wypowiedzenie umowy księgowej, za jej usługi

Dzień dobry. Mam problem z moją byłą księgową.
Temat mocno skomplikowany.
Mianowicie, wypowiedziałem „umowę”, której prawdopodobnie (jakkolwiek to zabrzmi) jej nie podpisywaliśmy (ja & księgowa). Wręcz nie przypominam sobie takiego faktu, poza tym był ze mną brat, który również ma pustkę w tym temacie.
Od miesiąca wypisuję do księgowej o podesłanie skanu, podpisanej umowy - niestety, wysyła ale ucięty PDF bez żadnych pieczątek, podpisów.
Do tego kwota miesięczna się nie zgadza - płace 300 + VAT, na umowie 200 + VAT.
Co najlepsze - znajomy współpracuje z tą osobą, okres wypowiedzenia u niego to 60dni, u mnie nagle 90 - tak wynika z umowy, która została według mnie na szybko sformatowana w wordzie ?
Nagle księgowa zmienia 90dni na 60dni.
Po czym, po tygodniu próśb o podesłanie podpisanej umowy - zmienia zdanie raz jeszcze na 90dni…
Strasznie mi to śmierdzi.. przetrzepałem wszystkie teczki z dokumentami (wszystko mam posegregowane, nic nigdy mi nie zginęło..)
umowy znaleźć nie mogę.. nawet nie przypominam sobie takiego momentu, nie wiem.
Tu pytanie - co z tą sprawą można zrobić?.. księgowa tłumaczy się, ze takie umowy ma w archiwum, a klient umowę ma u siebie - i tyle ^^
Czuje, ze to kłótnia bez końca, aż nie wyślę tej podpisanej umowy.
Pomocy ?
anonim cytuj
01-10-2021
Skoro księgowa wykonywała dla Pana usługi a Pan w dodatku za nie płacił i w celu ich wykonywania udostępniał jej swoje dokumenty księgowe, to jakaś umowa została zawarta, no chyba, że powie Pan, że to się działo tak zupełnie przypadkiem.? Mogła mieć formę ustną. Forma pisemna jest przydatna dla celów dowodowych ale dla większości umów nie jest wymagana. Tutaj, to księgowa twierdzi, że istnieje jakieś postanowienie, które Pan neguje, więc to na niej spoczywa ciężar udowodnienia, że umawialiscie się tak, a nie inaczej. Pan w tej sytuacji nie musi nic robić. Jedyne, czego księgowa może od Pana oczekiwać, to odszkodowania wynikającego z treści tejże umowy. Tyle, że aby móc to skutecznie wyegzekwować musi być w stanie udowodnić istnienie takiego postanowienia.

anonim cytuj
01-10-2021

Sugerowane Tematy

jak odroczyc nakaz zapłaty?
Witam. Pytanie znajomego. Dostał nakaz zapłaty (którego jeszcze nie odebrał, ale sprawdził w e-sadzie) kwota nie duża bo około 700 zł. Nie stać go na spłatę całości od razu. Czy może wpłacić połowę tej kwoty i zaskarżyć nakaz tak aby wierzyciel nie mógł z nim iść do komornika? On resztę chce spłacić w kolejnym miesiącu. Proszę o poradę....
Sądowy nakaz spotkania z wnukiem.
Sprawa jest dość ciężka dla Nas i dla Naszego dziecka. Moi rodzice wytoczyli nam pismo sądowe o nakaz spotkania z wnukiem. Od kilku lat nie ma z nimi kontaktu. Jestem w terapii z racji problemów które zapoczątkowały się już w życiu dziecka, rodzice znęcali się nade mną i rodzeństwem. Przemoc fizyczna i psychiczna była na początku dziennym. To strasznie toksyczni ludzie, wszystkie swoje niepowodzenia zwalali na nas, i obarczali nas wina za wszys...
stłuczka
Niecały miesiąc temu uczestniczyłam w stłuczce. Dziewczyna wjechała w tył mojego auta. Była policja, dostała mandat, podała mi swoje dane, polisę itp Próbowaliśmy zgłosić szkodę, ubezpieczyciel mówił, że wyglada jakby ona nie opłaciła raty i jest problem ale postara się coś zrobić i oddzwoni. Dziś wyszło, że jej polisa w ogóle nie jest ważna, a to co mi podała to jest propozycja polisy. zdzwoniliśmy się, jej facet zobowiązał się spłacić na...
obciążenie finansowe
Dzień dobry, córka podjęła pracę w sklepie na umowę zlecenie. W sklepie znajduje się punkt Lotto, który obsługują wszyscy pracownicy. Podczas nieobecności szefa zniknęły zdrapki o wartości około 400 zł. Szef podejrzewa jednego z pracowników, ale nie jest wstanie udowodnić kradzieży tej osobie. Poinformował, że z najbliższej wypłaty odejmie każdemu część pieniędzy żeby pokryć stratę. Jeśli złodziej przyzna się do winy to pieniądze mają zostać zwr...

Wyszukiwarka