sprzedaż mieszkania bez opodatkowania

Witam mieszkanie kupione czerwiec 2016 z rynku wtórnego, kiedy można sprzedać nie płacąc 19% podatku?.
anonim cytuj
29-09-2020
Rozumiem, że chcesz sprzedać przed upływem lat 5 ? Będzie to możliwe z 1 stycznia 2022 r. no chyba, że środki ze sprzedaży przeznaczysz na nakup lokalu celem zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych w ciągu lat 2. To tak w skrócie.

anonim cytuj
29-09-2020
tak chce sprzedać przed upływem 5 lat.Środki można przeznaczyć na zakup innej nieruchomości ,lokalu będąc już posiadaczem innego lokalu. Dziękuję bardzo

anonim cytuj
29-09-2020
możesz przeznaczyć tylko na mieszkanie, na lokal usługowy nie.

anonim cytuj
29-09-2020
Ustawodawca przewiduje zakup innego lokalu który miałby zaspokajać Twoje potrzeby mieszkaniowe ale nie dookreślił co miały by one dokładnie znaczyć. W mojej opinii zakup mieszkania za kwotę wyższą bądź równą cenie sprzedaży nie będzie rodzić skutków podatkowych.

anonim cytuj
29-09-2020
środki można przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe w okresie 3 lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie.

anonim cytuj
29-09-2020
Jeszcze może coś pomoże informacja że można cześć pieniędzy ze sprzedaży przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe, tj. Wkład własny do kredytu hipotecznego, remont mieszkania, a wtedy podatek płaci się tylko z pozostej z tego części.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Pozew o alimenty na studia.
Jeśli rodzice nie chcą płacić alimentów na studia w momencie gdy takowe się należą, to kiedy należy złożyć pozew? Chodzi mi o to, czy można go złożyć np. na pięć czy cztery miesiące przed rozpoczęciem studiów, czy dopiero gdy rok akademicki się już zacznie? Jeśli to drugie, to wydaje mi się to trochę dziwne, skoro sprawy sądowe mogą trwać przez wiele miesięcy.....
Zajmowanie mieszkania bez tytułu prawnego.
Obecnie zamieszkuję z mamą oraz bratem mieszkanie socjalne lecz bez tytułu prawnego ze względu na przekroczony próg zarobków. Mieliśmy się wyprowadzać pod koniec roku, lecz straciłem pracę i nie będę miał dochodów od listopada gdy minie mi miesięczny okres wypowiedzenia. Dopóki nie znajdę pracy będziemy mieć tylko rentę mojej mamy około 800zł i to co będę miał odłożone z wypłaty. I moje pytanie jest takie czy istnieje możliwość żeby odzyskać tytu...
Odszkodowanie za uszkodzenie elewacji
Witam, może ktoś coś poradzi. Sąsiad zarzucił mojemu tacie, że niby podczas koszenia trawy,(traktorem) uszkodził mu elewacje domu, na elewacji jest rysa ok 3 cm z czego nie można było jej obejrzeć bo nie wpuścił na poseje. Dodam że sąsiad miał już wyrok za nękanie moich rodzicow.Co chwila wzywa na nich policję. Rodzice początkowo nie podali numeru polisy bo nie zgadzają się z zaistniałą sytuacją, bo nie mógł tego zrobić z odległości ok 100 metrów...
Nienależne świadczenie.
Pewna kobieta przez 3 ostatnie lata robiła do mnie przez przypadek przelewy. Po 3 latach zorientowała się że przelewy szły do mnie a nie do właściwej osoby. Przez ten czas łączna suma to ponad 3000 zł. Kwoty były na tyle małe że nawet się nie zorientowałam. Dogadałam się z tą kobieta że będę jej odsyłać pieniądze na tyle ile jestem w stanie aby ją spłacić. Pani ta ciągle mnie ponagla i wmawia mi że to moja wina bo nie zobaczyłam że przychodzą mi ...

Wyszukiwarka