Zakaz zbliżania się.

Były mąż koleżanki ma zakaz zbliżania się do koleżanki na odległość 50m za pobicie i gwałt. Dziś przyszedł po ich syna do niej do domu. Koleżanka ze strachu mu nie otworzyła. Przyjechała policja ale powiedzieli jej, że wyrok jest nieprawomocny więc zakaz jeszcze nie obowiązuje. Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku? Niby ex mówi, że się odwołał od całego wyroku ale nie wiadomo nic w sądzie nie wiedzą ale czas jeszcze nie upłynął.
anonim cytuj
18-10-2023
Więc jeśli się odwołał od wyroku, to się wyrok nie uprawomocnił, czyli nie musi zachowywać odległości 50m.

anonim cytuj
18-10-2023
Zakaz zbliżania się jest środkiem ochrony osoby pokrzywdzonej przed sprawcą przestępstwa. Zgodnie z polskim prawem, zakaz ten może zostać nałożony na sprawcę zarówno w toku postępowania przygotowawczego, jak i przez sąd w trakcie postępowania sądowego.

Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku?

Zakaz zbliżania się, wydany w postępowaniu przygotowawczym (np. przez prokuratora), jest natychmiast wykonalny, niezależnie od tego, czy postępowanie jest zakończone czy nie. Jednakże, jeśli zakaz zbliżania się został nałożony przez sąd jako środek zapobiegawczy w wyroku skazującym, jego wykonalność zależy od tego, czy wyrok ten jest prawomocny.

Jeśli wyrok jest nieprawomocny i skazany wnieść apelację, wówczas zakaz zbliżania się, jako środek zapobiegawczy określony w tym wyroku, nie obowiązuje do momentu uprawomocnienia się wyroku. Oznacza to, że osoba, która wnieśli apelację, nie musi przestrzegać tego zakazu do momentu rozstrzygnięcia odwołania przez sąd wyższej instancji.

Jednakże, jeśli po wydaniu wyroku nieprawomocnego doszło do kolejnego naruszenia zakazu zbliżania się, ofiara powinna niezwłocznie powiadomić odpowiednie organy ścigania, aby sytuacja została odpowiednio oceniona.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Spis inwentarza.
Zmarła moja mama. Okazało się że spłacała karty kredytowe. Generalnie dużo rzeczy zatajała. Ciężko teraz powiedzieć czy miała jakieś ubezpieczenie prywatne. Czy my jakoś dzieci możemy się dowiedzieć gdzieś co mama posiadała? Czy bank może nam udzielić jakieś informacji ?...
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...
Licytacja komornicza.
Otóż mam problem, a mianowicie chcę kupić nieruchomość rolną zabudowaną z licytacji komorniczej. Nieruchomość ta jest niezamieszkała od około 10 lat i na posesji stoi stary wrak samochodu z tablicami rejestracyjnymi z tego co się zorientowałem na operacie szacunkowym i na zamieszczonych tam zdjęciach z 2009 roku i obecnie 2023 to samochód stoi tam przez cały ten okres lekko 14 lat. I tutaj jest moje pytanie jak go usunąć z tej posesji o ile wysze...
Sądowne wezwanie zapłaty.
Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?...

Wyszukiwarka