Co dalej z egzekucją?

Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób.
Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny.
Miał dwoje dzieci pełnoletnich.
Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca.
Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?
anonim cytuj
18-10-2023
Możesz egzekwować dług od spadkobierców.
Jeśli kwestia spadku nie została uregulowana przez spadkobierców, Ty jako wierzyciel możesz wszcząć sprawę spadkową.
Jeśli dłużnik nie pozostawił testamentu, dziedziczą po nim żona i dzieci w równych częściach (intercyza nie ma tu znaczenia).
Jeśli żona i dzieci odrzucą spadek przechodzi ona na kolejnych spadkobierców zgodnie z ustawową kolejnością dziedziczenia. Na końcu, gdyby wszyscy odrzucili spadek, przejmuje go (wraz z długami) gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy.
Pamiętaj jednak, ze domyślnie dziedziczenie następuje z dobrodziejstwem inwentarza - spadkobiercy odpowiadają za długi spadkowe tylko do wysokości odziedziczonych aktywów. Jeśli więc dłużnik nie posiadał żadnego majątku (spadek to same długi), wówczas spadkobiercy nie odpowiadają za długi.

anonim cytuj
18-10-2023
Muszę odczekać bo kilka dni temu był chyba pogrzeb.
Czy ta strona jest wiarygodna bo znam PESEL dłużnika a tutaj niby można sprawdzić czy zarejestrowano spadek https://rejestry-notarialne.pl/37
Wtedy idę z dokumentami do odpowiedniego sądu i przeglądam akta co było w postępowaniu spadkowym?
No właśnie to mnie martwi bo on miał tylko umowę o pracę z której nie można było nic ściągnąć. Trzeba więc liczyć, że coś po sobie zostawił?
A jak wygląda sprawa gdy miał subkonto w ZUS? To podlega pod egzekucję? W przypadku śmierci ubezpieczonego środki zgromadzone na jego subkoncie w ZUS nie przepadają, a podlegają dziedziczeniu.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Zyski z adsense a podatki
Mam małą stronkę internetową, na której co prawda nic nie robię, ale są tam reklamy od google (adsense), i co miesiąc mam z tego tytułu ok. 500zł. Czy w zwiazku z tym jestem zobowiazany do rozliczania sie z dochodu, placic podatki, albo zalozyc dzialalnosc gospodarcza?...
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze??
Czy wypowiedzenie umowy pożyczki musi być napisane przez prawnika czy tylko i wyłącznie przez osobę która pożyczyła dane pieniądze... Chcę na adres zameldowania dłużniczki napisać pismo ze za 3 dni jeżeli nie otrzymam długu to złożę wniosek o rozpoczęcie sprawy cywilnej? Jestem na etapie dowiadywania się adresu dłużniczki, proszę doradzić jak działać dalej... ...
Dług na uczelni.
Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług ...
Ujadający pies
Będzie długo.. Proszę o pomoc... Nasz pies cierpi na lek separacyjny, niestety... Robimy wszystko co jest zalecane w tej sytuacji i staramy się praktycznie w ogole nie zostawiać go samego... Niestety czasami są sytuacje gdy musi zostać sam np. Godzinę kazdej niedzieli lub jakieś szybkie zakupy w tygodniu... Niestety sasiedzi skarża się na ujdanie gdy wychodzimy - mamy kamerkę w domu i nie zawsze ujadają gdy sasiedzi to zgłaszają... Pies nigdy n...

Wyszukiwarka