sprzedaż mieszkania bez opodatkowania

Witam mieszkanie kupione czerwiec 2016 z rynku wtórnego, kiedy można sprzedać nie płacąc 19% podatku?.
anonim cytuj
29-09-2020
Rozumiem, że chcesz sprzedać przed upływem lat 5 ? Będzie to możliwe z 1 stycznia 2022 r. no chyba, że środki ze sprzedaży przeznaczysz na nakup lokalu celem zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych w ciągu lat 2. To tak w skrócie.

anonim cytuj
29-09-2020
tak chce sprzedać przed upływem 5 lat.Środki można przeznaczyć na zakup innej nieruchomości ,lokalu będąc już posiadaczem innego lokalu. Dziękuję bardzo

anonim cytuj
29-09-2020
możesz przeznaczyć tylko na mieszkanie, na lokal usługowy nie.

anonim cytuj
29-09-2020
Ustawodawca przewiduje zakup innego lokalu który miałby zaspokajać Twoje potrzeby mieszkaniowe ale nie dookreślił co miały by one dokładnie znaczyć. W mojej opinii zakup mieszkania za kwotę wyższą bądź równą cenie sprzedaży nie będzie rodzić skutków podatkowych.

anonim cytuj
29-09-2020
środki można przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe w okresie 3 lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie.

anonim cytuj
29-09-2020
Jeszcze może coś pomoże informacja że można cześć pieniędzy ze sprzedaży przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe, tj. Wkład własny do kredytu hipotecznego, remont mieszkania, a wtedy podatek płaci się tylko z pozostej z tego części.

anonim cytuj
29-09-2020

Sugerowane Tematy

Treści decyzji po wyroku SKO.
Czy są podstawy aby domagać się ujednolicenia treści decyzji po wyroku SKO ? W skrócie : 1. Urząd gminy wydał decyzję o warunkach zabudowy. 2. Odwołałem się od jej ustaleń do SKO 3. SKO uznało moje argumenty i uchyliło punkt nr 3 decyzji o warunkach zabudowy. Na decyzji SKO jest pouczenie że decyzja jest ostateczna i że mogę się odwołać do Sądu w terminie 30 dni. Oczywiście nie odwołałem się, ale nie bardzo rozumiem jak mam posługiwać się zm...
Przyznanie sądownie alimentów na matkę i dziecko,
Witam. Mam pytanie, mam znajomego który jest z żoną po separacji, dostał pozew o rozwód. Ma z kobietą dziecko w wieku przedszkolnym. Przesyłał jej pieniądze dobrowolnie na dziecko- alimenty. 400 zł. Ona podniosła ta kwotę przez adwokata i ma jej wysyłać 300 zł na nią i resztę na dziecko wychodzi ok. Tysiąca złotych. Z tym że sąd przyznał jej tą kwotę od września , a dokumenty mu przyszły w październiku. Kobieta chce aby zapłacił jej zaległe pien...
Wykreślenie z BIK.
Pytanie, zaległość za fv spłacona 2 lata temu, ale w BIK dalej widnieje. Pytanie jest jakiś sposób na wyciągnięcie kasy od nieuczciwego kontrahenta ? Z 10 maili wysłanych z apelem o usunięcie wpisu....
uregulowanie kontaktów z dzieckiem
Witam, dostałam pismo z Sądu o niejawnym posiedzeniu i rozpatrzeniu sytuacji na czas rozprawy. Z tymczasowego postanowienia Sądu wynika, iż ojciec mojego dziecka może się z nim spotykać dwa razy w tygodniu w miejscu naszego zamieszkania, tutaj mam pytanie; czy jeżeli wiem, że ojciec dziecka regularnie przyjmuje narkotyki i uważam, że tym samym stwarza niebezpieczeństwo dla dziecka, czy za każdym razem, gdy przyjeżdża mogę go prosić o wykonanie te...

Wyszukiwarka