Byłam zatrudniona w firmie A na umowę o pracę na czas nieokreślony i korzystałam z urlopu wychowawczego. Rozwiązałam umowę z firmą A za porozumieniem stron z końcem września. Z początkiem października zatrudniłam się w firmie B. Mam tam przepracowane 5 m-cy, jednak potrzebuję wrócić na urlop wychowawczy. Czy mogę to zrobić, czy pomimo zachowania ciągłości musi być jakiś odstęp między urlopami.
Urlop wychowawczy możesz wykorzystać w 5 częściach, do końca roku, w którym dziecko kończy 6 lat. Jeżeli dziecko jest niepełnosprawne to do ukończenia 18 roku życia.
Razem z narzeczonym planujemy zakup działki pod budowę domu z naszych oszczędności. Jak należy uiścić zapłatę za nieruchomość? Każdy po połowie ze swojego prywatnego konta? Czy ma to znaczenie z czyjego wyjdzie przelew? Dodam, że na budowę domu planujemy zaciągnąć wspólnie kredyt....
Dzień dobry,
Proszę o poradę - moje 5- letnie dziecko będąc w przedszkolu niechcący zniszczyło okulary nauczycielki. Dzisiaj pani dyrektor powiadomiła mnie, że mam pokryć koszty zakupu nowych okularów, twierdząc że jako rodzic ponoszę odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez moje dziecko. Jednak dziecko było w tym czasie pod opieką szkoły, więc nie uważam abym to ja była temu winna. Trochę głupio mi w stosunku do Pani nauczycielki, ale dlacz...
Dzień dobry. W dniu dzisiejszym otrzymałem wypowiedzenie umowy o prace. Przez 3 miesiące przebywałem na zwolnieniu lekarskim, ponieważ doznałem poważnego urazu kręgosłupa. Podczas zwolnienia 3 razy byłem wzywany do ZUSu na kontrole i za każdym razem lekarz orzecznik uznawał zwolnienie za zasadne. Każdorazowo do ZUSu zgłaszał mnie pracodawca, nasłał tez na mnie ZUS, który przyjechał mnie sprawdzić do domu. Również nie mieli żadnych uwag. Wróciłem ...
Witam wszystkich, pytanie o pozew rozwodowy, mianowicie 29 czerwca wyruszył pozew do sądu, w jakim czasie moge spodziewać się go u mnie? I jak dalej wygląda procedura? Na odpowiedź mam 2 tyg. i po jakim mniej więcej czasu mogę spodziewać się pierwszej sprawy? Dziekuję za odpowiedzi....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: