Prawo Cywilne 16-10-2023 1 odpowiedź

Potrącenia z kaucji a zużycie lokalu

Pytanie użytkownika
Dnia 17 września opuściłam wynajmowany pokój. Napisałam do pani reprezentującej, że się wyprowadzam i że klucze zostawiam u współlokatorki gdyby chciała odebrać je wcześniej niż w kolejnym tygodniu, kiedy dopiero byłabym w mieście. Nie dostałam żadnej informacji. Dopiero od koleżanki dowiedziałam się, że klucze zostały odebrane. Napisałam więc SMS czy wszystko w porządku i czy je wzięła, lecz dalej żadnej informacji. W końcu wczoraj zadzwoniłam do niej z innego numeru i nakreslilam sytuację jasno, że tak się nie robi i że czekam na kaucję, odpowiedziała że "zweryfikuje to". Dziś dostałam SMS że kaucja zostanie zmniejszona o koszty malowania ścian. We wszystkich częściach wspólnych ściany są poobcierane, brudne, kuchnia to była istna masakra, tymczasem u mnie po prostu nad łóżkiem odznaczył się ciemniejszy ślad. Zarzucono że dostałam pokój odmalowany, a takiego nie oddaje, mimo że w umowie jest zastrzeżone że najemcy nie zezwala się na żadne malowanie, wiercenie itp. Pytam się jak po roku użytkowania??? W ścianach nie ma dziur, uszkodzeń, plam po nie wiadomo czym.
Chciałabym się dowiedzieć czy użytkowanie ścian podlega jakimkolwiek potrąceniom z kaucji i jak na tą całą sytuację patrzeć.
1 odpowiedź
Odpowiedź
14 dni temu
Samo zwykłe zużycie ścian po roku normalnego mieszkania nie powinno być automatycznie potrącane z kaucji jak szkoda.
u mnie po prostu nad łóżkiem odznaczył się ciemniejszy ślad

Jeżeli to jest zwykły ślad użytkowania, bez dziur, zalania, pleśni, tłustych plam, zniszczenia tynku itp., to wynajmujący nie może traktować kaucji jak funduszu na odświeżenie lokalu po każdym najemcy. Najemca ma obowiązek zwrócić rzecz w stanie niepogorszonym, ale nie odpowiada za zużycie będące następstwem prawidłowego używania — art. 675 § 1 kc.
Przy lokalu mieszkalnym znaczenie ma też art. 6e ustawy o ochronie praw lokatorów, ale tego przepisu nie można czytać tak, że każdy najemca zawsze płaci za pełne malowanie pokoju niezależnie od stanu ścian. Jeżeli wynajmujący chce potrącić koszt malowania, powinien wykazać, że zabrudzenia przekraczają normalne zużycie oraz jaka konkretnie część kosztu wynika z Pani odpowiedzialności.
w umowie jest zastrzeżone że najemcy nie zezwala się na żadne malowanie, wiercenie itp.

To jest dodatkowy argument przeciwko prostemu zarzutowi „pokój był odmalowany, więc ma być odmalowany”. Skoro umowa zakazywała Pani malowania, to wynajmujący nie może równocześnie oczekiwać, że samodzielnie przywróci Pani ściany do stanu po świeżym remoncie.
Kaucja przy najmie lokalu mieszkalnego podlega zwrotowi w ciągu miesiąca od dnia opróżnienia lokalu, po potrąceniu należności wynajmującego z tytułu najmu — art. 6 ust. 4 ustawy o ochronie praw lokatorów. Potrącenie powinno być konkretne: jaka szkoda, jaka kwota, z czego wynika, jaki dowód, faktura/rachunek/kosztorys, zdjęcia z dnia zdania pokoju.
Ciężar wykazania szkody i jej wysokości spoczywa na wynajmującym — art. 6 kc. SMS „kaucja zostanie zmniejszona o koszty malowania ścian” to za mało. Niech wskaże, ile potrąca, za co dokładnie i na jakiej podstawie.
Warto też sprawdzić protokół zdania pokoju. Jeżeli nie było protokołu albo wynajmujący odebrał klucze przez współlokatorkę i nie zgłosił od razu konkretnych zastrzeżeń, to późniejsze jednostronne twierdzenia o stanie pokoju są słabsze dowodowo. Dobrze zabezpieczyć zdjęcia pokoju z dnia wyprowadzki, SMS-y, potwierdzenie przekazania kluczy i całą korespondencję.
Krótko: drobny ciemniejszy ślad nad łóżkiem po roku mieszkania może być zwykłym zużyciem. Pełne potrącenie za malowanie pokoju jest zasadne tylko wtedy, gdy wynajmujący wykaże rzeczywiste uszkodzenie albo ponadnormatywne zabrudzenie, a nie sam fakt, że ściana nie wygląda jak świeżo po remoncie.

Twoja odpowiedź

Dodaj odpowiedź do wątku

Przeglądaj forum

Podobne pytania

Wątki z tej samej kategorii

Prawo cywilne 04-05-2025
Umowa najmu okazjonalnego.

Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. ...

54 odpowiedzi 04-05-2025
Prawo cywilne 22-04-2023
Umowa najmu okazjonalnego.

Czy w jakiś sposób umowa najmu okazjonalnego może być niekorzystna na najemcy? Chodzi o samą formę umowy. Osoby zainteresowane wyn...

23 odpowiedzi 22-04-2023