Zachowek od darowizny.

Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?
anonim cytuj
18-10-2023
Z tego co pamiętam to mogą, 5 lat od otwarcia spadku. Wszystko jedno kiedy otrzymałaś. Kiedyś chyba było że jak byś była niespokrewniona to by się przedawniło podczas życia ojca. Ale prawo się ciągle zmienia.
Skoro ojciec nie żyje od 15 lat, to roszczenie o zachowek uległo przedawnieniu.

1. Art. 994 KC - Przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku.
2. Art. 1007 KC - Zachowek przedawnia się z upływem pięciu lat od ogłoszenia testamentu. W przypadku braku testament, termin liczony jest od dnia śmierci spadkodawcy.
Acha, czyli jak 10 lat temu ojciec dał synowi miliona i umarł to innym nic do tego. Myślałem że to się zmieniło i w rodzinie już tego nie ma, jest tylko do obcych. Ale nie chce mi się szukać.

Darowiznę z ojca na syna dolicza się nieważne kiedy została dokonana. Ale roszczenie o zachowek przedawnia się po 5 latach od śmierci ojca (art. ). W takiej sytuacji, choć zachowek byłby należny, to nie można go skutecznie wyegzekwować.
Wiem że roszczenie się przedawnia, ale gdyby nie to, gdyby darowizna była zrobiona np. 15 lat temu a teraz ojciec umarł, to inni mogli by występować o zachowek?

Mogliby, tylko skoro "Ojciec nie żyje już około 15 lat", to jakie to ma znaczenie w tej sprawie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Odpis załączników.
Sąd pisemnie wzywa mnie do złożenia odpisów załączników do pisma co to znaczy? Ps. czy to znaczy że mam dołączyć oryginalne rachunki itp.? czy to znaczy że mam gdzieś to wykonać za "zgodnością z oryginałem'' jeśli tak to gdzie ?...
Jak najlepiej sprzedać/odstąpić sklep żeby były jak najmniejszy koszta podatków i innych opat
Od czego trzeba zacząć jeśli ktoś prowadzi sklep spożywczy i chciałby go odstąpić lub sprzedać innej osobie? wiadomo ze nowa osoba potrzebuje otworzyć swoją działalność i załatwić na siebie koncesje, ale jak ja mam odsprzedać jej ten cały towar który jest na sklepie żebyśmy obie poniosły jak najmniejszy koszta podatków i innych opat ,chcieliśmy zrobić tak żeby sklep nie musiał być zamykany tylko zaczął działać na ta druga osobę od razu po zawarci...
ubezpieczenie ZUS NFZ
Witam mam taki problem, w lutym znalazłam ofertę ubezpieczenia ZUS NFZ za kwotę 190zl msc, mogłam ubezpieczyć siebie i 2 dzieci za tą kwotę. Młodsza córka ma agenezje nerki i z tego powodu musi chodzić do specjalistów więc oferta wydawała się atrakcyjna. W zeszłym tygodniu byłam donieść do Mopsu brakujące dokumenty i Pani pracownica poinformowała mnie że w Zusie widnieje jako osoba pracująca od lutego. W ten sam dzień dzwonił Pan z ubezpieczenia ...
Czy pasierb może dziedziczyć?
Sytuacja przedstawia się następująco : jestem jedynakiem, rodzice nie żyją , dzieci nie mam. Kilka lat temu ożeniłem się, żona ma córkę z poprzedniego małżeństwa, pełnoletnią , samodzielną. Do naszego małżeństwa praktycznie majątek wniosłem ja sam, głównie nieruchomości. I tu moje pytanie, czy w przypadku śmierci mojej małżonki, pasierbica będzie uprawniona do spadku po żonie ? Jeśli tak, to jak można tego uniknąć, nie uśmiecha mi się tracić częś...

Wyszukiwarka