Przepisanie prawa do własności na jedno z dzieci.

Witam ,mam dwóch synów i córkę , chce odpisać na jednego syna dom z budynkami ale pola Nie mogę bo brakuje mi parę lat do emerytury rolniczej , chciał bym to załatwić za życia ,i przepisać wszystko na jednego syna- nie będę tłumaczył czemu tylko na niego bo to nie ważne, jak to zrobić żeby jeden syn i córka nie miała to tego prawa?
anonim cytuj
03-10-2023
Proszę zawrzeć z obdarowanym synem umowę dożywocia. Syn i córka nie będą mieli prawa do zachowku.

anonim cytuj
03-10-2023
Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych , czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili .. myślę że się da i wnuki też wydziedziczyć.. albo przepisać to co może pan za dochowanie , a resztę testamentem.

anonim cytuj
03-10-2023
Aby przekazać dom jednemu z synów, nie naruszając praw pozostałych dzieci, można rozważyć zawarcie umowy darowizny z zastrzeżeniem wyłączenia prawa do zachowku na rzecz innych dzieci (art. 1004 i n. Kodeksu cywilnego). Warto jednak zaznaczyć, że wyłączenie prawa do zachowku jest możliwe jedynie przy spełnieniu ściśle określonych przesłanek, które sąd bada ex officio. Pamiętaj również o konieczności zgłoszenia takiej darowizny do odpowiedniego urzędu skarbowego w celu uregulowania potencjalnego obciążenia podatkowego (art. 21 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn).

Odpowiedź do Post 2:
Umowa dożywocia może być opcją, jednak warto podkreślić, że nie wyłącza ona automatycznie praw pozostałych dzieci. Umowa dożywocia (art. 888 i n. Kodeksu cywilnego) to osobny typ umowy, który generuje specyficzne obowiązki i prawa dla dożywotnika i zobowiązanego, ale nie działa wyłączeniu prawa do zachowku.

Wydziedziczyć w testamencie i uwzględnić wstępnych, czy nawet dać coś w stylu jakby się pojawili ..

Wydziedziczenie dzieci jest możliwe w pewnych sytuacjach opisanych w art. 1008 Kodeksu cywilnego, jednak wymaga to spełnienia określonych warunków i zastosowania się do procedur testamentowych. Testator może wydziedziczyć zstępnych, współmałżonka oraz rodziców z powodów ściśle wymienionych w przepisach. Jednakże, nawet gdy osoba zostanie wydziedziczona, nie oznacza to automatycznego wyłączenia jej z prawa do zachowku (art. 1009 § 1 Kodeksu cywilnego). Warto również wspomnieć, że testament nie jest jedynym środkiem do dysponowania majątkiem na wypadek śmierci i w niektórych przypadkach może podlegać kwestionowaniu przez sąd, co warto mieć na uwadze przy podejmowaniu decyzji dotyczących rozdysponowania spadku.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

z umowy zlecenie na umowę o pracę,/wypowiedzenie/zwolnienie lekarskie
Witam, pracowalam na umowe zlecenie od czerwca. 10 pazdziernika zmienilam prace ale rowniez na umowe zlecenie. 1 grudnia przeszlam w tej firmie na umowe o prace, po czym 4 grudnia dostalismy wypowiedzenie z 7 dniowym okresem. Mam pytanie, czy za zwolnienie lekarskie bedzie mi wyplacane wynagrodzenie? Dodam iz skladka chorobowa jest placona od czerwca caly czas....
Jak ograniczyć niepotrzebne wydatki starszej osobie?
Witajcie, sytuacja trochę żenująca, trochę śmieszna,chociaż rodzinie do śmiechu nie jest. W skrócie wygląda to tak, jest dziadek,wdowiec,80l. Dziadek mieszka sam i całkiem nieźle sobie radzi,gdyby nie to, że całą emeryturę wydaje na oglądanie filmów dla dorosłych w internecie. Potem chodzi i mówi, że nie ma co jeść,więc rodzina kupuje mu leki,jedzenie i generalnie zabezpiecza jego podstawowe potrzeby życiowe. Zabrali mu kartę, to ją zablo...
Umowa dożywocia
Proszę o poradę gdyż sprawa jest skomplikowana. Moja żona wpadła na pomysł żeby mój wujek przepisał na nią pół jego domu w którym mieszkaliśmy w formie dożywocia. On nie chciał tego zrobić. Żona wkręcała mi żebym go przekonał bo to dla dzieci i że będziemy mieć dużo kasy jak sprzedamy to później. Wujek był nie ugięty przez dwa lata. Dopiero gdy zmarła jego siostra i poczuł że został sam zgodził się przepisać w formie dożywocia na moją żonę. Powie...
Świadczenie pracy w ciąży.
Jestem w nowej pracy od miesiąca dowiedziałam się kilka dni temu że jestem w ciąży co teraz… jak to wygląda ze strony ZUSu?? Umowa o pracę oczywiście....

Wyszukiwarka