Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami.
Urlop wychowawczy możesz wykorzystać w 5 częściach, do końca roku, w którym dziecko kończy 6 lat. Jeżeli dziecko jest niepełnosprawne to do ukończenia 18 roku życia.
Powiedzcie Mi jak to jest. Był proces karny o pobicie. Agresor został skazany na zawiasy i zadośćuczynienie. Jednak oczywiscie tego nie zapłacił. Więc wystąpiłam o klauzulę wykonalności na wyrok i poszłam do komornika. Jednak komornik po roku wydał postanowienie o umorzeniu postępowania, gdyż jak twierdzi nie ma z czego ściągnąć. Sąd przysłał pismo z zapytaniem czy skazany uiścił zapłatę. Odpisałam, że nie i zw komornik umorzyl postępowanie. Co d...
Dzień Dobry, mam pytanie:
skąd się bierze idea, praktyka wpisania narzędzi na stan pracownikowi
(np. przełożony mówi mi, że "będzie pan miał wpisaną wiertarkę szlifierkę na stanie, tylko tutaj podpisać")?
Czy mogę odmówić przyjęcia na stan narzędzi/urządzeń ?
Czy przełożony może mi zapisać na stanie narzędzia/urządzenia bez mojej zgody/wiedzy?
czy środki ochrony osobistej np ochronniki słuch, maski przeciwpyłowe... też mogą być wpi...
Czy pracując kilkanaście lat zagranicą, w razie powrotu do kraju mogę wpłacić dobrowolna sumę na kapitał emerytalny w ZUS i czy to podwyższy moja emeryturę w przyszłości? I czy to się w ogóle opłaca....
Od kilku lat jestem właścicielką prywatnego żłobka, natomiast zawsze starałam się porozumieć z klientami, a więc taką sytuację mam pierwszy raz i mam pewne pytanie. Niestety mam kilka osób które muszę zgłosić do firmy windykacyjnej ponieważ zalegają z opłatami od wielu miesięcy, zero kontaktu, już nie mam siły prosić się o swoje pieniążki. Z rodzicami podpisuje umowy cywilno- prawne, w umowach mam zapis o naliczaniu odsetek ustawowych w przypadku...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: