Czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu?

Mam pytanie czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu mimo, że nie są to jego dzieci ?
anonim cytuj
03-10-2023
Co do dzieci małżonka nie ma wątpliwości bo to ustawa reguluje. Na dzieci własne bądź dzieci małżonką i na dzieci przyjęte jako rodzina zastępcza. Nie reguluje kwestia dzieci partnera/partnerki i nie ma takiej opcji na wniosku o wypłatę zasiłku.

anonim cytuj
03-10-2023
Partner nie jest ojcem dzieci ,więc w świetle prawa nie może o nich decydować ani decydować w ich interesie. Ja teraz przed operacja musiałam męża notarialnie upoważniać do wszystkiego począwszy od szkół kończywszy na lekarzach .

anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), rodzice są zobowiązani do sprawowania opieki nad swoimi małoletnimi dziećmi, co obejmuje dbałość o ich osoby i wychowanie. Kiedy rodzic nie jest w stanie sprawować opieki (np. z powodu hospitalizacji), problematyczne może być formalne powierzenie opieki osobie, która nie jest drugim rodzicem dziecka.

Mam pytanie czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu mimo, że nie są to jego dzieci ?

Choć partner, który nie jest biologicznym rodzicem dziecka, nie posiada w świetle prawa bezpośrednich uprawnień do podejmowania decyzji w sprawach dziecka, istnieje kilka możliwości, które mogą ułatwić funkcjonowanie rodziny w czasie tymczasowej nieobecności rodzica.

Opcja pierwsza to upoważnienie notarialne. W świetle art. 98 § 2 K.r.o., jeżeli ze względu na stan zdrowia jednego z rodziców nie jest możliwe sprawowanie przez niego władzy rodzicielskiej, drugi z rodziców sprawuje ją samodzielnie. Jeśli obaj rodzice są niezdolni do sprawowania władzy rodzicielskiej, opiekę nad dzieckiem powierza sąd. Niemniej jednak, w praktyce stosuje się także inne rozwiązania.

Jednym z takich rozwiązań jest udzielenie przez rodzica pełnomocnictwa notarialnego, które uprawnia partnera (lub inną osobę) do podejmowania konkretnych decyzji lub wykonywania konkretnych czynności w imieniu i na rzecz dziecka. Taki dokument może zawierać upoważnienie do podejmowania wszelkich czynności związanych z codziennym życiem dziecka, w tym także decyzji medycznych czy edukacyjnych, podczas nieobecności rodzica. Oczywiście, zakres pełnomocnictwa zależy od woli rodzica i jest kwestią indywidualnej decyzji.

Partner nie jest ojcem dzieci ,więc w świetle prawa nie może o nich decydować ani decydować w ich interesie.

Jest to prawda do pewnego stopnia, ponieważ - jak wspomniano powyżej - możliwe jest udzielenie pełnomocnictwa notarialnego, które umożliwi partnerowi podejmowanie pewnych decyzji w imieniu rodzica.

Podsumowując, choć prawo polskie jest skonstruowane tak, aby to rodzice mieli pierwszeństwo w podejmowaniu decyzji dotyczących dzieci, istnieją środki prawne, które mogą umożliwić sprawowanie opieki nad dziećmi przez osobę trzecią (np. partnera) podczas tymczasowej nieobecności rodzica. Upoważnienie notarialne to jedno z dostępnych i często stosowanych rozwiązań, które pozwala na pewien zakres delegowania obowiązków rodzicielskich.

anonim cytuj
05-10-2023

Sugerowane Tematy

Odzyskanie długu od znajomego.
Czy ktoś miał doświadczenia z odzyskiwaniem długów. Pożyczyłem koledze z pracy znaczną kwotę. Posiadam jako dowód bankowe potwierdzenie przelewu .Do tego zachowałem korespondencję w tej sprawie na Mesengerze. Moje pytanie jest czy warto zakładać sprawę cywilną i czy moje dowody są wystarczające aby Sąd orzekł nakaz zwrotu. Czy mogę wnosić o odsetki ?...
Czy można odzyskać pieniądze od firmy która ogłosiła upadłość?
Proszę o pomoc. Gdzie się udać i jak działać w przypadku kiedy firma cateringowa z której korzystałam ogłosiła upadłość. Zaległych posiłków jest na kwotę prawie 4-ech tysięcy....
Bezumowne korzystanie z samochodu.
Witam , mam problem , kupiłem auto z wadą ukrytą , odstąpiłem od umowy , sprzedawca nie odbierał pism , nie reagował , sprawę przegrał , teraz zakłada mi sprawę o bezumowne korzystanie z samochodu, poradźcie proszę co mam robić....
Firma a Plan zagospodarowania przestrzennego
Witam. Chce otworzyć firmę, wynająć działkę, i postawić tam duży namiot przemysłowy, w którym będę spawał, ciął i malował drewno i wykonywał inne tego typu prace. Chce produkować nowoczesne meble. Jakie są wymagania jeśli chodzi o wykonywanie tego typu działalności na działce? Słyszałem ze jeśli plan zagospodarowania przestrzennego nie pozwala na nic poza mieszkaniem, to nie da się tam prowadzić tego typu działalności. Jak mam ustalić gdzie mogę ...

Wyszukiwarka