Dług na uczelni.

Witam w 2016 roku przyjąłem się na studia, na drugim roku zrezygnowałem z uczęszczania, niestety na moją nie korzyść nie złożyłem rezygnacji. W 2020 r. w październiku dostałem list z informacją o skreśleniu z listy studentów. Aktualnie chciałem odebrać swoje świadectwo dojrzałości, lecz dział finansowy poinformował mnie o zaległości w wysokości 11700 zł i że nie może podpisać "obiegówki" czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji, czy dług z uczelni się przedawnia ?
anonim cytuj
30-08-2023
czy dług z uczelni się przedawnia ?

Tak. Okres przedawnienia to 3 lata i liczony jest od końca roku kalendarzowego w którym roszczenie było wymagalne.

anonim cytuj
30-08-2023
Dzięki za odpowiedź, czy jesteś w stanie nakierować, w jakiej kolejności podjąć kolejne kroki. W Dziekanacie powiedziano mi że nie jestem już studentem więc Kanclerz prawdopodobnie nie będzie chciał się nawet umawiać na spotkanie. Złożyć jakieś pismo odwołujące, powołując się na jakieś konkretne art. ?
Przedawnienia nie trzeba udowadniać, bo to nic innego jak wymagany prawem upływ czasu. Jednak roszczenie przedawnione nie znika, przekształca się w zobowiązanie naturalne (poczytaj w sieci na temat różnic).
Zacznij od wysłania (listem poleconym) pisemnego wezwania do wydania świadectwa, do dziekanatu uczelni. Lub złóż na miejscu za pokwitowaniem.

Dzięki za radę.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Różnica między pozwem , a zawiadomieniem możliwości popełnienia przestępstwa
witam Czym różni się pozew , a zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ? A mianowicie czy za pozew muszę zapłacić koszty sądowe , a za zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa nie? Czy dobrze rozumiem czy jestem w błędzie ? Moje kolejne pytanie jest następujące : Czy prokuratura po złożeniu zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa ma obowiązek rozpatrzeć czy zawiadomienie jest zasadne czy nie, a jeśli uzna za z...
czy mozna mieć 2 obywatelstwa?
Witam, mam pytanie odnośnie obywatelstwa dla córki, mama jest francuska, wiec aktualnie posiada paszport francuski, urodziła sie w UK wiec przysługuje jej również obywatelstwo angielskie, z tego co nam tłumaczono to wystarczy wypełnić dokument i wyslac a paszport przyjdzie do domu pocztą, jednak obawiam sie ze nie dostanie wtedy obywatelstwa polskiego ponieważ ktos mi mówił ze mozna posiadac tylko dwa obywatelstwa... Czy jest sens robić wogole po...
Licytacja auta przez gminę.
Dzień dobry. Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że auto zostało zabrane na parking policyjny z niewiadomych przyczyn. Właściciel auta nie żyje, auto na parkingu stało ponad 6 msc. Aktualnie trwa postępowanie o podział spadku, który odziedziczę. Na dzisiejszej wizycie na parkingu policyjnym dowiedzieliśmy się, że auto zostało zlicytowane przez gminę/miasto. Czy jest to możliwe, żeby gmina mogła wylicytować auto z niezakończoną sytuacja prawną? Przy...
Udostępnianie danych na etykiecie
Witam, firma wysyła towar do klienta firmami kurierskimi. Na etykiecie podaje dane teleadresowe oraz telefon i mail do konkretnej osoby. Macie jakiś szablon zgody na udostępnienie takich danych?...

Wyszukiwarka