Witam mieszkanie kupione czerwiec 2016 z rynku wtórnego, kiedy można sprzedać nie płacąc 19% podatku?.
anonim cytuj
29-09-2020
Rozumiem, że chcesz sprzedać przed upływem lat 5 ? Będzie to możliwe z 1 stycznia 2022 r. no chyba, że środki ze sprzedaży przeznaczysz na nakup lokalu celem zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych w ciągu lat 2. To tak w skrócie.
anonim cytuj
29-09-2020
tak chce sprzedać przed upływem 5 lat.Środki można przeznaczyć na zakup innej nieruchomości ,lokalu będąc już posiadaczem innego lokalu. Dziękuję bardzo
anonim cytuj
29-09-2020
możesz przeznaczyć tylko na mieszkanie, na lokal usługowy nie.
anonim cytuj
29-09-2020
Ustawodawca przewiduje zakup innego lokalu który miałby zaspokajać Twoje potrzeby mieszkaniowe ale nie dookreślił co miały by one dokładnie znaczyć. W mojej opinii zakup mieszkania za kwotę wyższą bądź równą cenie sprzedaży nie będzie rodzić skutków podatkowych.
anonim cytuj
29-09-2020
środki można przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe w okresie 3 lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie.
anonim cytuj
29-09-2020
Jeszcze może coś pomoże informacja że można cześć pieniędzy ze sprzedaży przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe, tj. Wkład własny do kredytu hipotecznego, remont mieszkania, a wtedy podatek płaci się tylko z pozostej z tego części.
Witam
Sprawa spadkowa. Moja babcia zostawiła testament notarialny w którym wszystko zapisuje mi .
Ustawowymi spadkobiercami są córki czyli moja mama i ciotka . Założyłam sprawę w sądzie o nabycie spadku gdzie podałam adres zameldowania ciotki w Polsce pod którym nie przebywa na stale bo pracuje w Anglii ,przyjeżdża na urlopy .
Pod tym adresem mieszka jej córka . Dziś na sprawie dowiedziałam się od Sędziny że żaden papier z sądu nie został o...
Dzień dobry, kupiłam używany samochód.
Nie minęły nawet 24h a samochód źle odpalił na zimnym silniku i wyskoczyły błędy. Samochód stanął u mechanika, wyszły wady ukryte o których handlarz musiał wiedzieć a je zataił, samochód był oglądany wyłącznie na ciepłym silniku.
Zwróciłam się do sprzedawcy o zwrot kosztów za naprawę tychże wad (mam dokumentację od warsztatu ze szczegółami), sprzedawca zaśmiał mi się w twarz, że chce od niego wyłudzić pien...
Słuchajcie, czy ktoś wie na czym polega wyrejestrowanie działalności z mieszkania, które zamierzam sprzedać. To gdzie ta działalność będzie miała adres? To jednoosobowa działalność.
Sprzedaje mieszkanie i zamierzam kupić inne. Nie chce likwidować działalności bo to moja praca....
Gdzie szukać pomocy kiedy firma sprzątająca zatrudniona w naszym bloku nie wywiązuje się ze swoich obowiązków? Notorycznie lekceważą swoje obowiązki. Nie przychodzą wcale a jeśli już to pracują po łebkach. Na klatkach jest syf, okna nie myte kilka lat. Sprawą zainteresowaliśmy media a i tak nic się nie zmienia. Setki skarg do zarządcy, który zatrudnia firmę niczego nie zmienia. Firma wciąż wygrywa przetargi. PIP twierdzi, że takimi sprawami się n...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: