Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.

Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?
anonim cytuj
03-10-2023
Proszę zawrzeć z obdarowanym synem umowę dożywocia. Syn i córka nie będą mieli prawa do zachowku.

anonim cytuj
03-10-2023
Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych , czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili .. myślę że się da i wnuki też wydziedziczyć.. albo przepisać to co może pan za dochowanie , a resztę testamentem.

anonim cytuj
03-10-2023
Aby przekazać dom jednemu z synów, nie naruszając praw pozostałych dzieci, można rozważyć zawarcie umowy darowizny z zastrzeżeniem wyłączenia prawa do zachowku na rzecz innych dzieci (art. 1004 i n. Kodeksu cywilnego). Warto jednak zaznaczyć, że wyłączenie prawa do zachowku jest możliwe jedynie przy spełnieniu ściśle określonych przesłanek, które sąd bada ex officio. Pamiętaj również o konieczności zgłoszenia takiej darowizny do odpowiedniego urzędu skarbowego w celu uregulowania potencjalnego obciążenia podatkowego (art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

Odpowiedź do Post 2:
Umowa dożywocia może być opcją, jednak warto podkreślić, że nie wyłącza ona automatycznie praw pozostałych dzieci. Umowa dożywocia (art. 888 i n. Kodeksu cywilnego) to osobny typ umowy, który generuje specyficzne obowiązki i prawa dla dożywotnika i zobowiązanego, ale nie działa wyłączeniu prawa do zachowku.

Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych, czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili ..

Wydziedziczenie dzieci jest możliwe w pewnych sytuacjach opisanych w art. 1008 Kodeksu cywilnego, jednak wymaga to spełnienia określonych warunków i zastosowania się do procedur testamentowych. Testator może wydziedziczyć zstępnych, współmałżonka oraz rodziców z powodów ściśle wymienionych w przepisach. Jednakże, nawet gdy osoba zostanie wydziedziczona, nie oznacza to automatycznego wyłączenia jej z prawa do zachowku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Warto również wspomnieć, że testament nie jest jedynym środkiem do dysponowania majątkiem na wypadek śmierci i w niektórych przypadkach może podlegać kwestionowaniu przez sąd, co warto mieć na uwadze przy podejmowaniu decyzji dotyczących rozdysponowania spadku.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Dwie darowizny w jednym akcie notarialnym.
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne. Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Darowizna dla dziecka.
Moja córka 23 letnia za ok 1,5 roku chce wziąć ślub. Obecnie jej chłopak chce kupić mieszkanie, już podpisał umowę przedwstępną, dał zadatek i załatwia kredyt. Chciałabym dać je w darowiźnie kwotę na cel: zakup tego mieszkania. 1.)Proszę o rade kiedy, w jaki sposób prawny i jak to zrobić? Miał być to prezent ślubny ale tez chce, żeby to były pieniądze na mieszkanie nie np.na wczasy. 2)Co w razie jeśli nie dojdzie do ślubu? Chłopak bierze kredy...
Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.
Otrzymałam wypowiedzenie umowy o pracę z przyczyn leżących po stronie pracodawcy. W treści wypowiedzenia pracodawca zobowiązał mnie do wykorzystania w konkretnym terminie zaległego urlopu za 2023 skracając przez to odpowiednio okres wypowiedzenia. Wymiar zaległego urlopu to w sumie ponad 20 dni. Wolałabym ekwiwalent za ten czas niż wymuszone wakacje luty/marzec. Co mogę z tym zrobić?...
zapytanie w kwestii prawa rodzinnego
Dzień dobry Mam zapytanie w kwestii prawa rodzinnego. Może to klasyk ale pierwszy raz jestem w takiej sytuacji i próbuje sobie pomóc: Rozwód z orzeczeniem dla winy męża. Dziecko od lat ze mną pod jednym dachem. Ojciec płaci alimenty i raczej wychowawczo się nie udziela. Dziecko ma zapewnione wszystko, moja opiekę, spokojny dom. Pracuje od lat by zapewnić wszystko w ramach rozsądku. Przyszedł bunt dojrzewania. Oczywista oczywistość że teraz dzi...

Wyszukiwarka