Dług na uczelni.

Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług z uczelni się przedawnia ?
anonim cytuj
30-08-2023
czy dług z uczelni się przedawnia ?

Tak. Okres przedawnienia to 3 lata i liczony jest od końca roku kalendarzowego w którym roszczenie było wymagalne.

anonim cytuj
30-08-2023
Dzięki za odpowiedź, czy jesteś w stanie nakierować, w jakiej kolejności podjąć kolejne kroki. W Dziekanacie powiedziano mi że nie jestem już studentem więc Kanclerz prawdopodobnie nie będzie chciał się nawet umawiać na spotkanie. Złożyć jakieś pismo odwołujące, powołując się na jakieś konkretne art. ?
Przedawnienia nie trzeba udowadniać, bo to nic innego jak wymagany prawem upływ czasu. Jednak roszczenie przedawnione nie znika, przekształca się w zobowiązanie naturalne (poczytaj w sieci na temat różnic).
Zacznij od wysłania (listem poleconym) pisemnego wezwania do wydania świadectwa, do dziekanatu uczelni. Lub złóż na miejscu za pokwitowaniem.

Dzięki za radę.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata niższa niż najniższa krajowa.
Jestem zatrudniony przez agencje i firma mi zaproponowała na styczeń umowę że stawka 21.70 na godzinę na umowę o prace, nie miałem wcześniej umowy o prace ze stawką godzinowa, i na styczeń gdzie najniższa krajowa ma być 4242 brutto, to pracując na takiej stawce za 160 czy 168 h nie wyjdzie mi ta najniższa krajowa nawet nie będzie blisko, jak to jest regulowane prawnie, czy to jest w ogóle legalne?...
Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie (motocykl ma wady prawne i techniczne). Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ?
Dzień dobry. Kupiłem motocykl, który ma wady prawne i techniczne. Zgłosiłem to sprzedającemu w czasie krótszym niż 14 dni. Zgłosiłem zakup motocykla w urzędzie. Jak to teraz anulować, aby zwrócić motocykl legalnie ? Sprzedający zgadza się na odebranie motocykla(nie ma wyjścia), gdyż popełnił kilka przestępstw przy sprzedaży mi motocykla....
Zniesienie współwłasności nieruchomości
Dzień dobry. Chciałam dopytać o pewne informacje związane ze zniesieniem współwłasności nieruchomości. Współwłasność zostanie zniesiona u notariusza, nie w sądzie. Notariusz wyliczył całościowe koszty, wliczając w to podatek od 1/2 wartości nieruchomości, który musi zapłacić strona przejmująca nieruchomość. Może to głupie pytanie, ale chciałabym się upewnić- pozostałe koszty ponoszą obie strony solidarnie, po połowie? Czy całość kosztów p...
174kpc
Security ensured through/through innovative MPC cryptography, which distributes secret data between your gadget and zengo servers, which provides an opportunity the visitor perform transactions using a [url=http://www.resortvesuvio.it/unsecured-loans-these-are-your-very-best-2/]http://www.resortvesuvio.it/unsecured-loans-these-are-your-very-best-2/[/url] wallet with high security....

Wyszukiwarka