Podatek od sprzedanej nieruchomości

Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?
anonim cytuj
06-11-2024
\
Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę?\

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2647), dochód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości może być zwolniony z podatku, jeżeli w ciągu trzech lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiła sprzedaż, podatnik przeznaczy uzyskane środki na własne cele mieszkaniowe. Zwolnienie przysługuje niezależnie od tego, czy podatnik składał wcześniej PIT-39, ale brak jego złożenia stanowi naruszenie obowiązku formalnego i może skutkować odpowiedzialnością z tytułu art. 56 § 4 Kodeksu karnego skarbowego.

Kara może przybrać formę grzywny, ale w praktyce, jeśli urząd skarbowy uzna, że podatnik nie działał w celu ukrycia dochodu, możliwe jest ograniczenie się do mandatu karnego lub pouczenia. Należy jak najszybciej złożyć zaległy PIT-39 wraz z tzw. czynnym żalem (art. 16 § 1 Kodeksu karnego skarbowego).

\
sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?\

Nie. Termin trzyletni liczony jest od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiła sprzedaż, a nie od daty sprzedaży. Jeżeli sprzedaż miała miejsce w listopadzie 2021 r., termin na przeznaczenie środków na własne cele mieszkaniowe mija z końcem 2024 r. (czyli do 31 grudnia 2024).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Poświadczenie dziedziczenia.
Tata na podstawie poświadczenia dziedziczenia po swej mamie przejął mieszkanie i działkę. Babcia zmarła w 2014 roku. Tata zmarł w 2018. Tata zostawił testament notarialny, w którym zapisami windykacyjnymi przekazał działkę i mieszkanie nieznanym mi osobom. Po jego śmierci podczas sprzątania znalazłam w jego garażu testamenty babci, która zapisała mieszkanie mi a działkę tacie. On je ukrył w swym warsztacie garażowym. Czy można go uznać za niegodn...
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
Witam. Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe? I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową...
Egzekucja wyroku.
Złapałem złodzieja na działce na włamaniu na gorącym uczynku i złodziej został skazany trafił do więzienia oraz ma mi zapłacić 2000 zł. Jest tylko jeden problem w wyroku. Nie podano sposobu zapłaty ani terminu. W zamian była dołączona do wyroku kartka z informacją że mam sam poinformować złodzieja jak mi ma zapłacić. Jak dla mnie to jest jakiś żart. Wiadomo że nie będzie odbierał pism ode mnie, na sprawie też się nie stawił. Czy ja mogę ten wyrok...
Czy mogę wycofać zawiadomienie o nękaniu?
Witam W tamtym tygodniu złożyłam zawiadomienie, że były facet mnie neka, akta sprawy zostały wysłane prokuraturze natomiast nikt nie postawił zarzutów. Pogodzilam się z tym chłopakiem i chciałbym wycofać zawiadomienie. Czy jest to możliwe?...

Wyszukiwarka