Testament

Dzień dobry, ostatnie wydarzenia w moim życiu skłoniły mnie do uregulowania kwestii spadkowych i chciałbym prosić o poradę ( zrozumiem też jeśli zostanę odesłany do prawnika ). Obecnie żyje w nieformalnym związku z moja narzeczona , mamy razem kupione mieszkanie, na które spłacamy kredyt, udziały w nieruchomości to ja: 70%,narzeczona: 30% - mieszkanie jest obciążane hipoteka . Przy okazji udało się każdemu z nas zgromadzić indywidualny majątek: oszczędności, sportowe auta, sprzęty rtv, meble, biżuteria. Doszliśmy do wniosku ze chcielibyśmy żeby w przypadku śmierci jednego z nas druga osoba dziedziczyła całość czyli cały majątek + zobowiązania ( czyli kredyt hipoteczny ). I tu pytanie: czy w takim wypadku wystarczy testament(y) potwierdzony notarialny? Chcielibyśmy się zabezpieczyć na ewentualność roszczeń rodzin.
anonim cytuj
01-10-2023
Testament nie zabezpieczy przed ewentualnym roszczeniem o zachowek.
Do czasu aż jesteście w nieformalnym związku to nie grozi wam żaden zachowek od strony rodziny.
A co w przypadku udziałów w nieruchomości? Nie przechodzą one na rodzinę czyli rodziców?

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż odzieży używanej
Mam takie pytanie, Niedawno urodziłam dziecko, a jak wiadomo, noworodki szybko wyrastają ze swoich ubranek. Kupuję tylko markowe ubranka wysokiej jakości. Zrobiłam sety po 5-6 ubranek i sprzedawałam na olx po 200zl i nie bo tylko (sprzedawałam też zabawki itp.) Dzisiaj podliczyłam, że od początku roku sprzedałam około 45 takich setów co daje łączna wartość około 9000zl. Czy urząd skarbowy może się przyczepić do czegoś takiego, a jeżeli tak to ...
Ojciec dziecka nie płaci alimentów.
Mam problem z byłym mężem, który ciągle się miga od płacenia alimentów. Komornik jest, złożyłam wniosek o egzekucje z ruchomości. (I nic nie dało). Byłam na policji zgłosić sprawę, ale nie było pełnych 3 miesięcy w nie płaceniu. Bo cwaniak płaci tak co ileś czasu. Ostatnio była wpłata ok. 200 zł a zasadzone alimenty to 600. Zadłużenie ok. 10 tys. Ręce mi opadają, bo nie mam pojęcia co zrobić. Założył swoja działalność i ukrywa dochody....
Ma kilka kredytów, został sparaliżowany przez udar, nie stać go na spłacanie należności, co w takiej sytuacji zrobić?
Dzień dobry. Mój tata ma zaciągnięte kilka kredytów na łączną kwotę Ok 50 tys zł.. niestety w ostatnich dniach dostał udaru mózgu i jest sparaliżowany-nie chodzi, nie mówi ..do końca nie rozumie co się wokół niego dzieje..Ojciec jest na emeryturze i spłacał raty z trudem ale spłacał.. teraz większość jego emerytury idzie na leki i rehabilitację nie wspominając już o rachunkach które rosną z miesiąca na miesiąc..co w takiej sytuacji zrobić? dzięku...
Co jeśli ktoś weźmie na mnie pożyczkę?
Witam potrzebuje pomocy. Dostałam wezwanie na policję . Okazało się że ktoś wziął na mnie pożyczkę w X ( czy jakoś tak) na 4000 złoty. Dodatkowo pożyczka wzięta za granicą, z innego numeru telefonu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robiłam aplikacje bankowe za 50 złoty blika i podałam tam właśnie login do tego banku, oczywiście mam prawnika , ale czy jest szansa że znajdą złodzieja ?...

Wyszukiwarka