Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?

Witam serdecznie.
Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie.
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).
Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?
Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
15-09-2022
Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

anonim cytuj
15-09-2022
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).

Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?

W odniesieniu do podjęcia studiów prawniczych, osoba karana ma prawo ubiegać się o przyjęcie na studia. Konkretna uczelnia może mieć swoje regulaminy i wymagania dotyczące rekrutacji, ale samo bycie skazanym nie jest przeszkodą do rozpoczęcia edukacji prawniczej w Polsce.

Jeżeli chodzi o wykonywanie zawodu adwokata, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Aby zostać wpisanym na listę adwokatów, konieczne jest spełnienie pewnych wymogów określonych w ustawie o adwokaturze. Jednym z tych wymogów jest posiadanie "nieskazitelnego charakteru". Co prawda, po pewnym czasie możliwe jest zamazanie skazania, ale nie gwarantuje to automatycznego uznania za osobę o nieskazitelnym charakterze.

Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

Zgadza się. Minister Sprawiedliwości może składać sprzeciw wobec wpisu na listę adwokatów, powołując się na brak nieskazitelnego charakteru kandydata. W praktyce, osoby karane, nawet jeśli ich skazanie zostało zatarcie, mogą napotkać trudności z uzyskaniem wpisu na listę adwokatów właśnie z powodu tego wymogu. Warto zwrócić uwagę, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a decyzja zależy od konkretnych okoliczności i uzasadnienia kandydata.

anonim cytuj
10-08-2023
możliwość wykonywania zawodu adwokata przez osobę skazaną zależy od wielu czynników, w tym od oceny "nieskazitelnego charakteru" przez odpowiednie organy samorządu adwokackiego. Warto skonsultować się z adwokatem lub innym ekspertem prawnym, który pomoże Ci zrozumieć specyfikę Twojej sytuacji.

anonim cytuj
03-01-2024

Sugerowane Tematy

Sprawy alimentacyjne
Cześć! Czy ktoś może rozeznaje się w zakresie spraw alimentacyjnych? Ojciec zawsze robił problem z płaceniem, mamie potrafił przesłać pieniądze po kilku miesiącach, spóźniał się, robił wyrzuty, ze „skoro jej płaci, to niech załatwia wszystko wokół dziecka”, a przecież to nie są pieniądze dla matek, tylko dla dzieci. Na rozprawie o podwyższenie alimentów przyniósł jakiś żałosny PIT, ze zarabia 180zł miesięcznie i jest zatrudniony u brata. Od...
Praca hybrydowa.
Cześć, pracuje w firmie która zatrudnia ponad 100 tys osób na całym świecie. Ostatnio u nas w Polsce większość działów dostała maila o powrocie do biura na dwa dni w tygodniu. Nigdzie w oficjalnej korespondencji nie jest wspomniane, które to mają być dni. I teraz pytanie, czy mój team leader może wybrać w których dniach mam być w biurze? np. każdy poniedziałek i wtorek mam być w biurze. Czy to jeszcze jest w jego kompetencjach? Rozumiem raz na ja...
Wykreślenie z listy studentów a zapłata za czesne.
Dnia 11.10.2023 złożyłem rezygnację ze studiów, powodem była zła sytuacja materialna. Dziś dostałem decyzję po prawie dwóch tygodniach, iż owszem zostałem wykreślony z listy studentów, ale "decyzja nie jest równoznaczna z rozliczeniem finansowym z uczelnią. Do zapłaty pozostało czesne w wysokości 600 zł. Odsetki będą naliczane do dnia spłaty zaległości z czesnym. Wszelkich informacji na temat ewentualnych zaległości udziela Dział Płatności i...
Dziedziczenie mieszkania po zmarłej mamie i ojczymie
Zmarła mama i ojczym po których zostało mieszkanie. Ojczym nie miał dzieci ani rodzeństwa tylko dalekie kuzynostwo.Jak to wygląda z dziedziczeniem mieszkania? Dodam że kuzynostwo nie utrzymywało wogole żadnego kontaktu z ojczymem i nie wiem nawet czy żyją a jeśli tak to gdzie mieszkają....

Wyszukiwarka