Upadłość konsumencka.

Dzień dobry . Mam kolegę bardzo zadłużonego . Chciał on sprzedać nieruchomość ale dowiedział się że nie może bo 1/4 domu ma rodzina z Niemiec z którą nie ma żadnego kontaktu a 3/4 ma on odziedziczone w spadku wraz z długami po jego zmarłej matce. Chcę się dowiedzieć czy faktycznie nie może tej nieruchomości sprzedać ?
anonim cytuj
21-09-2023
Swoje udziały na ogół może. Jak chciałby sprzedać całą nieruchomość bez wiedzy współwłaścicieli?
Chciałby sprzedać tylko swoje udziały ale nie ma kontaktu właśnie z tą rodziną .

I czy w takim przypadku może się starać o upadłość konsumencką ?

anonim cytuj
21-09-2023
W kwestii sprzedaży nieruchomości:
Faktycznie, jeżeli nieruchomość jest współwłasnością, to sprzedaż całości bez zgody współwłaścicieli jest prawnie niemożliwa. Jednakże, osoba posiadająca udziały w nieruchomości ma prawo do sprzedaży swoich udziałów, chyba że w umowie bądź w testamencie są zapisy ograniczające to prawo. Jeśli kontakt z współwłaścicielami jest niemożliwy, to realizacja tego prawa może być bardziej skomplikowana, ale nie jest niemożliwa. Istnieje procedura sądowa umożliwiająca sprzedaż udziałów w sytuacji braku zgody lub braku kontaktu z innymi współwłaścicielami.

W kwestii upadłości konsumenckiej:
Upadłość konsumencka jest możliwa do uzyskania w przypadku, gdy dłużnik nie jest w stanie spłacić swoich zobowiązań. Procedura upadłości konsumenckiej może prowadzić do umorzenia części lub całości długów. Sprawdzenie, czy dłużnik spełnia warunki do ogłoszenia upadłości konsumenckiej, jest kluczowe. Jeżeli Twój kolega posiada udziały w nieruchomości, to mogą one być uwzględnione w postępowaniu upadłościowym.

Aby ubiegać się o upadłość konsumencką, dłużnik musi spełniać pewne warunki, takie jak:

Niezdolność do spłaty długów.
Brak możliwości zawarcia ugody z wierzycielami.
Proces ten wymaga zgłoszenia upadłości do sądu i jest dość skomplikowany, wymagając dokładnego przestudiowania sytuacji finansowej dłużnika oraz jego zobowiązań. W sytuacji, gdy nieruchomość jest częścią spadku, a współwłaścicielami są osoby nieosiągalne, może to skomplikować procedurę, ale nie wyklucza to możliwości ogłoszenia upadłości.

Powyższe informacje powinny dać pewne wyobrażenie o możliwych kierunkach działania w przedstawionych sytuacjach, jednakże szczegółowe i precyzyjne porady prawne powinny być bazowane na dokładnej analizie dokumentów i okoliczności każdego indywidualnego przypadku.

anonim cytuj
23-09-2023

Sugerowane Tematy

Martwię się o swój samochód
Witam. Pod blokiem w którym mieszkam jest parking przy którym rosną drzewa. Drzewa są dość stare, schodzi z nich kora, na codzień spadają drobne gałęzie. Ostatnio widziałam jak większa gałąź spadła na samochód i narobiła szkód. Martwię się o swój samochód, czy mając tylko OC mogę się starać o odszkodowanie w razie gdyby taka gałąź na nie spadła? Teren raczej należy do miasta i myślę że to ich zadaniem jest zadbać o drzewa, które stanowią niebez...
Czy w obecnej sytuacji mogę bezpiecznie kupić samochód od Ukraińca / albo uchodzcy ?
Kiedyś słyszałam że nie można żądać od nich pieniędzy za udzielanie pomocy więc może w innych sytuacjach podobnie? Czy jeśli kupie ten samochód to nie będę musiała go oddać że niby wykorzystałam trudna sytuację albo pozbawiłam narzędzia zarobku? I będę miała problem z odzyskaniem zapłaconej kwoty? Jest to normalna transakcja, ogłoszenie znalazłam na fb, samochód za 10 tyś....
Przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
Dwa lata temu zmarła moja mama , wraz z bratem odrzuciliśmy spadek ze względu na długi mamy. Spadek został odrzucony także przez małoletniego syna mojego brata . Teraz jest czas na mamy siostrę. I tu jest pytanie . Czy jeżeli mama nie miała żadnego majątku ( brak mieszkania , samochodu itp.) to jak to się ma do przyjęcia spadku z dobrodziejstwem inwentarza? Jeżeli mamy dług komorniczy to około 100 tysięcy złotych to do jakiej kwoty odpowiada sp...
Małoletnia córka nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem
Dzień dobry. Nie wiem czy pod dobrym Adresem piszę. Mam córkę 15 letnią która nie chce utrzymywać kontaktu z ojcem który wyszedł zakładu karnego po 6 latach. Córka ma z nim problemy które odbijają się na jej psychice. Nachodzi ją w szkole zmusza do robienia zdjęcie i przytulania.Ojciec córki ma sądownie wyznaczone dni w których może spotkać się z córką lecz córka odmawia widzeń. Proszę mi pomóc gdzie ja mogę z tym problemem iść żeby pomóc córce g...

Wyszukiwarka