Cofnięcie zajęcia komorniczego za alimenty.

Witam czy jeśli matka mojego dziecka wycofa u komornika o ściąganie alimentów to automatycznie zejdzie mi z konta?
anonim cytuj
03-10-2023
Ponowne wszczęcie egzekucji po umorzeniu jest możliwe wówczas, gdy ustanie przyczyna, ze względu na którą doszło do umorzenia postępowania. Jeśli więc okaże się ze dłużnik nie będzie płacił - można ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Skoro dłużnik ma świadomość utraty płynności finansowej, skoro chce mieć konto wolne od zajęć i potrąceń być może -(wie już czym kto grozi) ufam, że zacznie dokonywać dobrowolnych wpłat do rąk matki. Choć z tym zaufaniem niekiedy bywa rożnie....

anonim cytuj
03-10-2023
Kwestia wycofania się z egzekucji alimentów przez matkę dziecka nie skutkuje automatycznym cofnięciem zajęć komorniczych. Samo wycofanie wniosku o egzekucję wymaga postępowania formalnego. Matka musi złożyć odpowiedni wniosek do sądu o umorzenie postępowania egzekucyjnego, a następnie sąd podejmuje decyzję w tej sprawie. Dopiero po wydaniu stosownego postanowienia przez sąd i po upływie określonego terminu, jeśli decyzja jest pozytywna, zajęcie komornicze może zostać cofnięte. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku alimentów, sąd będzie szczegółowo analizował powody umorzenia postępowania, gdyż zobowiązania alimentacyjne są ściśle chronione przez prawo.

Ponowne wszczęcie egzekucji jest prawnie możliwe. Zgodnie z art. 824 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli zostały spełnione warunki do umorzenia egzekucji, sąd umarza ją na wniosek wierzyciela, a jeśli dłużnik złożył zabezpieczenie - także na jego wniosek. Zgodnie z art. 826 §1 k.p.c., sąd może wznowić umorzone postępowanie egzekucyjne na wniosek wierzyciela, jeżeli ustanie przyczyna, dla której egzekucja została umorzona.

W przypadku, gdy matka dziecka zdecyduje się na ponowne wszczęcie postępowania egzekucyjnego, musi zgłosić wniosek do sądu w tej sprawie, a dalsze działania zależą już od jego decyzji. Jeśli zasadność roszczenia będzie nadal aktualna i spełnione zostaną pozostałe przesłanki prawne, sąd może ponownie wydać tytuł wykonawczy i rozpocząć postępowanie egzekucyjne. W praktyce oznacza to, że komornik może ponownie podjąć czynności egzekucyjne wobec dłużnika. Ważne jest jednak, aby wszelkie działania i decyzje były oparte na aktualnej sytuacji prawnej i finansowej stron.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Współwłasność.
Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?...
praca w KFC książeczka sanepidowska
Witam, zaczynam pracę w KFC i muszę zrobić książeczkę sanepidowską wraz z orzeczeniem lekarskim, oczywiście na własną rękę, bez skierowania (przez 3 miesiące mam umowę zlecenie, dopiero po 3 miesiącach i zmianie umowy na umowę o pracę mam dostać skierowanie na jakieś badania). Za badania kału zapłaciłem, odebrałem i udałem się do lekarza medycyny pracy w okolicy, aby wypisał mi książeczkę wraz z orzeczeniem. Niestety spotkała mnie niemiła niespod...
Mieszkanie w darowiźnie, a zniesienie współwłasności.
Witam. Partner otrzymał jakiś czas temu część mieszkania w darowiźnie od mamy, drugą część otrzymała jego siostra. Partner poprosił aby go spłaciła jednak ta nie chce twierdząc że nie ma pieniędzy. W jaki sposób można wyegzekwować spłatę od siostry partnera?...
Zadośćuczynienie od sprawców?
Rok temu zostałem pobity w taksówce (pracuje jako kierowca) dwóch sprawców, których wiozłem przez aplikacje (płatność z góry) pod wpływem alkoholu/środków odurzających pobiło mnie, zdewastowali auto, po czym uciekli, na miejscu policja, karetka w wypisie ze szpitala rozpoznanie s01 (powierzchowny uraz głowy) bez żadnych zmian w mózgu itp., wykonana obdukcja, na której uwidoczniono siniaki średnicy około 6-8cm, sprawa zgłoszona na policje, teraz o...

Wyszukiwarka