Cofnięcie zajęcia komorniczego za alimenty.

Witam czy jeśli matka mojego dziecka wycofa u komornika o ściąganie alimentów to automatycznie zejdzie mi z konta?
anonim cytuj
03-10-2023
Ponowne wszczęcie egzekucji po umorzeniu jest możliwe wówczas, gdy ustanie przyczyna, ze względu na którą doszło do umorzenia postępowania. Jeśli więc okaże się ze dłużnik nie będzie płacił - można ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Skoro dłużnik ma świadomość utraty płynności finansowej, skoro chce mieć konto wolne od zajęć i potrąceń być może -(wie już czym kto grozi) ufam, że zacznie dokonywać dobrowolnych wpłat do rąk matki. Choć z tym zaufaniem niekiedy bywa rożnie....

anonim cytuj
03-10-2023
Kwestia wycofania się z egzekucji alimentów przez matkę dziecka nie skutkuje automatycznym cofnięciem zajęć komorniczych. Samo wycofanie wniosku o egzekucję wymaga postępowania formalnego. Matka musi złożyć odpowiedni wniosek do sądu o umorzenie postępowania egzekucyjnego, a następnie sąd podejmuje decyzję w tej sprawie. Dopiero po wydaniu stosownego postanowienia przez sąd i po upływie określonego terminu, jeśli decyzja jest pozytywna, zajęcie komornicze może zostać cofnięte. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku alimentów, sąd będzie szczegółowo analizował powody umorzenia postępowania, gdyż zobowiązania alimentacyjne są ściśle chronione przez prawo.

Ponowne wszczęcie egzekucji jest prawnie możliwe. Zgodnie z art. 824 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli zostały spełnione warunki do umorzenia egzekucji, sąd umarza ją na wniosek wierzyciela, a jeśli dłużnik złożył zabezpieczenie - także na jego wniosek. Zgodnie z art. 826 §1 k.p.c., sąd może wznowić umorzone postępowanie egzekucyjne na wniosek wierzyciela, jeżeli ustanie przyczyna, dla której egzekucja została umorzona.

W przypadku, gdy matka dziecka zdecyduje się na ponowne wszczęcie postępowania egzekucyjnego, musi zgłosić wniosek do sądu w tej sprawie, a dalsze działania zależą już od jego decyzji. Jeśli zasadność roszczenia będzie nadal aktualna i spełnione zostaną pozostałe przesłanki prawne, sąd może ponownie wydać tytuł wykonawczy i rozpocząć postępowanie egzekucyjne. W praktyce oznacza to, że komornik może ponownie podjąć czynności egzekucyjne wobec dłużnika. Ważne jest jednak, aby wszelkie działania i decyzje były oparte na aktualnej sytuacji prawnej i finansowej stron.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Zakupy online, problem z przyjęciem zwrotu
Potrzebuje porady co mogę zrobić. Otóż 26czerwca kupiłam ubrania na transmisji. Poprosiłam o paczkę otwartą ponieważ chciałam jeszcze coś domówić. 30czerwca została wysłana i otrzymałam ja 1lipca i od razu napisałam do butiku jakie ciuchy chciałabym z niej zwrócić a które zostają. Ogólnie od razu był wielki problem z Panią z butiku bo powiedziała że nie ma zwrotów. Powołalam się na prawo konsumenckie do zwrotu w ciągu 14dni od daty otrzymania tow...
Przerwany bieg przedawnienia.
Co jeśli został przerwany bieg przedawnienia, jakie dalsze kroki podjąć i co to w ogóle dla mnie oznacza ?...
Osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie.
Proszę o poradę, sprawa spadkowa po ojcu, zostawił testament holograficzny wskazał spadkobierców, drugą żonę ich wspólnego syna i jej córkę z pierwszego małżeństwa, mnie jako córkę pominął, ale do rzeczy ,sąd wskazuje ze osoba z postępowania posiada inne nazwisko niż wskazane w testamencie i była kuzynką spadkodawcy (de facto nie jest bo to córka żony z innego małżeństwa więc żadna rodzina) dalej sąd wskazuje na mnie jako spadkobiorcę ustawowego ...
Firma ubezpieczeniowa nie wypłaciła im pieniędzy, chcą żeby im podpisać aneks do umowy sprzed 4 lat. Co robić
Cześć proszę o podpowiedź, co zrobić w tej sytuacji.Cztery lata ,temu miałam wypadek samochodowy ,korzystałam wtedy z pomocy jednej z firm która zapewniła mi lawetę oraz auto zastępcze.Auto zdałam ,oddałam kluczyki , podpisaliśmy dokumenty, i rozstaliśmy się w zgodzie Jakie było moje zdziwienie ,gdy dziś dzwoni ,do mnie Pani z tej firmy twierdzą że muszę podpisać aneks do umowy tamtej sprzed czterech lat .Gdyż sprawa jest w sądzie ,bo firma ubezp...

Wyszukiwarka