Prawdopodobne zwolnienie.

Jestem zatrudniona w firmie od 6 lat. 4 lata nieobecności (3 ciąże +macierzyński i rodzicielski). Podczas mojej nieobecności zaczęły się zwolnienia pracowników ze względu na mały obrót itp.
Podejrzewam że po moim powrocie tez tak skończę...pytanie co mi się należy i czy w ogóle mi się coś należy od pracodawcy.
Zwolnienia są po prostu za porozumieniem stron "bo nie potrzeba tyle pracowników".
anonim cytuj
03-10-2023
Ilu pracowników na umowę o pracę zatrudnia pracodawca? Jeżeli co najmniej 20 to w przypadku gdy argumentem jest "nie potrzeba tyłu pracowników" mamy do czynienia z likwidacją stanowiska pracy. Wiąże się to z wypłatą odprawy dla pracownika. Niech Pani nie podpisuje zwykłego porozumienia stron, bo zasiłek będzie się należał po trzech miesiącach i nie dostanie Pani odprawy od pracodawcy. W wypowiedzeniu powinien być podany powód czyli "w związku z likwidacją stanowiska pracy".

anonim cytuj
03-10-2023
Przede wszystkim żadne porozumienie stron.
Jak już chce cię zwolnić bo jest za dużo pracowników to niech wypowie ci umowę i niech tym uzasadni.

anonim cytuj
03-10-2023
Jestem zatrudniona w firmie od 6 lat. 4 lata nieobecności (3 ciąże +macierzyński i rodzicielski).

Warto podkreślić, że pracownica, która korzystała z urlopu macierzyńskiego oraz rodzicielskiego, jest chroniona przed wypowiedzeniem umowy o pracę. Zgodnie z art. 177 § 3 Kodeksu pracy, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownicy w ciąży oraz pracownicy, która jest na urlopie macierzyńskim, rodzicielskim, na warunkach i zasadach określonych w przepisach o zasiłkach macierzyńskich. Tak więc, pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę pracownicy od momentu zgłoszenia ciąży do momentu upływu miesiąca od zakończenia urlopu macierzyńskiego lub rodzicielskiego.

Natomiast, jeśli chodzi o kwestię zwolnienia:

Zwolnienia są po prostu za porozumieniem stron "bo nie potrzeba tyle pracowników".

W sytuacji, gdy pracodawca rzeczywiście argumentuje zwolnienia nadmiarem pracowników, a firma zatrudnia co najmniej 20 pracowników, możemy mówić o zwolnieniach grupowych. Procedury takich zwolnień reguluje art. 1 Ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. Należy jednak zwrócić uwagę, że przyczyny takiego zwolnienia powinny być rzeczywiście uzasadnione i nie mające związku z pracownikami, a więc np. restrukturyzacją przedsiębiorstwa, której celem jest redukcja kosztów.

Porozumienie stron (art. 38 Kodeksu pracy) jest legalnym sposobem rozwiązania umowy o pracę, ale pracownik nie jest zobowiązany do akceptacji takiej propozycji. Co więcej, decyzja o przyjęciu takiego porozumienia może wpłynąć na możliwość ubiegania się o zasiłek dla bezrobotnych (pracownik musi przepracować minimum 6 miesięcy od daty zawarcia porozumienia, aby mógł ubiegać się o zasiłek).

W sytuacji wypowiedzenia umowy o pracę przez pracodawcę z przyczyn niedotyczących pracownika, pracownikowi może przysługiwać odprawa pieniężna, ale tylko wtedy, gdy przyczyną rozwiązania umowy jest likwidacja zakładu pracy lub inna przyczyna niezwiązana z pracownikiem (art. 8 Ustawy o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników).

Każda sytuacja jest indywidualna, a przedstawione tu informacje oparte są na ogólnie dostępnych przepisach i mogą nie uwzględniać wszystkich aspektów konkretnej sprawy. Warto więc przyjrzeć się dokładnie okolicznościom, w jakich dochodzi do ewentualnego zwolnienia oraz szczegółom konkretnego przypadku.

anonim cytuj
05-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu. Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...
Dziedziczenie po zmarłej.
Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę. Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na włas...
Wycinka drzewa i kontrola po terminie.
Witam, 2 października złożyłem zawiadomienie do gminy (wraz z załącznikami), że zamierzam wyciąć drzewa. Buduję sie i geolog na piśmie stwierdził konieczność stabilizacji gruntu co oznacza wycięcie kilkunastu drzew sadzonych jeszcze przez mojego dziadka. W zeszłym tygodniu, 25 października, wobec braku jakiejkolwiek reakcji gminy wyciąłem drzewa. A dzisiaj, to jest 30 października przyjechała pani z urzędu na kontrolę. Nie wyrobili się wcześniej,...
Co grozi za nie opłacenie podatku od zakupu auta?
Dzień dobry. W sierpniu zakupiłam auto. Niedawno dowiedziałam się o podatku. W umowie jest zawarty punkt dotyczący urzędu skarbowego i podatku, ale jest on przekreślony. Sprzedający zapewnił, że mam się nie martwić podatkami, wtedy nie wiedziałam o co mu chodzi. Nie mam jednak takiego potwierdzenia na piśmie. Sprzedający to osoba prywatna. Czy jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się czy sprzedający zapłacił podatek? Czy grozi mi jakaśc kara finanso...

Wyszukiwarka