Spadek i zachowek po dziadku.

Sprawa dotyczy spadku i zachowku po dziadku.
Mój teść i dziadek moich dzieci wraz ze swoją drugą żoną w 2009 r. jednocześnie złożyli przed notariuszem testamenty.
W testamencie żony teścia jest zapisane że powołuje do całości swojego małżonka a na wypadek gdyby nie chciał lub nie mógł dziedziczyć, do całości spadku powołuje bratanicę (nazwisko i imię).
Teść powołuje do całości spadku małżonkę (nazwisko i imię).
Żona teścia zmarła zmarła w czerwcu 2015 r. Więc spadek w całości odziedziczył Teść który zmarł rok temu a jego jedyny syn, mój mąż zmarł w 2011 r.
Moi synowie zgodzili się z treścią testamentów
Pytanie brzmi:
Jeśli majątek dziedziczy bratanica żony teścia to jaki zachowek należy się moim dwum synom.
Teoretycznie spadek wynosi
300 000 tyś zł o jaką wielkość zachowku powinni się zgłosić do spadkobiercy testamentowego.
Starałam się znaleźć odpowiedź na to pytanie na internecie ale jest to dla mnie bardzo zawiłe.
anonim cytuj
02-10-2023
Ale bratanica była ujęta w testamencie teścia?
nie była ujęta.

Po żonie teścia było przeprowadzone postępowanie spadkowe?
Tak stąd wiem że w całość odziedziczył teść.

Skoro nie żyje spadkobierca testamentowy (żona teścia), to do spadku powołani zostali spadkobiercy ustawowi. Jeśli teść nie miał więcej dzieci, to do spadku powołani zostali wnukowie. Bratanica nie dziedziczy.
Zaraz zaraz . Nie wiem co znaczy postępowanie spadkowe po żonie teścia. W sądzie chyba nic się nie odbyło jedynie mam tylko Akt poświadczenia dziedziczenia z dnia 29.06.2015 r. przed notariuszem po odczytaniu testamentu zmarłej.

Bo w sądzie nie musiało się odbywać. Czyli testament został otwarty i teść przyjął spadek na mocy testamentu. To jest już sprawa zamknięta. Nie ma powrotu do testamentu żony teścia.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Brak opłacanych składek zdrowotnych.
Sprawa nie dotyczy mnie ,ale kuzyna. Otóż przez rok czasu nie miał opłacanych składek zdrowotnych. Żeby nie nagła wizyta w szpitalu nic by nie wyszło. Kuzyn jest kierowca Międzynarodowym. Dzwonił w tej sprawie do pracodawcy a on go wyśmiał. Przepisał firmę na prawdopodobnie kogoś z rodziny i umywa ręce. Są świadkowie że kuzyn pracował w tej firmie. Pytanie gdzie się udać żeby to zgłosić....
Praca i studia.
Mam małe pytanie co do paragrafu 17 KP. W październiku rozpocząłem studia zaoczne w mieście, w którym pracuje i mieszkam. Praca jest dwuzmianowa (6:15-14:15 i 12-20) i już zaczynają się problemy. Zgłosiłem swojemu kierownikowi, że podjąłem studia, na jego prośbę wydrukowałem mu plan zajęć na semestr zimowy żeby wiedział jak ma mi ustawiać godziny pracy. I jak na złość znowu ustawił mi tak godziny pracy, że w piątek nie mogę pojawić się na zajęci...
skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej
Witam . Jest taka sytuacja że mi się skończyła umowa najmu mieszkania a właściciel nie dał mi nowej umowy najmu a obiecał mi nowa umowe najmu . Jak to wygląda z strony prawnej wynajmującego....
Zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy.
2.03 rozwiązano ze mną umowę o pracę na czas nieokreślony. Tego samego dnia dostałem "zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy". Oba dokumenty podpisane przez kierownika lokalu. 6.04 (wczoraj) zadzwoniono do mnie z tej firmy i nakazano wrócić do pracy, bo ten, który dał mi rozwiązanie umowy i zwolnienie z obowiązku nie miał upoważnienia do wystawienia mi takiego zwolnienia. Powiedziano mi, że jeśli nie przyjdę do pracy, to mi nie zapł...

Wyszukiwarka