Zasiedzenie.

Prawo mówi, że
§ Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem.
Do tego:
§ Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której praw dotyczy wynik postępowania.
ale dochodzi warunek że:
§ Chcąc uzyskać prawo własności nieruchomości przez zasiedzenie, należy spełniać łącznie dwa warunki:
- samoistnie posiadać nieruchomość – gospodarować nią, płacić podatki, zachowywać się jak jej właściciel; sprawować opiekę nad nieruchomością,
- gospodarować nieruchomością nieprzerwanie przez okres 20 lub 30 lat.
Jest osoba, która po śmierci matki spełniła już te warunki, ale jest rodzeństwo które od śmierci tej matki nie mieszka na posesji i nie opłaca za nią podatku w związku z tym wspomniana osoba zdaje się być jedyną osobą uprawnioną do wystosowania wniosku o zasiedzenie. Zgadza się czy się mylę?
anonim cytuj
24-09-2023
Jeśli sytuacja wygląda tak, jak ją przedstawiłeś - wspomniana osoba samodzielnie włada nieruchomością od co najmniej 30 lat, zachowując się jak jej właściciel (a nie tylko współwłaściciel), wówczas tak - ma podstawy aby wszcząć sprawę o zasiedzenie w złej wierze.
Dokładnie tak jest. Płaci podatki, dba o porządek na i wokół posesji.
jest tylko jeszcze jedno małe ale, na wspomnianej posesji mieszka równiej jeszcze jedna osoba ale ta tylko mieszka, nie płaci podatków i nie jest w prostej linii spokrewniona ze wspomnianą osobą czyli nie jest siostrą/bratem.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania?
Hej ? Mam takie pytanie - czym się różni umowa użyczenia mieszkania od wynajmu mieszkania? Teoretycznie znam różnice, ale chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda to w przypadku rozliczenia się ze skarbówką? Która umowa jest bezpieczniejsza dla wynajmującego? Dziękuję i pozdrawiam...
Darowizna samochodu.
Mój ojciec chce mi (swojej córce) przekazać samochód o wartości 35 tys jako darowizna. 1. Czy jest możliwość aby był on zarejestrowany na mojego narzeczonego? 2. Czy jest możliwość aby był zarejestrowany na mnie, a polisa OC na narzeczonego? Dodam, że nie mam prawa jazdy i nigdy nie miałam zarejestrowanego na siebie samochodu....
Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....
Podwójne pobranie pieniędzy.
W piątek płaciłam za paliwo na stacji benzynowej. 160 zł gotówka i 130 zl blikiem. Pierwsza transakcja blik na terminalu odrzucona - dostałam kopie, ale pieniądze zostały pobrane z konta. Pan mi się pytał czy mogę zapłacić karta, powiedziałam, ze nie posiadam. Zapłaciłam na drugim terminalu tez blikiem i płatność przeszła. Mam jutro dzwonić na stacje jednak blik nie został zwrócony. Czy ktoś miał podobna sytuacje? Bank zrzuca na stacje, stacja ...

Wyszukiwarka