Dług na uczelni.

Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług z uczelni się przedawnia ?
anonim cytuj
30-08-2023
czy dług z uczelni się przedawnia ?

Tak. Okres przedawnienia to 3 lata i liczony jest od końca roku kalendarzowego w którym roszczenie było wymagalne.

anonim cytuj
30-08-2023
Dzięki za odpowiedź, czy jesteś w stanie nakierować, w jakiej kolejności podjąć kolejne kroki. W Dziekanacie powiedziano mi że nie jestem już studentem więc Kanclerz prawdopodobnie nie będzie chciał się nawet umawiać na spotkanie. Złożyć jakieś pismo odwołujące, powołując się na jakieś konkretne art. ?
Przedawnienia nie trzeba udowadniać, bo to nic innego jak wymagany prawem upływ czasu. Jednak roszczenie przedawnione nie znika, przekształca się w zobowiązanie naturalne (poczytaj w sieci na temat różnic).
Zacznij od wysłania (listem poleconym) pisemnego wezwania do wydania świadectwa, do dziekanatu uczelni. Lub złóż na miejscu za pokwitowaniem.

Dzięki za radę.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Student na zleceniu a zwolnienie po operacji
Witam, proszę o poradę? Syn, student na zleceniu , lat 23, właśnie przeszedł operację barku, artroskopia, rehabilitacja, pewnie powró do zdrowia zajmie ze dwa miesiące, jest zgłoszony do mojego ubezpieczenia zdrowotnego, czy jest szansa na płatne zwolnienie lekarskie??? Co robić w takiej sytuacj? ...
Zasiłek macierzyński z dwóch stosunków pracy.
Jestem nauczycielem i mam umowy o pracę w dwóch szkołach państwowych. Jedna jest na czas nieokreślony, a druga do 31.08. Od 2 stycznia jestem na L4 z racji ciąży. Termin porodu na 13.08. W tej co mi umowa wygasa (na czas określony) kazali składać wniosek o macierzyński z rodzicielskim. Jak to jest- czy tylko mi wypłacą do zakończenia umowy, czy potem dalej odeślą do ZUS i będzie zasiłek? Bo w drugiej pracy oczywiście normalnie urlop macierzyński...
starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny
Witam, starszy syn odziedziczył mieszkanie po moich rodzicach testament notarialny bez wydziedziczenia mnie jako jedynego spadkobiorcy ustawowego. Rodzice zawsze chcieli żeby podzielić wnuków , niestety mlodszy jest niepełnoletni. Starszy syn stwierdził że nie sprzeda mieszkania i nie podzieli się " wywlekając" state rodzinne spory. Wiem że mam prawo do zachowku , gdy starszy syn się o tym dowiedział wściekł się że oczekuje sprzedaży mi...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Złożyłam wniosek o podwyższenie alimentów. Odezwał się do mnie ojciec córki i chcę się dogadać. Proponuje spisanie ugody u notariusza na kwotę wyższą niż dostałam zabezpieczenie. Myślicie, że warto się zgodzić i wycofać pozew ? Wiem, że jak podpisze ugodę a by nie płacił to mogę iść z tym do komornika. On chce w ugodzie zawrzeć zapis, że już więcej nie będę podnosić alimentów . Czy takie coś można w ogóle ująć w takiej ugodzie ???...

Wyszukiwarka