Sądowne wezwanie zapłaty.

Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?
anonim cytuj
09-01-2024
1. Chodzi Ci o sprawę karną czy cywilną?
2. Wnosiłeś pozew w postępowaniu upominawczym?
3. Sąd wydał nakaz zapłaty? Jeśli tak, to kiedy?

anonim cytuj
09-01-2024
Jest to sprawa cywilna, sad wydał nakaz zapłaty 22.12.2023 roku.

anonim cytuj
09-01-2024
Jeżeli nie zostanie wniesiony sprzeciw od wydanego przez sąd nakazu zapłaty, wówczas on uprawomocni się.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Zajęcie rachunku bankowego.
Witam z dniem dzisiejszym otrzymałem pismo o zajęciu rachunku bankowego przez naczelnika urzędu skarbowego w Opolu. Jest tam zwrot, którego nie rozumiem "grzywna nałożona w drodze mandatu karnego?" Zawsze byłem usilnie przekonany, że grzywnę może zasadzić sąd. Co mam robić, jak ugryźć? Kwota jest dość spora. Czy dostanę pismo z sądu w w/w pisma?...
Potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem.
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....
Jak sprawdzić czy babcia podpisała umowę dożywocia?
Babcia mojej narzeczonej kilkanaście lat temu przepisała mieszkanie swojej synowej, niestety nie mam dokładniejszych informacji czy było to w formie darowizny, sprzedaży czy umowy o dożywocie. Tydzień temu babcia złamała biodro, jest już po operacji i wymaga opieki w domu. Synowa oczywiście natychmiast się odcięła i usilnie próbuje babcie umieścić w dps. Babcia nie jest w stanie znaleźć aktu notarialnego, ja podejrzewam ze synowa go po prostu zab...
Wyłudzanie na Vinted co zrobic?
Sprzedałam na Vinted perfumy, osobiście przeze mnie kupione we Francji. Perfumy były zdekodowane (odklejona naklejka z kodem), o czym kupująca została dokładnie poinformowana. Dostała wszystkie zdjęcia, łącznie ze zdjęciami butelki itd. Dostała towar. Napisała do Vinted ze się nie zgadza. Vinted uznało jej rację. Nie mam paragonu (kupione były na użytek własny). Osoba dostała dokładnie te perfumy, po czym wysłała zdj ze ma swój oryginał, który ...

Wyszukiwarka