Pożyczka pod zabezpieczenie.

Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza.
Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga powinęła?
anonim cytuj
18-10-2023
Jak Ci się podwinie to znajomy zostanie z działką a Ty bez problemów. A to zabezpieczenie to hipoteka?

anonim cytuj
18-10-2023
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza.
Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?

Spłacić lub nie zawierać pożyczki.
Warto też sprawdzić, czy umowa jest zgodna z prawem. Teoretycznie robi to notariusz ale człowiek bywa omylny.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Budowa domu na wspólnej działce.
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, bo już nie wiem za co mam się zabrać w pierwszej kolejności... Mój mąż jest współwłaścicielem działki gruntowej, chcieliśmy wybudować na niej dom, czy jest jakiś inny sposób oprócz wzniesienia własności, czy podziału działki ażeby wybudowany przez Nas dom był tylko NASZ? Dom budowany na wspólnej działce, będzie prawnie należał również do drugiego właściciela działki... W K/W są części ułamkowe działek, ale tak...
Utrudnianie kontaktów z dzieckiem.
Czy matka może zablokować nr telefonu ojca? Dziecko ma 5 lat. Matka zablokowała nr ojca po tym, jak ten nie zgodził się na odwołanie kolejnego kontaktu z dzieckiem, matka dziecka zasłaniała się tym, że jej matka jest w szpitalu i nie ma teraz głowy do tego a ojciec ma nie przyjeżdżać bo dziecka nie dostanie i koniec. Ojciec się nie zgodził, bo według niego to żaden powód i mógł przyjechać po dziecko. Jeśli wydarzy się coś nieoczekiwanego i ojc...
Wypowiedzenie umowy wcześniej niż przewiduje umowa.
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się na początek serdecznie przywitać. Moje pytanie dotyczy umowy dzierżawy gruntu rolnego, a dokładniej, jestem dzierżawcą stawu, w którym hoduję ryby. Umowa dzierżawy jest zawarta na czas określony do 31.12.2024 roku. Zmienił się właściciel gruntu, czyli de facto Wydzierżawiający. Czy nowy właściciel gruntu - nowy Wydzierżawiający ma prawo wypowiedzieć mi umowę i kazać mi się wyprowadzić przed czasem 31...
Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...

Wyszukiwarka