Co dalej z egzekucją?

Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób.
Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny.
Miał dwoje dzieci pełnoletnich.
Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca.
Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?
anonim cytuj
18-10-2023
Możesz egzekwować dług od spadkobierców.
Jeśli kwestia spadku nie została uregulowana przez spadkobierców, Ty jako wierzyciel możesz wszcząć sprawę spadkową.
Jeśli dłużnik nie pozostawił testamentu, dziedziczą po nim żona i dzieci w równych częściach (intercyza nie ma tu znaczenia).
Jeśli żona i dzieci odrzucą spadek przechodzi ona na kolejnych spadkobierców zgodnie z ustawową kolejnością dziedziczenia. Na końcu, gdyby wszyscy odrzucili spadek, przejmuje go (wraz z długami) gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy.
Pamiętaj jednak, ze domyślnie dziedziczenie następuje z dobrodziejstwem inwentarza - spadkobiercy odpowiadają za długi spadkowe tylko do wysokości odziedziczonych aktywów. Jeśli więc dłużnik nie posiadał żadnego majątku (spadek to same długi), wówczas spadkobiercy nie odpowiadają za długi.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Pytanie odnośnie wypracowanych godzin.
Witam, pracuje w pewnej firmie na pół etatu. W umowie mam napisane praca od pon-pt. Godziny mam wypracowane, jak i nadliczbowe. Teraz moje pytanie jest następujące. Czy mogę zrobić sobie nieodpłatne wolne, jeśli mam godziny wyrobione ? Niby według k.p pracownik powinien wyrobić 20 godzin w tygodniu. Natomiast zastanawia mnie zapis w umowie, odnośnie pracy pon-pt. Proszę o szybką odpowiedź, najlepiej też z podanym artykułem....
Czy muszę akceptować podwyżkę czynszu bez żadnego wyjaśnienia?
Mam pewien problem związany z czynszem, który płacę za wynajmowane mieszkanie i mam nadzieję, że ktoś tu może mi pomóc. Otóż, od kilku lat wynajmuję to mieszkanie i wszystko było w porządku, ale ostatnio dostałem pismo od właściciela, że czynsz zostanie podwyższony o 15% od przyszłego miesiąca. Nie do końca rozumiem, dlaczego doszło do tej podwyżki i co jest tego powodem. Dotychczasowe umowy były ustalane na rok i po roku w wynajmowanym mieszk...
Zaległe alimenty.
Witam pisze ,aby dowiedzieć się co mogę zrobić żeby odzyskać zaległość alimentacyjna. Były mąż ma zaległość na prawie 6 tysięcy złotych której nie spłaca. Chciałabym dowiedzieć się co mogę więcej zrobić jednocześnie zaznaczę że co chwilę trafia do zakładów karnych i na synów płaci mama fundusz....
Odmowa naprawy gwarancyjnej.
Szanowni Państwo piszę bo mam problem z serwisem oraz chciał bym przy okazji ostrzec przed zakupem urządzeń firmy ***. 22 marca 2023 roku kupiłem stację parową. W dniu 8 września 23 r. oddałem parownice do serwisu bo leci z niej woda. W dniu 12 września serwis poinformował mnie że owszem naprawi parownice ale za kwotę 400 zł. Serwis stwierdził że doszło do zakamienia urządzenia za co producent nie ponosi odpowiedzialności. W instrukcji obsługi...

Wyszukiwarka