Podatek od sprzedanej nieruchomości

Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?
anonim cytuj
06-11-2024
\
Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę?\

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2647), dochód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości może być zwolniony z podatku, jeżeli w ciągu trzech lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiła sprzedaż, podatnik przeznaczy uzyskane środki na własne cele mieszkaniowe. Zwolnienie przysługuje niezależnie od tego, czy podatnik składał wcześniej PIT-39, ale brak jego złożenia stanowi naruszenie obowiązku formalnego i może skutkować odpowiedzialnością z tytułu art. 56 § 4 Kodeksu karnego skarbowego.

Kara może przybrać formę grzywny, ale w praktyce, jeśli urząd skarbowy uzna, że podatnik nie działał w celu ukrycia dochodu, możliwe jest ograniczenie się do mandatu karnego lub pouczenia. Należy jak najszybciej złożyć zaległy PIT-39 wraz z tzw. czynnym żalem (art. 16 § 1 Kodeksu karnego skarbowego).

\
sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?\

Nie. Termin trzyletni liczony jest od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiła sprzedaż, a nie od daty sprzedaży. Jeżeli sprzedaż miała miejsce w listopadzie 2021 r., termin na przeznaczenie środków na własne cele mieszkaniowe mija z końcem 2024 r. (czyli do 31 grudnia 2024).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Urlop na żądanie
Dzień dobry. Chciałabym się dowiedzieć jak wygląda sprawa z nadgodzinami, a mianowicie: Zostało mi jeszcze do wykorzystania 100h urlopu, pracuję w systemie 12godzinnym. W tym miesiącu z powodu braku personelu wzięłam dwie dodatkowe zmiany. Teraz byłam zmuszona wziąć urlop na żądanie, zgłosiłam odpowiednim osobom, załatwiłam zastępstwo. Pytanie moje brzmi: Czy pracodawca może nie zapłacić mi za jedną zmianę nadprogramową w zamian za urlop na żąd...
Kopiowanie ogłoszeń.
Gazety i portale internetowe publikują ogłoszenia nadsyłane przez ludzi i firmy. * Kto ma prawo autorskie do tych ogłoszeń? * Czy można legalnie kopiować ogłoszenia z portali i gazet, aby opublikować je we własnym źródle (portalu lub gazecie)? Mam na myśli republikację suchej informacji (przepisanie treści)....
Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...
Ugoda z PZU.
Chciałbym podpytać osób którym udało się dojść do w miarę korzystnej ugody z PZU. Nie wchodząc za mocno w szczegóły mam ponad 100 tysięcy do oddania ubezpieczalni. Jestem załamany ale trudno, jakoś trzeba to przełknąć. Czy jest szansa że PZU pójdzie na rękę i pozwoli płacić powiedzmy 1000zł miesięcznie? Dla mnie to nie jest mało, ale więcej po prostu nie dam rady spłacać. Co ewentualnie grozi za nie spłacenie, tylko że to nie jest tak że ja nie...

Wyszukiwarka