Sądowne wezwanie zapłaty.

Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?
anonim cytuj
09-01-2024
1. Chodzi Ci o sprawę karną czy cywilną?
2. Wnosiłeś pozew w postępowaniu upominawczym?
3. Sąd wydał nakaz zapłaty? Jeśli tak, to kiedy?

anonim cytuj
09-01-2024
Jest to sprawa cywilna, sad wydał nakaz zapłaty 22.12.2023 roku.

anonim cytuj
09-01-2024
Jeżeli nie zostanie wniesiony sprzeciw od wydanego przez sąd nakazu zapłaty, wówczas on uprawomocni się.

anonim cytuj
09-01-2024

Sugerowane Tematy

Kupno auta a zajęcie komornicze.
Mam pytanie, chce kupić auto, mój mąż ma komornika, czy gdy go zrobię współwłaścicielem to komornik może zająć to auto ?...
Wymuszony bezpłatny urlop przez pracodawce.
Zatrudniłem się poprzez urząd pracy. Pracuje prawie rok w tej firmie. Jak wiadomo pracodawca dostaje pieniądze za pracownika z up ale musi spełnić pewne warunki takie jak: Umowa na rok. Od dwóch miesięcy pracodawca daje mi wolne co kilka dni (bezpłatny urlop). W tym miesiącu przez to dostałem poniżej krajowej a mam na utrzymaniu rodzinę. Oczywiście z nowym rokiem pracę zmieniam. Pytanie co w takiej sytuacji? Czy mogę to gdzieś zgłosić? Często ...
Kamery wraz z nagrywanym dźwiękiem
Sąsiedzi zamontowali na swoim budynku kamery. Kilka z nich na pewno nagrywa dużą część całej działki (w sumie prawie całą) wraz z dźwiękiem. Nie zgadzam się na nagrywanie mnie i podsłuchiwanie. Informacja do sąsiadów ani zawiadomienie policji nie pomogło. Co mogę z tym zrobić?...
Dziedziczenie darowanego mieszkania.
Mieszkam w mieszkaniu jakie żona otrzymała od rodziców jako darowizna. Żona mówi abyśmy poszli do notariusza i przepisali jako wspólne. Mi to nie robi, ale ona argumentuje, że gdy się z nią coś stanie to mi się nic nie należy. Tylko dziedziczą dzieci…Czy tak jest, że w przypadku darowizny małżonek nie otrzyma nic? Mamy dwójkę wspólnych dzieci (10 i 14 lat)....

Wyszukiwarka