie to byłoby to rozpatrywane jako jazda bez uprawnień czy ponowne zatrzymanie po zabran...
Zajęcie komornicze wspólnej nieruchomości.
Dostałem pismo od komornika że moja żona ma zadłużenie w swojej firmie , i że zostaje zajęta nasza wspólna nieruchomość ( dom) i będzie podjęta egzekucja z tej nieruchomości . W ciągu 3 dni złożyłem komornikowi sprzeciw , ponieważ nic nie wiedziałem o długach żony i nie podpisywałem żadnych dokumentów firmowych faktur itp. , komornik przyjął go i powiedział że wpis w księgach zostanie usunięty , wczoraj dostałem pismo z ksiąg wieczystych że wykre...
Wynajem mieszkania zadłużonego.
Witam, wynajmuję mieszkanie od 2019r. Z mojej strony wszystkie opłaty były płacone na czas, dziś dnia 2 października przychodzi syn właściciela i mówi że mieszkanie jest zadłużone na dużą kwotę, a od dnia 4 października rozpoczyna się egzekucja komornicza co przedstawił pismem, i w związku z tym mam następujące pytania: 1. czy muszę wpuścić komornika? 2. czy ma on prawo do zabrania moich rzeczy? 3. czy muszę się wyprowadzić w trybie natyc...

Wyszukiwarka