Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.

Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?
anonim cytuj
03-10-2023
Proszę zawrzeć z obdarowanym synem umowę dożywocia. Syn i córka nie będą mieli prawa do zachowku.

anonim cytuj
03-10-2023
Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych , czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili .. myślę że się da i wnuki też wydziedziczyć.. albo przepisać to co może pan za dochowanie , a resztę testamentem.

anonim cytuj
03-10-2023
Aby przekazać dom jednemu z synów, nie naruszając praw pozostałych dzieci, można rozważyć zawarcie umowy darowizny z zastrzeżeniem wyłączenia prawa do zachowku na rzecz innych dzieci (art. 1004 i n. Kodeksu cywilnego). Warto jednak zaznaczyć, że wyłączenie prawa do zachowku jest możliwe jedynie przy spełnieniu ściśle określonych przesłanek, które sąd bada ex officio. Pamiętaj również o konieczności zgłoszenia takiej darowizny do odpowiedniego urzędu skarbowego w celu uregulowania potencjalnego obciążenia podatkowego (art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

Odpowiedź do Post 2:
Umowa dożywocia może być opcją, jednak warto podkreślić, że nie wyłącza ona automatycznie praw pozostałych dzieci. Umowa dożywocia (art. 888 i n. Kodeksu cywilnego) to osobny typ umowy, który generuje specyficzne obowiązki i prawa dla dożywotnika i zobowiązanego, ale nie działa wyłączeniu prawa do zachowku.

Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych, czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili ..

Wydziedziczenie dzieci jest możliwe w pewnych sytuacjach opisanych w art. 1008 Kodeksu cywilnego, jednak wymaga to spełnienia określonych warunków i zastosowania się do procedur testamentowych. Testator może wydziedziczyć zstępnych, współmałżonka oraz rodziców z powodów ściśle wymienionych w przepisach. Jednakże, nawet gdy osoba zostanie wydziedziczona, nie oznacza to automatycznego wyłączenia jej z prawa do zachowku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Warto również wspomnieć, że testament nie jest jedynym środkiem do dysponowania majątkiem na wypadek śmierci i w niektórych przypadkach może podlegać kwestionowaniu przez sąd, co warto mieć na uwadze przy podejmowaniu decyzji dotyczących rozdysponowania spadku.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna i skarga pauliańska.
Witam, znajoma otrzymała od ojca darowiznę nieruchomości 12.06.2018r. Teraz otrzymała informację z firmy windykacyjnej KRUK o zadłużeniu ojca w kwocie ponad 200 tyś zł oraz, że został złożony pozew do sądu w dniu 07.06.2023r. ze skargą pauliańską. Czy zwrot darowizny uchroni ją przed spłatą ? jeszcze zapytanie: nieruchomość nie jest warta tej kwoty zadłużenia, a sąd wyda nakaz to czy pozostałą różnicę będzie musiała spłacać ?...
Podstawa prawna do złożenia reklamacji w banku-utrata pieniędzy.
W dniu wczorajszym zostałam oszukana na olx. Wystawiłam ogłoszenie na OLX w sprawie sprzedaży. Odezwała się do mnie kobieta na whatsappie, że jest chętna na zakup i załatwi kuriera. Kazała mi wejść w link, który wyglądał jak strona inpostu, wybrałam swój bank i poproszono mnie o imię, nazwisko, hasło. Pani powiedziała, że przelew powinien dojść wieczorem. Po jakiejś godzinie ponownie do mnie napisała, że transakcja się nie powiodła i ponownie kaz...
Darowizna mieszkania dla dziecka.
Senior chce darować mieszkanie dla jednego ze swoich dzieci. W tym lokalu senior zamieszkuje sam i będzie mieszkać do końca życia. Czy po jego śmierci inne dzieci będą mogły rościć prawo do jakiegoś spadku co do tego mieszkania i chcieć go uzyskać od obdarowanego dziecka? Czy też obdarowane dziecko staje się właścicielem lokalu i innym dzieciom nic do tego?...
Ankieta bezpieczeństwa osobowego
Witam. Mąż musi w pracy złożyć ankietę bezpieczeństwa osobowego do informacji tajnych i ścisłe tajnych. Postępowanie sprawdzające trochę trwa, a ja miałam ostatnio nieprzyjemna sytuacje. Mianowicie czeka mnie pewnie sprawa karna ponieważ ukradłam dosyć sporo w sklepie. Jeszcze nie dostałam żadnego wezwania na policję, ale wiem ze tak się stanie. Moja sytuacja wyglada nie ciekawie nie wiem co mnie czeka. Nigdy nie byłam karana ale obawiam si...

Wyszukiwarka