Co w sytuacji, jeżeli pracodawca nie będzie chciał rozwiązać umowy?

Aktualnie kończę długie zwolnienie lekarskie, prowadzone w poradni zdrowia psychicznego. Nie chcę wracać do obecnego pracodawcy. Wysłałam informacje mailową i z informacją o dacie zakończenia leczenia i chęci wypowiedzenia umowy o pracę na mocy porozumienia stron z dniem następnym. Otrzymałam odpowiedź od pracodawcy o nie wyrażeniu zgody jednej ze stron na takie rozwiązanie umowy. Jak mogę rozwiązać umowę szybko. Nie chcę pracodawcy robić pod górę, chcę z tego miejsca po prostu natychmiast odejść. Nie chęć nic więcej niż świadectwa pracy i ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Co w sytuacji, jeżeli pracodawca będzie nie ugięty i nie będzie chciał rozwiązać w ten sposób umowy. Jak możemy rozstać się polubownie i natychmiast ?? Bez żadnych prawnych konsekwencji??
anonim cytuj
03-10-2023
Porozumienie stron ale to muszą być chętne dwie strony lub zaprzestanie świadczenia pracy (dawne porzucenie pracy) inaczej tylko z okresem wypowiedzenia.
Czy w przypadku zaprzestania świadczenia pracy "porzuceniu pracy" należy się ekwiwalent za niewykorzystany urlop?? Czy w przypadku zaprzestania świadczenia pracy, będzie to wszystko ujęte w świadectwie pracy?

Będzie w świadectwie pracy.

anonim cytuj
03-10-2023
Są dwie możliwości - porozumienie stron na które musi zgodzić się pracodawca i wypowiedzenie umowy zgodnie z terminem. Zależy jak długo Pani pracuje i tego pracodawcy i jaka to umowa.
Pracuję prawie 5 lat, umowa na czas nieokreślony. Zaznaczam, że również przez tą pracę jestem na takim zwolnieniu więc nie wyobrażam sobie tam wrócić na czas wypowiedzenia. Z tego co dziś doczytałam wcale pracodawca może się nie zgodzić na wypowiedzenie umowy na mocy porozumienia stron. Taką też odpowiedź od niej dostałam.

A nie ma możliwości złożyć wypowiedzenia 3 miesiące i dalej przebywać na zwolnieniu ?
wtedy musiała bym spróbować złożyć wniosek o zasiłek rehabilitacyjny....bo na zwolnieniu jestem już prawie pełne 6 miesięcy. To kłopotliwe bo za nim bym dostała decyzję o zasiłku jeżeli w ogóle możliwe to nie miała bym żadnego zaplecza finansowego.

jak sama nazwa wskazuje - za porozumieniem stron- to obie strony pracownik i pracodawca muszą wspólnie zgodzić się na warunki rozwiązania umowy. Ma Pani 3 miesięczny okres wypowiedzenia. Jeżeli porzuci Pani pracę pracodawca będzie miał prawo zwolnić Panią dyscyplinarnie i będzie to ujęte w świadectwie pracy.

anonim cytuj
03-10-2023
Ty jako pracownik jednostronnie wypowiadasz umowę , tylko tu z zachowaniem okresu wypowiedzenia ( może cię zwolnić ze świadczenia pracy) wykorzystujesz na okresie wypowiedzenia urlop a na resztę zwolnienie i tyle .
Pytanie, czy przebywanie na zwolnieniu 182 plus powyżej nie wymaga stawienia się na komisji w ZUS? Jako zasiłek rehabilitacyjny?? Będąc na tym zwolnieniu ZUS i tak mnie kontrolował kilka razy. Byłam na badaniu, zwolnienie okazywało się zasadne. Wynikało to też ze zgromadzonej dokumentacji.

anonim cytuj
03-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy można sprzedać nieruchomość bez podziału majątku?
Dzień dobry. Jestem w trakcie rozwodu, mój adwokat mówi, że potrwa to jeszcze ok dwóch lat. Jestem właścicielem domu, który chcę sprzedać. W domu są rzeczy osobiste żony, a także rzeczy wspólne. Żona powiedziała, że podział majątku dopiero po rozwodzie. Co zrobić ?...
Zlecenie wykonania drogą mailową.
Chcę zlecić wykonanie formatek w płycie MDF pewnej firmie i na prośbę o spisanie zlecenia/umowy dostałem info, że oni przyjmują takie zlecenia drogą mailową. Tzn. trzeba wysłać plik do obróbki na CNC i podać parametry płyty MDF. Czy to wystarczająca forma umowy by móc rozliczyć ich z pracy, tj. jeśli nie wykonają tak jak się umawialiśmy? Np. nie odebrać towaru i zażądać nowej formatki albo zwrotu wpłaty? Wpłatę już zrobiłem na podstawie wcześnie...
Czy dzieci mają obowiązek płacić alimenty dla ojca z ograniczonymi prawami?
Proszę o poradę. Ojciec dzieci ma ograniczone prawa. Nie płacił alimentów, dostawałam z Funduszu Alimentacyjnego. Ma duże zaległości do dziś. Dzieci są już pełnoletnie i mają swoje rodziny. Czy dzieci mają obowiązek płacić dla niego alimenty?...
Nieodpłatne szkolenie do pracy
Czy szkolenia do rozpoczęcia pracy nieodplatnie są legalne? Czy pracodawca moze szkolić pracownika Za 00,00 zł? I czy można podpisać umowę na taką kwotę? Proszę o odp ...

Wyszukiwarka