Sądowne wezwanie zapłaty.

Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?
anonim cytuj
09-01-2024
1. Chodzi Ci o sprawę karną czy cywilną?
2. Wnosiłeś pozew w postępowaniu upominawczym?
3. Sąd wydał nakaz zapłaty? Jeśli tak, to kiedy?

anonim cytuj
09-01-2024
Jest to sprawa cywilna, sad wydał nakaz zapłaty 22.12.2023 roku.

anonim cytuj
09-01-2024
Jeżeli nie zostanie wniesiony sprzeciw od wydanego przez sąd nakazu zapłaty, wówczas on uprawomocni się.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Zwolnienie na opiekę nad zdrowym dzieckiem.
Witam, jakis czas temu poruszalem temat apropo zwolnienia opiekuńczego i nie do konca sprawa się wyjaśniła.. Otóż partnerka (nie żona) przebywa w szpitalu mamy w domu male dziecko, jako ze nie ma możliwości zeby ktos inny zajmowal sie dzieckiem, ja siedze w domu. Chcialem w szpitalu zeby lekarz dal zwolnienie na opieke nad dzieckiem, lecz ten dal zaswiadczenie o pobycie partnerki w szpitalu i skierował do lekarza pierwszego kontaktu, po wizycie w...
Sprawa o zapłatę umownych odsetek.
Witam wszystkich. Proszę o poradę w sprawie: odsetki zapisane umownie i niezapłacone pomimo wezwania. Jaki byłby koszt założenia sprawy z zastępstwem procesowym? Kwota niezapłaconych odsetek około 3800 zł. Czy w takim układzie że mam umowę i konkretne zapisy jestem w praktyce wygrany? Czy koszty adwokata pokryje dłużnik po przegranym procesie. Ile może trwać sprawa w sądzie?...
Wynagrodzenie za urlop.
Dzień dobry Zwykle mam stałe wynagrodzenie składające się z 2 składników podstawa i premia , nie płaca mi za nadgodziny. Ostanie 4 miesiące na dużym projekcie pracowałem po 300 h i dyrektor płaci za nadliczbowe godziny pojawiła się kolejna pozycja na pasku o nazwie nagroda. Nagroda została doliczona do wszystkich innych składników wynagrodzenia i o podatkowana Idę na 3 tygodniowy Urlop czy powinny te wypracowane miesiące mieć wpływ na wynag...
Jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem?
Dzień dobry chciałabym zapytać jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem. Jest to kwota 120 zł więc jeżeli coś mi grozi to może lepiej odebrać. Bardzo dużo osób kupiło po poście na FB w tej chwili te osoby które odebrały piszą że przychodzi jakaś tandeta z chin nie będąca faktycznie tym co sugerowała firma. Generalnie nikt nie odważył się odesłać towaru bo nawet nie ma adresu tej firmy. Przesyłki są nadawane z chin. Jak tylko...

Wyszukiwarka