Witam, jako poszkodowany chciałbym zapytać jak wygląda procedura w sytuacji kiedy pozwany nie ureguluje należności mimo wezwania sądownego? Jeśli się nie mylę powinien zapłacić w ciągu 14 dni od doręczenia. Jak ta dalsza procedura wygląda i jakie są koszty i kto je ponosi?
Mam parę pytań dotyczących zakończenia najmu okazjonalnego lokalu. Zarówno wynajmujący, jak i najemca mogą wypowiedzieć najem w wypadkach określonych w umowie.
Pytanie 1. Czy chęć wprowadzenia się któregokolwiek z członków rodziny wynajmującego do lokalu może być takim powodem ? Czy taki zapis jest skuteczny w przypadku wypowiedzenia powołującego się na ten punkt ?
Pytanie 2: Jaki może być najkrótszy okres w tym wypadku ?...
Mąż złożył pozew rozwodowy niby za porozumieniem stron ale nie podał mojego adresu. Ja już wysłałam pismo do sądu z danymi i z tym że on wie gdzie przebywam. Ale nie wiem co dalej. Czy sprawa już się toczy czy jak. Jak sprawdzić na jakim etapie to wszystko jest ?...
Witam, przed zadaniem pytania zapoznałem się z poradnikiem spadkowym oraz FAQ, jednak sprawa dalej nie jest dla mnie jasna, więc proszę o poradę.
Babcia Małgorzata, wraz z mężem Krzysztofem, mieszkała w mieszkaniu (komunalnym lub spółdzielczym). Mieli dwoje synów Piotra i Pawła. Paweł ma żonę Grażynę w wieku 60 lat, córkę Katarzynę w wieku 40 lat, wszyscy mieszkają w Polsce. Piotr mieszka w Hiszpanii. Była możliwość wykupienia mieszkania na włas...
Czy pracodawca może ustalić zasady, że na umowie o pracę nie należy mi się płatny urlop ani chorobowe ? Tyle ile godzin sobie przepracuje, tyle zarobię....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: