Darowizna

Witam serdecznie !! Mam problem który nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko mojej mamy i cioci. Jakieś 15 lat temu moja babcia przepisała mieszkanie w zamian za opiekę swojej córce, mając 3 córki przepisała tej która mieszka na miejscu. Dwie pozostałe córki nie miały nic przeciwko ponieważ mieszkają daleko i uznały że tak będzie sprawiedliwie. Ciocia moja gdy dostała mieszkanie od razu wtedy kiedy mogła przepisała je na swoją córkę czyli wnuczkę babci. Lata mijały babcia była samodzielna nie potrzebowała pomocy było wszystko dobrze. Od jakiegoś pół roku babcia coraz gorzej się czuje, ma 94 Lata nadal jest samodzielna ale obiadu nie ugotuje,Parkinsona ma leków sama sobie nie podzieli ani nie poda, pranie odpada zakupy też. Ogóle potrzebna jest jej pomoc. Ciocia która dostała mieszkanie nie poczuwa się do pomocy bo mieszkanie przepisała swojej córce. Córka cioci twierdzi że babcia ma córki i ona nie będzie się nią zajmować.. W konsekwencji moja mama i druga Ciocia które mieszkają daleko płacą Pani opiekunce która przychodzi babci pomóc w życiu codziennym. Pomagają w opłatach bo te są coraz wyższe a babcia ma małą emeryturę... Moje pytanie jest takie, czy można cofnąć darowiznę ???czy po tylu latach nie jest za późno??? Czy można egzekwować od cioci która dostała mieszkanie pomoc dla babci??? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie i z góry dziękuję
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy w tej sytuacji należy mi się zachowek?
W styczniu tego roku zmarła moja mama. Spadek został podzielony między mnie i siostrę (jedyne dzieci a mąż babci zmarł już wcześniej). Wiem że mama miała 100 tyś zł (sama mnie o tym informowała w 2019 roku po śmierci ojca). Siostra poinformowała mnie żebym tych pieniędzy nie szukał bo mama przekazała te pieniądze jej córce na święta w 2020 roku (nie było żadnego przelewu itp. po prostu rzekomo spakowała gotówkę do torby i wręczyła jej w podarku)....
Darowizna a rozwód.
Rodzice mają wspólny majątek, jednak mama ma swoje oszczędności. Chce rozwodu z podziałem majątku, nie chce zostać z niczym. Czy może zrobić wcześniej darowiznę dzieciom bez zgody małżonka zanim dojdzie do podziału? Czy potrzebna jest jego zgoda? Nie jest to drobna darowizna....
zwrot zakupionego towaru
W sobote sprzedalem panu x obiektyw do aparatu. Pan przyjechal,posprawdzal,stwierdzil ze wszystko jest ok,umowe spisalismy sprzedażową. Po dwoch dniach pan x dzwoni i twierdzi ze obiektyw jednak nie jest tak ostry jak myslal i chce zwrocic go. Ja juz tych pieniedzy nie mam. Prowadzę jednoosobawa dzialalnosc gospodarcza,natomiast obiektyw sprzedalem jako osoba fizyczna. W dwa dni moglo soe wiele stac,nie mam gwarancji ze pan x nie zepsul go lub ni...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...

Wyszukiwarka