Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.

Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?
anonim cytuj
03-10-2023
Proszę zawrzeć z obdarowanym synem umowę dożywocia. Syn i córka nie będą mieli prawa do zachowku.

anonim cytuj
03-10-2023
Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych , czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili .. myślę że się da i wnuki też wydziedziczyć.. albo przepisać to co może pan za dochowanie , a resztę testamentem.

anonim cytuj
03-10-2023
Aby przekazać dom jednemu z synów, nie naruszając praw pozostałych dzieci, można rozważyć zawarcie umowy darowizny z zastrzeżeniem wyłączenia prawa do zachowku na rzecz innych dzieci (art. 1004 i n. Kodeksu cywilnego). Warto jednak zaznaczyć, że wyłączenie prawa do zachowku jest możliwe jedynie przy spełnieniu ściśle określonych przesłanek, które sąd bada ex officio. Pamiętaj również o konieczności zgłoszenia takiej darowizny do odpowiedniego urzędu skarbowego w celu uregulowania potencjalnego obciążenia podatkowego (art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

Odpowiedź do Post 2:
Umowa dożywocia może być opcją, jednak warto podkreślić, że nie wyłącza ona automatycznie praw pozostałych dzieci. Umowa dożywocia (art. 888 i n. Kodeksu cywilnego) to osobny typ umowy, który generuje specyficzne obowiązki i prawa dla dożywotnika i zobowiązanego, ale nie działa wyłączeniu prawa do zachowku.

Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych, czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili ..

Wydziedziczenie dzieci jest możliwe w pewnych sytuacjach opisanych w art. 1008 Kodeksu cywilnego, jednak wymaga to spełnienia określonych warunków i zastosowania się do procedur testamentowych. Testator może wydziedziczyć zstępnych, współmałżonka oraz rodziców z powodów ściśle wymienionych w przepisach. Jednakże, nawet gdy osoba zostanie wydziedziczona, nie oznacza to automatycznego wyłączenia jej z prawa do zachowku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Warto również wspomnieć, że testament nie jest jedynym środkiem do dysponowania majątkiem na wypadek śmierci i w niektórych przypadkach może podlegać kwestionowaniu przez sąd, co warto mieć na uwadze przy podejmowaniu decyzji dotyczących rozdysponowania spadku.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Co można zrobić aby nie rzetelny pracodawca wyplacił za stracony czas i pracę ?
Mam pytanie, pracowałem u pewnego jegomościa w firmie która stawia domki letniskowe... Już pomijając fakt że mnie zwodził umowami i stawkami to do tej pory nie wypłacił mi pieniędzy... Co można zrobić aby nie rzetelny pracodawca wyplacił za stracony czas i pracę ??? Dodam że miejsca w których pracowałem nagrywałem ...
Pracodawca nie zgłosił mnie do Zus i nie dał skierowania do lekarza medycyny pracy
Witajcie forumowicze, Dwa tygodnie temu rozpoczęłam pracę w pewnej firmie. Podpisałam z pracodawcą umowę o pracę na okres próbny. Jednak nie dostałam od niego żadnego skierowania do lekarza medycyny pracy. Niestety po 2 tygodniach nie jestem zgłoszona też do upezpieczeń ZUS. Co w tej sytuacji mam zrobić? Czy to nie jawne łamanie prawa przez pracodawcę?...
co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki .
Witam serdecznie, chciał bym prosić o poradę ,co zrobić w sytuacji kiedy nie mogę od byłej żony uzyskać informacji na temat miejsca nauki naszej nieletniej córki . Nie mam z byłą żoną najlepszych relacji ,córka jest nastawiona przez nią przeciwko mnie , nie widujemy się .Była żona zmieniła numer telefonu,którego nie chce mi podać. Napisalem do niej list z prośbą o podanie adresu szkoły córki i podania aktualnego numeru telefonu, jednak odpowiedz...
Wyprowadzka bez zachowania okresu wypowiedzenia
Moi drodzy. Potrzebuje porady. Razem z narzeczonym wynajmujemy mieszkanie. W mieszkaniu mamy stara instalację wodną, która przecieka. Trzech fachowców stwierdziło, że musi być ona cała wymieniona. Właściciele latają dziury zamiast ją wymienić. Codziennie zakręcamy wodę, aby nic się nie wydarzyło. Czy w związku z tą sytuacją możemy wyprowadzić się bez zachowania okresu wypowiedzenia? Mamy dość zastanawiania się, czy noc będzie spokojna, czy przyjd...

Wyszukiwarka