Są dwie możliwości - porozumienie stron na które musi zgodzić się pracodawca i wypowiedzenie umowy zgodnie z terminem. Zależy jak długo Pani pracuje i tego pracodawcy i jaka to umowa.
Pracuję prawie 5 lat, umowa na czas nieokreślony. Zaznaczam, że również przez tą pracę jestem na takim zwolnieniu więc nie wyobrażam sobie tam wrócić na czas wypowiedzenia. Z tego co dziś doczytałam wcale pracodawca może się nie zgodzić na wypowiedzenie umowy na mocy porozumienia stron. Taką też odpowiedź od niej dostałam.
A nie ma możliwości złożyć wypowiedzenia 3 miesiące i dalej przebywać na zwolnieniu ?
wtedy musiała bym spróbować złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny....bo na zwolnieniu jestem już prawie pełne 6 miesięcy. To kłopotliwe bo za nim bym dostała decyzję o zasiłku jeżeli w ogóle możliwe to nie miała bym żadnego zaplecza finansowego.
jak sama nazwa wskazuje - za porozumieniem stron- to obie strony pracownik i pracodawca muszą wspólnie zgodzić się na warunki rozwiązania umowy. Ma Pani 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Jeżeli porzuci Pani pracę pracodawca będzie miał prawo zwolnić Panią dyscyplinarnie i będzie to ujęte w świadectwie pracy.