Mąż kontroluje mój każdy ruch.

Będę składać papiery o rozwód jest dziecko z tego małżeństwa tatuś wymaga bym za każdym razem tłumaczyła się gdzie jestem z dzieckiem, pinezki z adresem czy jeżeli dalej mamy obydwoje prawa do dziecka i czekamy na rozwód czy muszę się tłumaczyć z każdego wyjścia z domu?
anonim cytuj
03-10-2023
Policja nie przyjedzie do takiego wezwania- a jeśli jednak się pofatygują to mąż otrzyma mandat od nich w prezencie za nieuzasadnione wezwanie.
To co robi Twój mąż nie jest normalne- dręczy Cię psychicznie.
Jeśli kolejny raz postraszy Cię policją to powiedz żeby po nich zadzwonił i tyle- daje Ci 99% szans, że odpuści bo zobaczy, że się tego nie boisz. Chce po prostu mieć nad Tobą kontrolę.

anonim cytuj
03-10-2023
Przepisy prawa nie zobowiązują Cię do informowania męża o każdym wyjściu z domu czy miejscu, w którym przebywasz z dzieckiem, nawet jeśli jesteście w trakcie procesu rozwodowego. Zgodnie z art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obaj rodzice, nawet nie będąc w związku małżeńskim, mają równe prawa i obowiązki wobec dziecka. Zazwyczaj w praktyce, aż do momentu orzeczenia przez sąd w sprawie rozwodu i ustalenia kontaktów oraz opieki nad dzieckiem, rodzice sami ustalają, jak mają wyglądać kontakty z dzieckiem. Czyli, bez oficjalnej decyzji sądu, nie jesteś prawnie zobowiązana informować o miejscu pobytu dziecka, o ile nie narusza to jego dobra.

Odpowiedź do Post 2:
Zasadniczo, policja może interweniować w przypadkach zagrożenia dobra dziecka, jednak zgodnie z doświadczeniem praktycznym, w sytuacjach, gdy nie ma realnego zagrożenia dla dziecka, interwencja może być przez nich postrzegana jako nadużycie i de facto może prowadzić do nałożenia mandatu za nieuzasadnione wezwanie, zgodnie z art. 61 § 3 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. Mimo to, odpowiednie jest zwrócenie uwagi, że prawo nie reguluje tej materii w sposób jednoznaczny i wiele zależy od indywidualnej oceny sytuacji przez interweniujących funkcjonariuszy.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na życie.
Dzień dobry, mamy problem z PZU...odmówili wypłaty odszkodowania z polisy dziadka, ponieważ jedna składka nie była opłacona w wymaganym terminie... dziadek opłacał składki od 1994 roku, ale kiedy zachorował nie przekazał nam, że trzeba coś opłacić, dopiero kiedy przysłali pismo, że polisa wygasła wujek uregulował tą składkę. Odmówili również po złożeniu reklamacji - czy jest sens dalej z nimi walczyć? Czy ktoś z Was był w takiej sytuacji i może c...
Wypadek z rowerzystą.
Rowerzysta wtargnął na jezdnie i doszło do wypadku. Policja stwierdziła winę rowerzysty niestety okazuje się, że syn tego pana jest prokuratorem i oczywiście złożył zażalenie i był powołany biegły, który oczywiście również stwierdził że nie było mojej winy. Po czym ten Pan złożył kolejne zażalenie na biegłego i inny biegły stwierdził że to Moja Wina... Co w takiej sytuacji mogę zrobić???...
Pobicie brak ubezpieczenia.
Dobry wieczór, zdarzenie miało miejsce w czwartek. Zostałem pobity, policja zrobiła notatkę, zabrała mnie karetka, byłem w 2 szpitalach. Mówiłem że nie jestem ubezpieczony bo pracuje w innym kraju. Zarówno policjant jak i lekarka z uśmiechem powiedzieli że dostanę rachunek a sprawca na koniec zapłaci-czy faktycznie tak jest? Co należy robić krok po kroku aby sprawca został obciążony za przyjazd karetki itd? Druga sprawa-boli mnie ząb, jedynka. J...
Czy mogę zerwać umowę najmu?
Czy mogę zerwać umowę najmu jeśli właściciel mieszkania bez mojej wiedzy zamontował kamery przed drzwiami mieszkania? Przy podpisywaniu umowy nie było mowy o takich praktykach oraz o tym, ze kamery maja zostać zamontowane. Są one przed drzwiami mieszkania (3 piętro) i przy drzwiach wejściowych do klatki (parter). Właściciel argumentuje decyzje kłopotliwym sąsiadem który często robił imprezy i dewastował klatkę ale mieszka on na 1 piętrze gdzie ka...

Wyszukiwarka