Zachowek od darowizny.

Kilkanaście lat temu otrzymałam od ojca darowiznę bez testamentu. Ojciec nie żyje już około 15 lat. Chciałabym się dowiedzieć czy moje rodzeństwo może teraz wnioskować o zachowek po tak długim czasie? Chce zaznaczyć ze nie było testamentu, darowiznę otrzymałam za życia ojca. Sporo w internecie piszą o 5 latach przedawnienia ale od testamentu, a nic odnośnie darowizny bez testamentu - jak w tym przypadku wygląda przedawnienie?
anonim cytuj
18-10-2023
Z tego co pamiętam to mogą, 5 lat od otwarcia spadku. Wszystko jedno kiedy otrzymałaś. Kiedyś chyba było że jak byś była niespokrewniona to by się przedawniło podczas życia ojca. Ale prawo się ciągle zmienia.
Skoro ojciec nie żyje od 15 lat, to roszczenie o zachowek uległo przedawnieniu.

1. Art. 994 KC - Przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku drobnych darowizn, zwyczajowo w danych stosunkach przyjętych, ani dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku.
2. Art. 1007 KC - Zachowek przedawnia się z upływem pięciu lat od ogłoszenia testamentu. W przypadku braku testament, termin liczony jest od dnia śmierci spadkodawcy.
Acha, czyli jak 10 lat temu ojciec dał synowi miliona i umarł to innym nic do tego. Myślałem że to się zmieniło i w rodzinie już tego nie ma, jest tylko do obcych. Ale nie chce mi się szukać.

Darowiznę z ojca na syna dolicza się nieważne kiedy została dokonana. Ale roszczenie o zachowek przedawnia się po 5 latach od śmierci ojca (art. ). W takiej sytuacji, choć zachowek byłby należny, to nie można go skutecznie wyegzekwować.
Wiem że roszczenie się przedawnia, ale gdyby nie to, gdyby darowizna była zrobiona np. 15 lat temu a teraz ojciec umarł, to inni mogli by występować o zachowek?

Mogliby, tylko skoro "Ojciec nie żyje już około 15 lat", to jakie to ma znaczenie w tej sprawie?

anonim cytuj
18-10-2023

Sugerowane Tematy

Agresywny pies sąsiadki, jak sobie z tym poradzić?
Dzień dobry Moi sąsiedzi mają bardzo agresywnego psa(owczarka niemieckiego, notorycznie warczy szczeka i wyrywa się w stronę ludzi), który w piątek rzucił się na moją 2 letnią córeczkę przewracając ją na ziemię, czekała na klatce schodowej, aż mama dokończy ubierać buty do wyjścia. Chwała Bogu, że pies miał założony kaganiec. Ale wyrwał się ponieważ jego właściciele przez bardzo zły sposób prowadzenia się NIE MAJĄ SIŁY GO UTRZYMAĆ! Sprawę je...
Brat wziął na mnie chwilówkę.
Cześć, postanowiłem zasięgnąć porady. Sprawa wygląda tak, że brat bez mojej zgody i wziął na moje dane pożyczkę w Wonga. Pomijając awanturę jaką mu zrobiłem i jego zapewnienia, że będzie spłacał to co mi jeszcze zostało? Czy istnieje możliwość przepisania tej pożyczki na niego? Co zrobić? Mnie nie stać na płacenie rat po 500 złotych, tym bardziej spłaty całej pożyczki. Nie chcę, żeby poszedł siedzieć....
Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe?
Witam. Moje pytanie dotyczy pracy w niemczech przez podfirme. Czy mogą wziąść sobie tak o 200 euro za mieszkanie gdy jest ono darmowe? I czy pracodawca może nie przekazać dalej l4 gdy zostało wysłane przez pracownika meilowo? pieniądze za L4 zostają wysłane przez agencje ubezpieczeniową...
Okres wypowiedzenia przy likwidacji działalności.
Właściciele firmy kilka dni temu poinformowali pracowników, że 31.03 zamykają działalność. Chcieli rozwiązać umowy za porozumieniem stron, jednak większość się nie zgodziła ze względu na fakt, że mają umowy na czas nieokreślony, zgodnie z którym przysługuje im miesięczne wypowiedzenie, które powinno rozpocząć się 1.04, kiedy firma nie będzie już istniała. Czy pracownikom należy się wypłata za miesięczny okres wypowiedzenia nawet wtedy, gdy w prak...

Wyszukiwarka