Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?

Witam serdecznie.
Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie.
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).
Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?
Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
15-09-2022
Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

anonim cytuj
15-09-2022
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).

Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?

W odniesieniu do podjęcia studiów prawniczych, osoba karana ma prawo ubiegać się o przyjęcie na studia. Konkretna uczelnia może mieć swoje regulaminy i wymagania dotyczące rekrutacji, ale samo bycie skazanym nie jest przeszkodą do rozpoczęcia edukacji prawniczej w Polsce.

Jeżeli chodzi o wykonywanie zawodu adwokata, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Aby zostać wpisanym na listę adwokatów, konieczne jest spełnienie pewnych wymogów określonych w ustawie o adwokaturze. Jednym z tych wymogów jest posiadanie "nieskazitelnego charakteru". Co prawda, po pewnym czasie możliwe jest zamazanie skazania, ale nie gwarantuje to automatycznego uznania za osobę o nieskazitelnym charakterze.

Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

Zgadza się. Minister Sprawiedliwości może składać sprzeciw wobec wpisu na listę adwokatów, powołując się na brak nieskazitelnego charakteru kandydata. W praktyce, osoby karane, nawet jeśli ich skazanie zostało zatarcie, mogą napotkać trudności z uzyskaniem wpisu na listę adwokatów właśnie z powodu tego wymogu. Warto zwrócić uwagę, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a decyzja zależy od konkretnych okoliczności i uzasadnienia kandydata.

anonim cytuj
10-08-2023
możliwość wykonywania zawodu adwokata przez osobę skazaną zależy od wielu czynników, w tym od oceny "nieskazitelnego charakteru" przez odpowiednie organy samorządu adwokackiego. Warto skonsultować się z adwokatem lub innym ekspertem prawnym, który pomoże Ci zrozumieć specyfikę Twojej sytuacji.

anonim cytuj
03-01-2024

Sugerowane Tematy

brak wypowiedzenia umowy najmu przez najemce
Witam, Córka chce wynająć mieszkanie. Właściciel przedstawił jej umowę z takimi zapisami - brak możliwości wypowiedzenia umowy przez Najemcę. Zdjęcie w załączeniu. Czy jest to zgodne z prawem? Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi....
Jak odzyskać pożyczone pieniądze?
Pożyczyłem fałszywemu koledze pieniądze, do tej pory nie oddał ani grosza. Chciałbym się zapytać Was co robić? Oprócz treści umowy pożyczki mam oczywiście potwierdzenia z banku, wiadomości sms, messenger jako dowód, że do pożyczki faktycznie doszło, zapisane są tam fałszywe zapewnienia, że zostanie spłacona. Obecnie oszust udaje, że nie otrzymuje wiadomości na Messengerze. A zaćmienie mózgu mu odebrało możliwość napisania, e-maila, smsa, listu –...
Czy urlop musi być w umowie o pracę?
Czy pracodawca może ustalić zasady, że na umowie o pracę nie należy mi się płatny urlop ani chorobowe ? Tyle ile godzin sobie przepracuje, tyle zarobię....
Jak policzyć alimenty wstecz?
Dzień dobry, Mam problem z ustaleniem kwot za alimenty. Złożyłam w sierpniu 2021 pozew o podniesienie alimentów z zabezpieczeniem. Dostałam zabezpieczenie w październiku na kwotę 700 zł płatne od. dnia złożenia. Wyliczyłam i dostałam po jakimś czasie to wyrównanie. W listopadzie sąd przyznał mi 1000 zł na takich samych zasadach jak poprzednio: płatne od dnia złożenia pozwu. Wyliczyłam na listopad i nie dostałam tego wyrównania. Dłużnik się odw...

Wyszukiwarka