Czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu?

Mam pytanie czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu mimo, że nie są to jego dzieci ?
anonim cytuj
03-10-2023
Co do dzieci małżonka nie ma wątpliwości bo to ustawa reguluje. Na dzieci własne bądź dzieci małżonką i na dzieci przyjęte jako rodzina zastępcza. Nie reguluje kwestia dzieci partnera/partnerki i nie ma takiej opcji na wniosku o wypłatę zasiłku.

anonim cytuj
03-10-2023
Partner nie jest ojcem dzieci ,więc w świetle prawa nie może o nich decydować ani decydować w ich interesie. Ja teraz przed operacja musiałam męża notarialnie upoważniać do wszystkiego począwszy od szkół kończywszy na lekarzach .

anonim cytuj
03-10-2023
Zgodnie z art. 97 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.), rodzice są zobowiązani do sprawowania opieki nad swoimi małoletnimi dziećmi, co obejmuje dbałość o ich osoby i wychowanie. Kiedy rodzic nie jest w stanie sprawować opieki (np. z powodu hospitalizacji), problematyczne może być formalne powierzenie opieki osobie, która nie jest drugim rodzicem dziecka.

Mam pytanie czy partner może wziąć opiekę nad dziećmi jak jestem w szpitalu mimo, że nie są to jego dzieci ?

Choć partner, który nie jest biologicznym rodzicem dziecka, nie posiada w świetle prawa bezpośrednich uprawnień do podejmowania decyzji w sprawach dziecka, istnieje kilka możliwości, które mogą ułatwić funkcjonowanie rodziny w czasie tymczasowej nieobecności rodzica.

Opcja pierwsza to upoważnienie notarialne. W świetle art. 98 § 2 K.r.o., jeżeli ze względu na stan zdrowia jednego z rodziców nie jest możliwe sprawowanie przez niego władzy rodzicielskiej, drugi z rodziców sprawuje ją samodzielnie. Jeśli obaj rodzice są niezdolni do sprawowania władzy rodzicielskiej, opiekę nad dzieckiem powierza sąd. Niemniej jednak, w praktyce stosuje się także inne rozwiązania.

Jednym z takich rozwiązań jest udzielenie przez rodzica pełnomocnictwa notarialnego, które uprawnia partnera (lub inną osobę) do podejmowania konkretnych decyzji lub wykonywania konkretnych czynności w imieniu i na rzecz dziecka. Taki dokument może zawierać upoważnienie do podejmowania wszelkich czynności związanych z codziennym życiem dziecka, w tym także decyzji medycznych czy edukacyjnych, podczas nieobecności rodzica. Oczywiście, zakres pełnomocnictwa zależy od woli rodzica i jest kwestią indywidualnej decyzji.

Partner nie jest ojcem dzieci ,więc w świetle prawa nie może o nich decydować ani decydować w ich interesie.

Jest to prawda do pewnego stopnia, ponieważ - jak wspomniano powyżej - możliwe jest udzielenie pełnomocnictwa notarialnego, które umożliwi partnerowi podejmowanie pewnych decyzji w imieniu rodzica.

Podsumowując, choć prawo polskie jest skonstruowane tak, aby to rodzice mieli pierwszeństwo w podejmowaniu decyzji dotyczących dzieci, istnieją środki prawne, które mogą umożliwić sprawowanie opieki nad dziećmi przez osobę trzecią (np. partnera) podczas tymczasowej nieobecności rodzica. Upoważnienie notarialne to jedno z dostępnych i często stosowanych rozwiązań, które pozwala na pewien zakres delegowania obowiązków rodzicielskich.

anonim cytuj
05-10-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna mieszkania a późniejszy zachowek.
Chciałabym zaczerpnąć informacji w następującej sprawie. Mój tato chce przepisać na mnie jedno ze swoich mieszkań w którym obecnie mieszkam ja z mężem i dziećmi. Posiada on również drugie mieszkanie (większe) w którym mieszka z moją mamą i moim bratem(37 lat) i to mieszkanie chce zostawić mojemu bratu. Tato chce za życia (a ciężko choruje) zrobić tzw. ,, porządek '' żeby później nie było jakiś nieporozumień. (ja nie bardzo dogaduje się ze swoja...
Umowa najmu okazjonalnego.
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach: 1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania 2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami. Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć? Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...
Rejestr karny.
Dostałam wyrok, kara grzywny wyrok uprawomocnił się 28 października 2022 r. Czy to oznacza że do tego dnia będę w w rejestrze karanych, kiedy będę mogła wziąć zaświadczenie o niekaralności?...
Brak grafiku.
Czy kierownik może usunąć grafik na połowę miesiąca jeśli wcześniej już był przekazany do informacji? Nie mam teraz żadnych informacji jak pracuje przez kolejne dwa tygodnie....

Wyszukiwarka