Tajemnica dziennikarska.

Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do tajemnicy adwokackiej np.]
anonim cytuj
01-10-2023
Ustawodawca nie przewidział, aby śmierć informatora oznaczała wycofanie braku zgody informatora na ujawnienie jego danych lub uchylenie obowiązku zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Również przestępstwo zniesławienia nie jest na tyle poważne, aby narażać wagę i doniosłość tajemnicy dziennikarskiej na uszczerbek.
Według mnie więc ma Pani prawo powołać się na tajemnicę dziennikarską i odmówić odpowiedzi na takie pytanie.
Zgadzam się z Tobą. Nie znam żadnych przepisów, które uchylałyby w tej sytuacji obowiązek zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Jedynym dysponentem danych umożliwiających identyfikację informatora prasowego, chronionych tajemnicą, jest ten informator.

anonim cytuj
01-10-2023
A odpowiedziała Pani na to pytanie?
Nie, odpowiedziałam sądowi, że nie mogę odpowiedzieć na to pytanie ze względu na tajemnicę dziennikarską. Mecenas wniósł o zwolnienie mnie z tajemnicy, ale sąd na to nie przystał. Adwokat zapowiedział zażalenie do SO na decyzję o nieuchyleniu tajemnicy dziennikarskiej. Teraz wszyscy czekamy na to, co będzie dalej. Najśmieszniejsze w sprawie jest to, że tożsamość mojego informatora ma się nijak do zarzutu pomówienia powódki przez pozwanego (ja jestem osobą w stosunku do której rzekomo pozwany pomawiał powódkę)

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić?
Hej. Może ktoś wie co powinnam zrobić. Zmarł mój ojciec, z którym całe życie nie miałam kontaktu. Nic praktycznie o nim nie wiem, ale raczej pozostawił mi długi (nigdy np. nie spłacił mi alimentów), nie należał do osób majętnych (raczej wolał zajrzeć do butelki niż zainteresować się mną). Chcę odrzucić spadek - co powinnam zrobić? Nie wiem czy mam jakieś rodzeństwo, czy jakąkolwiek rodzinę z jego strony. Mam 3jkę dzieci....
Rozwód a mieszkanie męża.
Przed ślubem mąż odziedziczył mieszkanie, w którym potem mieszkaliśmy przesz 3 lata. Już po ślubie, zanim minęło 5 lat, postanowiliśmy to mieszkanie sprzedać i kupić większe. Mąż jako właściciel dopełnił wszystkich formalności, kupił za te pieniądze większe mieszkanie, też jako jedyny właściciel bo tak mówi prawo skarbowe. Kredyt na remont nowego mieszkania wzięliśmy razem. Teraz chcemy wziąć rozwód i powstało pytanie: czy należy mi się połowa za...
Pozew o immisję.
Sprawa wygląda tak: Jestem członkiem niewielkiej wspólnoty liczącej 6 lokali. W piwnicy pod moim lokalem została zainstalowana pompa do wody z ujęcia ziemnego dla 4 lokali. Pozostałe 2 w tym mój mają osobne ujęcia. Z tych 6 lokali obecnie dwa są zamieszkałe na stałe a jeden w wynajmie zamieszkiwany okazjonalnie. 3 są niezamieszkała ale posiadają właścicieli. Wspólnota w praktyce nie funkcjonuje, na ma zarządu, zebrań, niczego. Właściciele są zda...

Wyszukiwarka