Darowizna

Witam serdecznie !! Mam problem który nie dotyczy bezpośrednio mnie tylko mojej mamy i cioci. Jakieś 15 lat temu moja babcia przepisała mieszkanie w zamian za opiekę swojej córce, mając 3 córki przepisała tej która mieszka na miejscu. Dwie pozostałe córki nie miały nic przeciwko ponieważ mieszkają daleko i uznały że tak będzie sprawiedliwie. Ciocia moja gdy dostała mieszkanie od razu wtedy kiedy mogła przepisała je na swoją córkę czyli wnuczkę babci. Lata mijały babcia była samodzielna nie potrzebowała pomocy było wszystko dobrze. Od jakiegoś pół roku babcia coraz gorzej się czuje, ma 94 Lata nadal jest samodzielna ale obiadu nie ugotuje,Parkinsona ma leków sama sobie nie podzieli ani nie poda, pranie odpada zakupy też. Ogóle potrzebna jest jej pomoc. Ciocia która dostała mieszkanie nie poczuwa się do pomocy bo mieszkanie przepisała swojej córce. Córka cioci twierdzi że babcia ma córki i ona nie będzie się nią zajmować.. W konsekwencji moja mama i druga Ciocia które mieszkają daleko płacą Pani opiekunce która przychodzi babci pomóc w życiu codziennym. Pomagają w opłatach bo te są coraz wyższe a babcia ma małą emeryturę... Moje pytanie jest takie, czy można cofnąć darowiznę ???czy po tylu latach nie jest za późno??? Czy można egzekwować od cioci która dostała mieszkanie pomoc dla babci??? Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie i z góry dziękuję
anonim cytuj
09-10-2023

Sugerowane Tematy

uszkodzenie samochodu
Dzień dobry. Podczas koszenia trawnika na osiedlu został uszkodzony mój samochód. Sprawę zgłosiłem do spółdzielni mieszkaniowej ponieważ do niej należy teren. Spółdzielnia mieszkaniowa przekazała sprawę do właściciela firmy, która zajmuje się koszeniem trawy na osiedlu. Właściciel miał się do mnie odezwać i załatwić sprawę lecz nie miało to miejsca. Czy swoje roszczenia powinienem kierować do spółdzielni, która zarządza terenem czy do właś...
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Podwyższenie alimentów.
Mam pytanie, czy można starać się podnieść alimenty 16 letniej córce z 800 zł na 1600. Dodam, że zaszły duże zmiany w życiu córki. Aparat ortodontyczny + wizyty po 300zł miesięcznie, bilet MPK, szkoła średnia- koszt książek, dodatkowo wielka inflacja, wzrost kosztów mieszkania i innych rzeczy. Odeszły tatusiowi alimenty na pełnoletnie dziecko. Dodam tylko, że ojciec nie ma kontaktu i ja sama w 100% zajmuje się córką. Sama już nie wyrabiam....
Notarialna umowa darowizny.
Witam, ojciec chce mi darować dom, który jest wart powiedzmy milion, ale u notariusza żeby mniej zapłacić chce powiedzieć ze dom jest wart 500 000 żeby zapłacić mniej notariuszowi, bo podobno notariusz nalicza swoja opłatę od wartości domu. Czy to prawda ? I czy wiążą się z tym jakieś konsekwencje?...

Wyszukiwarka