Wynajem mieszkania, kto opłaca czynsz ?

Mam pytanie odnośnie wynajmu mieszkania. Jak to jest z odprowadzaniem czynszu do spółdzielni? Teraz odprowadzam go ja (wynajmujący) bo tak zostaliśmy poinformowani w agencji mieszkaniowej. Przeglądam ogłoszenia i w większości jest opłata za wynajem plus czynsz do spółdzielni.
Place ryczałt ( z całej kwoty, nawet z tej odprowadzanej do spółdzielni) szczerze mówiąc po wszystkich tych opłatach nie zostaje jakaś super kwota.
Teraz w trakcie trwania umowy pewnie nie za wiele mogę zmienić. Jeszcze chciałam zapytać, jednorazowo o ile można podnieść czynsz?
anonim cytuj
10-01-2024
Proszę doprecyzować - jest Pan/i lokatorem czy właścicielem ?

anonim cytuj
10-01-2024
Właścicielem, mam lokatorkę na mieszkaniu.

anonim cytuj
10-01-2024
To musisz podpisać umowę na kwotę samego wynajmu czyli tylko na to co wpada Ci do kieszeni. Za media i czynsz administracyjny niech płaci lokator - wtedy czynsz nie będzie stanowił Twojego przychodu i nie będziesz za niego musiał/ła odprowadzać podatku. Natomiast jeśli na umowie masz wpisaną kwotę wynajmu, czynszu administracyjnego to wtedy musisz za to wszystko odprowadzać podatek bo to Twój przychód. Troszkę się dziwie że agencja mieszkaniowa, wcisnęła Ci taką umowę. Choć pewnie im to na rękę bo wzięli prowizję od całości. Dla mnie to niezłe chamstwo, jeśli dobrze rozumiem.

anonim cytuj
10-01-2024

Sugerowane Tematy

Mandat za brak legitymacji do biletu.
Wczoraj jechałam pociągiem do Łodzi kupiłam bilet ulgowy ponieważ skan/zdjęcie legitymacji miałam w telefonie, po pokazaniu panu zdjęcia nawet nie spojrzał na zdjęcie i powiedział że to nie jest dokument dostałam mandat 137zł+ opłatę za bilet normalny. Nigdy nikt nie robił z tego problemu i bez problemu uznawali zdjęcie. Czy jest sens się odwoływać od tego?...
Budowa balkonu.
Witam. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to jest z budową balkonu? Mam górę domu, na dole mieszkają sąsiedzi, podwórko wspólne. Chciałabym dostawić na słupach balkon. Czy muszę zgłaszać to w urzędzie ? Powinnam mieć projekt ? Czytałam o tym trochę i już sama nie wiem w jednym artykule piszą że to rozbudowa domu a gdzie indziej że nie....
L4 a koniec umowy.
23 października zachorowałem i poszedłem na L4 do 6 listopada. 31 października skończyła się moja umowa o pracę. Nowej nie chciałem podpisać, bo docelowo jak wyzdrowieję, wyjeżdżam za granicę, tam już mam inną pracę załatwioną. 6 listopada byłem nadal chory i dostałem l4 do 27 listopada. 1) Czy coś muszę zgłaszać do ZUS w takiej sytuacji żeby dostać chorobowe za okres choroby już po ustaniu umowy? Co dokładnie powinienem zrobić. 2) A co jeśli...
Wyłudzenie pieniędzy na fałszywe dane.
Niedawno zostałam oszukana na portalu olx. Kupiłam od jednej pani towar za 50 zł którego do dnia dzisiejszego nie dostałam a minęły już prawie 2 miesiące. Kobieta podała mi fikcyjne dane do przelewu bo taki adres nie istnieje myślę że imię i nazwisko tez jest zmyślone. Zastanawiam się czy jest sens zgłaszać to na policje bo co jej w sumie mogą zrobić? 50zl to niewielka kwota a może za fałszywe dane mogą ją ukarać?...

Wyszukiwarka