Pozew o rozwód z alimentami.

Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.(napisany przez radcę prawnego, powiedziała żeby wszystko, za jednym razem złożyć). Mąż nie odebrał pozwu, wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres, ponieważ teściowa ukrywa mojego męża, twierdzi że tam nie mieszka, a mieszka i to cały czas, ponieważ nie pracuje.... mam dowody, że tam przebywa oraz inna korespondencja polecona do niego zostaje odbierana. Sąd zawiesił postępowanie, komornik oddał mi pozew razem z protokołem, który odesłałam z powrotem do sądu, złożyłam również skargę na komornika, że nie dopełnił czynności. (Nie przeprowadził wywiadu środowiskowego, ani nie sprawdził dowodów) Mamy dwójkę dzieci. Czasami dawał 200 zł czasami 500 aktualnie nie płaci nic. Nie utrzymuje kontaktów. Jak mu się przypomni to pyta. Co dalej mogę z tym zrobić? Żeby sprawa ruszyła i chociaż dostać zabezpieczenie alimentacyjne
anonim cytuj
03-10-2023
Na Twoim miejscu dopisała bym że wnoszą również o odbycie się posiedzenia nawet pod nieobecność pozwanego.

anonim cytuj
03-10-2023
Dziadkowie też mogą być pozwani o alimenty. Może wtedy szybciej się "synuś" odnajdzie, jak teściowa zobaczy pozew na siebie.

anonim cytuj
03-10-2023
Złożyłam pozew o rozwód razem z alimentami i ograniczeniem praw ojcu.

Zgodnie z art. 436 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego (K.p.c.), sąd zawiesza postępowanie, jeśli pozew nie został doręczony pozwanemu z przyczyn niezależnych od powoda i sądu. Art. 174 K.p.c. mówi, że jeśli pozew nie został doręczony, sąd może zarządzić jego ponowne doręczenie, stosując inne środki przewidziane w przepisach, bądź zawiesić postępowanie. Czyli w opisanej sytuacji zawieszenie postępowania jest zgodne z obowiązującym prawem.

wynajęłam komornika, który nie dostarczył również pisma, pod wskazany adres

Według art. 1051 § 1 K.p.c., pozwany, który bezpodstawnie utrudnia doręczenie pisma, może zostać zobowiązany przez sąd do zapłaty kosztów poniesionych w związku z doręczeniem.

Czasami dawał 200 zł czasami 500 aktualnie nie płaci nic.

Jeśli chodzi o alimenty, to art. 138 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.) mówi, że rodzic jest obowiązany do łożenia na utrzymanie i wychowanie dziecka do czasu, gdy dziecko osiągnie pełnoletność. Jeśli pozew został już złożony, to nawet przed rozstrzygnięciem sprawy rozwodowej możesz się zwrócić do sądu z wnioskiem o zabezpieczenie roszczenia alimentacyjnego na rzecz dzieci. Wniosek taki można złożyć na podstawie art. 730 K.p.c. Można w nim zawrzeć prośbę o wydanie postanowienia tymczasowego, które określi wysokość alimentów w okresie, zanim sprawa rozwodowa zostanie rozstrzygnięta.

Na Twoim miejscu dopisała bym że wnoszą również o odbycie się posiedzenia nawet pod nieobecność pozwanego.

Art. 396 [1] K.p.c. stanowi, że rozprawa może się odbyć bez udziału pozwanego, jeżeli pozew został mu prawidłowo doręczony. Wskazane mogłoby być zwrócenie uwagi sądu na to, że pozew został doręczony, co może być istotne, jeżeli mąż zdecyduje się ukrywać przed kolejnymi doręczeniami.

Dziadkowie też mogą być pozwani o alimenty.

Tak, art. 128 K.r.o. pozwala na pozwanie dziadków dziecka w sytuacji, gdy jeden z rodziców nie jest w stanie ponosić kosztów utrzymania i wychowania dziecka. Jednakże sąd weźmie pod uwagę możliwości finansowe dziadków oraz czy i w jakim zakresie mają obowiązek alimentacyjny wobec swojego dziecka, które jest jednym z rodziców.

Powyższe kwestie warto uwzględnić przy dalszych działaniach prawnych, mając na uwadze specyfikę przepisów prawa cywilnego oraz rodzinnego i opiekuńczego.

anonim cytuj
04-10-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego
Proszę o pomoc. Wypowiedzenie umowy najmu z prawem do lokalu zamiennego (wynajmujący niby chce zamieszkać w wynajmowanym lokalu). Wypowiedzenie z terminem 6 miesięcy, ze skutkiem na dzień 30.09.2021. Wynajmujący do tej daty nie wydał lokalu zamiennego, nawet go nie okazał, a wystąpił do Sądu o eksmisję i zapłatę za bezumowne korzystanie z lokalu. Co robić? Jak się bronić? Lokal zamienny został pierwszy raz okazany 29.01.2022, a więc już dużo po...
Dodatek mieszkaniowy a darowizna.
Pod koniec lipca moja mama zakupiła mieszkanie i przekazała mi je jako darowiznę. Staram się teraz o dodatek mieszkaniowy do czynszu. Pani z mopsu powiedziała mi, że go nie dostanę, bo wlicza się to w mój dochód. Dopiero jak minie 3 miesiące, to mogę się o to starać. Z tego co przeczytałam - art. 8 ust. 4 u.p.s , nabycie mieszkania w drodze darowizny nie jest dochodem. Jaka jest prawda?...
Ile przysługuje przerwy na 8h pracy przy komputerze?
Dzień dobry, interesuje mnie temat przerw w pracy (8 godzin przez ekranem komputera) - czy pracownikowi przysługuje wtedy jedynie 30 minut przerwy czy poza ustalonymi minutami należy mu się także 5 minut przerwy po każdej godzinie przed ekranem? W jaki sposób rozgranicza się pracowników zatrudnionych na podstawie UoP od tych na zleceniu?...
Czy tylko w jednej aptece mogę zrealizować receptę?
Na recepcie mam 5 opakowań mleka dla dziecka. Wykupiłam 1 opakowanie po czym dziś chciałam wykupić pozostałe 4, niestety brak mleka w aptece i hurtowni. Pani powiedziała, że nie wiadomo kiedy będzie wiec chciałam zabrać receptę i wykupić w innej aptece co okazało się nie możliwe. Czy to jest zgodne z prawem, że nie mogę zabrać recepty i iść do innej apteki?...

Wyszukiwarka