Podatek od sprzedanej nieruchomości

Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?
anonim cytuj
06-11-2024
\
Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę?\

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2647), dochód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości może być zwolniony z podatku, jeżeli w ciągu trzech lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiła sprzedaż, podatnik przeznaczy uzyskane środki na własne cele mieszkaniowe. Zwolnienie przysługuje niezależnie od tego, czy podatnik składał wcześniej PIT-39, ale brak jego złożenia stanowi naruszenie obowiązku formalnego i może skutkować odpowiedzialnością z tytułu art. 56 § 4 Kodeksu karnego skarbowego.

Kara może przybrać formę grzywny, ale w praktyce, jeśli urząd skarbowy uzna, że podatnik nie działał w celu ukrycia dochodu, możliwe jest ograniczenie się do mandatu karnego lub pouczenia. Należy jak najszybciej złożyć zaległy PIT-39 wraz z tzw. czynnym żalem (art. 16 § 1 Kodeksu karnego skarbowego).

\
sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?\

Nie. Termin trzyletni liczony jest od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiła sprzedaż, a nie od daty sprzedaży. Jeżeli sprzedaż miała miejsce w listopadzie 2021 r., termin na przeznaczenie środków na własne cele mieszkaniowe mija z końcem 2024 r. (czyli do 31 grudnia 2024).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Ziemia w spadku z wieloma dziedziczącymi.
Witam, mam pytanie, znalazłem się w sytuacji w której mam do czynienia z działką, która ma wielu dziedziczących w różnych stosunkach udziałów i potrzebuje dostać informację na temat tego co w przypadku gdy jeden z spadkobierców nie żyje. Czy jego udziały dzielone są wśród pozostałych spadkobierców czy po zmarłej osobie dziedziczą jej dzieci? Jak to jest. Z góry dziękuje za odpowiedź....
Jak odwołać zrzeczenie się dziedziczenia?
Moi rodzice postanowili, że przekażą w darowiźnie dom mojej siostrze. Nie miałam nic przeciwko. Rodzice byli na konsultacjach u notariusza w tej sprawie i dowiedzieli się że ja muszę zrzec się spadku, żeby mogła być darowizna tylko dla siostrę. W piątek podpisałam z rodzicami akt notarialny zrzeczenia się spadku a teraz jestem przerażona, moja mama tak samo ciągle tylko płacze, bo ja się zrzekłam spadku po rodzicach i gdyby mojej siostrze coś by ...
Ze względu na pracę nie mogę stawić się jako świadek na sprawie.
Hej wszystkim. Jestem wezwana jako świadek na sprawę karną dnia 13 września. 12 września jadę w trasę o 19 i wracam 13 września o 9 rano. Czy że względu na to że będę 13 września o 13 miała pauzę mogę przełożyć termin przesłuchania na drugą połowę października? Ze względu na codzienną pracę w nocy w dzień muszę się wyspać....
Sprawa przeciwko prokuraturze w sprawie niedopełnienia obowiązków.
Czy mogę wnieść sprawę przeciwko prokuraturze albo sądowi? W 2018 został mąż oszukany i mimo zapłaty nie otrzymaliśmy pustaków i stali na budowę domu. Ok 25 tys. Sprawa toczy się kilka lat bez żadnych efektów. Winni mataczyli, sprzedawali majątek a nas straszyli. Prokuratura przekazała sprawę do sądu a Ci nawet nie wiedzą dlaczego. Moje pytanie brzmi czy można sprawdzić jakoś czy prokuratura albo sąd dokonali wszystkich niezbędnych kroków alby uz...

Wyszukiwarka