Cofnięcie zajęcia komorniczego za alimenty.

Witam czy jeśli matka mojego dziecka wycofa u komornika o ściąganie alimentów to automatycznie zejdzie mi z konta?
anonim cytuj
03-10-2023
Ponowne wszczęcie egzekucji po umorzeniu jest możliwe wówczas, gdy ustanie przyczyna, ze względu na którą doszło do umorzenia postępowania. Jeśli więc okaże się ze dłużnik nie będzie płacił - można ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Skoro dłużnik ma świadomość utraty płynności finansowej, skoro chce mieć konto wolne od zajęć i potrąceń być może -(wie już czym kto grozi) ufam, że zacznie dokonywać dobrowolnych wpłat do rąk matki. Choć z tym zaufaniem niekiedy bywa rożnie....

anonim cytuj
03-10-2023
Kwestia wycofania się z egzekucji alimentów przez matkę dziecka nie skutkuje automatycznym cofnięciem zajęć komorniczych. Samo wycofanie wniosku o egzekucję wymaga postępowania formalnego. Matka musi złożyć odpowiedni wniosek do sądu o umorzenie postępowania egzekucyjnego, a następnie sąd podejmuje decyzję w tej sprawie. Dopiero po wydaniu stosownego postanowienia przez sąd i po upływie określonego terminu, jeśli decyzja jest pozytywna, zajęcie komornicze może zostać cofnięte. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku alimentów, sąd będzie szczegółowo analizował powody umorzenia postępowania, gdyż zobowiązania alimentacyjne są ściśle chronione przez prawo.

Ponowne wszczęcie egzekucji jest prawnie możliwe. Zgodnie z art. 824 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli zostały spełnione warunki do umorzenia egzekucji, sąd umarza ją na wniosek wierzyciela, a jeśli dłużnik złożył zabezpieczenie - także na jego wniosek. Zgodnie z art. 826 §1 k.p.c., sąd może wznowić umorzone postępowanie egzekucyjne na wniosek wierzyciela, jeżeli ustanie przyczyna, dla której egzekucja została umorzona.

W przypadku, gdy matka dziecka zdecyduje się na ponowne wszczęcie postępowania egzekucyjnego, musi zgłosić wniosek do sądu w tej sprawie, a dalsze działania zależą już od jego decyzji. Jeśli zasadność roszczenia będzie nadal aktualna i spełnione zostaną pozostałe przesłanki prawne, sąd może ponownie wydać tytuł wykonawczy i rozpocząć postępowanie egzekucyjne. W praktyce oznacza to, że komornik może ponownie podjąć czynności egzekucyjne wobec dłużnika. Ważne jest jednak, aby wszelkie działania i decyzje były oparte na aktualnej sytuacji prawnej i finansowej stron.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

sprzedaż działki budowlanej
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć?
Czy ktoś jest w stanie pomóc zmniejszyć karę z UFG lub umorzyć? Dodam ze to pierwszy raz i tylko i wyłącznie przez sytuacje jaką mamy od początku korona wirusa i samochód firmowy odkupiony z tąd nie zostało przedłużone OC...
dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe
witam, dom zakupiony na kredyt hipoteczny na jedna osobe (posiadajaca dzieci), ale jest on splacany przez 2 osoby nie zwiazane ze soba w sposob prawny, obie mieszkaja w tym domu. w momencie kiedy wlasciciel kredytu umiera lub zwiazek sie rozpada, caly dom zostaje przepisany dzieciom? czy ta druga osoba moze sie jakos zabezpieczyc? czy pozostaje tylko testament lub malzenstwo?...
Okresy ubezpieczenia chorobowego
Dzień dobry, od 8 sierpnia do 18 sierpnia byłam na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) od 21 sieprnia do 15 września byłam na umowie o pracę na zastępstwo i od 18 września do 18 października jestem na umowie zlecenie (odprowadzana składka chorobowa) 23 października mam zaplanowany zabieg i prawdopodobnie dostanę zwolnienie. Nie wiem na jak długo, ale moja pytanie jest takie czy jeżeli dostanę zwolnienie to czy będzie ono płatne?...

Wyszukiwarka