Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?

Witam serdecznie.
Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie.
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).
Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?
Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
15-09-2022
Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

anonim cytuj
15-09-2022
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).

Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?

W odniesieniu do podjęcia studiów prawniczych, osoba karana ma prawo ubiegać się o przyjęcie na studia. Konkretna uczelnia może mieć swoje regulaminy i wymagania dotyczące rekrutacji, ale samo bycie skazanym nie jest przeszkodą do rozpoczęcia edukacji prawniczej w Polsce.

Jeżeli chodzi o wykonywanie zawodu adwokata, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Aby zostać wpisanym na listę adwokatów, konieczne jest spełnienie pewnych wymogów określonych w ustawie o adwokaturze. Jednym z tych wymogów jest posiadanie "nieskazitelnego charakteru". Co prawda, po pewnym czasie możliwe jest zamazanie skazania, ale nie gwarantuje to automatycznego uznania za osobę o nieskazitelnym charakterze.

Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

Zgadza się. Minister Sprawiedliwości może składać sprzeciw wobec wpisu na listę adwokatów, powołując się na brak nieskazitelnego charakteru kandydata. W praktyce, osoby karane, nawet jeśli ich skazanie zostało zatarcie, mogą napotkać trudności z uzyskaniem wpisu na listę adwokatów właśnie z powodu tego wymogu. Warto zwrócić uwagę, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a decyzja zależy od konkretnych okoliczności i uzasadnienia kandydata.

anonim cytuj
10-08-2023
możliwość wykonywania zawodu adwokata przez osobę skazaną zależy od wielu czynników, w tym od oceny "nieskazitelnego charakteru" przez odpowiednie organy samorządu adwokackiego. Warto skonsultować się z adwokatem lub innym ekspertem prawnym, który pomoże Ci zrozumieć specyfikę Twojej sytuacji.

anonim cytuj
03-01-2024

Sugerowane Tematy

Kiedy powiadomić pracodawcę o ciąży?
Witam, Jestem zatrudniona w oparciu o umowę zastępstwo. Jestem w ciąży, nie zgłosiłam tego jeszcze pracodawcy, a w międzyczasie pracodawca zaproponował podpisanie umowy na czas nieokreślony od stycznia. Czy mogę podpisać umowę będąc w ciąży, nie informując pracodawcy? Czy muszę go powiadomić? Po jakim czasie od podpisania umowy mogę pójść na zwolnienie ?...
Stomatolog nas oszukał i naciągnął na dodatkowe koszty
Dzień dobry, W wczorajszym dniu męża rozbolał ząb, z racji weekendu i niestety brak pogotowia stomatologicznego, umówiłam go na wizytę prywatna. Pani rejestratorka dodała ze za wizytę z racji soboty dodatkowo 150 zł. Wizyta umówiona na 10 rano , o 9 pani dzwoni czy można wcześniej bo pacjent zrezygnował. Jak najszybciej pojechaliśmy, na miejscu w poczekalni okazało się wg cennika, ze za sobotę dodatkowo 150 zł, jednorazową wizytę 500 zł, plus ...
Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie zaświadczenia od lekarza?
Jestem zatrudniona w firmie w oparcie o umowę zlecenie. Ogólnie zasada wolnych dni jest taka, że trzeba odpowiednio wcześniej je zgłosić i nie ma żadnego problemu. 30 września zgłosiłam dzień wolny na 13 października z dopiskiem, że mam wizytę u lekarza. Mój zleceniodawca zażądał żebym po wizycie u lekarza wysłała zaświadczenie, że taka wizyta się odbyła. Czy zleceniodawca ma prawo żądać ode mnie takiego dokumentu?...
Kupno nieruchomości z zadłużoną hipoteką.
Dostałam pozytywną decyzję z banku Millenium odnośnie kredytu, przed uruchomieniem transzy bank wymaga niniejszego (sprzedający ma hipotekę na nieruchomości): Dostarczenie potwierdzenia złożenia we właściwym sądzie wieczystoksięgowym wniosku o wykreślenie z działu IV księgi wieczystej nieruchomości aktualnie występującej tam hipoteki wraz z dowodem wykreślenia stosownej opłaty sądowej z tytułu tego wniosku i zgoda wierzyciela na wykreślenie hip...

Wyszukiwarka