Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?

Witam serdecznie.
Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie.
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).
Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?
Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
15-09-2022
Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

anonim cytuj
15-09-2022
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).

Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?

W odniesieniu do podjęcia studiów prawniczych, osoba karana ma prawo ubiegać się o przyjęcie na studia. Konkretna uczelnia może mieć swoje regulaminy i wymagania dotyczące rekrutacji, ale samo bycie skazanym nie jest przeszkodą do rozpoczęcia edukacji prawniczej w Polsce.

Jeżeli chodzi o wykonywanie zawodu adwokata, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Aby zostać wpisanym na listę adwokatów, konieczne jest spełnienie pewnych wymogów określonych w ustawie o adwokaturze. Jednym z tych wymogów jest posiadanie "nieskazitelnego charakteru". Co prawda, po pewnym czasie możliwe jest zamazanie skazania, ale nie gwarantuje to automatycznego uznania za osobę o nieskazitelnym charakterze.

Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

Zgadza się. Minister Sprawiedliwości może składać sprzeciw wobec wpisu na listę adwokatów, powołując się na brak nieskazitelnego charakteru kandydata. W praktyce, osoby karane, nawet jeśli ich skazanie zostało zatarcie, mogą napotkać trudności z uzyskaniem wpisu na listę adwokatów właśnie z powodu tego wymogu. Warto zwrócić uwagę, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a decyzja zależy od konkretnych okoliczności i uzasadnienia kandydata.

anonim cytuj
10-08-2023
możliwość wykonywania zawodu adwokata przez osobę skazaną zależy od wielu czynników, w tym od oceny "nieskazitelnego charakteru" przez odpowiednie organy samorządu adwokackiego. Warto skonsultować się z adwokatem lub innym ekspertem prawnym, który pomoże Ci zrozumieć specyfikę Twojej sytuacji.

anonim cytuj
03-01-2024

Sugerowane Tematy

Dziedziczenie długów.
Dobry wieczór. Mam pytanie rok temu zmarł szwagier. Miał małoletniego syna czy rodzeństwo zmarłego dziedziczy długi....
Odpowiedzialność pracownika za szkodę.
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo? Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...
Wykup leasingu konsumenckiego.
Zamierzam wcześniej spłacić leasing konsumencki. Przedmiotem leasingu jest samochód. Samochód chcę najlepiej w tym samym miesiącu sprzedać. Oferta zaproponowana przez klienta jest oczywiście niższa niż kwota za którą kupiłem auto z salonu - czyli nic na tym nie zarabiam, a wręcz tracę. Jestem osobą prywatną i nie prowadzę żadnej działalności, a leasing to leasing konsumencki, a nie zwykły. Czy w takim wypadku muszę płacić jakiś podatek albo zgła...
Wniosek o uzasadnienie złożony w dniu ogłoszenia wyroku.
Wiem że wniosek złożony w dzień ogłoszenia wyroku ale w godzinach poprzedzających jego ogłoszenie jest nieważny. Teoretycznie więc można złożyć go tuż po tym jak wyrok został ogłoszony. Tak więc zrobiłem, wychodząc z rozprawy złożyłem wniosek na dzienniku podawczym. Na drugim egzemplarzu dostałem pieczątkę z potwierdzeniem daty wpływu. Nie ma tam jednak wpisanej godziny złożenia wniosku dlatego zacząłem obawiać się czy nie będzie później jakichś...

Wyszukiwarka