Kiedy jest możliwość pierwokupu?

Witam. Sprawa dotyczy pierwokupu działki.
Moi rodzice od 30 lat dzierżawili działki od urzedu miasta. Umowa dzierzawy byla co 3 lata przedłużana.
Dzisiaj dostaliśmy pismo z informacja o wypowiedzeniu umowy dzierżawy z okresem 1miesiac. W ciągu najbliższych miesięcy Urząd Miasta wystawi działki na przetarg. Urząd twierdzi, że nie mamy możliwość skorzystania z pierwokupu, czy mają rację?
anonim cytuj
15-03-2024
Jeśli w umowie dzierżawy nie było takiego punktu, to mają prawo.

anonim cytuj
15-03-2024

Sugerowane Tematy

Czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży?
Dzień dobry, czy mam obowiązek poinformować przyszłego wynajmującego (mieszkanie) przed podpisaniem umowy że jestem w ciąży? W ogłoszeniu nie ma informacji że oferta jest skierowana do osób bezdzietnych....
Praca w innym miejscu na urlopie.
Mam taką kwestię. W najbliższych dniach planuję wypowiedzieć UoP z zachowaniem 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Pracuję w agencji, która ma zakaz konkurencji. Wiem, że normalnie jak się jest na urlopie (a ja mam dużo do wykorzystania) to można pracować w innym miejscu. A co w przypadku gdy mam zakaz konkurencji a będę przechodzić do firmy o podobnym profilu co obecna firma? Nie wiem czy to coś zmienia, ale chcę przejść z UoP na B2B (w nowym m...
Sprzedaż ubrań
Wystawiam rzeczy do sprzedaży na VINTED, są to rzeczy używane oraz nowe z metkami lub bez, na które nie posiadam paragonów, jednakże są zakupione w okresie dłuższym niż 6 miesięcy od dnia wystawienia do sprzedaży w serwisie VINTED. Pracuje na etacie, czy jestem zobowiązana odprowadzać podatek od sprzedaży? Jeśli tak to w jakiej formie, comiesięcznej, rocznej przy okazji zeznania podatkowego? Ubrania nowe, z metkami sprzedaję ze stratą, czyli po c...
Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...

Wyszukiwarka