Witam mieszkanie kupione czerwiec 2016 z rynku wtórnego, kiedy można sprzedać nie płacąc 19% podatku?.
anonim cytuj
29-09-2020
Rozumiem, że chcesz sprzedać przed upływem lat 5 ? Będzie to możliwe z 1 stycznia 2022 r. no chyba, że środki ze sprzedaży przeznaczysz na nakup lokalu celem zaspokojenia własnych potrzeb mieszkaniowych w ciągu lat 2. To tak w skrócie.
anonim cytuj
29-09-2020
tak chce sprzedać przed upływem 5 lat.Środki można przeznaczyć na zakup innej nieruchomości ,lokalu będąc już posiadaczem innego lokalu. Dziękuję bardzo
anonim cytuj
29-09-2020
możesz przeznaczyć tylko na mieszkanie, na lokal usługowy nie.
anonim cytuj
29-09-2020
Ustawodawca przewiduje zakup innego lokalu który miałby zaspokajać Twoje potrzeby mieszkaniowe ale nie dookreślił co miały by one dokładnie znaczyć. W mojej opinii zakup mieszkania za kwotę wyższą bądź równą cenie sprzedaży nie będzie rodzić skutków podatkowych.
anonim cytuj
29-09-2020
środki można przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe w okresie 3 lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie.
anonim cytuj
29-09-2020
Jeszcze może coś pomoże informacja że można cześć pieniędzy ze sprzedaży przeznaczyć na własne cele mieszkaniowe, tj. Wkład własny do kredytu hipotecznego, remont mieszkania, a wtedy podatek płaci się tylko z pozostej z tego części.
Deklaracja o rezygnacji z ppk złożona do pracodawcy w terminie. Pracodawca zapomniał dopełnić formalności i poszła ona dalej.
Pobierane były składki. W tym momencie osoba której to dotyczy chce odejść z pracy. W jaki sposób można odebrać zgromadzone środki?...
Problem może banalny ale nie wiem jak mogę go prawnie załatwić. Dziecko 5 latek chodzi do publicznego przedszkola ja z racji wykonywania swojej pracy (godziny pracy 6-18) nie jestem w stanie odebrać go o 16 z przedszkola i wysłałam 15 letnią córkę. Pani dyrektor(osoba stanowcza i bez chęci współpracy z rodzicami ) uświadomiła mnie ze jest to osoba nieletnia i nie może wydać jej malucha. Nawet nie mogę napisać oświadczenia ze na moją odpowiedzial...
Pracuje już 12 lat w jednej firmie, w tym roku zmienił się zarząd i dzieją się cuda.
1 grudnia złożyłem wniosek urlopowy na dni 2-5 stycznia, kilka dni temu udało się kupić wyjazd last minute, a w dniu dzisiejszym kierownik przekazał mi wiadomość od pani prezes: wypisanie wniosku nie jest jednoznaczne z dostaniem urlopu.
Do dziś nikt mi słowem nie powiedział że nie dostanę urlopu, zawsze po prostu był wpisany na liście obecności i tyle.
Jest j...
Około miesiąca temu sprzedałem samochód. Nabywca sprawdził to sobie na stacji kontroli pojazdów i bym podpięty pod komputer co nie wykazało żadnych jego wad. Teraz nabywca mi pisze że silnik jest do remontu i będzie chciał ode mnie pieniądze za jego remont? Jakie są moje prawa w tym przypadku? Jestem osoba fizyczna i była sporządzona jedynie umowa kupna sprzedaży....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: