Jak uzyskać polskie obywatelstwo?

Mój brat zmarł, a za miesiąc urodzi mu się córka. Jego narzeczona pochodzi z Ukrainy i na wiosnę planowali ślub. Wszyscy łącznie z matką bardzo chcemy żeby dziecko miało polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu. Co zrobić w takiej sytuacji? Jak uznać ojcostwo?
Czy da się też pomóc matce nabyć obywatelstwo w takiej sytuacji?
anonim cytuj
19-10-2023
Jeśli jeden z rodziców jest Polakiem to można się ubiegać o obywatelstwo jednak jeśli dziecko urodzi się w Polsce automatycznie jest obywatelem Polski.

anonim cytuj
19-10-2023
Po 12 tygodniu ciąży rodzice dziecka mogą iść do urzędu stanu cywilnego i złożyć oświadczenie że dziecko które ma się urodzić jest dzieckiem pana XY i będzie nosiło nazwisko ojca.

anonim cytuj
19-10-2023
Obywatelstwo można nabyć tylko jeżeli ona ma rodziców Polaków. Może nabyć kartę pobytu czasowego, a po 5 latach podać na rezydenta. Ale dla karty pobytu muszą być przyczyny praca, połączenie z rodziną. Ojcostwo to raczej przez sąd albo z testem genetycznym.

anonim cytuj
19-10-2023
Odpowiadając na poruszone kwestie:

W sprawie uznania ojcostwa:

Aby uznać ojcostwo dziecka, które ma się urodzić po śmierci jego ojca, konieczne jest złożenie odpowiedniego oświadczenia w urzędzie stanu cywilnego, które potwierdza, że zmarły był ojcem dziecka. Oświadczenie to może być złożone przez matkę dziecka oraz przez rodzinę zmarłego.
Istnieje również możliwość uznania ojcostwa przez sąd. W tym przypadku, na wniosek matki lub rodziny zmarłego, sąd może na podstawie dostępnych dowodów (np. testu DNA) uznać zmarłego za ojca dziecka.
W sprawie polskiego obywatelstwa dla dziecka:

Jeśli dziecko urodzi się na terytorium Polski i jedno z jego rodziców jest obywatelem Polski, dziecko automatycznie nabywa polskie obywatelstwo, zgodnie z art. 14 pkt 1 ustawy o obywatelstwie polskim.
W sprawie obywatelstwa dla matki:

Narzeczona zmarłego brata nie nabywa automatycznie polskiego obywatelstwa po narodzeniu dziecka. Może ubiegać się o kartę pobytu czasowego ze względu na to, że jest matką dziecka będącego obywatelem Polski.
Po pięciu latach pobytu w Polsce na podstawie karty pobytu czasowego narzeczona może ubiegać się o kartę pobytu stałego. W dalszej kolejności, po spełnieniu określonych warunków, może ona wystąpić z wnioskiem o nadanie polskiego obywatelstwa.
W skrócie:
Aby uzyskać dla dziecka polskie obywatelstwo i nazwisko po ojcu, konieczne jest uznanie ojcostwa zmarłego, co można zrealizować poprzez złożenie oświadczenia w urzędzie stanu cywilnego lub poprzez postępowanie sądowe. Dziecko urodzone w Polsce z jednym rodzicem będącym obywatelem Polski automatycznie nabywa obywatelstwo polskie. Matka dziecka może ubiegać się o kartę pobytu czasowego, a następnie stałego, po czym, po spełnieniu odpowiednich warunków, może wystąpić o nadanie polskiego obywatelstwa.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna od babci.
Babcia chce mi zrobić darowiznę pieniężną. Wiem, że kwota 36tys jest wolna od podatku i nie muszę tego zgłaszać do US. Jak to zrobić aby wszystko było zgodnie z prawem... Jeśli babcia jest osobą nie chodząca i nie wychodzi z domu. Ja dostanę tą kwotę do ręki ale nie chcę tych pieniędzy trzymać w domu tylko chcę je wpłacić na swoje konto. I tu jest pytanie... Czy jak sama sobie wpłacę tą kwotę i nadam tytuł "darowizna od babci" będzie w ...
Czynsz od współlokatorów na moje konto.
Wynajmuje wraz z dziewczyną oraz znajomym mieszkanie. Najemca chce otrzymywać pełną kwotę ustaloną w umowie, zamiast trzech przelewów. Wspólnie ustaliliśmy, że ja będę wykonywał przelew za mieszkanie najemcy, a moi współlokatorzy będą przelewać swoją część mnie. Jak to wygląda w kwestii US, przelewy, które trafiają do mnie potraktują jako darowiznę? Jak najlepiej rozwiązać sytuację, przelewania należnej części przez każde z nas?...
umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Co gdy sprawa ciągnie się zbyt długo?
Sprawa o niealimentacje od ponad 2 lat nie ruszona. Nie byliśmy nawet wezwani na przesłuchanie. Prawnik za każdym telefonem twierdzi, że lada moment sprawa ruszy. Skarga na opieszałość sądu złożona w lutym, także cisza. Czy jak pojadę do Prokuratury to z miejsca się dowiem na jakim etapie jest sprawa czy muszę złożyć jakiś wniosek? Jak mam to w końcu ruszyć? Już zaczynam myśleć, że prawnik mi ściemnia. A eks od 2lata wpłaca po 300-500zl i śmieje...

Wyszukiwarka