Czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu?

Mam pytanie czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu mimo, że nie są to jego dzieci ?
anonim cytuj
03-10-2023
Co do dzieci małżonka nie ma wątpliwości bo to ustawa reguluje. Na dzieci własne bądź dzieci małżonką i na dzieci przyjęte jako rodzina zastępcza. Nie reguluje kwestia dzieci partnera/partnerki i nie ma takiej opcji na wniosku o wypłatę zasiłku.

anonim cytuj
03-10-2023
Partner nie jest ojcem dzieci ,więc w świetle prawa nie może o nich decydować ani decydować w ich interesie. Ja teraz przed operacja musiałam męża notarialnie upoważniać do wszystkiego począwszy od szkół kończywszy na lekarzach .

anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), rodzice są zobowiązani do sprawowania opieki nad swoimi małoletnimi dziećmi, co obejmuje dbałość o ich osoby i wychowanie. Kiedy rodzic nie jest w stanie sprawować opieki (np. z powodu hospitalizacji), problematyczne może być formalne powierzenie opieki osobie, która nie jest drugim rodzicem dziecka.

Mam pytanie czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu mimo, że nie są to jego dzieci ?

Choć partner, który nie jest biologicznym rodzicem dziecka, nie posiada w świetle prawa bezpośrednich uprawnień do podejmowania decyzji w sprawach dziecka, istnieje kilka możliwości, które mogą ułatwić funkcjonowanie rodziny w czasie tymczasowej nieobecności rodzica.

Opcja pierwsza to upoważnienie notarialne. W świetle art. 98 § 2 K.r.o., jeżeli ze względu na stan zdrowia jednego z rodziców nie jest możliwe sprawowanie przez niego władzy rodzicielskiej, drugi z rodziców sprawuje ją samodzielnie. Jeśli obaj rodzice są niezdolni do sprawowania władzy rodzicielskiej, opiekę nad dzieckiem powierza sąd. Niemniej jednak, w praktyce stosuje się także inne rozwiązania.

Jednym z takich rozwiązań jest udzielenie przez rodzica pełnomocnictwa notarialnego, które uprawnia partnera (lub inną osobę) do podejmowania konkretnych decyzji lub wykonywania konkretnych czynności w imieniu i na rzecz dziecka. Taki dokument może zawierać upoważnienie do podejmowania wszelkich czynności związanych z codziennym życiem dziecka, w tym także decyzji medycznych czy edukacyjnych, podczas nieobecności rodzica. Oczywiście, zakres pełnomocnictwa zależy od woli rodzica i jest kwestią indywidualnej decyzji.

Partner nie jest ojcem dzieci ,więc w świetle prawa nie może o nich decydować ani decydować w ich interesie.

Jest to prawda do pewnego stopnia, ponieważ - jak wspomniano powyżej - możliwe jest udzielenie pełnomocnictwa notarialnego, które umożliwi partnerowi podejmowanie pewnych decyzji w imieniu rodzica.

Podsumowując, choć prawo polskie jest skonstruowane tak, aby to rodzice mieli pierwszeństwo w podejmowaniu decyzji dotyczących dzieci, istnieją środki prawne, które mogą umożliwić sprawowanie opieki nad dziećmi przez osobę trzecią (np. partnera) podczas tymczasowej nieobecności rodzica. Upoważnienie notarialne to jedno z dostępnych i często stosowanych rozwiązań, które pozwala na pewien zakres delegowania obowiązków rodzicielskich.

anonim cytuj
05-10-2023

Sugerowane Tematy

Alimenty
Witam. Była żona wniosła do sądu pozew o podwyższenie alimentow z 700zl na 1100zl. Ja w odp na pismo zgodziłem się na 900zl. Ogólnie zabieram syna czesto do siebie, mamy stały kontakt, widujemy się czesto. Dostaje ode mnie pieniądze. Zapewniam mu dużo rozrywek. Przedstawiłem wszystkie dowody, faktury, paragony itd w odpowiedzi do sądu. Otrzymałem pismo z sądu jak poniżej. Proszę o podpowiedź czy to postanowienie dotyczy tylko zabezpieczenia i ma...
opieka nad zdrowym dzieckiem
Dwa dni opieki nad zdrowym dzieckiem- czy pracodawca ma prawo odmówić udzielenia dnia wolnego/ wolnych godzin w ciągu dnia?...
list od sąsiadów
Dostałem od sąsiadów list do skrzynki (oczywiście anonimowy, bo nikogo nie staś na to by podejść i powiedzieć), że zbyt głośno robię jedzenie w nocy i zostanie powiadomiona straż miejska, czy jest się czego obawiać? Piszą, że zakłócam ciszę nocną, chociaż inni sąsiedzi regularnie odpalają muzyke na full i nie mam z tym najmniejszego problemu, a ktoś mi grozi strażą miejską, bo jest mu za głośno. Co w przypadku, gdy straz miejska przyjedzie? Czy m...
Zachowek z darowizny mieszkania.
Witam , moja sytuacja jest następująca. 23 lata temu z żoną dałem rodzicom pieniądze na wykup mieszania komunalnego, następnie to mieszkanie rodzice oboje przekazali nam w darowiźnie ze służebnością .Do końca życia mieszkali w tym mieszkaniu. Ojciec zmarł 5,5 roku temu , matka w tym roku. Mam 2 braci , którzy chcą domagać się zachowku. Wiem ,ze część którą otrzymała moja zona , czyli 1/2 nie wchodzi w rachubę , gdyż było to ponad 10 lat temu, a ...

Wyszukiwarka