Zasiedzenie.

Prawo mówi, że
§ Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem.
Do tego:
§ Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której praw dotyczy wynik postępowania.
ale dochodzi warunek że:
§ Chcąc uzyskać prawo własności nieruchomości przez zasiedzenie, należy spełniać łącznie dwa warunki:
- samoistnie posiadać nieruchomość – gospodarować nią, płacić podatki, zachowywać się jak jej właściciel; sprawować opiekę nad nieruchomością,
- gospodarować nieruchomością nieprzerwanie przez okres 20 lub 30 lat.
Jest osoba, która po śmierci matki spełniła już te warunki, ale jest rodzeństwo które od śmierci tej matki nie mieszka na posesji i nie opłaca za nią podatku w związku z tym wspomniana osoba zdaje się być jedyną osobą uprawnioną do wystosowania wniosku o zasiedzenie. Zgadza się czy się mylę?
anonim cytuj
24-09-2023
Jeśli sytuacja wygląda tak, jak ją przedstawiłeś - wspomniana osoba samodzielnie włada nieruchomością od co najmniej 30 lat, zachowując się jak jej właściciel (a nie tylko współwłaściciel), wówczas tak - ma podstawy aby wszcząć sprawę o zasiedzenie w złej wierze.
Dokładnie tak jest. Płaci podatki, dba o porządek na i wokół posesji.
jest tylko jeszcze jedno małe ale, na wspomnianej posesji mieszka równiej jeszcze jedna osoba ale ta tylko mieszka, nie płaci podatków i nie jest w prostej linii spokrewniona ze wspomnianą osobą czyli nie jest siostrą/bratem.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

samowola budowlana
Dzień dobry Mam działkę budowlaną i na jej granicy stoi dom sąsiada. Nie interesowałem się tą działką, ale zastanawiam się nad budową na niej domu. Okazało się, że na przełomie kilku lat sąsiad zrobił sobie okna w domu od strony mojej działki. Jestem przed rozmową z sąsiadem i myślę, że najrozsądniejszym rozwiązanie będzie odsprzedanie sąsiadowi odcinka działki, żeby wszystko było zgodnie z prawem budowlanym. Chciałbym się jednak dowiedzieć co ...
Wniosek o ubezwłasnowolnienie.
W wezwaniu do uzupełnienia braków formalnych wniosku o ubezwłasnowolnienie (mojej Mamy), sąd cywilny wzywa m. innymi do przedłożenia odpisu skróconego aktu małżeństwa. Mama jest rozwiedziona od roku 1978 i od kilkudziesięciu lat nie utrzymujemy kontaktu z ojcem (jego wola), ma on drugą żonę i nową rodzinę. Ze względu na obecny stan zdrowia Mamy (brak logicznego kontaktu po ciężkim udarze) nie może ona samodzielnie wystąpić o żadne zaświadczenia...
Naprawa po uznaniu reklamcji.
Dzień dobry, zareklamowałem zegarek z tytułu niezgodności towaru z umową i oczekiwałem zwrotu środków. Zegarka trafił do autoryzowanego serwisu.13 dnia otrzymałem informację że zostanie naprawiony. Ile dni sprzedawca/serwis ma na naprawę zegarka? Czy jeśli po 14 dniach zegarka nie będzie w sklepie mogę oczekiwać zwrotu środków?...
Limit zadłużenia a pożyczka.
Witam, Dzisiaj uruchomiłem limit zadłużenia w moim banku na kwotę 50000zł. Szybko okazało się, iż mój znajomy chętnie przeleje mi tę kwotę na pół roku, po czym mam mu przelać pieniążki spowrotem. Dla mnie to na rękę, gdyż przez ten czas spłacę większą część zadłużenia oraz ominę w ten sposób naliczane odsetki. Czy takie działania są zgodne z prawem i czy powinienem o czymś wiedzieć?...

Wyszukiwarka