Jak uzyskać polskie obywatelstwo?

Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo?
Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-10-2023
Jeśli jeden z rodziców jest Polakiem to można się ubiegać o obywatelstwo jednak jeśli dziecko urodzi się w Polsce automatycznie jest obywatelem Polski.

anonim cytuj
19-10-2023
Po 12 tygodniu ciąży rodzice dziecka mogą iść do urzędu stanu cywilnego i złożyć oświadczenie że dziecko które ma się urodzić jest dzieckiem pana XY i będzie nosiło nazwisko ojca.

anonim cytuj
19-10-2023
Obywatelstwo można nabyć tylko jeżeli ona ma rodziców Polaków. Może nabyć kartę pobytu czasowego, a po 5 latach podać na rezydenta. Ale dla karty pobytu muszą być przyczyny praca, połączenie z rodziną. Ojcostwo to raczej przez sąd albo z testem genetycznym.

anonim cytuj
19-10-2023
Odpowiadając na poruszone kwestie:

W sprawie uznania ojcostwa:

Aby uznać ojcostwo dziecka, które ma się urodzić po śmierci jego ojca, konieczne jest złożenie odpowiedniego oświadczenia w urzędzie stanu cywilnego, które potwierdza, że zmarły był ojcem dziecka. Oświadczenie to może być złożone przez matkę dziecka oraz przez rodzinę zmarłego.
Istnieje również możliwość uznania ojcostwa przez sąd. W tym przypadku, na wniosek matki lub rodziny zmarłego, sąd może na podstawie dostępnych dowodów (np. testu DNA) uznać zmarłego za ojca dziecka.
W sprawie polskiego obywatelstwa dla dziecka:

Jeśli dziecko urodzi się na terytorium Polski i jedno z jego rodziców jest obywatelem Polski, dziecko automatycznie nabywa polskie obywatelstwo, zgodnie z art. 14 pkt 1 ustawy o obywatelstwie polskim.
W sprawie obywatelstwa dla matki:

Narzeczona zmarłego brata nie nabywa automatycznie polskiego obywatelstwa po narodzeniu dziecka. Może ubiegać się o kartę pobytu czasowego ze względu na to, że jest matką dziecka będącego obywatelem Polski.
Po pięciu latach pobytu w Polsce na podstawie karty pobytu czasowego narzeczona może ubiegać się o kartę pobytu stałego. W dalszej kolejności, po spełnieniu określonych warunków, może ona wystąpić z wnioskiem o nadanie polskiego obywatelstwa.
W skrócie:
Aby uzyskać dla dziecka polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu, konieczne jest uznanie ojcostwa zmarłego, co można zrealizować poprzez złożenie oświadczenia w urzędzie stanu cywilnego lub poprzez postępowanie sądowe. Dziecko urodzone w Polsce z jednym rodzicem będącym obywatelem Polski automatycznie nabywa obywatelstwo polskie. Matka dziecka może ubiegać się o kartę pobytu czasowego, a następnie stałego, po czym, po spełnieniu odpowiednich warunków, może wystąpić o nadanie polskiego obywatelstwa.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

jak odzysak pieniadze za brak mebli w zakupionym domu?
Kupuję dom, sprzedający w rozmowie z pośrednikiem zapewniają, że większość mebli zostanie, gdyż oni ze względu na wiek chcą kupić mieszkanie do 50 m2 i siłą rzeczy z 220 tam nie przeniosą. Dodatkowo podpisaliśmy umowę na 10 tys zł na meble kuchenne i agd. Poszłam im na rękę dając 2,5 miesiąca na wyprowadzkę, to jeszcze wykręcili grzejnik z garażu. Zostawili jedynie starą, odklejającą się zabudowę kuchni, zardzewiałą pralkę bosch i zestaw mebli z ...
Czy mogę mieć problem z wypowiedzeniem umowy?
Witam, Chciałabym się dowiedzieć jakie są konsekwencje w przypadku wynajmu mieszkania osobie z dzieckiem? Czy mogę mieć problem z wypowiedzeniem umowy? ...
Prace społeczne.
Mam do odpracowywania 30godzin miesięcznie, czy pomimo pracy zawodowej na 3 zmiany, można będzie to jakoś pogodzić? w sensie chodzi o to czy pani kurator będzie mogła się ze mną dogadać co do godzin w danym tyg. w którym to będę mógł odpracować?...
Kolejność spłaty wierzycieli.
Witam, odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza. Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań. Odziedziczony majątek to 10.000 zł. Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom. Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwoś...

Wyszukiwarka