sprzedaż mieszkania bez opodatkowania

Witam mieszkanie kupione czerwiec 2016 z rynku wtórnego, kiedy można sprzedać nie płacąc 19% podatku?.
anonim cytuj
29-09-2020
Rozumiem, że chcesz sprzedać przed upływem lat 5 ? Będzie to możliwe z 1 stycznia 2022 r. no chyba, że środki ze sprzedaży przeznaczysz na nakup lokalu celem zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych w ciągu lat 2. To tak w skrócie.

anonim cytuj
29-09-2020
tak chce sprzedać przed upływem 5 lat.Środki można przeznaczyć na zakup innej nieruchomości ,lokalu będąc już posiadaczem innego lokalu. Dziękuję bardzo

anonim cytuj
29-09-2020
możesz przeznaczyć tylko na mieszkanie, na lokal usługowy nie.

anonim cytuj
29-09-2020
Ustawodawca przewiduje zakup innego lokalu który miałby zaspokajać Twoje potrzeby mieszkaniowe ale nie dookreślił co miały by one dokładnie znaczyć. W mojej opinii zakup mieszkania za kwotę wyższą bądź równą cenie sprzedaży nie będzie rodzić skutków podatkowych.

anonim cytuj
29-09-2020
środki można przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe w okresie 3 lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie.

anonim cytuj
29-09-2020
Jeszcze może coś pomoże informacja że można cześć pieniędzy ze sprzedaży przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe, tj. Wkład własny do kredytu hipotecznego, remont mieszkania, a wtedy podatek płaci się tylko z pozostej z tego części.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Zalaliśmy sąsiada. My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć, Jak taka sytuacja wygląda od strony prawnej?
Witajcie Zalalismy sasiadow Moj maz zajmujacy sie na codzien budowlanka zobowiazal sie do naprawy szkod Mieszkanie to bylo zalane juz 4 lata wczesniej i patrzac na jego stan po tamtym zalaniu nie bylo remontu gdyz zalanie bylo z winy wlasciciela Okazało się ze własciciel wymaga od nas jeszcze wymiany podłogi w pokoju i drzwi które rzekomo zostały uszkodzone w wyniku naszego zalania My uważamy ze sąsiad zwyczajnie chce nas naciągnąć Jak taka...
zakup wspólnego mieszkania
Czesc. Mam pytanie odnosnie mieszkania. Za czasow trwania zwiazku partnerskiego "kupilismy " z partnerem mieszkanie. Z uwagi na brak mojej zdolnosci- on wziął kredyt na mieszkanie. W akcie rowniez widnieje on jak rowniez bank. My spisalismy umowe w ktorej jest napisane ,ze mieszkanie jest nasza wspolna wartoscia i oboje partycypujemy w kosztach zwiazanych z w/w mieszkaniem. Czy ten dokument ma jakas moc prawna?...
ucieczka po "ustawce"
Młody człowiek lat 19 został złapany przez policję z kijem bejsbolowym (uciekał po "ustawce"). Osadzono go na dołku. Wcześniej karany. Jakie może mieć zarzuty?...
Wezwanie na rozprawę sądową do innego miasta.
Dostałem wezwanie jako świadek do sądu na sprawę o podział majątku rodziców. Sprawa odbywa się w środku tygodnia w miejscowości oddalonej o co najmniej 200km od miejsca gdzie mieszkam i studiuje. Ponadto, nie ma dobrej komunikacji żebym miał jak dojechać a nie mam też swojego samochodu. Jestem dziennym studentem wymagającego kierunku gdzie nie mogę mieć nieobecności plus jest to okres zaliczeń i egzaminów. Nie mam też zasądzonych alimentów i ze w...

Wyszukiwarka