Spadek i zachowek po dziadku.

Sprawa dotyczy spadku i zachowku po dziadku.
Mój teść i dziadek moich dzieci wraz ze swoją drugą żoną w 2009 r. jednocześnie złożyli przed notariuszem testamenty.
W testamencie żony teścia jest zapisane że powołuje do całości swojego małżonka a na wypadek gdyby nie chciał lub nie mógł dziedziczyć, do całości spadku powołuje bratanicę (nazwisko i imię).
Teść powołuje do całości spadku małżonkę (nazwisko i imię).
Żona teścia zmarła zmarła w czerwcu 2015 r. Więc spadek w całości odziedziczył Teść który zmarł rok temu a jego jedyny syn, mój mąż zmarł w 2011 r.
Moi synowie zgodzili się z treścią testamentów
Pytanie brzmi:
Jeśli majątek dziedziczy bratanica żony teścia to jaki zachowek należy się moim dwum synom.
Teoretycznie spadek wynosi
300 000 tyś zł o jaką wielkość zachowku powinni się zgłosić do spadkobiercy testamentowego.
Starałam się znaleźć odpowiedź na to pytanie na internecie ale jest to dla mnie bardzo zawiłe.
anonim cytuj
02-10-2023
Ale bratanica była ujęta w testamencie teścia?
nie była ujęta.

Po żonie teścia było przeprowadzone postępowanie spadkowe?
Tak stąd wiem że w całość odziedziczył teść.

Skoro nie żyje spadkobierca testamentowy (żona teścia), to do spadku powołani zostali spadkobiercy ustawowi. Jeśli teść nie miał więcej dzieci, to do spadku powołani zostali wnukowie. Bratanica nie dziedziczy.
Zaraz zaraz . Nie wiem co znaczy postępowanie spadkowe po żonie teścia. W sądzie chyba nic się nie odbyło jedynie mam tylko Akt poświadczenia dziedziczenia z dnia 29.06.2015 r. przed notariuszem po odczytaniu testamentu zmarłej.

Bo w sądzie nie musiało się odbywać. Czyli testament został otwarty i teść przyjął spadek na mocy testamentu. To jest już sprawa zamknięta. Nie ma powrotu do testamentu żony teścia.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...
Obniżenie czynszu.
Od 3 lat wynajmuję mieszkanie na parterze w domu prywatnym. Oficjalna umowa najmu, w której mam zapis, że co roku mam zapewnić 2 tony węgla (bez określonego terminu zakupu) i drewno. Wywiązuję się z tego zapisu corocznie, jednak kupuję tonę, a potem kolejną po zakupie przez pozostałych mieszkańców (właściciel i jeszcze jeden lokator). Od początku co jesień wychodzi mi na ścianie grzyb. Walczę z nim, co roku używając preparatów grzybobójczych i m...
Zarejestrowanie auta.
Mój ojciec w 2020 roku zarejestrował na mnie samochód. On to zrobił, ja niczego nie podpisywałam. Przez krótki okres użytkowałam ten samochód. Teraz dostałam pismo o zajęciu rachunku na 8k. Jest to kara za niespełnienie obowiązku ubezpieczeniowego owego samochodu. Samochód został przez mojego tatę sprzedany w 2020/21. Co teraz robić? Ojciec ma umowę kupna sprzedaż, ale jeżeli odwołam się to tak jakby przyznam się, że to ja podpisałam dokumenty, a...
Świadczenia finansowe dla chorych na raka.
Witam. Jestem chora na nowotwór złośliwy czy mogę ubiegać się o rentę lub inne świadczenie? Jestem osobą bezrobotną i wyrejestrowaną w urzędzie pracy....

Wyszukiwarka