Tajemnica dziennikarska.

Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do tajemnicy adwokackiej np.]
anonim cytuj
01-10-2023
Ustawodawca nie przewidział, aby śmierć informatora oznaczała wycofanie braku zgody informatora na ujawnienie jego danych lub uchylenie obowiązku zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Również przestępstwo zniesławienia nie jest na tyle poważne, aby narażać wagę i doniosłość tajemnicy dziennikarskiej na uszczerbek.
Według mnie więc ma Pani prawo powołać się na tajemnicę dziennikarską i odmówić odpowiedzi na takie pytanie.
Zgadzam się z Tobą. Nie znam żadnych przepisów, które uchylałyby w tej sytuacji obowiązek zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Jedynym dysponentem danych umożliwiających identyfikację informatora prasowego, chronionych tajemnicą, jest ten informator.

anonim cytuj
01-10-2023
A odpowiedziała Pani na to pytanie?
Nie, odpowiedziałam sądowi, że nie mogę odpowiedzieć na to pytanie ze względu na tajemnicę dziennikarską. Mecenas wniósł o zwolnienie mnie z tajemnicy, ale sąd na to nie przystał. Adwokat zapowiedział zażalenie do SO na decyzję o nieuchyleniu tajemnicy dziennikarskiej. Teraz wszyscy czekamy na to, co będzie dalej. Najśmieszniejsze w sprawie jest to, że tożsamość mojego informatora ma się nijak do zarzutu pomówienia powódki przez pozwanego (ja jestem osobą w stosunku do której rzekomo pozwany pomawiał powódkę)

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Pomyłka banku a odpowiedzialność klienta.
Mama spłaciła kredyt przed czasem w banku X. W Banku pracownica powiedziała, że mama otrzyma jeszcze około 15 tys. zwrotu za spłatę przed czasem. Kredyt spłacony 20.02. a 22.02 bank wpłaca na konto ponad 170 tys. jako zwrot od spłaconego kredytu, zaś wieczorem zabiera z powrotem z konta. Czy to legalne żeby bank przelewał i zabierał pieniądze bez zgody właściciela?...
Urlop wychowawczy.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Jak zatrudnić pracownika na umowę o pracę?
Jestem właścicielem małego sklepu z artystycznymi artykułami do domu i planuję rozbudowę swojego biznesu. Mam już jeden sklep w Krakowie i chcę otworzyć kolejny w Warszawie. Do tej pory samodzielnie zarządzałem moim sklepem, ale teraz, z powodu rozbudowy, potrzebuję zatrudnić pracownika, który będzie zarządzał nowym sklepem w Warszawie. Jestem trochę zagubiony w kwestiach związanych z prawem pracy, ponieważ do tej pory samodzielnie prowadziłem...
Rozwód a podział majątku.
Dzień dobry Dowiedziałem się że żona mnie zdradzała. Przyznała się do tego. Wiadomo sprawa bardzo ciężka, ale postanowiłem wziąć rozwód. Chcę to jak najszybciej skończyć, więc pewnie zrobimy rozwód za porozumieniem stron. Mamy wspólny dom, który żona dostała w darowiźnie (2019 r. wartość w akcie notarialnym 150 tys.). Wykończyliśmy go na wysoki standard. W tych szalonych czasach powiedziałbym że jest wart około 1 mln. Z tego mojego włożenia był...

Wyszukiwarka