Mąż kontroluje mój każdy ruch.

Będę składać papiery o rozwód jest dziecko z tego małżeństwa tatuś wymaga bym za każdym razem tłumaczyła się gdzie jestem z dzieckiem, pinezki z adresem czy jeżeli dalej mamy obydwoje prawa do dziecka i czekamy na rozwód czy muszę się tłumaczyć z każdego wyjścia z domu?
anonim cytuj
03-10-2023
Policja nie przyjedzie do takiego wezwania- a jeśli jednak się pofatygują to mąż otrzyma mandat od nich w prezencie za nieuzasadnione wezwanie.
To co robi Twój mąż nie jest normalne- dręczy Cię psychicznie.
Jeśli kolejny raz postraszy Cię policją to powiedz żeby po nich zadzwonił i tyle- daje Ci 99% szans, że odpuści bo zobaczy, że się tego nie boisz. Chce po prostu mieć nad Tobą kontrolę.

anonim cytuj
03-10-2023
Przepisy prawa nie zobowiązują Cię do informowania męża o każdym wyjściu z domu czy miejscu, w którym przebywasz z dzieckiem, nawet jeśli jesteście w trakcie procesu rozwodowego. Zgodnie z art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obaj rodzice, nawet nie będąc w związku małżeńskim, mają równe prawa i obowiązki wobec dziecka. Zazwyczaj w praktyce, aż do momentu orzeczenia przez sąd w sprawie rozwodu i ustalenia kontaktów oraz opieki nad dzieckiem, rodzice sami ustalają, jak mają wyglądać kontakty z dzieckiem. Czyli, bez oficjalnej decyzji sądu, nie jesteś prawnie zobowiązana informować o miejscu pobytu dziecka, o ile nie narusza to jego dobra.

Odpowiedź do Post 2:
Zasadniczo, policja może interweniować w przypadkach zagrożenia dobra dziecka, jednak zgodnie z doświadczeniem praktycznym, w sytuacjach, gdy nie ma realnego zagrożenia dla dziecka, interwencja może być przez nich postrzegana jako nadużycie i de facto może prowadzić do nałożenia mandatu za nieuzasadnione wezwanie, zgodnie z art. 61 § 3 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. Mimo to, odpowiednie jest zwrócenie uwagi, że prawo nie reguluje tej materii w sposób jednoznaczny i wiele zależy od indywidualnej oceny sytuacji przez interweniujących funkcjonariuszy.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych.
Proszę o poradę. Jak wygląda prawnie reklamacja drzwi wejściowych. Miesiąc temu mama wymieniła drzwi,miała wątpliwości co do wykonanej usługi,ale pan zapewniał,że drzwi muszą się wyrobić. Teraz ma problem z otwieraniem i zamykaniem drzwi,musi je szarpać ,bo inaczej nie idzie normalnie ich użytkować.Szef robotników,którzy robili drzwi zbywa mamę,umawia się,ale nikt dalej nie przyjeżdża. Mama posiada dowód zakupu,ale nie jest to ani faktura ani...
Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Podwyższenie alimentów.
Potrzebuje porady, otóż miałam sprawę w sądzie, w 2019 córka wtedy nie miała roku. Teraz ma w tym roku 5 lat czy mogę iść po podwyżkę. Mam zasadzone alimenty w wysokości 450 zł. Córka jeszcze w tym roku idzie do przedszkola. Kolejna sprawa mój były nie płaci na córkę od roku alimentów. Czy w ogóle jest sens iść do sądu jeśli nie płaci teraz alimentów?...
Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...

Wyszukiwarka