Tajemnica dziennikarska.

Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do tajemnicy adwokackiej np.]
anonim cytuj
01-10-2023
Ustawodawca nie przewidział, aby śmierć informatora oznaczała wycofanie braku zgody informatora na ujawnienie jego danych lub uchylenie obowiązku zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Również przestępstwo zniesławienia nie jest na tyle poważne, aby narażać wagę i doniosłość tajemnicy dziennikarskiej na uszczerbek.
Według mnie więc ma Pani prawo powołać się na tajemnicę dziennikarską i odmówić odpowiedzi na takie pytanie.
Zgadzam się z Tobą. Nie znam żadnych przepisów, które uchylałyby w tej sytuacji obowiązek zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Jedynym dysponentem danych umożliwiających identyfikację informatora prasowego, chronionych tajemnicą, jest ten informator.

anonim cytuj
01-10-2023
A odpowiedziała Pani na to pytanie?
Nie, odpowiedziałam sądowi, że nie mogę odpowiedzieć na to pytanie ze względu na tajemnicę dziennikarską. Mecenas wniósł o zwolnienie mnie z tajemnicy, ale sąd na to nie przystał. Adwokat zapowiedział zażalenie do SO na decyzję o nieuchyleniu tajemnicy dziennikarskiej. Teraz wszyscy czekamy na to, co będzie dalej. Najśmieszniejsze w sprawie jest to, że tożsamość mojego informatora ma się nijak do zarzutu pomówienia powódki przez pozwanego (ja jestem osobą w stosunku do której rzekomo pozwany pomawiał powódkę)

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Unieważnienie testamentu.
Babcia zostawiła testament notarialny. Wszystko przepisała na mnie. Siostra złożyła do sądu wniosek, że kwestionuje testament, bo jej zdaniem babcia była niepoczytalna. Babcia do chwili napisania testamentu nie leczyła się psychiatrycznie. 2 miesiące po napisaniu testamentu, uległa wypadkowi, trafiła pod opiekę mojej mamy, załamała się psychicznie i trzeba było poprosić psychiatrę który wypisał Ketrel. Czy to może mieć wpływ, że sąd unieważni...
Przemoc w domu
Witam. Mieszkanie jest na mojego syna i on zapoznał dziewczynę która mieszka z nami. Czy ja jako matka mogę ją wygonić gdyż burzy mojego syna do tego stopnia że dochodzi do przemocy psychicznej na mnie i brata. Przemoc jest przeważnie od syna a zwłaszcza wtedy gdy ona mu coś powie i wtedy nieźle mi się obrywa. Dodam że my mamy meldunek tz. syn , ja i brat. A ona i mój partner nie ( tylko on jest w trasie 5 dni w tygodniu i zjazd na weekend). Co...
Zachowek po śmierci jednego z rodziców.
Kilka tygodni temu zmarł mój tata. Był od 40 lat w małżeństwie z moją mamą, w tym czasie zbudowali dom, który w odręcznym testamencie zostawił mamie, ale mama i tak jest współwłaścicielem domu. Z pierwszego małżeństwa tata ma córkę która od lat mieszka za granicą. Czego córka z pierwszego małżeństwa może się domagać jako spadek po ojcu? Czy należy jej się cześć domu?...
Czy siostra może domagać się zachowku z pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę?
Witam, dostałam pieniążki od taty jako darowiznę, złożyłam pita do us, chcę za te pieniądze kupić mieszkanie w którym będzie mieszkać mój tata. Teraz pytanie, mam siostrę która nie chce kontaktu z ojcem, czy gdyby mój ojciec zmarł ona może domagać się zachowku lub spadku z tych pieniędzy które otrzymałam jako darowiznę i kupiłam mieszkanie? Bardzo proszę o poradę....

Wyszukiwarka