Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.

Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?
anonim cytuj
03-10-2023
Proszę zawrzeć z obdarowanym synem umowę dożywocia. Syn i córka nie będą mieli prawa do zachowku.

anonim cytuj
03-10-2023
Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych , czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili .. myślę że się da i wnuki też wydziedziczyć.. albo przepisać to co może pan za dochowanie , a resztę testamentem.

anonim cytuj
03-10-2023
Aby przekazać dom jednemu z synów, nie naruszając praw pozostałych dzieci, można rozważyć zawarcie umowy darowizny z zastrzeżeniem wyłączenia prawa do zachowku na rzecz innych dzieci (art. 1004 i n. Kodeksu cywilnego). Warto jednak zaznaczyć, że wyłączenie prawa do zachowku jest możliwe jedynie przy spełnieniu ściśle określonych przesłanek, które sąd bada ex officio. Pamiętaj również o konieczności zgłoszenia takiej darowizny do odpowiedniego urzędu skarbowego w celu uregulowania potencjalnego obciążenia podatkowego (art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

Odpowiedź do Post 2:
Umowa dożywocia może być opcją, jednak warto podkreślić, że nie wyłącza ona automatycznie praw pozostałych dzieci. Umowa dożywocia (art. 888 i n. Kodeksu cywilnego) to osobny typ umowy, który generuje specyficzne obowiązki i prawa dla dożywotnika i zobowiązanego, ale nie działa wyłączeniu prawa do zachowku.

Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych, czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili ..

Wydziedziczenie dzieci jest możliwe w pewnych sytuacjach opisanych w art. 1008 Kodeksu cywilnego, jednak wymaga to spełnienia określonych warunków i zastosowania się do procedur testamentowych. Testator może wydziedziczyć zstępnych, współmałżonka oraz rodziców z powodów ściśle wymienionych w przepisach. Jednakże, nawet gdy osoba zostanie wydziedziczona, nie oznacza to automatycznego wyłączenia jej z prawa do zachowku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Warto również wspomnieć, że testament nie jest jedynym środkiem do dysponowania majątkiem na wypadek śmierci i w niektórych przypadkach może podlegać kwestionowaniu przez sąd, co warto mieć na uwadze przy podejmowaniu decyzji dotyczących rozdysponowania spadku.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Wynagrodzenie na urlopie macierzyńskim
Od lutego do maja byłam na L4 (ciąża mnogą). 14 maja urodziłam więc od tego czasu jestem na macierzyńskim. W trakcie mojego L4 moja firma zgłosiła się do tarczy antykryzysowej, której pomoc można było dostać pod warunkiem że wszystkim pracownikom obniży się etaty do 3/4. Moja firma tak zrobiła. Problem polega na tym że od maja będąc na macierzyńskim zostały mi obliczone pieniążki od podstawy wynagrodzenia 3/4 etatu a nie pełnego.. od lipca prac...
Zameldowanie a opłata za gospodarowanie odpadami.
Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie opłaty za wywóz śmieci. Czy jeżeli osoba jest zameldowana, ale nie mieszka, wyjechała do innego miasta - ja nie wiem czy ona tam opłaca wywóz śmieci. Czy ja mogę u siebie ją wykreślić z opłat ? (Mieszkanie w spółdzielni mieszkaniowej)....
Próg podatkowy.
Pracuje na etat w firmie, gdzie zarabiam ok 5500-6000 w zależności od przepracowanych godzin - umowa zlecenie, status studenta i 24 lata. Dodatkowo mam dwie umowy zlecenie, z obu mam około 1500zl. Czy biorąc pod uwagę ten fakt zarobku ok 7/8k miesięcznie muszę się czegoś obawiać? Mam na myśli rozliczanie i próg podatkowy...
Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...

Wyszukiwarka