Czy osoba karana może pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata?

Witam serdecznie.
Przychodzę trochę z nieco nietypowym pytaniem, ale ważnym dla mnie.
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).
Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?
Z góry dziękuje za pomoc.
anonim cytuj
15-09-2022
Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

anonim cytuj
15-09-2022
Jestem osobą karaną z art.286 KK (zaznaczę stałem się słupem).

Czy mogę pójść na Studia Prawnicze i wykonywać zawód Adwokata? Czy już bez zamazania karalności nie mogę?

W odniesieniu do podjęcia studiów prawniczych, osoba karana ma prawo ubiegać się o przyjęcie na studia. Konkretna uczelnia może mieć swoje regulaminy i wymagania dotyczące rekrutacji, ale samo bycie skazanym nie jest przeszkodą do rozpoczęcia edukacji prawniczej w Polsce.

Jeżeli chodzi o wykonywanie zawodu adwokata, sytuacja jest bardziej skomplikowana. Aby zostać wpisanym na listę adwokatów, konieczne jest spełnienie pewnych wymogów określonych w ustawie o adwokaturze. Jednym z tych wymogów jest posiadanie "nieskazitelnego charakteru". Co prawda, po pewnym czasie możliwe jest zamazanie skazania, ale nie gwarantuje to automatycznego uznania za osobę o nieskazitelnym charakterze.

Na studia prawnicze tak. Z wykonywaniem zawodu mogą być problemy (Minister Sprawiedliwości w takich wypadkach zazwyczaj składa sprzeciw co do wpisu na listę, zdarzało się, że nawet w przypadku gdy skazanie jest już zatarte - w związku z wymogiem "nieskazitelnego charakteru").

Zgadza się. Minister Sprawiedliwości może składać sprzeciw wobec wpisu na listę adwokatów, powołując się na brak nieskazitelnego charakteru kandydata. W praktyce, osoby karane, nawet jeśli ich skazanie zostało zatarcie, mogą napotkać trudności z uzyskaniem wpisu na listę adwokatów właśnie z powodu tego wymogu. Warto zwrócić uwagę, że każda sprawa jest rozpatrywana indywidualnie, a decyzja zależy od konkretnych okoliczności i uzasadnienia kandydata.

anonim cytuj
10-08-2023
możliwość wykonywania zawodu adwokata przez osobę skazaną zależy od wielu czynników, w tym od oceny "nieskazitelnego charakteru" przez odpowiednie organy samorządu adwokackiego. Warto skonsultować się z adwokatem lub innym ekspertem prawnym, który pomoże Ci zrozumieć specyfikę Twojej sytuacji.

anonim cytuj
03-01-2024
Zgodnie z art. 65 § 1 ustawy z dnia 26 maja 1982 r. – Prawo o adwokaturze (Dz.U. z 2024 r. poz. 605), warunkiem wpisu na listę adwokatów jest m.in. posiadanie nieskazitelnego charakteru oraz korzystanie z pełni praw publicznych i pełna zdolność do czynności prawnych. Skazanie z art. 286 § 1 Kodeksu karnego (oszustwo) stanowi poważną przeszkodę, gdyż czyn ten narusza dobra chronione prawem i budzi wątpliwości co do etycznej postawy kandydata.

Samo zatarcie skazania (na podstawie art. 107 § 1–4 Kodeksu karnego) nie przywraca automatycznie statusu osoby o nieskazitelnym charakterze. Organy adwokatury mogą odmówić wpisu na listę, a Minister Sprawiedliwości, na podstawie art. 65a ustawy – Prawo o adwokaturze, może wnieść sprzeciw od takiego wpisu. Sprzeciw ten jest wiążący, jeżeli zostanie podtrzymany przez sąd dyscyplinarny II instancji.

Nie istnieje zakaz podejmowania studiów prawniczych przez osobę karaną – przepisy prawa o szkolnictwie wyższym nie uzależniają rekrutacji od niekaralności. Natomiast wykonywanie zawodu adwokata wymaga spełnienia rygorystycznych kryteriów etycznych, niezależnie od formalnej czystej karty karnej po zatarciu wyroku.

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...
Który sąd decyduje o wstrzymaniu kary ?
Witam mam pytanie, który sąd jest odpowiedzialny za wstrzymanie kary ? Mój obrońca składał wniosek o sde i wstrzymanie kary do sde do sądu I instancji, pomiary i kurator już był, oraz sąd I instancji zdecydował o wstrzymaniu wykonania kary, a dziś otrzymałem list z sądu okręgowego, że mój wniosek o wstrzymanie kary został odrzucony, dodam że do tego sądu nie był składany żaden wniosek....
Zgubiony paragon, a zwrot pieniędzy.
Witam, dziecko chodzi na basen 9 lat. W czerwcu przedłużyłem karnet. Dostałem paragon i niestety go wywaliłem przez pomyłkę jak pozbywałem się tych niepotrzebnych. Szkółka wypisuje także takie jakieś karnety. Zawsze wchodziło się na karnet więc nie kolekcjonowałem tych paragonów. Dziś przychodzimy i... 1. Szkółka podobno dostała wypowiedzenie od szkoły na korzystanie z basenu. 2. Z rozmowy wyszło, że NIGDZIE już nie będą prowadzić zajęć. Chyb...
Czy żona może wziąć L4 na dziecko kiedy ja mam zawieszoną działalność gospodarczą
Pytanie o opiekę na dziecko (L4), żona pracuje na umowę o pracę, ja mam zawieszoną działalność gospodarczą (nie jestem zarejestrowany jako bezrobotny), czy w sytuacji gdy dziecko zachoruje to żona może od lekarza wziąć L4 na dziecko? ...

Wyszukiwarka