Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami.
Urlop wychowawczy możesz wykorzystać w 5 częściach, do końca roku, w którym dziecko kończy 6 lat. Jeżeli dziecko jest niepełnosprawne to do ukończenia 18 roku życia.
Prawo spadkowe. Zmarł wuj mojego męża (brat teściowej). Kawaler, bezdzietny. Całe żyjące rodzeństwo wuja, dzieci i wnuki tych, co nie żyją, odrzucają spadek ze względu na długi. Mój mąż wszystko wie lepiej i "po notariuszach chodzić nie będzie". Nie zamierza nic robić z tą sytuacją. Obecnie nie posiada żadnego dochodu. Mamy wspólnotę majątkowa. Pytanie: czy w najgorszej sytuacji komornik może mi wejść na pobory?...
Witam mam pytanie.
Jest nas 4 z mamą. Mamą chce swój udział domu przepisać na mnie oraz na 1 z braci, 2 brat się nie zgadza za swój udział i żąda sporo spłaty. Ale pytanie brzmi jak mama może przepisać swój udział z opcją, żeby brat w przyszłości nie mógł dostać zachowku? Czy brat o takim przepisie musi być poinformowany?
Oraz czy zapisek u notariusza, że ja będę mamie płacił dożywotnią rentę uchroni mnie kiedyś przed zachowkiem?
Proszę o konk...
Kilku współwłaścicieli mieszkania. Przeprowadzone postępowanie spadkowe (bez działu spadku) jeden ze współwłaścicieli mieszkający tam narobił długów. Czy całości zadłużenia mogą ściągać z kogo chcą, czy odpowiadamy taka częścią jaki mamy udział w spadku ?...
Niedawno umarł mój tata i zostałam z mamą i bratem. Babcia z dziadkiem dawno nie żyją. Tata miał dwóch braci. Chcą sprzedać działkę po dziadkach. Wczoraj zadzwonił jeden z braci do mojej mamy i powiedział jej, że oni również mają udział w części mojego taty i dzieli się ona pomiędzy moją mamą, nami (mną i bratem) oraz braćmi taty. Powiedzieli że mają również prawo do samochodu taty. Co zrobić w takiej sytuacji? Czy to prawda?
Razem z bratem chci...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: