wypowiedzenie umowy księgowej, za jej usługi

Dzień dobry. Mam problem z moją byłą księgową.
Temat mocno skomplikowany.
Mianowicie, wypowiedziałem „umowę”, której prawdopodobnie (jakkolwiek to zabrzmi) jej nie podpisywaliśmy (ja & księgowa). Wręcz nie przypominam sobie takiego faktu, poza tym był ze mną brat, który również ma pustkę w tym temacie.
Od miesiąca wypisuję do księgowej o podesłanie skanu, podpisanej umowy - niestety, wysyła ale ucięty PDF bez żadnych pieczątek, podpisów.
Do tego kwota miesięczna się nie zgadza - płace 300 + VAT, na umowie 200 + VAT.
Co najlepsze - znajomy współpracuje z tą osobą, okres wypowiedzenia u niego to 60dni, u mnie nagle 90 - tak wynika z umowy, która została według mnie na szybko sformatowana w wordzie ?
Nagle księgowa zmienia 90dni na 60dni.
Po czym, po tygodniu próśb o podesłanie podpisanej umowy - zmienia zdanie raz jeszcze na 90dni…
Strasznie mi to śmierdzi.. przetrzepałem wszystkie teczki z dokumentami (wszystko mam posegregowane, nic nigdy mi nie zginęło..)
umowy znaleźć nie mogę.. nawet nie przypominam sobie takiego momentu, nie wiem.
Tu pytanie - co z tą sprawą można zrobić?.. księgowa tłumaczy się, ze takie umowy ma w archiwum, a klient umowę ma u siebie - i tyle ^^
Czuje, ze to kłótnia bez końca, aż nie wyślę tej podpisanej umowy.
Pomocy ?
anonim cytuj
01-10-2021
Skoro księgowa wykonywała dla Pana usługi a Pan w dodatku za nie płacił i w celu ich wykonywania udostępniał jej swoje dokumenty księgowe, to jakaś umowa została zawarta, no chyba, że powie Pan, że to się działo tak zupełnie przypadkiem.? Mogła mieć formę ustną. Forma pisemna jest przydatna dla celów dowodowych ale dla większości umów nie jest wymagana. Tutaj, to księgowa twierdzi, że istnieje jakieś postanowienie, które Pan neguje, więc to na niej spoczywa ciężar udowodnienia, że umawialiscie się tak, a nie inaczej. Pan w tej sytuacji nie musi nic robić. Jedyne, czego księgowa może od Pana oczekiwać, to odszkodowania wynikającego z treści tejże umowy. Tyle, że aby móc to skutecznie wyegzekwować musi być w stanie udowodnić istnienie takiego postanowienia.

anonim cytuj
01-10-2021

Sugerowane Tematy

Psy sąsiadów biegające luzem (brak płotu). Sąsiadka nie widzi w tym nic złego, ja czuję zagrożenie. Co mówi na ten temat prawo?
Witam. Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Mam 4 małe psy, które wyprowadzam na smyczy. Obok w sąsiednim domu mieszka rodzina, która adoptowała ze schroniska 6 psów. Teren ma nieogrodzony. Psy są trzymane w kojcu. Wiem, że psy muszą się wybiegać, ale sytuacja z dzisiejszego poranka mnie przeraziła. Wracając ze spaceru ze swoimi psami widzę, że psy sąsiadów z kojca zostały wypuszczone. Stałam jak wryta z moimi 200 metrów dalej modląc się, ...
pytanie odnośnie wniosku do sądu
Witam, mam pytanie odnośnie wniosku do sądu, który muszę sformułować. Mam do napisania wniosek o wydanie z archiwum dokumentów dotyczących mojej osoby odnośnie odebrania/ograniczenia praw rodzicielskich moim rodzicom. Jak taki wniosek ma wyglądać? Na internecie jest masa wniosków do pobrania, jednak żaden nie dotyczy podobnej sprawy. Proszę o szybką pomoc....
Postępowanie w sprawie w trybie nieprocesowym.
Mam pytanie. Czy na sprawie bez mojej obecności mogą mi zabrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie ? Postępowanie w sprawie prowadzone jest z urzędu w trybie nieprocesowym. O co tu chodzi?...
Zainteresowanie ze strony urzędu skarbowego
Witam, czy jeśli ktoś wpłaci mi na konto 60 tys zł za dany przedmiot, to czy urząd skarbowy bądź inna instytucja będą pytać co to za pieniądze, za co?...

Wyszukiwarka