Zasiedzenie.

Prawo mówi, że
§ Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem.
Do tego:
§ Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której praw dotyczy wynik postępowania.
ale dochodzi warunek że:
§ Chcąc uzyskać prawo własności nieruchomości przez zasiedzenie, należy spełniać łącznie dwa warunki:
- samoistnie posiadać nieruchomość – gospodarować nią, płacić podatki, zachowywać się jak jej właściciel; sprawować opiekę nad nieruchomością,
- gospodarować nieruchomością nieprzerwanie przez okres 20 lub 30 lat.
Jest osoba, która po śmierci matki spełniła już te warunki, ale jest rodzeństwo które od śmierci tej matki nie mieszka na posesji i nie opłaca za nią podatku w związku z tym wspomniana osoba zdaje się być jedyną osobą uprawnioną do wystosowania wniosku o zasiedzenie. Zgadza się czy się mylę?
anonim cytuj
24-09-2023
Jeśli sytuacja wygląda tak, jak ją przedstawiłeś - wspomniana osoba samodzielnie włada nieruchomością od co najmniej 30 lat, zachowując się jak jej właściciel (a nie tylko współwłaściciel), wówczas tak - ma podstawy aby wszcząć sprawę o zasiedzenie w złej wierze.
Dokładnie tak jest. Płaci podatki, dba o porządek na i wokół posesji.
jest tylko jeszcze jedno małe ale, na wspomnianej posesji mieszka równiej jeszcze jedna osoba ale ta tylko mieszka, nie płaci podatków i nie jest w prostej linii spokrewniona ze wspomnianą osobą czyli nie jest siostrą/bratem.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Nakaz zapłaty.
Chciałbym się od was dowiedzieć, co się będzie dziać, jeśli pozwany dostanie nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym, a nie złoży sprzeciwu, ani nie podejmie żadnych działań by uregulować należność? Czy powód ma dalej działać w tej sprawie kontaktując się z sądem, czy sąd sam będzie działał?...
Pracodawca żąda zaplanowania urlopu na cały następny rok.
Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?...
Ślub z nieletnią
Mam 26 lat dziewczyna jeszcze 17 lat. 18-nastkę kończy dopiero 15 lipca, matka dziewczyny nie zgadza się na ślub w sądzie co mamy robić bym miał nad nią opiekę, mamy wspólnego syna co, do którego mam pełne prawa rodzicielskie, zależy mi na tym bym miał nad nią opiekę, gdyż do urodzin siedzi w Placówce Opiekuńczo Wychowawczej. ...
Najemca wyprowadził się nie płacąc czynszu.
Witam serdecznie. Czy jeśli była partnerka nie zapłaciła za mieszkanie (poprzednia umowa była na mnie, jednak po jej zakończeniu podpisywaliśmy aneks, na którym widnieje jej nazwisko) to mogę w jakiś sposób od niej te pieniądze wyciągnąć? Przedsądowe wezwanie do zapłaty? Komornik? Nie ukrywam, nie marzy mi się płacić za kogoś ponad 2 tysięcy złotych. Żeby była jasność, koszta dzieliliśmy po połowie, ona się wyprowadziła i swojej połowy nie chce...

Wyszukiwarka