Podatek od sprzedanej nieruchomości

Dzień dobry! Czy ktoś jest wstanie udzielić mi informacji na temat braku wypełnienia PIT 39 po sprzedaży nieruchomości? Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę? Oraz drugie pytanie :) sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?
anonim cytuj
06-11-2024
\
Czy jeśli spożytkuje kwotę w przeciągu trzech lat na kolejną nieruchomość to będę płacić jakąś karę?\

Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2647), dochód uzyskany ze sprzedaży nieruchomości może być zwolniony z podatku, jeżeli w ciągu trzech lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiła sprzedaż, podatnik przeznaczy uzyskane środki na własne cele mieszkaniowe. Zwolnienie przysługuje niezależnie od tego, czy podatnik składał wcześniej PIT-39, ale brak jego złożenia stanowi naruszenie obowiązku formalnego i może skutkować odpowiedzialnością z tytułu art. 56 § 4 Kodeksu karnego skarbowego.

Kara może przybrać formę grzywny, ale w praktyce, jeśli urząd skarbowy uzna, że podatnik nie działał w celu ukrycia dochodu, możliwe jest ograniczenie się do mandatu karnego lub pouczenia. Należy jak najszybciej złożyć zaległy PIT-39 wraz z tzw. czynnym żalem (art. 16 § 1 Kodeksu karnego skarbowego).

\
sprzedając nieruchomość w listopadzie 2021, trzy lata mijają w kwietniu 2025? Tak jak rok podatkowy?\

Nie. Termin trzyletni liczony jest od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiła sprzedaż, a nie od daty sprzedaży. Jeżeli sprzedaż miała miejsce w listopadzie 2021 r., termin na przeznaczenie środków na własne cele mieszkaniowe mija z końcem 2024 r. (czyli do 31 grudnia 2024).

anonim cytuj
04-05-2025

Sugerowane Tematy

Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej
Chcę sprzedać mieszkanie, które nie posiada księgi wieczystej ale wiem, że można ją założyć - po prostu przez lata nie chciało mi się złożyć wniosku o wpis. Czy notariusz jest osoba, która wyjaśni mi wszystkie dostępne opcje? Np. czy złożyć najpierw wniosek o wpis a potem wystawić mieszkanie, czy sprzedawać bez i jak udowodnić kupującemu, że księga jest możliwa do założenia lub inne o których nie wiem? ...
"Bezpieczny kredyt 2%"
Może uda mi się uzyskać odpowiedzi na pytanie dot. kupna mieszkania z narzeczonym. Rozeznajemy się właśnie w temacie programu "bezpieczny kredyt 2%". Narzeczony chciałby wziąć kredyt na siebie za który kupilibyśmy mieszkanie, spłacalibyśmy go wspólnie. W związku z tym, że nie musimy pokrywać kosztów wkładu własnego i nie podzielimy tego 50/50, to jak to uregulować prawnie, tak aby mieszkanie było przepisane również na mnie?...
Umorzenie zadłużenia.
Proszę o informację, czy jest szansa na umorzenie zadłużenia wobec Funduszu Alimentacyjnego? Od kilku lat sprawa jest na etapie egzekucji komorniczej. Do kogo udać się, w celu sprawdzenia kwoty zadłużenia? Osoba ta nie pracuje, nie ma dochodów, a także nie posiada majątku. Dzieci są już pełnoletnie i mają ukończone 25 i 30 lat. Zwracam się z prośbą udzielenia wskazówek, jak można pomóc takiej osobie?...
Właściciel wymienił zamki w drzwiach
Dzień dobry. Mam problem z wynajmującym mieszkanie. Dokładnie 4 dni się opóźniłem z zapłatą za mieszkanie. W tym czasie nie było mnie w domu bo leżałem chory i w tym samym czasie właściciel mieszkania wymienił zamki do drzwi i nie chcę oddać moich ubrań i innych rzeczy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy mogę wejść do mieszkania z policją i ślusarzem? Chodzi mi tylko o ubrania i bieliznę bo resztę rzeczy takich jak tv i inne chcę zostawić wł...

Wyszukiwarka