Spadek i zachowek po dziadku.

Sprawa dotyczy spadku i zachowku po dziadku.
Mój teść i dziadek moich dzieci wraz ze swoją drugą żoną w 2009 r. jednocześnie złożyli przed notariuszem testamenty.
W testamencie żony teścia jest zapisane że powołuje do całości swojego małżonka a na wypadek gdyby nie chciał lub nie mógł dziedziczyć, do całości spadku powołuje bratanicę (nazwisko i imię).
Teść powołuje do całości spadku małżonkę (nazwisko i imię).
Żona teścia zmarła zmarła w czerwcu 2015 r. Więc spadek w całości odziedziczył Teść który zmarł rok temu a jego jedyny syn, mój mąż zmarł w 2011 r.
Moi synowie zgodzili się z treścią testamentów
Pytanie brzmi:
Jeśli majątek dziedziczy bratanica żony teścia to jaki zachowek należy się moim dwum synom.
Teoretycznie spadek wynosi
300 000 tyś zł o jaką wielkość zachowku powinni się zgłosić do spadkobiercy testamentowego.
Starałam się znaleźć odpowiedź na to pytanie na internecie ale jest to dla mnie bardzo zawiłe.
anonim cytuj
02-10-2023
Ale bratanica była ujęta w testamencie teścia?
nie była ujęta.

Po żonie teścia było przeprowadzone postępowanie spadkowe?
Tak stąd wiem że w całość odziedziczył teść.

Skoro nie żyje spadkobierca testamentowy (żona teścia), to do spadku powołani zostali spadkobiercy ustawowi. Jeśli teść nie miał więcej dzieci, to do spadku powołani zostali wnukowie. Bratanica nie dziedziczy.
Zaraz zaraz . Nie wiem co znaczy postępowanie spadkowe po żonie teścia. W sądzie chyba nic się nie odbyło jedynie mam tylko Akt poświadczenia dziedziczenia z dnia 29.06.2015 r. przed notariuszem po odczytaniu testamentu zmarłej.

Bo w sądzie nie musiało się odbywać. Czyli testament został otwarty i teść przyjął spadek na mocy testamentu. To jest już sprawa zamknięta. Nie ma powrotu do testamentu żony teścia.

anonim cytuj
02-10-2023

Sugerowane Tematy

Emerytura po zmarłym, oddać czy nie ?
Witam, czy ktoś się orientuje jak to jest z emeryturą po zmarłym rodzicu? Moja mama zmarła 21 stycznia, a 24 stycznia przyszła cała emerytura, która zaraz przelałam na moje konto z powodu wydatku na pogrzeb, bo niestety te 4 tys. z ZUS nie wystarczyło. Czy tak może być czy będę musiała zwrócić tą emeryturę ?...
Czy będąc zatrudnionym ale na urlopie można zatrudnić się u drugiego pracodawcy??
Czy będąc na urlopie płatnym przed końcem umowy , można na urlopie iść do innego pracodawcy i pracować u niego oraz podpisać umowę nowa w czasie trwania mojej jeszcze umowy z innym pracodawca?...
Fanpage na Facebooku chce mnie zgłosić za naruszenie praw autorskich do prokuratury
Dzień dobry, Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami. Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił) Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...
Rozwiązanie umowy przez pracodawcę.
Pracowaliśmy w dwójkę na stanowisku które musiało być zabezpieczone od godz.6.00 do 18.00 ( jedna osoba pracuje 6-14, druga 10-18 ). Mamy takie same obowiązki, za to samo odpowiadamy. Poprosiłem szefa o możliwość przejścia na 1/2 etatu, zgodził się i od czerwca pracuję krócej. W międzyczasie ( w maju ) zatrudnili następną osobę na to samo stanowisko co my - pracuje z nami, a w połowie lipca czwartą osobę ( w ogłoszeniu były wyszczególnione obowią...

Wyszukiwarka