Sądowne wezwanie zapłaty.

Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?
anonim cytuj
09-01-2024
1. Chodzi Ci o sprawę karną czy cywilną?
2. Wnosiłeś pozew w postępowaniu upominawczym?
3. Sąd wydał nakaz zapłaty? Jeśli tak, to kiedy?

anonim cytuj
09-01-2024
Jest to sprawa cywilna, sad wydał nakaz zapłaty 22.12.2023 roku.

anonim cytuj
09-01-2024
Jeżeli nie zostanie wniesiony sprzeciw od wydanego przez sąd nakazu zapłaty, wówczas on uprawomocni się.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku po zmarłej.
Niedawno umarła moja mama i okazało się że zostawiła nam sporo długów. Już po kolei wszyscy odrzucamy spadek u notariusza. Teraz takie pytanie. Czego nie można brać po mamie żeby długi nie przeszły? Tzn. Ubezpieczenie w pracy i prywatne, ZUS ? Czy powinniśmy powiadomić banki że nie żyje i komorników ?...
sprawa sądowa w związku z zadłużeniem z przed 10lat
Dzień dobry, niemal 10lat temu mój rodzić miał sprawę sądową w związku z zadłużeniem czynszu, miałem wtedy 13 lat, teraz po takim czasie otrzymałem zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego w którym pokryć mam koszta sądowe/adwokackie/korespondencyjne+prowizje czy to jest zgodne z prawem? Że pokrywać muszę koszta za sprawę która odbyła się niemal 10 lat temu, a ja byłem niepełnoletni?...
Dwie pracę na umowe zlecenie / zajęcie komornicze
Pytanie orientacyjne. Dwie prace każda na umowę zlecenie. Jedna płatne do ręki druga na konto. Co jeśli komornik zajmie konto. Jeśli te umowy to jedyne źródło utrzymania jak to będzie liczone? Jest miesiąc, że chce pracuje np. 20 dni, a miesiąc, że 15 dni - ja ustalam sama ile chce pracować. Jak to będzie brane pod uwagę przy zajęciu komorniczym? Dodam, że mam stawkę godzinową(w jednej pracy 15zl/h, druga 13zl/h). Co jeśli komornik zajmie wynagro...
Odziedziczony i sprzedany dom. Czy pieniądzę muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe?
Dzień dobry. Narzeczony przed ślubem odziedziczył po tacie dom wybudowany w 1992 roku, którego tata był pierwszym właścicielem. Dom został sprzedany dzień przed ślubem. Urząd Skarbowy wystawił zaświadczenie, iż spadek jest wolny od podatku. Czy pieniądze ze sprzedaży domu muszą zostać wydane na cele mieszkaniowe? Czy mogą zostać wydane na dowolny cel? Z góry dziękuję za pomoc....

Wyszukiwarka