Wynajem mieszkania, kto opłaca czynsz ?

Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Jak to jest z odprowadzaniem czynszu do spółdzielni? Teraz odprowadzam go ja (wynajmujący) bo tak zostaliśmy poinformowani w agencji mieszkaniowej. Przeglądam ogłoszenia i w większości jest opłata za wynajem plus czynsz do spółdzielni.
Place ryczałt ( z całej kwoty, nawet z tej odprowadzanej do spółdzielni) szczerze mówiąc po wszystkich tych opłatach nie zostaje jakaś super kwota.
Teraz w trakcie trwania umowy pewnie nie za wiele mogę zmienić. Jeszcze chciałam zapytać, jednorazowo o ile można podnieść czynsz?
anonim cytuj
10-01-2024
Proszę doprecyzować - jest Pan/i lokatorem czy właścicielem ?

anonim cytuj
10-01-2024
Właścicielem, mam lokatorkę na mieszkaniu.

anonim cytuj
10-01-2024
To musisz podpisać umowę na kwotę samego wynajmu czyli tylko na to co wpada Ci do kieszeni. Za media i czynsz administracyjny niech płaci lokator - wtedy czynsz nie będzie stanowił Twojego przychodu i nie będziesz za niego musiał/ła odprowadzać podatku. Natomiast jeśli na umowie masz wpisaną kwotę wynajmu, czynszu administracyjnego to wtedy musisz za to wszystko odprowadzać podatek bo to Twój przychód. Troszkę się dziwie że agencja mieszkaniowa, wcisnęła Ci taką umowę. Choć pewnie im to na rękę bo wzięli prowizję od całości. Dla mnie to niezłe chamstwo, jeśli dobrze rozumiem.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Czy sąd może zasądzić odszkodowanie za wypadek komunikacyjny, jeśli nie jestem pewien, kto jest winny?
Mam pewien problem związany z wypadkiem drogowym, który miałem kilka miesięcy temu. Wtedy auto, którym jechałem, uderzyło w inne pojazdy na skrzyżowaniu, ale cała sytuacja była dosyć chaotyczna. Byłem przerażony i zdenerwowany, więc nie zwróciłem wtedy uwagi na to, czy to ja czy inny kierowca był winny tego incydentu. Niestety, teraz otrzymałem wezwanie na rozprawę sądową od drugiego kierowcy za uszkodzenie jego pojazdu. Okazuje się, że uważa ...
Czy umowa podpisana przez internet jest ważna?
Witam serdecznie. Chciałabym zapytać czy umowa podpisana w ten sposób czyli przez internet ( podpis w edytorze myszką) jest zgoda z prawem pracy? I czy faktycznie syn zrywając tą umowę ma zapłacić 1 tysiąc kary? Będę wdzięczna za odpowiedź jak zerwać taka umowę aby prawnie było wszystko w porządku....
sprzedałam samochód, kupujący chce zwrotu kosztów.
Dzień dobry, Przedwczoraj sprzedałam samochód. Auto zostało sprawdzone przez kupującego. Dziś osoba, która kupiła auto informuje mnie, że PRAWIE nie działa katalizator. Co potwierdził jej znojmy mechanik. Nie widziałam o jakichkolwiek usterkach . Żąda zwrotu kosztów, grozi policją i sądem. Co zrobić w tej sytuacji, przecież nie wiem co ten mechanik robił z moim autem, czy czegoś nie wymienił skoro to znajomy. Osobiście jestem przekonana, ż...
Czy pracodawca może zwolnić z dnia na dzień?
Umowa o pracę na stałe, wypowiedzenie to okres 3 miesięcy i taki okres mnie interesuje. Czy firma może mnie zwolnić prędzej? Boje się, że po prostu któregoś dnia podam wypowiedzenie, stwierdzą że mogą mnie zwolnić z godziny na godzinę. Dzięki za informacje....

Wyszukiwarka