Tajemnica dziennikarska.

Jestem dziennikarzem i świadkiem w sprawie o 212 kk. Adwokat powódki zapytał mnie o źródło pewnych informacji, zasłoniłam się tajemnicą dziennikarską, gdyż informator zastrzegł u mnie anonimowość. Szkopuł w tym, że informator nie żyje. Według mnie nie zwalnia mnie to z tajemnicy dziennikarskiej, ale nie znalazłam potwierdzenia w przepisach. Czy śmierć informatora zwalnia dziennikarza z tajemnicy dziennikarskiej? [chyba będzie tu analogicznie do tajemnicy adwokackiej np.]
anonim cytuj
01-10-2023
Ustawodawca nie przewidział, aby śmierć informatora oznaczała wycofanie braku zgody informatora na ujawnienie jego danych lub uchylenie obowiązku zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Również przestępstwo zniesławienia nie jest na tyle poważne, aby narażać wagę i doniosłość tajemnicy dziennikarskiej na uszczerbek.
Według mnie więc ma Pani prawo powołać się na tajemnicę dziennikarską i odmówić odpowiedzi na takie pytanie.
Zgadzam się z Tobą. Nie znam żadnych przepisów, które uchylałyby w tej sytuacji obowiązek zachowania tajemnicy dziennikarskiej. Jedynym dysponentem danych umożliwiających identyfikację informatora prasowego, chronionych tajemnicą, jest ten informator.

anonim cytuj
01-10-2023
A odpowiedziała Pani na to pytanie?
Nie, odpowiedziałam sądowi, że nie mogę odpowiedzieć na to pytanie ze względu na tajemnicę dziennikarską. Mecenas wniósł o zwolnienie mnie z tajemnicy, ale sąd na to nie przystał. Adwokat zapowiedział zażalenie do SO na decyzję o nieuchyleniu tajemnicy dziennikarskiej. Teraz wszyscy czekamy na to, co będzie dalej. Najśmieszniejsze w sprawie jest to, że tożsamość mojego informatora ma się nijak do zarzutu pomówienia powódki przez pozwanego (ja jestem osobą w stosunku do której rzekomo pozwany pomawiał powódkę)

anonim cytuj
01-10-2023

Sugerowane Tematy

Rezygnacja z kupna działki budowlanej.
Dzień dobry, zdecydowałem się na kupno działki budowlanej. Z właścicielem działki ustaliliśmy już cenę. Mieliśmy też ustalony termin podpisania umowy notarialnej. Wszystko było w zasadzie gotowe. Niestety z przyczyn osobistych musiałem zrezygnować z kupna tej działki. Właściciel grozi mi sądem za to, że zrezygnowałem, a się "umawialiśmy" i że przeze mnie "stracił ponad tydzień czasu". Czy w związku z tym, właściciel będzie mia...
Chce podjąć pracę i nie stracić świadczeń.
Hej wszystkim, Dostałam propozycję pracy na minijob w Niemczech. Obecnie nie pracuje ponieważ jestem na świadczeniu na dziecko niepełnosprawne. W Polsce mam zakaz pracy, a wyjazd raz w tygodniu do pracy dużo podniesie mój budżet i mam osobę chętna do pomocy przy dziecku na ten jeden dzień. Ale jak jest prawnie? Nie chcę stracić świadczenia i narobić sobie problemów? Z góry dziękuję wszystkim za pomoc....
spadek. jak sprawdzic co posiadal zmarly dziadek. co jesli mial długi?
zmarł mój dziadek który nie miał zemną kontaktu całe życie. Z tego co wiem nie spisał testamentu a ja jestem spadkobiercą ponieważ dzieci dziadka nie żyją. O jego śmierci zostałem poinformowany przez jego siostrę z półrocznym opóźnieniem. Z rozmowy z jego siostrą wynika że posiadał on same długi oraz nalega ona by odrzucić spadek ponieważ ona jest kolejną osobą po mnie do odziedziczenia spadku i mówi że również chce go podrzucić. Pozostały czas n...
Czy to znaczy, że pójdę do więzienia?
Witam wszystkich. Bardzo proszę Was o pomoc, gdyż ja nie mam pojęcia co to dla mnie znaczy. Kilka dni temu odebrałem list w którym było orzeczenie z wyrokiem nakazowym. Na podstawie art. 85& 1 k.k. art. 86& 1 k.k. kary jednostkowe orzeczone w punkcie pierwszym wobec ,łączy i wymierza oskarżonemu karę dwóch lat ograniczenia wolności, z obowiązkiem wykonywania nieodpłatnej, kontrolowanej pracy na cel społeczny w wymiarze 30h miesięczni...

Wyszukiwarka