Darowizna

Witam serdecznie !! Mam problem który nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko mojej mamy i cioci. Jakieś 15 lat temu moja babcia przepisała mieszkanie w zamian za opiekę swojej córce, mając 3 córki przepisała tej która mieszka na miejscu. Dwie pozostałe córki nie miały nic przeciwko ponieważ mieszkają daleko i uznały że tak będzie sprawiedliwie. Ciocia moja gdy dostała mieszkanie od razu wtedy kiedy mogła przepisała je na swoją córkę czyli wnuczkę babci. Lata mijały babcia była samodzielna nie potrzebowała pomocy było wszystko dobrze. Od jakiegoś pół roku babcia coraz gorzej się czuje, ma 94 Lata nadal jest samodzielna ale obiadu nie ugotuje,Parkinsona ma leków sama sobie nie podzieli ani nie poda, pranie odpada zakupy też. Ogóle potrzebna jest jej pomoc. Ciocia która dostała mieszkanie nie poczuwa się do pomocy bo mieszkanie przepisała swojej córce. Córka cioci twierdzi że babcia ma córki i ona nie będzie się nią zajmować.. W konsekwencji moja mama i druga Ciocia które mieszkają daleko płacą Pani opiekunce która przychodzi babci pomóc w życiu codziennym. Pomagają w opłatach bo te są coraz wyższe a babcia ma małą emeryturę... Moje pytanie jest takie, czy można cofnąć darowiznę ???czy po tylu latach nie jest za późno??? Czy można egzekwować od cioci która dostała mieszkanie pomoc dla babci??? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie i z góry dziękuję
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

Uzasadnienie wyroku.
Witam dziś minęło 14 dni od momentu złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku. Do dnia dzisiejszego nie mam uzasadnienia. Co dalej Drodzy Państwo ?...
Umowa zlecenie / umowa o pracę / ciąża.
Witam, mam pytanie od końca maja do końca lipca pracowałam na umowę zlecenie (co miesiąc nowa umowa) od sierpnia pracuje na Umowę o pracę (czas nieokreślony). Wszystkie umowy w jednej firmie. Ostatnio dowiedziałam się że jestem w ciąży. Jak wygląda sprawa ze zwolnieniem? Muszę przepracować 90 dni aby mieć płatne l4? ...
Odszkodowanie z polisy OC.
Witam, mój tata miał wypadek na rowerze. Został potrącony przez samochód (kobieta najechała na niego od tyłu), został zabrany do szpitala, na miejscu była również policja. Proszę o poradę w jaki sposób przygotować pismo do ubezpieczyciela osoby która spowodowała wypadek, jakie informacje należy w nim zawrzeć aby skutecznie wywalczyć sprawiedliwe odszkodowanie z polisy OC. Jakie załączniki dołączyć do pisma?...
Dwie darowizny od mamy, czy zgłaszając je w US muszę je zsumować?
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie darowizny pieniężnej. Ok 2 lata temu dostałam od mamy darowiznę 20 tys. Zgłosiłam darowiznę w US. W tym miesiącu znów otrzymałam od niej 10 tys. Czy zgłaszając tę darowiznę, muszę zsumować obie czy są one "niezależne" i teraz muszę zgłosić tylko to 10tys. Pozdrawiam...

Wyszukiwarka