Upadłość konsumencka.

Dzień dobry . Mam kolegę bardzo zadłużonego . Chciał on sprzedać nieruchomość ale dowiedział się że nie może bo 1/4 domu ma rodzina z Niemiec z którą nie ma żadnego kontaktu a 3/4 ma on odziedziczone w spadku wraz z długami po jego zmarłej matce. Chcę się dowiedzieć czy faktycznie nie może tej nieruchomości sprzedać ?
anonim cytuj
21-09-2023
Swoje udziały na ogół może. Jak chciałby sprzedać całą nieruchomość bez wiedzy współwłaścicieli?
Chciałby sprzedać tylko swoje udziały ale nie ma kontaktu właśnie z tą rodziną .

I czy w takim przypadku może się starać o upadłość konsumencką ?

anonim cytuj
21-09-2023
W kwestii sprzedaży nieruchomości:
Faktycznie, jeżeli nieruchomość jest współwłasnością, to sprzedaż całości bez zgody współwłaścicieli jest prawnie niemożliwa. Jednakże, osoba posiadająca udziały w nieruchomości ma prawo do sprzedaży swoich udziałów, chyba że w umowie bądź w testamencie są zapisy ograniczające to prawo. Jeśli kontakt z współwłaścicielami jest niemożliwy, to realizacja tego prawa może być bardziej skomplikowana, ale nie jest niemożliwa. Istnieje procedura sądowa umożliwiająca sprzedaż udziałów w sytuacji braku zgody lub braku kontaktu z innymi współwłaścicielami.

W kwestii upadłości konsumenckiej:
Upadłość konsumencka jest możliwa do uzyskania w przypadku, gdy dłużnik nie jest w stanie spłacić swoich zobowiązań. Procedura upadłości konsumenckiej może prowadzić do umorzenia części lub całości długów. Sprawdzenie, czy dłużnik spełnia warunki do ogłoszenia upadłości konsumenckiej, jest kluczowe. Jeżeli Twój kolega posiada udziały w nieruchomości, to mogą one być uwzględnione w postępowaniu upadłościowym.

Aby ubiegać się o upadłość konsumencką, dłużnik musi spełniać pewne warunki, takie jak:

Niezdolność do spłaty długów.
Brak możliwości zawarcia ugody z wierzycielami.
Proces ten wymaga zgłoszenia upadłości do sądu i jest dość skomplikowany, wymagając dokładnego przestudiowania sytuacji finansowej dłużnika oraz jego zobowiązań. W sytuacji, gdy nieruchomość jest częścią spadku, a współwłaścicielami są osoby nieosiągalne, może to skomplikować procedurę, ale nie wyklucza to możliwości ogłoszenia upadłości.

Powyższe informacje powinny dać pewne wyobrażenie o możliwych kierunkach działania w przedstawionych sytuacjach, jednakże szczegółowe i precyzyjne porady prawne powinny być bazowane na dokładnej analizie dokumentów i okoliczności każdego indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem?
Czy ojciec 10 letniego syna pozbawiony władzy rodzicielskiej może założyć sprawę o widzenia z dzieckiem? Z tego co mi wiadomo to pozbawienie władzy rodzicielskiej to niemożność decydowania o sprawach dziecka. Czy pozbawienie władzy rodzicielskiej to też brak widzeń i wszelkich kontaktów z dzieckiem? Czy mimo pozbawienia praw rodzicielskich jest sens o starania się przed sądem o widzenia z synem?...
Czy mogę nie jechać na sprawę?
Witam, osoba która mnie bardzo skrzywdziła podała mnie w sądzie jakoś świadka w swojej sprawie. Nie mam kontaktu z ta osoba od lat. Aż tu nagle wezwanie. (Sprawa dotyczy przeszłości jakieś 10lat temu chodzi podobno o jakieś odszkodowanie dla tej osoby) Stawiennictwo mam obowiązkowe. Sąd jest około 60/70 km od mojego miejsca zamieszkania. Nie chce,boje się jechać na sprawę nie z obawy przez zeznaniami a przed tym człowiekiem… nie mam prawa jazdy, ...
Fotograf ślubny, który notorycznie nie wywiązuje się z umowy.
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie mam już pomysłu, w jaki sposób wyegzekwować realizację usługi. Podpisaliśmy umowę na foto + video ze ślubu z terminem 3 miesiące. Wpłaciliśmy połowę pieniędzy zgodnie z umową. Pierwsze zdjęcia miały być dzień po ślubie (ta część niestety tylko ustnie, ale mamy świadków na to). Od tej pory praktycznie nie ma kontaktu. Fotograf albo pisze, że już wysyła, albo że wysłał, ale nie doszło, albo (90% ...
Właściciel nie chcę oddać kaucji, czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy?
Witam, mam taki problem. Wynajmowałam mieszkanie, właściciel powiedział, że nie odda mi kaucji od razu bo musi poczekać, aż przyjdą wyrównania ze spółdzielni. Kazał czekać do lipca. Mieszkanie zdałam w kwietniu. Odezwałam się do niego dwa tygodnie temu i niestety cisza. Nie odpisuje, nie odbiera. Mam tylko umowę najmu, a brak zwrotu kaucji tylko ustnie przy zdaniu mieszkania. Czy jest jakakolwiek możliwość odzyskania tych pieniędzy? Co mogę zrobi...

Wyszukiwarka