Zakaz zbliżania się.

Były mąż koleżanki ma zakaz zbliżania się do koleżanki na odległość 50m za pobicie i gwałt. Dziś przyszedł po ich syna do niej do domu. Koleżanka ze strachu mu nie otworzyła. Przyjechała policja ale powiedzieli jej, że wyrok jest nieprawomocny więc zakaz jeszcze nie obowiązuje. Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku? Niby ex mówi, że się odwołał od całego wyroku ale nie wiadomo nic w sądzie nie wiedzą ale czas jeszcze nie upłynął.
anonim cytuj
18-10-2023
Więc jeśli się odwołał od wyroku, to się wyrok nie uprawomocnił, czyli nie musi zachowywać odległości 50m.

anonim cytuj
18-10-2023
Zakaz zbliżania się jest środkiem ochrony osoby pokrzywdzonej przed sprawcą przestępstwa. Zgodnie z polskim prawem, zakaz ten może zostać nałożony na sprawcę zarówno w toku postępowania przygotowawczego, jak i przez sąd w trakcie postępowania sądowego.

Czy taki wyrok nie jest natychmiast wykonalny niezależnie od prawomocnego wyroku?

Zakaz zbliżania się, wydany w postępowaniu przygotowawczym (np. przez prokuratora), jest natychmiast wykonalny, niezależnie od tego, czy postępowanie jest zakończone czy nie. Jednakże, jeśli zakaz zbliżania się został nałożony przez sąd jako środek zapobiegawczy w wyroku skazującym, jego wykonalność zależy od tego, czy wyrok ten jest prawomocny.

Jeśli wyrok jest nieprawomocny i skazany wnieść apelację, wówczas zakaz zbliżania się, jako środek zapobiegawczy określony w tym wyroku, nie obowiązuje do momentu uprawomocnienia się wyroku. Oznacza to, że osoba, która wnieśli apelację, nie musi przestrzegać tego zakazu do momentu rozstrzygnięcia odwołania przez sąd wyższej instancji.

Jednakże, jeśli po wydaniu wyroku nieprawomocnego doszło do kolejnego naruszenia zakazu zbliżania się, ofiara powinna niezwłocznie powiadomić odpowiednie organy ścigania, aby sytuacja została odpowiednio oceniona.

anonim cytuj
21-10-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku po rozwodzie.
Rozwodzimy się z żoną bez sprzedaży mieszkania. Jaki klucz najlepiej zastosować by sprawiedliwie podzielić wartość mieszkania ? Czy tylko nieruchomość czy majątek ruchomy uwzględnia się przy podziale ?...
Czy prokurator musi wszcząć śledztwo?
Złożyłam wraz z koleżankami zawiadomienie do dziekana o zachowaniu jednego kolegi - wysłał nam ciągle zdjęcia w damskim ubiorze, wypisywał do wielu roczników. Mówił, że kiedy to robi to się masturbuje. Dziekan złożył sprawę do prokuratury, bez naszej zgody/prośby. Nie chcemy zeznawać. Ktoś wie może jak to wygląda?...
Alimenty na byłą małżonkę.
Trzy lata temu doszło do rozwodu po między mną a moją żoną z mojej winy. Sąd wtedy zasądził również na nią alimenty w kwocie 1000zł. Czy teraz według was mogę złożyć wniosek o zniesienie alimentów czy lepiej w tej sytuacji trochę zaczekać np. rok czy dwa ? Moja była żona zarabia około 4tys zł miesięcznie więc oczywiście nie żyje w niedostatku i jak najbardziej może spokojnie przeżyć bez tych alimentów, zwłaszcza że na FB ona sama zamieszcza zdjęc...
Alimenty
Proszę powiedzcie jak to ugryźć. Dziewczyna 17 lat zakochała się w 35 letnim mężczyzna jest w niego ślepo wpatrzona i prawdopodobnie omamiona i wyprowadziła się z domu bez zgody matki. Matka nie zgodziła się na ich związek i dlatego małoletnia wyprowadziła się do babci. W czerwcu 2024 kończy 18 lat. Co matka ma w takiej sytuacji zrobić ? Wniosek do sądu ? Córka chce od niej alimentów które dostaje matka i wszystkich pieniędzy które na nią utrzymu...

Wyszukiwarka