Tajemnica dziennikarska.

Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do tajemnicy adwokackiej np.]
anonim cytuj
01-10-2023
Ustawodawca nie przewidział, aby śmierć informatora oznaczała wycofanie braku zgody informatora na ujawnienie jego danych lub uchylenie obowiązku zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Również przestępstwo zniesławienia nie jest na tyle poważne, aby narażać wagę i doniosłość tajemnicy dziennikarskiej na uszczerbek.
Według mnie więc ma Pani prawo powołać się na tajemnicę dziennikarską i odmówić odpowiedzi na takie pytanie.
Zgadzam się z Tobą. Nie znam żadnych przepisów, które uchylałyby w tej sytuacji obowiązek zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Jedynym dysponentem danych umożliwiających identyfikację informatora prasowego, chronionych tajemnicą, jest ten informator.

anonim cytuj
01-10-2023
A odpowiedziała Pani na to pytanie?
Nie, odpowiedziałam sądowi, że nie mogę odpowiedzieć na to pytanie ze względu na tajemnicę dziennikarską. Mecenas wniósł o zwolnienie mnie z tajemnicy, ale sąd na to nie przystał. Adwokat zapowiedział zażalenie do SO na decyzję o nieuchyleniu tajemnicy dziennikarskiej. Teraz wszyscy czekamy na to, co będzie dalej. Najśmieszniejsze w sprawie jest to, że tożsamość mojego informatora ma się nijak do zarzutu pomówienia powódki przez pozwanego (ja jestem osobą w stosunku do której rzekomo pozwany pomawiał powódkę)

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Co trzeba zrobić aby zrzec się spadku?
Po zmarłym (7 miesięcy temu) w grono spadkobierców weszły 4 osoby - żona oraz trójka dzieci. Czy we wniosku o stwierdzenie nabycia spadku można już na tym etapie umieścić zapis, że matka i syn zrzekają się spadku na rzecz pozostałej dwójki dzieci? Czy poczekać do działu spadku?...
Dzierżawa pola.
Witajcie, na dzierżawionym polu pojawił się inny dzierżawca na dziko który już obsiał . Mam umowę na 10 lat z datą pewną, która się kończy w 2025r. Właściciel stwierdził żebyśmy to załatwiłi między sobą, że on się nie miesza w to, więc Proponowałem polubowne rozwiązanie problemu jako rekompensatę za wcześniejsze rozwiązanie umowy z właścicielem jednak ten co zasiał nie chce o tym słyszeć. Miał ktoś podobny problem?, jak to rozwiązać ?...
Działka z domem otrzymana w darowiźnie.
Witam. Moja babcia (matka mojego taty) w 2020 roku przepisała na mnie jako wnuka swoją działkę i dom stojący na niej. Babcia była jedynym właścicielem tej nieruchomości. Babcia posiada dwójkę swoich dzieci tj. mojego ojca i jego siostrę (moją ciocię). Oprócz działki, którą na mnie przepisała posiadała także inną działkę z domem której właścicielami są babcia, mój tata i ciocia w proporcjach 50%-25%-25%. Babcia zmarła dwa tygodnie temu. Jak rozumi...
Przedłużenie umowy w ciąży
Podjęłam zatrudnienie, w nowym miejscu nie wiedząc, że jestem w ciąży (wcześniej pracowałam u innego pracodawcy, ciągłość pracy jest zachowana). W nowej pracy mam 6-miesięczny okres próbny. Aktualnie jestem w 3 miesiącu ciąży. Przed podpisaniem umowy wstępnie ustaliłam z nowym pracodawcą, że po 3-4 miesiącach pracy podejmiemy temat dalszej współpracy. Czy muszę informować pracodawcę o ciąży podczas tej rozmowy? Czy mogę to „przemilczeć” i prosić ...

Wyszukiwarka