Cofnięcie zajęcia komorniczego za alimenty.

Witam czy jeśli matka mojego dziecka wycofa u komornika o ściąganie alimentów to automatycznie zejdzie mi z konta?
anonim cytuj
03-10-2023
Ponowne wszczęcie egzekucji po umorzeniu jest możliwe wówczas, gdy ustanie przyczyna, ze względu na którą doszło do umorzenia postępowania. Jeśli więc okaże się ze dłużnik nie będzie płacił - można ponownie złożyć wniosek o wszczęcie egzekucji. Skoro dłużnik ma świadomość utraty płynności finansowej, skoro chce mieć konto wolne od zajęć i potrąceń być może -(wie już czym kto grozi) ufam, że zacznie dokonywać dobrowolnych wpłat do rąk matki. Choć z tym zaufaniem niekiedy bywa rożnie....

anonim cytuj
03-10-2023
Kwestia wycofania się z egzekucji alimentów przez matkę dziecka nie skutkuje automatycznym cofnięciem zajęć komorniczych. Samo wycofanie wniosku o egzekucję wymaga postępowania formalnego. Matka musi złożyć odpowiedni wniosek do sądu o umorzenie postępowania egzekucyjnego, a następnie sąd podejmuje decyzję w tej sprawie. Dopiero po wydaniu stosownego postanowienia przez sąd i po upływie określonego terminu, jeśli decyzja jest pozytywna, zajęcie komornicze może zostać cofnięte. Warto jednak zaznaczyć, że w przypadku alimentów, sąd będzie szczegółowo analizował powody umorzenia postępowania, gdyż zobowiązania alimentacyjne są ściśle chronione przez prawo.

Ponowne wszczęcie egzekucji jest prawnie możliwe. Zgodnie z art. 824 Kodeksu postępowania cywilnego, jeżeli zostały spełnione warunki do umorzenia egzekucji, sąd umarza ją na wniosek wierzyciela, a jeśli dłużnik złożył zabezpieczenie - także na jego wniosek. Zgodnie z art. 826 §1 k.p.c., sąd może wznowić umorzone postępowanie egzekucyjne na wniosek wierzyciela, jeżeli ustanie przyczyna, dla której egzekucja została umorzona.

W przypadku, gdy matka dziecka zdecyduje się na ponowne wszczęcie postępowania egzekucyjnego, musi zgłosić wniosek do sądu w tej sprawie, a dalsze działania zależą już od jego decyzji. Jeśli zasadność roszczenia będzie nadal aktualna i spełnione zostaną pozostałe przesłanki prawne, sąd może ponownie wydać tytuł wykonawczy i rozpocząć postępowanie egzekucyjne. W praktyce oznacza to, że komornik może ponownie podjąć czynności egzekucyjne wobec dłużnika. Ważne jest jednak, aby wszelkie działania i decyzje były oparte na aktualnej sytuacji prawnej i finansowej stron.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...
W jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego?
Mam pytanie w jakiej sytuacji sąd w przypadku rozwodu z orzeczeniem o winie może zasądzić alimenty na korzyść pozywającego? Na jakiej podstawie sąd orzeka o winie? Nie mam żadnych dowodów na sytuację, które miały miejsce w małżeństwie - totalny brak współżycia, ignorowanie, chamstwo, traktowanie domu jak hotelu, nałogowe granie w gry komputerowe. Trwam w tym związku ze względów finansowych, mąż podejrzewam również bo nie łączą nas kompletnie ża...
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Wypowiedzenie umowy
Dzień dobry. Moje okresy zatrudnienia w obecnej pracy: 21.08.2021 - 30.09.2021 - umowa zlecenie 01.10.2021 - 31.12.2021 - umowa o pracę, okres próbny, pełny wymiar czasu pracy - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia 31.12.2021 - obecnie - umowa o pracę, pełny wymiar pracy, czas nieokreślony - 2 tygodniowy okres wypowiedzenia Moje pytania: 1. Wg. umowy na papierze mój okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie a wg. ustawy z tego co przeczytałam w...

Wyszukiwarka