Cofnięcie zajęcia komorniczego za alimenty.

Witam czy jeśli matka mojego dziecka wycofa u komornika o ściąganie alimentów to automatycznie zejdzie mi z konta?
anonim cytuj
03-10-2023
Ponowne wszczęcie egzekucji po umorzeniu jest możliwe wówczas, gdy ustanie przyczyna, ze względu na którą doszło do umorzenia postępowania. Jeśli więc okaże się ze dłużnik nie będzie płacił - można ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Skoro dłużnik ma świadomość utraty płynności finansowej, skoro chce mieć konto wolne od zajęć i potrąceń być może -(wie już czym kto grozi) ufam, że zacznie dokonywać dobrowolnych wpłat do rąk matki. Choć z tym zaufaniem niekiedy bywa rożnie....

anonim cytuj
03-10-2023
Kwestia wycofania się z egzekucji alimentów przez matkę dziecka nie skutkuje automatycznym cofnięciem zajęć komorniczych. Samo wycofanie wniosku o egzekucję wymaga postępowania formalnego. Matka musi złożyć odpowiedni wniosek do sądu o umorzenie postępowania egzekucyjnego, a następnie sąd podejmuje decyzję w tej sprawie. Dopiero po wydaniu stosownego postanowienia przez sąd i po upływie określonego terminu, jeśli decyzja jest pozytywna, zajęcie komornicze może zostać cofnięte. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku alimentów, sąd będzie szczegółowo analizował powody umorzenia postępowania, gdyż zobowiązania alimentacyjne są ściśle chronione przez prawo.

Ponowne wszczęcie egzekucji jest prawnie możliwe. Zgodnie z art. 824 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli zostały spełnione warunki do umorzenia egzekucji, sąd umarza ją na wniosek wierzyciela, a jeśli dłużnik złożył zabezpieczenie - także na jego wniosek. Zgodnie z art. 826 §1 k.p.c., sąd może wznowić umorzone postępowanie egzekucyjne na wniosek wierzyciela, jeżeli ustanie przyczyna, dla której egzekucja została umorzona.

W przypadku, gdy matka dziecka zdecyduje się na ponowne wszczęcie postępowania egzekucyjnego, musi zgłosić wniosek do sądu w tej sprawie, a dalsze działania zależą już od jego decyzji. Jeśli zasadność roszczenia będzie nadal aktualna i spełnione zostaną pozostałe przesłanki prawne, sąd może ponownie wydać tytuł wykonawczy i rozpocząć postępowanie egzekucyjne. W praktyce oznacza to, że komornik może ponownie podjąć czynności egzekucyjne wobec dłużnika. Ważne jest jednak, aby wszelkie działania i decyzje były oparte na aktualnej sytuacji prawnej i finansowej stron.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Prawo do widzenia z dzieckiem a inni domownicy.
Moja starsza siostra, mieszkająca wiele lat w Niemczech wzięła ślub we wrześniu 2022 roku. Rok wcześniej urodziła córkę. Miesiąc po ślubie odkryła, że jej mąż ma raka, którego ukrywał przez ponad rok czasu. Nie chce się poddać leczeniu i zaczął się psychicznie znęcać nad siostrą. Postanowiła czasowo wrócić do rodzinnego domu w Polsce, w którym mieszkam ja oraz moja mama. Oczywiście moja mama mieszka w sąsiednim mieście, więc praktycznie mieszkamy...
Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Zmiana ceny usługi w czasie trwania umowy.
Od roku noszę aparat ortodontyczny. Dotychczas cena wizyty kontrolnej kosztowała mnie 150 zł, a dzisiaj na wizycie ortodontka poinformowała mnie że od następnej podnosi cenę do 200 zł. Czy w trakcie leczenia ortodonta może sobie podnieść cenę konsultacji skoro w umowie jest koszt 150 zł?...
Ściąganie długu od spadkobierców.
Właściciel firmy umiera i nie opłaca faktury za wykonaną usługę. Od czego zacząć ściąganie długu od spadkobierców? Minęło kilka miesięcy od śmierci, nie wiadomo czy sprawa spadkowa już się odbyła. Korespondencja z wezwaniem do zapłaty wysyłana na adres zmarłego celowo nie jest odbierana przez rodzinę....

Wyszukiwarka