Co dalej z egzekucją?

Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób.
Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny.
Miał dwoje dzieci pełnoletnich.
Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca.
Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?
anonim cytuj
18-10-2023
Możesz egzekwować dług od spadkobierców.
Jeśli kwestia spadku nie została uregulowana przez spadkobierców, Ty jako wierzyciel możesz wszcząć sprawę spadkową.
Jeśli dłużnik nie pozostawił testamentu, dziedziczą po nim żona i dzieci w równych częściach (intercyza nie ma tu znaczenia).
Jeśli żona i dzieci odrzucą spadek przechodzi ona na kolejnych spadkobierców zgodnie z ustawową kolejnością dziedziczenia. Na końcu, gdyby wszyscy odrzucili spadek, przejmuje go (wraz z długami) gmina ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy.
Pamiętaj jednak, ze domyślnie dziedziczenie następuje z dobrodziejstwem inwentarza - spadkobiercy odpowiadają za długi spadkowe tylko do wysokości odziedziczonych aktywów. Jeśli więc dłużnik nie posiadał żadnego majątku (spadek to same długi), wówczas spadkobiercy nie odpowiadają za długi.

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Co oznacza miejsce pobytu dziecka przy matce?
Czy jak dziecko ma miejsce zamieszkania przy matce, to ojciec może je zabrać np. ze żłobka i powiedzieć, że teraz dziecko będzie przy nim? Czy to miejsce zamieszkania ma w praktyce jakieś znaczenie?...
montaż monitoringu
Witam Mam dwa pytania Czy mogę bez zgody sąsiadów zamontować monitoring obejmujacy część wspólną spółdzielni mieszkaniowej? (montaż na mojej części nieruchomości) I czy nagranie mogę przekazać Policji w celu wystawienia mandatu za zanieczyszczczanie trawnika? Sąsiad wyprowadza tam psa a moje prośby o zaprzestanie tego "procederu" ma w nosie mimo że tam bawi się moje dziecko. Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam...
Zaniżone wynagrodzenie.
Hej, moja dziewczyna zatrudniła się w sklepie spożywczym na umowie zlecenie, jest studentką i na umowie ma 23,50 za godzinę. Pracuje od połowy lipca, więc pierwsza wypłata była niższa ponad 250 zł miała mniej godzin więc przymknęliśmy oko na to, w tym miesiącu dostała 3010 zł wypłaty, a przepracowała 170 godzin, szef jej powiedział że ma wypłatę za 120 + za przepracowane soboty Najniższa krajowa w tej chwili dla studenta to 3600 bez podatków, co...
Podwójne obciążenie karty płatniczej.
Dobry wieczór, zatankowałam auto i po sprawdzeniu konta (po dwóch dniach) okazało się że pobrało dwa razy pieniądze z karty co powinnam zrobić aby odzyskać pieniądze?...

Wyszukiwarka