Mąż kontroluje mój każdy ruch.

Będę składać papiery o rozwód jest dziecko z tego małżeństwa tatuś wymaga bym za każdym razem tłumaczyła się gdzie jestem z dzieckiem, pinezki z adresem czy jeżeli dalej mamy obydwoje prawa do dziecka i czekamy na rozwód czy muszę się tłumaczyć z każdego wyjścia z domu?
anonim cytuj
03-10-2023
Policja nie przyjedzie do takiego wezwania- a jeśli jednak się pofatygują to mąż otrzyma mandat od nich w prezencie za nieuzasadnione wezwanie.
To co robi Twój mąż nie jest normalne- dręczy Cię psychicznie.
Jeśli kolejny raz postraszy Cię policją to powiedz żeby po nich zadzwonił i tyle- daje Ci 99% szans, że odpuści bo zobaczy, że się tego nie boisz. Chce po prostu mieć nad Tobą kontrolę.

anonim cytuj
03-10-2023
Przepisy prawa nie zobowiązują Cię do informowania męża o każdym wyjściu z domu czy miejscu, w którym przebywasz z dzieckiem, nawet jeśli jesteście w trakcie procesu rozwodowego. Zgodnie z art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obaj rodzice, nawet nie będąc w związku małżeńskim, mają równe prawa i obowiązki wobec dziecka. Zazwyczaj w praktyce, aż do momentu orzeczenia przez sąd w sprawie rozwodu i ustalenia kontaktów oraz opieki nad dzieckiem, rodzice sami ustalają, jak mają wyglądać kontakty z dzieckiem. Czyli, bez oficjalnej decyzji sądu, nie jesteś prawnie zobowiązana informować o miejscu pobytu dziecka, o ile nie narusza to jego dobra.

Odpowiedź do Post 2:
Zasadniczo, policja może interweniować w przypadkach zagrożenia dobra dziecka, jednak zgodnie z doświadczeniem praktycznym, w sytuacjach, gdy nie ma realnego zagrożenia dla dziecka, interwencja może być przez nich postrzegana jako nadużycie i de facto może prowadzić do nałożenia mandatu za nieuzasadnione wezwanie, zgodnie z art. 61 § 3 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. Mimo to, odpowiednie jest zwrócenie uwagi, że prawo nie reguluje tej materii w sposób jednoznaczny i wiele zależy od indywidualnej oceny sytuacji przez interweniujących funkcjonariuszy.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. Okazało się, że ma ona 2000 m kw. Co można z tym zrobić?
Dzień dobry, mąż ma akt własności działki, na którym działka ma rozmiar 2500 m kw. I tak płaciliśmy i płacili jego rodzice. W roku 2012 geodeta wymierzył działkę i okazało się, że ma ona 2000 mkw. Działka kończy się stawem należącym do gminy, który został wykopany ok. 1990 r. Staw jest poszerzeniem rzeczki, która przepływa przez miejscowość. Niestety z różnych względów można się tym zająć dopiero teraz. Jeśli oczywiście można. Czy ktoś z Pań...
Medycyna pracy, czy pracownik pokrywa koszta?
Dzień dobry, pracodawca wysłał mnie na badania wstępne do lekarza medycyny pracy, problem jest w tym że firma nie chce pokryć kosztów badania, i muszę płacić sama, pierwszy raz spotykam się z taką sytuacji. Co z tym można zrobić ?...
Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...
Właściciel domu - nie mogę przepisać umowy na gaz po zgonie.
Jestem właścicielem mieszkania, a umowa na gaz była na osobę zamieszkałą, która umarła. Po śmierci tej osoby chciałem przepisać na siebie tę umowę, ale gazownia twierdzi, że nie ma takiej możliwości. Wg nich może to zrobić tylko spadkobierca. Nie interesuje ich, że to ja jestem właścicielem mieszkania, a osoba z umowy gazowej nie żyje. (mam akt zgonu tej osoby i prawo własności). Co mogę zrobić? Spadkobierca nie jest zainteresowany ani zostan...

Wyszukiwarka