Zasiedzenie.

Prawo mówi, że
§ Zasiedzenie jest wyjątkowym sposobem nabycia prawa własności nieruchomości lub rzeczy ruchomej przez osobę, która nimi faktycznie władała przez określony prawem czas, jednocześnie nie będąc ich właścicielem.
Do tego:
§ Wniosek w sprawie zasiedzenia nieruchomości może złożyć każdy zainteresowany, czyli osoba posiadająca interes prawny w nabyciu własności przez zasiedzenie. W postępowaniu może wziąć udział każda osoba, której praw dotyczy wynik postępowania.
ale dochodzi warunek że:
§ Chcąc uzyskać prawo własności nieruchomości przez zasiedzenie, należy spełniać łącznie dwa warunki:
- samoistnie posiadać nieruchomość – gospodarować nią, płacić podatki, zachowywać się jak jej właściciel; sprawować opiekę nad nieruchomością,
- gospodarować nieruchomością nieprzerwanie przez okres 20 lub 30 lat.
Jest osoba, która po śmierci matki spełniła już te warunki, ale jest rodzeństwo które od śmierci tej matki nie mieszka na posesji i nie opłaca za nią podatku w związku z tym wspomniana osoba zdaje się być jedyną osobą uprawnioną do wystosowania wniosku o zasiedzenie. Zgadza się czy się mylę?
anonim cytuj
24-09-2023
Jeśli sytuacja wygląda tak, jak ją przedstawiłeś - wspomniana osoba samodzielnie włada nieruchomością od co najmniej 30 lat, zachowując się jak jej właściciel (a nie tylko współwłaściciel), wówczas tak - ma podstawy aby wszcząć sprawę o zasiedzenie w złej wierze.
Dokładnie tak jest. Płaci podatki, dba o porządek na i wokół posesji.
jest tylko jeszcze jedno małe ale, na wspomnianej posesji mieszka równiej jeszcze jedna osoba ale ta tylko mieszka, nie płaci podatków i nie jest w prostej linii spokrewniona ze wspomnianą osobą czyli nie jest siostrą/bratem.

anonim cytuj
24-09-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od sprzedaży działki.
Dzień dobry, Pytanie dotyczy podatku od sprzedaży działki. Sprzedałem działkę po uplywie 5 lat, a dopiero po fakcie dowiedziałem sie ze te 5 lat musi być kalendarzowych, a pełne kalendarzowe 5 lat jeszcze nie minęło. Kupno działki marzec 2018 Sprzedaż działki sierpień 2023. Czy mam się spodziewać kontaktu z strony Urzędu Skarbowego i jaki procent podatku do zapłacenia. Działka 6 klasa, kupiona za 50tys, sprzedana również za 50tys zł. Dzięk...
Medycyna pracy.
Czy po nie przejściu badań wstępnych do pracy, pracodawca może żądać zwrotu kosztu badań? Oraz czy może żądać podania powodu odrzucenia przez lekarza ?...
Zmiana stanowiska pracy
Witam. Za 2 miesiące kończę urlop rodzicielski i czeka mnie powrót do pracy (praca na jednym i tym samym stanowisku pracy przez 15 lat, umowa o pracę na czas nieokreslony). Dotarły jednak do mnie informacje, iż pracodawca zamierza przenieść mnie na inne stanowisko pracy (inny wydział, inne obowiązki), a moje dotychczasowe stanowisko pracy ma zająć pracownik X który aktualnie pracuje na stanowisku, na które pracodawca chce przerzucić mnie. W ten s...
Wezwanie do sądu a miejsce zamieszkania świadka.
Przyjaciółka dostała wezwanie do sądu w Radomiu jako świadek. Miejsce zamieszkania na co dzień Warszawa. Jak ma uregulować kwestie nieobecności w pracy? Wystarczy, że dostarczy ksero wezwania i wtedy ma nieobecność usprawiedliwiona? Musi brać urlop? Czy jakieś zaświadczenie z sądu dodatkowe? Kadrowa na urlopie i nikt nic nie wie jak to rozwiązać?...

Wyszukiwarka