Zachowek od darowizny.

Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?
anonim cytuj
18-10-2023
Z tego co pamiętam to mogą, 5 lat od otwarcia spadku. Wszystko jedno kiedy otrzymałaś. Kiedyś chyba było że jak byś była niespokrewniona to by się przedawniło podczas życia ojca. Ale prawo się ciągle zmienia.
Skoro ojciec nie żyje od 15 lat, to roszczenie o zachowek uległo przedawnieniu.

1. Art. 994 KC - Przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku.
2. Art. 1007 KC - Zachowek przedawnia się z upływem pięciu lat od ogłoszenia testamentu. W przypadku braku testament, termin liczony jest od dnia śmierci spadkodawcy.
Acha, czyli jak 10 lat temu ojciec dał synowi miliona i umarł to innym nic do tego. Myślałem że to się zmieniło i w rodzinie już tego nie ma, jest tylko do obcych. Ale nie chce mi się szukać.

Darowiznę z ojca na syna dolicza się nieważne kiedy została dokonana. Ale roszczenie o zachowek przedawnia się po 5 latach od śmierci ojca (art. ). W takiej sytuacji, choć zachowek byłby należny, to nie można go skutecznie wyegzekwować.
Wiem że roszczenie się przedawnia, ale gdyby nie to, gdyby darowizna była zrobiona np. 15 lat temu a teraz ojciec umarł, to inni mogli by występować o zachowek?

Mogliby, tylko skoro "Ojciec nie żyje już około 15 lat", to jakie to ma znaczenie w tej sprawie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...
Właściciel wynajął brudne mieszkanie.
Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca? Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca...
Uszkodzenie wypożyczonego pojazdu.
Proszę o pomoc, wypożyczyłem skuter wodny, którym podczas użytkowania wjechałem na mieliznę. Elementy silnika i napędowe zassały kamieni i mułu i skuter nie chciał odpalić. Wpłynięcie na mieliznę oczywiście nie było celowe, z uwagi na niski stan jeziora nie wiedziałem że jest tam tak płytko. Nie mam patentu na korzystanie z tego typu pojazdów. Po całym zajściu spisaliśmy oświadczenie, że pokryję koszty naprawy. Proszę o informację czy wypożycza...
Spadek
Szybka historia: zmarł wujek. Została tylko babcia, jego mama... I ja jako bratanica.. Ja odrzucę spadek u notariusza, babcia już to zrobiła... A co w stosunku moich dzieci i męża?? Też notariusz czy sąd??...

Wyszukiwarka