Podatek od sprzedanej nieruchomości

Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?
anonim cytuj
06-11-2024
\
Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę?\

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2647), dochód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości może być zwolniony z podatku, jeżeli w ciągu trzech lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiła sprzedaż, podatnik przeznaczy uzyskane środki na własne cele mieszkaniowe. Zwolnienie przysługuje niezależnie od tego, czy podatnik składał wcześniej PIT-39, ale brak jego złożenia stanowi naruszenie obowiązku formalnego i może skutkować odpowiedzialnością z tytułu art. 56 § 4 Kodeksu karnego skarbowego.

Kara może przybrać formę grzywny, ale w praktyce, jeśli urząd skarbowy uzna, że podatnik nie działał w celu ukrycia dochodu, możliwe jest ograniczenie się do mandatu karnego lub pouczenia. Należy jak najszybciej złożyć zaległy PIT-39 wraz z tzw. czynnym żalem (art. 16 § 1 Kodeksu karnego skarbowego).

\
sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?\

Nie. Termin trzyletni liczony jest od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiła sprzedaż, a nie od daty sprzedaży. Jeżeli sprzedaż miała miejsce w listopadzie 2021 r., termin na przeznaczenie środków na własne cele mieszkaniowe mija z końcem 2024 r. (czyli do 31 grudnia 2024).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

darowizna
Dzień dobry wszystkim, Teściowie po naszym ślubie przepisali dom mojemu mężowi notarialnie, ja nie zostałam uwzględniona (Oby nigdy nic, ale różnie w życiu bywa) Jeżeli ( nie daj Boże ) coś by się stało mojemu mężowi to czy ja mam jakieś prawa do tego domu ?...
Jakie są moje prawa, gdy jestem zwalniany z pracy?
no więc tak... jestem w mega dołku, bo szefostwo postanowiło się mnie pozbyć. Robiłem w tej firmie od 6 lat, i tak nagle, z dnia na dzień... zwolnienie. Przygotowali mi jakieś papiery, mówią, że z winy pracownika i coś tam jeszcze. Niby niby ale ja tam się nie znam, prawo to dla mnie czarna magia, więc stwierdziłem, że zapytam się was, bo na dlajurysty.pl zawsze ktoś pomoże, co nie? Po pierwsze, to czy mogą mnie tak po prostu zwolnić? Czy nie ...
Bank opóźnia wystawienie listu mazalnego.
Witam, kiedyś wynikła taka sytuacja, że moja mama wzięła kredyt na otworzenie firmy, pod hipotekę, niedawno z ojcem spłaciliśmy całkowicie ten kredyt, bo mama zmarła w 2017 roku. Bank w którym brała kredyt przestał istnieć i został przejęty przez większy bank. Pani w ów banku poinformowała nas o liście mazalnym, tylko, że coś się to bardzo przedłuża, co można zrobić z tym faktem?, pani która nas obsługuje nie ma jak by w tym winy, tłumaczy się gł...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...

Wyszukiwarka