Wezwanie do zapłaty za szkolenie.

Cześć,
dostałem wezwanie do zapłaty kwoty ,,wynikającej z nie spełnienia warunków umowy szkoleniowej". Chodzi o tzw. ,,lojalkę". Była zawarta na okres trzech lat, jednak sprawa przedstawia się następująco:
Umowa o pracę została rozwiązana wraz z upływem czasu, na który została zawarta. Dostałem umowę na okres próbny 3msc., następnie na rok i dalej umowy nie dostałem od pracodawcy, nie wynikało to z mojej niechęci do kontynuowania współpracy. Nie podpisałem wypowiedzenia, nie złożyłem takowego, ani nie zostałem zwolniony dyscyplinarnie. Czy w takim przypadku, firma ma podstawę, aby oczekiwać ode mnie pokrycia kosztów szkolenia?
anonim cytuj
14-08-2023
Zwrot kosztów przez pracownika możliwy jest w przypadkach określonych w kodeksie pracy.
art. 103(5) Kodeks pracy
Pracownik podnoszący kwalifikacje zawodowe:
1) który bez uzasadnionych przyczyn nie podejmie podnoszenia kwalifikacji zawodowych albo przerwie podnoszenie tych kwalifikacji,
2) z którym pracodawca rozwiąże stosunek pracy bez wypowiedzenia z jego winy, w trakcie podnoszenia kwalifikacji zawodowych lub po jego ukończeniu, w terminie określonym w umowie, o której mowa w art. 1034, nie dłuższym niż 3 lata,
3) który w okresie wskazanym w pkt 2 rozwiąże stosunek pracy za wypowiedzeniem, z wyjątkiem wypowiedzenia umowy o pracę z przyczyn określonych w art. 943,
4) który w okresie wskazanym w pkt 2 rozwiąże stosunek pracy bez wypowiedzenia na podstawie art. 55 lub art. 943, mimo braku przyczyn określonych w tych przepisach
- jest obowiązany do zwrotu kosztów poniesionych przez pracodawcę na ten cel z tytułu dodatkowych świadczeń, w wysokości proporcjonalnej do okresu zatrudnienia po ukończeniu podnoszenia kwalifikacji zawodowych lub okresu zatrudnienia w czasie ich podnoszenia.
Jeżeli podano inne, mniej korzystne, warunki zwrotu kosztów to te zapisy są z mocy prawa nieważne i obowiązują powyższe przepisy kodeksu pracy.

anonim cytuj
14-08-2023

Sugerowane Tematy

Odmowa wydania zaświadczenia.
Złożyłem wniosek o wydanie świadectwa ukończenia studiów. Regulamin przewidywał wydawanie takich świadectw z urzędu. Po wielu miesiącach walki dotrzymałem odpowiedź bez podania podstawy prawnej, że świadectwo nie może mi być wydane. Co mam teraz robić? Od takiego pisma ani nie mam jak się odwołać do rektora. W mojej ocenie uczelnia powinna w takim przypadku zastosować przepisy z kpa dotyczące wydawania zaświadczeń i jeśli nie chciała tego świadec...
Praca w innym miejscu niż na umowie.
Aktualnie mamy biuro i magazyn w jednym budynku ale szef zdecydował, że magazyn będzie przeniesiony do innej miejscowości. Ja pracuje jako pracownik biurowy i nie czuje się ja siłach przez tydzień pracować ciężko fizycznie i dźwigać towary, oraz ustawiać regały do wysokiego składowania. Czy jako pracownik biurowy, mam prawo odmówić jazdy 20 km do innej miejscowości? Dźwigania tam rzeczy przez cały tydzień? Oczywiście wszystko jest na słowo, nie d...
Czy musze podać powód przy zrzekaniu się spadku?
Cześć Mój ojecic zmarł 25.wrzesnia tego roku. Mam już akt zgonu i chciałabym napisać do sądu o zrzeknięcie sie majątku po nim. Był bezdomny i niczego nie miał oprócz długów zapewne. Nie miałam z nim żadnego kontaktu od kilkunastu lat, był pozbawiony praw do mnie kiedy byłam nieletnia. Czy ja mogę napisać o odrzucenie spadku bez żadnego powodu? Nie minęło jeszcze pół roku i już nie wiem czy mam powody jakieś pisać i czy bez nich sąd przyjmie mó...
Odrzucenie spadku po terminie.
Hej czy mam jakiekolwiek szanse na odrzucenie spadku po terminie? Sprawa wygląda tak że gdy byłam nie letnia zmarł mi tata. Mama nie dokończyła dokumentacji i gdy skończyłam 18lat zaczęły wszystkie długi przychodzić.....

Wyszukiwarka