Dług na uczelni.

Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług z uczelni się przedawnia ?
anonim cytuj
30-08-2023
czy dług z uczelni się przedawnia ?

Tak. Okres przedawnienia to 3 lata i liczony jest od końca roku kalendarzowego w którym roszczenie było wymagalne.

anonim cytuj
30-08-2023
Dzięki za odpowiedź, czy jesteś w stanie nakierować, w jakiej kolejności podjąć kolejne kroki. W Dziekanacie powiedziano mi że nie jestem już studentem więc Kanclerz prawdopodobnie nie będzie chciał się nawet umawiać na spotkanie. Złożyć jakieś pismo odwołujące, powołując się na jakieś konkretne art. ?
Przedawnienia nie trzeba udowadniać, bo to nic innego jak wymagany prawem upływ czasu. Jednak roszczenie przedawnione nie znika, przekształca się w zobowiązanie naturalne (poczytaj w sieci na temat różnic).
Zacznij od wysłania (listem poleconym) pisemnego wezwania do wydania świadectwa, do dziekanatu uczelni. Lub złóż na miejscu za pokwitowaniem.

Dzięki za radę.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy zachowek należy sie wnukom?
Otwarty został testament po śmierci X. X udzielił ustnego oświadczenia woli. W oświadczeniu zawarł informację, że majątek przekazuje obecnej żonie, a pozostałych spadkobierców ustawowych wydziedzicza z powodu braku kontaktu. Czy zachowek należy się wnukom X, które posiada z pierwszego małżeństwa?...
Szef bezpodstawnie wypowiada UOP z art.52
Dzien dobry mam takie pytanie odnosnie prawa pracy a mianowicie mialam wczoraj taki incydent w miejscu pracy ze szef wezwał policje do mnie ze jestem pod wpływem alkoholu policja mnie zawiozla alkomat wykazal 00 dzis ze łzami w oczach ze wstydu poszlam do pracy cały dzien przepracowałam a na koniec zaprosił mnie do biura mówiąc ze cała załoga sie skarży na mnie itd i mógłby mi dać wypowiedzenie z art.52 mobing przeciwko jego pracownikami niby ja ...
Zwrot towaru na koszt sklepu.
Witam, przychodzę z takim pytaniem. Zamówiłam paczkę ze sklepu internetowego. Wysyłka była dość droga, bo paczka była ciężka. Przysłali błędna rzecz i chciałam ja wymienić. Sklep kazał mi pokryć koszt wysyłki zwrotnej. Koszt wysyłki w 2 strony to już wartość towaru. Przecież to wina sklepu, że wysłali błędny towar, więc oni powinni pokryć koszty wysyłki zwrotnej? Sklep twierdzi, że ja, bo to ja nie chciałam błędnego towaru. Jak to jest w końcu?...
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne?
Czy podpisanie wypowiedzenia umowy najmu na podstawie art. 673 kodeksu cywilnego jest dla mnie bezpieczne? Czy nie ma tam zapisu na moją niekorzyść? Wynajmowałam mieszkanie przez rok. Teraz właściciel sprzedaje mieszkanie i dał wypowiedzenie umowy najmu mieszkania do podpisania powołując się na ten art. 673 kc ...

Wyszukiwarka