Zmiana nazwiska dziecka.

Zmiana nazwiska dziecka
Prawa ograniczone
Rozwód
Czy mogę spróbować chociaż zmienić nazwisko synkowi na moje?
Ojciec biologiczny zniknął, od 3 lat go nie ma w życiu dziecka, zaczął zwracać uwagę na to, że ma inne nazwisko niż ja. Czy można to jakoś załatwić? Jakiś wniosek?
anonim cytuj
03-10-2023
Zmienisz bez problemu.
Gdzie kierować wniosek?

Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego. Ale przy ograniczonych prawach nic sama nie zrobisz.

anonim cytuj
03-10-2023
Sąd, dobrze uzasadnić i potem ze zgoda sądu do kierownika USC, tam też wniosek. Sąd zastępuje zgodę ojca. Na pewno się uda.

anonim cytuj
03-10-2023
Przy ograniczonych prawach sama nie zmienisz. Musisz mieć zgodę sądu lub ojca. Lub pozbawić ojca zupełnie praw.

anonim cytuj
03-10-2023
zmiana nazwiska dziecka może zostać dokonana przez kierownika urzędu stanu cywilnego na wniosek rodziców dziecka lub jednego z rodziców, gdy drugi z rodziców jest nieznany, jego miejsce pobytu jest nieznane, jest pozbawiony władzy rodzicielskiej, albo gdy rodzice dziecka są rozwiedzeni i drugi z rodziców nie korzysta z władzy rodzicielskiej.

Odpowiadając na konkretne punkty:

Jeśli ojciec dziecka zniknął i nie ma z nim kontaktu od 3 lat, można próbować zainicjować postępowanie sądowe mające na celu pozbawienie go władzy rodzicielskiej, ale proces taki jest złożony i może być czasochłonny, a wynik nie jest pewny (art. 111 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Co do zmiany nazwiska, gdy rodzic, którego zgody na zmianę nazwiska dziecka wymaga prawo, nie wykonuje swoich obowiązków wobec dziecka, sąd może pozwolić na zmianę nazwiska bez jego zgody. O wpis zmiany nazwiska może wystąpić rodzic, który wyłącznie sprawuje władzę rodzicielską, ale zmiana nazwiska wymaga zgody sądu opiekuńczego (zgodnie z art. 58 ust. 3 ustawy z dnia 6 listopada 2008 r. o prawach pacjenta i Rzeczniku Praw Pacjenta (Dz. U. 2009 nr 52 poz. 417)).

Wniosek o zmianę nazwiska składa się do kierownika urzędu stanu cywilnego miejsca zamieszkania dziecka (art. 63 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego oraz art. 10 § 1 Kodeksu postępowania cywilnego).

Przed złożeniem wniosku warto przygotować wszelką dostępną dokumentację potwierdzającą fakt, że ojciec biologiczny nie utrzymuje kontaktu z dzieckiem oraz nie partycypuje w jego utrzymaniu, a także ewentualnie przygotować dowody na obecność ewentualnych negatywnych zachowań ojca, które mogłyby wpłynąć na dobro dziecka.

Wszelkie procedury prawne powinny być realizowane z należytą starannością i respektowaniem przewidzianych przez prawo etapów oraz form. Z tego względu, ważne jest, aby śledzić wszelkie etapy postępowania i dostarczać wymagane dokumenty oraz oświadczenia.

anonim cytuj
06-10-2023

Sugerowane Tematy

Zasiedzenie nieruchomości rolnej.
Potrzebuje pomocy dotyczącej zasiedzenie nieruchomości rolnej. Moja teściowa ponad 25 lat użytkuje pole po zmarłej ciotce. Płaciła ona podatek przez ponad 22 lata. Natomiast przez 3 ostatnie według nowych przepisów nie musiała tego robić bo był on znikomy (słaba klasa ziemi). Posiada większość nakazów podatków. Teraz zastanawia się czy nie uregulować tego prawnie. Wiemy, że trzeba złożyć do sądu wniosek o zasiedlenie. Ale co dalej? Czy są jakieś ...
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą?
Czy mama ma prawo utrudniać kontakty w szpitalu z tatą? Lekarz przestał udzielać informacji o stanie zdrowia, leczeniu, nie odbiera telefonu, pielęgniarka niewiele mówi. Odmówiono choćby krótkich odwiedzin na oiomie, w szpitalu. Tata w momencie zabrania do szpitala był w stanie agonalnym, był pod opieką mamy która odmawiała pomocy lekarskiej, domowego wsparcia pielęgniarki. Był odwodniony, zaglodzony, nerki nie pracowały, z 4 litrami moczu...
Bezprawne przekopanie prywatnej działki.
Obok terenu, na którym stoi mój dom rozpoczęto budowę dużego obiektu. Mój teren jest nieogrodzony ale na wszelkich planach zagospodarowania można sprawdzić, że jest on prywatny. Firma budowlana postanowiła bez pytania podłączyć się do naszej przydomowej skrzynki, mało tego, przekopali całą szerokość działki i położyli kabel na głębokości ok 50cm. Bardzo proszę o poradę czy mają prawo żądać możliwości przyłączenia do skrzynki przydomowej, ...
Kłopoty z niezgodnymi zapisami w umowie najmu
Chciałbym zapytać o coś, co zaczyna mi spędzać sen z powiek. Mam problem z moją obecną umową najmu. Mieszkam w tej kawalerce od prawie roku, a od dwóch miesięcy mój wynajmujący próbuje wprowadzić do umowy najmu zapisy, które wydają mi się dość niepokojące. Chciałby wpisać do umowy najmu zapis, który obliguje mnie do pokrycia wszystkich napraw powyżej 500 zł. Dodatkowo, chce wprowadzić zapis, który daje mu prawo do wejścia do mieszkania bez upr...

Wyszukiwarka