Co dalej z egzekucją?

Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób.
Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny.
Miał dwoje dzieci pełnoletnich.
Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca.
Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?
anonim cytuj
18-10-2023
Możesz egzekwować dług od spadkobierców.
Jeśli kwestia spadku nie została uregulowana przez spadkobierców, Ty jako wierzyciel możesz wszcząć sprawę spadkową.
Jeśli dłużnik nie pozostawił testamentu, dziedziczą po nim żona i dzieci w równych częściach (intercyza nie ma tu znaczenia).
Jeśli żona i dzieci odrzucą spadek przechodzi ona na kolejnych spadkobierców zgodnie z ustawową kolejnością dziedziczenia. Na końcu, gdyby wszyscy odrzucili spadek, przejmuje go (wraz z długami) gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy.
Pamiętaj jednak, ze domyślnie dziedziczenie następuje z dobrodziejstwem inwentarza - spadkobiercy odpowiadają za długi spadkowe tylko do wysokości odziedziczonych aktywów. Jeśli więc dłużnik nie posiadał żadnego majątku (spadek to same długi), wówczas spadkobiercy nie odpowiadają za długi.

anonim cytuj
18-10-2023
Muszę odczekać bo kilka dni temu był chyba pogrzeb.
Czy ta strona jest wiarygodna bo znam PESEL dłużnika a tutaj niby można sprawdzić czy zarejestrowano spadek https://rejestry-notarialne.pl/37
Wtedy idę z dokumentami do odpowiedniego sądu i przeglądam akta co było w postępowaniu spadkowym?
No właśnie to mnie martwi bo on miał tylko umowę o pracę z której nie można było nic ściągnąć. Trzeba więc liczyć, że coś po sobie zostawił?
A jak wygląda sprawa gdy miał subkonto w ZUS? To podlega pod egzekucję? W przypadku śmierci ubezpieczonego środki zgromadzone na jego subkoncie w ZUS nie przepadają, a podlegają dziedziczeniu.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od nieruchomości.
Jestem udziałowcem w nieruchomości w której orzeczona jest współwłasność, a zarząd tymczasowy pełni bratanek. Wyliczył on wg mnie nieprawidłowy podział kosztów podatku na współwłaścicieli, natomiast w piśmie urzędowym o podatku, jest tylko nota, że są podatnicy opodatkowani w ramach konta, czyli współwłaściciele. Nie ma konkretnej kwoty na osobę. Dzwoniąc do urzędu pani powiedziała, cytuje: Urzędu nie interesuje kto ile zapłaci, a suma ma być opł...
Dziecko nie chce jeżdzić do ojca na widzenia
Dzień dobry. Mamy z byłym mężem ustalone kontakty z dzieckiem ale syn nie chce jeździć do ojca , co przyjedzie po niego to dziecko płacze i mówi że chce zostać w domu. Najchętniej bym go wtedy nie dawała ponieważ bardzo mi go szkoda i wiadomo , wiem też że ojciec będzie delikatnie na niego krzyczał że mówi mi takie rzeczy że tam się go wiecznie czepiają że wszytko jest na niego i on za nim nie stanie . Czy mogę coś z tym zrobić czy już niestety n...
Skazany nie uiścił zapłaty zadośćuczynienia
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...

Wyszukiwarka